Hyppää pääsisältöön

Hyvin sanottu

Kolmas Hyvin sanottu -tutkimus kertoo hieman harvemman kokevan keskustelukulttuurin huonontuneen

Suomalaisen keskustelukulttuurin tila huolestuttaa edelleen, vaikka aiempiin tutkimuksiin verrattuna hieman harvempi suomalainen kokee keskustelukulttuurin huonontuneen. Tuoreen vuosittaisen Hyvin sanottu -tutkimuksen mukaan 58 prosenttia suomalaisista kokee keskustelukulttuurin menneen huonompaan suuntaan. Vuoden 2021 tutkimuksen mukaan 63 prosenttia koki näin, ja vuonna 2020 osuus oli 60 prosenttia.

Kaikki tutkimuksen tulokset ovat luettavissa täältä

Tutkimuksen mukaan keskustelukulttuurin suhteen ei ole tapahtunut suuria heilahduksia parempaan tai huonompaan suuntaan, mutta pieniä muutoksia on havaittavissa. Vaikka kokonaiskuva näyttää myönteistä suuntaan, monissa kyselyn myönteisimmissä väittämissä näkyy laskutrendi.

Esimerkiksi vuonna 2020 syvällisistä keskusteluista ilmaisi nauttivansa 80 prosenttia, kun taas vuoden 2022 tutkimuksessa niistä kertoi nauttivansa 74 prosenttia. Vuonna 2020 76 prosenttia ilmaisi nauttivansa keskustelukumppanin ajatuksista oppimisesta. Vuonna 2020 vastaava näin kertoi enää 71 prosenttia. Lisäksi vuonna 74 prosenttia vastaajista oli samaa mieltä siitä, että seurasi mielellään muiden keskusteluja. Vuonna 2022 näin ajatteli 68 prosenttia suomalaisista.

Kuunteleminen, keskustelukumppanin kunnioittaminen ja keskittyminen ovat yhä valtaosalle suomalaisista tärkeitä, mutta pientä muutosta niiden merkityksessä on havaittavissa. Esimerkiksi ensimmäisenä tutkimusvuonna kuuntelemista piti hyvään keskusteluun kuuluvana asiana 98 prosenttia suomalaisista. Nyt vastaava luku on 93 prosenttia.

Muutosta näkyi myös siinä, mitä suomalaiset ajattelevat sananvapaudesta ja -vastuusta. Vuonna 2020 95 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että sananvapauteen kuuluu myös vastuu. Vuonna 2022 näin ajatteli 91 prosenttia vastaajista.

Voit lukea lisää vuoden 2020 tutkimuksen tuloksista tästä: Tuntuuko hankalalta, kun joku on eri mieltä? Yle ryhtyy parantamaan suomalaista keskustelukulttuuria

Vuoden 2021 tutkimuksen tuloksista saat lisää tietoa täältä: Kysely: Todella moni suomalainen arvioi riitelymäisen keskustelun lisääntyneen, yhteiskunnallisista asioista haluavat puhua silti lähes kaikki

Otoskoko on 1 553 henkeä ja kohderyhmänä 15 vuotta täyttäneet Manner-Suomessa asuvat. Aineisto on kerätty aikaväli. Aineiston tilastollinen virhemarginaali on suurimmillaan 2,5 %-yksikköä suuntaansa. Vertailtaessa tuloksia vuosien 2020 ja 2021 tuloksiin on virhemarginaali 3,2 %-yksikköä suuntaansa. Tutkimuksen toteutti IRO Research.

Tämä juttu on osa Hyvin sanottu -hanketta.