Sisältöä aiheesta Valheenpaljastaja
Pääsisältö
Valheenpaljastaja
Maailma on täynnä harhaanjohtavaa tietoa, disinformaatiota, propagandaa ja valeuutisia. Valheenpaljastaja, toimittaja Johanna Vehkoo yrittää ymmärtää, mistä kaikesta siinä on kyse.
Artikkelit
Valheenpaljastaja: Harhaluuloja-podcast
Jakso 1: G-piste on myytti
Heteronaiset ovat vuosikymmeniä ihmetelleet, missä on se mystinen G-piste, jonka pitäisi olla avain seksuaaliseen onneen ja autuuteen. Sen olemassa oloa ei ole koskaan todistettu - sen sijaan klitoriksen merkitystä alettiin korostaa vasta parikymmentä vuotta sitten. Miksi myytti G-pisteestä elää niin vahvana? Valheenpaljastajan eli toimittaja Johanna Vehkoon kanssa aiheesta keskustelevat Sexpon asiantuntija Tiina Böhling-Salonen ja kulttuurihistorioitsija Marika Haataja.
Jakso 2: Me olemme sekä ekstrovertteja että introvertteja
Oletko sinä vetäytyvä introvertti vai ulospäin suuntautunut ekstrovertti? Todennäköisesti et ole kumpaakaan, vaan jotain siltä väliltä. Valheenpaljastaja Johanna Vehkoo pohtii persoonallisuustutkija Sointu Leikkaan kanssa, mistä ajatus kaksijakoisuudesta johtuu ja mitä seurauksia rajoittuneen identiteetin omaksumisella voi olla.
Jakso 3: Sinä et elä somekuplassa
Käsitys samanmielisten somekuplasta tai filtterikuplasta elää vahvana, vaikka sille ei ole löytynyt tieteellistä näyttöä. Kupla on ollut helppo selitys kärjistyneelle keskustelukulttuurille, mutta helpot selitykset eivät useinkaan pidä paikkaansa. Valheenpaljastaja Johanna Vehkoon vieraana on tutkija Minna Ruckenstein, jonka erikoisalaa ovat algoritmien herättämät tunteet.
Jakso 4: Feministit, nuo miehiä vihaavat rintsikoiden polttajat
Feminismiin ja feministeihin liittyy monia myyttejä ja stereotypioita: feministit vihaavat miehiä, eivät halua tasa-arvoa vaan valtaa - ja polttavat rintsikoita. Vai menikö se sittenkään ihan noin? Valheenpaljastaja Johanna Vehkoon vieraina ovat sukupuolentutkijat Leena-Maija Rossi ja Johanna Kantola.
Jakso 5: Moni tunnettu psykologian tutkimus ei kestä kriittistä tarkastelua – tästä on kyse toistettavuuskriisissä
Jos otat leveän ryhdikkään asennon, hormonitoimintasikin muuttuu. - Kiva teoria, mutta valitettavasti sille ei uusintatesteissä saatu vahvistusta. Mitä psykologian toistettavuuskriisi merkitsee ja mitä seurauksia sillä on? Valheenpaljastajan eli Johanna Vehkoon vieraana tutkijatohtori Ville Ilmarinen.
Jakso 6: Onko jatkuvasti muuttuva ja muokattava Wikipedia luotettava?
Soveltuuko Wikipedia yleisten harhaluulojen kumoamiseen? Toteutuuko Wikipediassa läpinäkyvyys ja onko se itse itseään korjaava? Harhaluuloja-podcastin viimeisessä osassa Valheenpaljastajan eli toimittaja Johanna Vehkoon haastateltavina ovat wikipedistit Vesa Linja-Aho ja Johanna Janhonen.