Hyppää pääsisältöön

Usein kysyttyä

Arkistosta aarteita – löydä ohjelma tai hanki aineistoa

Haluatko nähdä Ylen ohjelman tai tarvitsetko tuotantoosi arkistoaineistoa?

Kaasua, komisario Palmu - Toista Yle Areenassa

Arkisto julkaisee vanhoja kotimaisia elokuvia ja muita ohjelmia pysyvästi Areenaan.

Yle Arkisto - ajankuvan aarreaitta

Kokoelmissa on tv- ja filmiaineistoja vuodesta 1906 lähtien ja radioaineistoja vuodesta 1935 lähtien tähän päivään. Arkistosta löytyy muun muassa uutis- ja asiaohjelmia politiikasta, taloudesta, kulttuurista, urheilun huippuhetkiä, draaman ja viihteen klassikoita, lastenohjelmia, mestarillisia musiikkiesityksiä sekä tiedettä ja luonnon ilmiöitä. Lisäksi kokoelmissa on musiikkia, valokuvia, äänitehosteita ja nuotteja sekä jonkin verran Ylen sisäiseen käyttöön tarkoitettuja tietoaineistoja, lehtiä ja kirjallisuutta.

Arkisto digitoi kokoelmaansa systemaattisesti, jotta ainutlaatuinen arkistoaineisto on käytettävissä jatkossakin. Arkisto pyrkii myös lisäämään ohjelmien ja muiden arkistoaineistojen julkaisua verkossa tekijänoikeuksien mahdollistamissa puitteissa.

Arkiston informaatikot ja arkistotoimittajat ovat mukana ohjelmatyössä. He etsivät arkistoaineistoja, musiikkia ja taustatietoja Ylen tv-ja radio-ohjelmiin sekä verkkojulkaisuihin. Lisäksi arkistolaiset opastavat ja kouluttavat Ylen toimittajia tiedonhaussa ja aineistojen arkistoinnissa sekä tuottavat metatietoja Ylen ohjelmiin.

Katsele ja kuuntele

Pieni siivu Arkiston kokoelmista on jo julkaistu verkossa. Jos haluat katsoa tai kuunnella ohjelmaa, tarkista löytyykö etsimäsi aineisto Areenasta tai Elävästä arkistosta.

Yksityistä katselua ja kuuntelua varten teemme myös ohjelmistamme joka vuosi noin 60 tuotetta erikseen ostettaviksi. Tuotamme niin DVD- ja CD-tallenteita kuin versioita verkkoon. Myynnissä on radiossa ja televisiossa esitettyä draamaa, asiaa ja lastenohjelmia. Tuotteita löytyy marketeista, tavarataloista, verkosta ja kirjastoista. Jos olet kiinnostunut näistä, lue artikkeli Ohjelmat: Mitä voin ostaa tallenteina.

Voit myös tutkia onko Arkiston Wikimedia Commons -sivuilla tarpeisiisi sopivia valokuvia, Arkiston Freesound-sivuilla käypiä äänitehosteita tai Arkiston Vimeo-tilillä käyttökelpoista filmimateriaalia. Edellä mainittu aineisto on myös vapaasti käytettävissä ja muokattavissa.

Katsele Vimeossa

Arkiston Vimeo-kokoelmasta löytyy vapaasti käytettävää videoaineistoa mm. Helsingistä vuodelta 1961.

Metatieto ja avoin data

Arkiston äänitetietokanta Fono.fi:stä voit tarkastella musiikkiäänitteiden metatietoja. Listaus Ylen tarjoamasta avoimesta datasta löytyy täältä. Mukana myös Arkiston tekemiä avauksia.

Hanki aineistoa Arkistomyynnistä

Jos haluamasi aineistoa ei vielä löydy verkosta tai haluat ostaa Ylen materiaalia, tiedustele Ylen arkistomyynnistä mahdollisuutta aineiston hankintaan. Jos tarvitset Ylen sisältöä tuotantoosi, ota yhteys Arkistomyyntiin arkistoaineiston ammattikäytön yhteydenottolomakkeiden kautta. Jos haluat tilata kopion Ylen ohjelmasta yksityiseen käyttöösi tai yhteisösi sisäiseen tiedotuskäyttöön, ota yhteys Arkistomyyntiin arkistoaineiston yksityiskäytön yhteydenottolomakkeella.

Arkistomyynti vastaa Ylen sisältöjen luovutuksista yhtiön ulkopuoliseen käyttöön. Tällaisia saattavat olla muun muassa tv-, tai elokuvatuotanto, cd- tai dvd -myyntijulkaisu, näytelmä, julkinen näyttely tai muu yleisötilaisuus, kirja, sanomalehti tai muu julkaisu. Arkistomyynnin toimintaa ohjaavat Ylen tekemät tekijänoikeussopimukset ja myyntihintaan vaikuttaa olennaisesti se, miten tekijänoikeudellista materiaalia käytetään.

Tutkimuskäyttö

Jos olet tutkija ja haluat tutkia Ylen arkistoaineistoja, voit katsella ja kuunnella kaikkia Ylen tv- ja radio-ohjelmia vuodesta 2009 lähtien KAVI:n Radio- ja televisioarkistossa. Lisäksi KAVI:ssa on katseltavissa Ylen omatuotantoiset tv-ohjelmat aina vuodesta 1957 lähtien. Muissa tapauksissa ota yhteys Yle Arkistoon arkistoaineiston tutkimuskäytön yhteydenottolomakkeella.

Muutama sana tekijänoikeuksista

Kaikki Ylen sisältö on tekijänoikeuslain suojaamaa. Laki koskee niin ääni-, kuva- ja tekstimateriaalia kuin vaikkapa grafiikkaa ja logoja. Artikkeli Tekijänoikeudet: Mitä saan tehdä Ylen sisällöillä voi olla hyödyllinen, kun mietit, miten saat Ylen materiaaleja käyttää, ellet muuta ole kanssamme sopinut.

Yle Arkistoa voit seurata myös Elävän arkiston Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa