Hyppää pääsisältöön

Sisältöä aiheesta Perjantai

Pääsisältö

Silmästä silmään

Saana Pajunen lähtee valokuvaamaan karhuja luontoelokuvaaja Kari Kemppaisen kanssa. Villin karhun kohtaaminen salpaa Saanan hengen: "Uskaltaako sitä katsoa silmiin?" Ohjaaja Saskia Vanhalakka.

Pitääkö luonnosta tykätä?

Saimi Hoyerille metsä on hyvä ystävä, jonka avulla hän selvisi äidin kuolemasta. Voiko luontosuhde syntyä somekuvien kautta? Pitäisikö luontosuhdetta hoitaa kuin parisuhdetta? Perjantai-dokkari: Silmästä silmään.

Afganistanin sodan trauma

Tapani taistelee päivittäin traumaperäisen stressihäiriön kanssa, vaikka sodasta palaamisesta on jo yli kymmenen vuotta. Hoidosta huolimatta kadut ovat edelleen täynnä mahdollisia tienvarsipommeja. Ohjaaja Jaakko Suorsa.

Kauden ensimmäisessä lähetyksessä vieraina Topi Huhtala ja Noora Kotilainen

Topi Huhtala taisteli Ukrainassa ja käsitys sodasta muuttui täysin. Milloin tappaisit toisen ihmisen? Mitä uhka tekee arvoille? Toisena vieraana tutkija Noora Kotilainen. Perjantai-dokkari: Afganistanin sodan trauma.

Näin saat naisia

Elmer Andberg, 20, laittautuu pari tuntia joka päivä ja neuvoo Tiktokissa, miten miehet voisivat näyttää paremmalta ja saada naisia. "Ei ole ikinä noloa olla huoneen parhaiten pukeutunut." Ohjaaja Roosa Maskonen.

Perjantain vieraina Sami Sykkö ja Carla Ahonius

Kuka kuuluu kansakunnan kermaan ja miksi? Pääseekö eliittiin vain paksulla lompakolla ja suurella suulla? Vieraina työelämäprofessori Sami Sykkö ja manageri Carla Ahonius. Perjantai-dokkari: Näin saat naisia.

Porokuningatar - viimeinen kisa

Seija Materolla on poroihmisen sielu. Hän on kilpa-ajanut poroilla 40 vuotta, mutta nyt on aika luopua rakkaasta lajista. Edessä on vielä viimeinen iso kisa. Päättyykö ura kultakruunuun? Ohjaaja Maija-Liisa Juntti.

Perjantain vieraina Saara Aalto ja Anu Tevanlinna

Kaipaatko muutosta elämääsi? Miten siihen kerätään rohkeus ja voimat? Milloin muutos kannattaa? Vieraina artisti Saara Aalto ja psykologi Anu Tevanlinna. Perjantai-dokkari: Porokuningatar - viimeinen kisa.

Rakkaudesta reittilentoihin

Niko Ikonen saattaa käydä viikonloppureissun Balilla tai päivämatkan Roomassa. Hän harrastaa lentomatkustamista ja kerää mahdollisimman paljon lentopisteitä. Ilmastonmuutos ei mieltä paina. Ohjaaja Roope Kariniemi.

Vieraina Riikka Purra ja Risto Isomäki

Nyt ei syyllistetä yksilöä eikä kauhistella faktoja! Miksi huokeista ilmastoratkaisuista ei puhuta? Vieraina perussuomalaisten Riikka Purra ja kirjailija Risto Isomäki. Perjantai-dokkari: Rakkaudesta reittilentoihin.

Nasty - Palvo minua

Miehet ympäri maailmaa palvovat Jumalatar Nastyä rahalla ja lahjoilla odottamatta siitä mitään vastineeksi. Taloudellisen dominan mielestä miehetkin hyötyvät hänen hemmottelustaan. Ohjaaja Noora Haapaniemi.

Perjantain vieraina Jan Vapaavuori ja Matti Isohanni

Onko valta syövyttävä voima, joka turmelee ihmisen? Miksi valta silti himottaa? Vieraina ex-pormestari Jan Vapaavuori ja psykiatrian emeritusprofessori Matti Isohanni. Perjantai-dokkari: Nasty - Palvo minua.

Jäädytetty kuolemani

"Kuolema on surullinen asia, voisiko tiede tuoda meille oljenkorren?" Henri Heinonen syväjäädytetään kuolemansa jälkeen. Vielä ei tiedetä, miten jäädytetyt herätetään tulevaisuudessa henkiin. Ohjaaja: Saskia Vanhalakka

Perjantain vieraana presidentti Tarja Halonen

Aika on ainoita asioita, joita ei voi ostaa lisää. Mitä ajalla pitäisi tehdä? Miten elämästä otetaan kaikki irti? Miksi meillä on aina kiire? Vieraana presidentti Tarja Halonen. Perjantai-dokkari: Jäädytetty kuolemani.

