Hyppää pääsisältöön

Sisältöä aiheesta Valheenpaljastaja

Pääsisältö

Valheenpaljastaja

Maailma on täynnä harhaanjohtavaa tietoa, disinformaatiota, propagandaa ja valeuutisia. Valheenpaljastaja, toimittaja Johanna Vehkoo yrittää ymmärtää, mistä kaikesta siinä on kyse.

Valheenpaljastaja: Salaliittoteoriat -podcast

Jakso 1: Miksi uskomme salaliittoteorioihin

Valheenpaljastaja selvittää, mikä saa ihmiset uskomaan salaliittoteorioihin ja ketkä niihin uskovat – emme kai vaan me kaikki? Entä miksi moni salaliittoteoreetikko ei luovu uskostaan, vaikka teoria osoitettaisiin aivan mahdottomaksi? Johanna Vehkoon vieraina psykologi Jukka Häkkinen ja tutkija Elina Tolonen.

Jakso 2: Suomalaiset salaliittoteoriat

Millaiset salaliittoteoriat ovat levinneet Suomessa ennen ja nyt? Mistä oli kyse CIA:n mielenhallintaprojektissa, joka oli ihan oikea salaliitto? Entä millainen on nykypäivän salaliittoteorioihin kuuluva teoria Mediapoolista? Johanna Vehkoon vieraina folkloristi Toni Saarinen ja toimittaja-tutkija Petri Jääskeläinen.

Jakso 3: Salaliitto tuhoaa terveytesi

Miten Qanon ujuttautui joogapiireihin ja miksi juuri hyvinvointiala on niin altis erilaisille salaliittoteorioille? Johanna Vehkoon vieraina lääkäri Juhani Knuuti ja joogaopettaja Mia Jokiniva.

Jakso 4: Salaliittoteorioiden politiikka

Mitä yhteistä on salaliittoteorioilla ja poliittisella propagandalla? Entä miten Qanonin tapaisia salaliittoteorioita hyödynnetään päivänpolitiikassa. Johanna Vehkoon vieraana tutkijatohtori Niko Pyrhönen.

Jakso 5: Korona ja salaliittoteoriat

Millaisia salaliittoteorioita liittyy koronaviruspandemiaan ja -rokotteisiin? Entä millaisia eettisiä haasteita virheellisten uskomusten oikaisemiseen liittyy? Johanna Vehkoon vieraana somesta tuttu lääkäri Anni Saukkola eli Lääkäri-Anni.

Jakso 6: Kun ennustukset eivät toteudu

Miksi salaliittoteoriat eivät hajoa palasiksi, vaikka niiden ennustukset eivät toteudukaan? Entä mitä yhteistä on salaliittoteorioilla ja kulteilla? Johanna Vehkoon vieraana apulaisprofessori Katja Valaskivi.

artikkelit audioina