Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Elävän arkiston medioiden upottamisen (embed) ohjeet ja käyttöehdot

Yle Elävän arkiston yksittäistä sisältöä on lupa käyttää esim. blogeissa, osana journalistista sisältöä esim. uutiskäytössä tai vaikkapa omilla verkkosivuilla. Lupa koskee niin yksittäisiä suomalaisia kuin esim. yhteisöjä, järjestöjä ja mediasivustoja, joihin yleisöllä on vapaa pääsy. Suurin osa videoistamme on Areena-soittimella. Osa audioista on Elävän arkiston soittimella ja osa Areena-soittimella.

Voit upottaa Areena-soittimella olevan videon tai audion omille verkkosivuillesi.

Klipin upottaminen omalle sivulle onnistuu kopioimalla klipin upotuskoodi. Kullakin klipillä on oma koodinsa, jonka voi kopioida videon Jaa ohjelma -napin takaa löytyvää upotussymbolia klikkaamalla

Kuvakaappaus Areena-videon upottamissymbolista
Kuvateksti Tällainen näkymä löytyy Areena-videon Jaa ohjelma -napin takaa. Mikäli upotussymbolia ei ole, ei ohjelma ole upotettavissa.
Kuva: Yle

Tällainen näkymä löytyy Areena-videon Jaa ohjelma -napin takaa. Mikäli upotussymbolia ei ole, ei ohjelma ole upotettavissa. Kuva: Yle

Mikäli Areenan soitinikkunassa ei ole upottamisen mahdollistavaa symbolia, ei sen upottaminen ole mahdollista.

Voit upottaa Elävän arkiston videon tai audion omille verkkosivuillesi Elävän arkiston soittimen avulla:

1. Paina embeddaus-painiketta “</>embed” videon ollessa pysäytettynä.
2. Kopioi (ctrl+c) avautuvasta tekstilaatikosta HTML-koodi.
3. Liitä (ctrl+v) HTML-koodi omalle sivullesi

Elävän arkiston mediasoitin
Kuvateksti Upotuspainike <embed> näkyy pysäytetyn soittimen alalaidassa, painamalla siitä saat näkyviin koodin, jonka voit laittaa sivuillesi.
Kuva: Elävä arkisto

Upotuspainike <embed> näkyy pysäytetyn soittimen alalaidassa, painamalla siitä saat näkyviin koodin, jonka voit laittaa sivuillesi. Kuva: Elävä arkisto

Video- tai audiosisältöä ei saa muuttaa tai muokata. Videot ja audiot on esitettävä sellaisenaan Elävän arkiston upotettavan soittimen kautta. Audio- ja videoleikkeisiin ei saa liittää tai kytkeä vierasta sisältöä, eikä niistä saa mitään poistaa. Mediasisältö on esitettävä Elävän arkiston soittimen tarjoamassa muodossa.

Elävän arkiston soittimesta ja artikkeleista ilmenee tapauskohtaisesti, onko mediaa oikeus embedata. Esim. urheilukisojen aineistolle, kuten olympialaisille, ei ole toistaiseksi käyttölupaa.

Yle ja oikeudenhaltijat edellyttävät, että moraalisia oikeuksia kunnioitetaan ja että aineistoa ei käytetä esim. eettisesti arveluttavissa yhteyksissä tai käyttöehtojen vastaisesti väärässä kontekstissa.

Oikeudenhaltijoiden Elävälle arkistolle myöntämä lupa edellyttää, että sisältö pysyy Ylen palvelimilla ja että asiayhteydestä käy aina selkeästi ilmi, että kyseessä on Yle Elävän arkiston sisältö.

Mainonnassa, markkinoinnissa tai kaupallisessa tarkoituksessa aineistoa ei ole lupa käyttää. Elävän arkiston palvelukokonaisuuden tarjoaminen esim. operaattorin tai muun vastaavan kolmannen tahon palvelussa edellyttää erillistä oikeudenhaltijoiden lupaa. Oikeudenhaltijoiden rajauksen mukaan Elävän arkiston aineistolla ei ole lupa edistää kolmannen osapuolen liiketoimintaa.

Mikäli Elävän arkiston aineistoa käytetään käyttöehtojen ja sopimusten vastaisesti, Yleisradiolla on oikeus kieltää ja estää aineiston käyttö ja embedaus.

Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan Yle Elävän arkiston aineistoja, muiden Ylen palveluiden käyttöehdot tulee tarkistaa kunkin palvelun omista ehdoista.