Vaalien varma voittaja

Mitä tapahtuu, jos nukkuvien äänestäjien valtava massa päättääkin äänestää? 17-vuotias Tomas perusti Suomeen uuden "puolueen" ja kuvitteli jo hetken, että hänestä tulee vielä ministeri. Ohjaaja Roope Kariniemi.

Viimeisen Vaali-Perjantain vieraana Satu Hassi ja Unto Hämäläinen

Miksi yli miljoona suomalaista jättää äänestämättä? Muuttaako politiikka mitään? Vieraina eduskunnan jättävä Satu Hassi ja politiikan toimittaja Unto Hämäläinen. Perjantai-dokkari: Vaalien varma voittaja.

Kielteinen päätös

Pakkopalautus Irakiin on Qeisin ja Baroshin pahin pelko. Aviopari on elänyt Suomessa kahdeksan vuotta toivoen myönteistä turvapaikkapäätöstä ja yhteistä kotia. "Olemme löysässä hirressä." Ohjaaja: Roosa Maskonen.

Kolmannessa vaalilähetyksessä puhutaan maahanmuutosta

Työperäinen maahanmuutto pitää kolminkertaistaa, jotta palvelut säilyvät. Kun Suomeen muutetaan, Suomi muuttuu. Olemmeko siihen valmiita? Vieraina Rajkumar Sabanadesan ja Olli-Pekka Ruuskanen. Perjantai-dokkari: Kielteinen päätös.

Toisen vaalilähetyksen aiheena terveydenhuolto, vieraana johtaja Mika Salminen THL:stä

Päivystykset ruuhkautuvat, eikä hoitoon pääse ajoissa. Kuka hoitaisi terveydenhuollon takaisin kuntoon? Perjantain toisessa vaalilähetyksessä on vieraana johtaja (THL) Mika Salminen. Perjantai-dokkari: Vihdoin sairas.

Vihdoin sairas

"Olen hirveissä kivuissa, enkä näe." Jael Assulin sai MS-taudin diagnoosin vasta 27-vuotiaana, vaikka rajut ja vaihtelevat oireet olivat piinanneet jo yli vuosikymmenen. Ohjaaja Roosa Maskonen.

Perjantain ensimmäisen vaalilähetyksen vieraina lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja ”ex-incel”, opettaja Juho Mäkinen

Katuväkivaltaa, syrjäytymistä, masennusta - miksi niin moni voi pahoin? Perjantain ensimmäisen vaalilähetyksen vieraina lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja ex-incel Juho Mäkinen. Perjantai-dokkari: Katujen kasvatit.

Katujen kasvatit

"Sain adrenaliinit tappelemisesta ja ryöstöistä." Nuoret ihannoivat "gangsterielämää", ja pahoinpitelyistä kuvataan videoita someen. Ville, 15, Mikke, 16 ja Lauri, 17 kertovat väkivallan lumosta. Ohjaaja Oili Orispää.

Perjantain vieraina Niko Saarinen ja Katri Saarikivi

Uskallatko olla oma itsesi? Entä pitääkö erilaisuutta aina ymmärtää? Vieraina televisiopersoona Niko Saarinen ja aivotutkija Katri Saarikivi. Perjantai-dokkari: Kokkolan kylähullut.

Perjantai-dokkari: Kokkolan kylähullut

Lintumiestä ja Sauna-Teroa pidetään Kokkolassa kylähulluina. Vaikka kyläläiset tietävät persoonat, harvat oikeasti tuntevat heidät. Ovatko he "hulluja" vai ihmisten ennakkoluulojen uhreja? Ohjaaja Noora Haapaniemi.

Perjantain vieraina Ville Haapasalo ja Lukas Statevskij

Ukrainan sota pitkittyy. Miten tavallinen ihminen voi rakentaa tulevaisuuttaan epävarmuudessa? Hiipuuko auttamishalu? Vieraina näyttelijä Ville Haapasalo ja sellisti Lukas Stasevskij. Perjantai-dokkari: Sodan sävel.

Perjantai-dokkari: Yksityisetsivä

76-vuotias Pekka Nurmi ei halua keinua keinutuolissa, vaan paljastaa pettäjiä, auervaaroja ja vainoajia itse teossa. Mutta pettääkö "Marjan" mies laivalla? Ohjaaja Roope Kariniemi.

Perjantain vieraina näyttelijä Esko Roine ja sijoittaja Merja Mähkä

Tuoko eläke onnen? Voisiko sijoittamalla päästä eläkkeelle jo 50-vuotiaana? Ja miksi yhä useampi eläkeläinen jatkaa työntekoa? Vieraina sijoittaja Merja Mähkä ja näyttelijä Esko Roine. Perjantai-dokkari: Yksityisetsivä.

Perjantai-dokkari: Rescuekoira Luna

Heli Mäenpää pitää rescuekoirien saattohoitokotia. Yksi Helin hoidokeista on kehitysvammainen ja kuuro Luna, joka syö mielialalääkkeitä. Lunasta on kuoriutunut lempeä ja utelias tyyppi. Ohjaaja Kaisa Kumpula.

Perjantain vieraina näyttelijä Alina Tomnikov ja tietokirjailija Mirja Hämäläinen

Mistä kaikesta ystävyydessä on kyse ja milloin siitä tulee rasite? Mitä some teki ystävyydelle? Sean Ricksin vieraina näyttelijä Alina Tomnikov ja tietokirjailija Mirja Hämäläinen. Perjantai-dokkari: Rescuekoira Luna.

Perjantai-dokkari: Monta minua

Tia Lähdelahdella on ainakin 17 eri persoonaa. Pahimmillaan persoonat voivat vaihtua sata kertaa päivässä. "Jokaisella persoonalla on omat muistinsa ja lempiasiansa." Ohjaaja: Roosa Maskonen.

Tia Lähdelahdella on ainakin 17 sivupersoonaa – Laura, Kasper, Isla ja 14 muuta pyörittävät arkea kukin vuorollaan

Sivupersoonahäiriö on traumatisoituneen mielen suojakeino. Kaikilla persoonilla on omat lempiasiansa, osaamisensa, sairautensa – ja normaali minäkäsitys.

Läheisyys saa Teemu Vesterisen taantumaan vauvaksi – koomikko tahtoo arkipäiväistää sen, miten traumoista puhutaan

Stand up -koomikko Teemu Vesterinen ja terapeutti Hanna Piironen nähdään Yle Perjantaissa Sean Ricksin vieraina puhumassa siitä, mikä heitä triggeröi ja kuinka trauman kanssa voi elää.

Perjantain vieraina terapeutti Hanna Piironen ja stand up -koomikko Teemu Vesterinen

Moni kärsii tietämättään trauman oireista. Mistä trauman tunnistaa, vai onko sana kärsinyt inflaation? Vieraina terapeutti Hanna Piironen ja stand up -koomikko Teemu Vesterinen. Perjantai-dokkari: Monta minua. Jakso Yle TV1:llä ja Areenassa perjantaina 3.2. klo 21.05.

Vanhoillislestadiolaiset Eeva ja Oliver Kangastie perustivat Youtube-kanavan, jotta ihmiset ymmärtäisivät, että he ovat ihan tavallisia ihmisiä

Mediassa nähdyt tarinat lestadiolaisista ovat harvoin liikkeen sisältä. Oliver ja Eeva Kangastie arvelevat, että moni arkailee kertoa julkisesti olevansa lestadiolainen, sillä se saattaa leimata työelämässä.

Perjantai-dokkari: Luojan lapset

20-vuotiaat Eeva ja Oliver elävät onnellista elämää vanhoillislestadiolaisen perheen vanhempina: "Olemme ihan tavallisia ihmisiä, vaikka elämme uskon mukaan." Ohjaaja: Meri Lantela.

Perjantain vieraina piispa Mari Leppänen ja mediapersoona Arman Alizad

Mikä on uskonnon merkitys nykymaailmassa, kun yhä useampi eroaa kirkosta ja Suomi monimuotoistuu? Vieraina piispa Mari Leppänen ja mediapersoona Arman Alizad. Perjantai-dokkari: Luojan lapset.

Perjantai-dokkarit voitti vuoden 2022 asiaohjelma- ja dokumenttisarjan Kultaisen Venlan

Suuret kiitokset kaikille dokkareiden päähenkilöille, Televisioakatemialle ja dokkareiden tekijöille vuosien varrella!

Perjantai pistää miettimään.

Yle TV1 klo 21.05.

Perjantai kuvataan joka viikko suorana Tampereen keskustassa G Livelabissa.

Katso tästä ohjeet, kuinka voit tulla katsomaan lähetystä paikan päälle.

Haluatko ottaa yhteyttä Perjantain toimitukseen?

Yhteystietoihin pääset tästä.