Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Elävän arkiston ohjeet

Tästä ohjeistuksesta löydät vastauksia yleisimpiin Elävää arkistoa koskeviin kysymyksiin, käyttöehtoihin sekä teknisiin seikkoihin. Ylen toimintaa koskeviin vastauksiin voit tutustua Yle FAQ - Usein kysyttyjä kysymyksiä -sivulta.

Mitä aineistoa Elävässä arkistossa on?

Elävän arkiston tarjonta koostuu pääosin Yleisradion radio- ja tv-arkistojen tallenteista sekä vanhoilta filmiyhtiöiltä ostetusta filmiaineistosta. Toimitus valikoi julkaistavaa ohjelmiston kaikesta kirjosta eri aiheista ja vuosikymmeniltä. Vanhimmat aineistot ovat 1900-luvun alusta. Julkaisemme kokonaisia ohjelmia sekä otteita riippuen aiheesta ja tekijänoikeussopimuksista. Ohjelmia taustoitetaan artikkeleilla. Elävän arkiston aineiston julkaiseminen on mahdollista tekijä- ja esiintyjäjärjestöjen kanssa solmittujen sopimusten ansiosta.

Elävä arkisto ja Areena

Elävän arkiston lähes kaikki mediat on siirretty Areena-alustalle ja kaikki uudet arkistojulkaisut tehdään Areenaan. Tämä mahdollistaa muun muassa paremman tavan julkaista pitkiä sarjoja (esim. Hittimittari) sekä paremman teknisen laadun ja toimivuuden. Elävän arkiston artikkelit medioineen löytyvät yhä tuttuun tapaan sivuiltamme, mutta ohjelmia voi katsoa myös Areenan kautta.

Miten haen sisältöjä Elävästä arkistosta?

 • Haku löytyy kaikkien sivujen oikeasta yläreunasta sekä etusivulta heti valikon jälkeen.

 • Voit hakea esimerkiksi ohjelmia, henkilöitä, paikkoja ja tapahtumia.

 • Kirjoita esimerkiksi “Tove Jansson” ja paina enter.

 • Voit halutessasi laajentaa hakua Hakutyökalut-valikon alta kattamaan kaikkia Ylen sisältöjä tai esimerkiksi rajata toimittajien nimellä.

Kaikki Elävän arkiston artikkelit on kuvattu rikkaasti asiasanoilla, jotka löydät kunkin artikkelin lopusta. Klikkaamalla asiasanaa saat lisää Ylen ja Elävän arkiston sisältöjä aiheeseen liittyen.

Areenaan julkaistuja sisältöjä voit hakea myös suoraan Areenasta tai valitsemalla tarkennetusta hausta rajaukseksi Areenan. Voit myös hakea kaikkia sisältöjä ilman rajauksia, jolloin hakutulos näyttää sekä Areenasta, Elävästä arkistosta tai muualta Ylestä löytyviä sisältöjä haluamallasi hakusanalla.

Miten Elävän arkiston aineistoja voi käyttää?

Elävässä arkistossa tarjolla olevia ohjelmia voit katsella ja kuunnella sivuston soittimella. Suurin osa ohjelmista on katsottavissa myös ulkomailla, mikäli maarajoituksia on, niistä on maininta ohjelman nimen perässä tai artikkelin yhteydessä. Vain erikseen merkittyjä ohjelmanäytteitä (pääasiassa audioita) voi ladata omalle koneelle. Jos ohjelma on ladattavissa, latausnappi näkyy soittimessa, kun pysäytät sen.

Suurin osa audioista ja videoista on myös upotettavissa, eli soittimen voi upottaa ulkopuolisille sivustoille (Lue Elävän arkiston soittimen upotuksen tarkemmat ohjeet ja käyttöehdot).

Muutamia tekijänoikeusvapaita arkistofilmejä on julkaistu vapaaseen käyttöön ladattavaksi Vimeosta.

Lisäksi Freesound-palvelusta löytyy Ylen tehosteita vapaaseen käyttöön.

Vanhoja valokuvia voi ladata Flickr-palvelusta.

Olemme myös avanneet kokeiluluonteisesti Elävän arkiston ja Yle Arkivetin sisältöjen metatiedot saataville osoitteessa http://elavaarkisto.kokeile.yle.fi/data/.

Elävän arkiston sisältöjä on lupa käyttää opetuksessa, lue tarkemmat ohjeet Kopioston sivuilta.

Voiko tietyn ohjelman hankkia omaksi tai saada katsottavaksi?

Tutustu artikkeliin: Löydä ohjelma tai hanki aineistoa.

Arkistomyynnistä voit tiedustella arkistomateriaaleja ammattikäyttöön kuten näyttely-, ohjelma- tai opetuskäyttöön.

Yksityiskäyttöön on mahdollista tilata kopioita mm. uutis-, ajankohtais- ja asiaohjelmista. Tutustu ohjeisiin ja täytä tiedustelulomake.

Voit myös toivoa ohjelmista tv- ja radiouusintoja tai Areenajulkaisua palautelomakkeen kautta. Lisätietoja artikkelissa Ohjelmatoiveeni – miten se etenee?.

Osa ohjelmista on myös hankittavissa tallennemyynnin kautta.

Yle Myynti välittää ohjelmia muille medioille kotimaassa ja kansainvälisesti.

Voit katsella ja kuunnella kaikkia Ylen tv- ja radio-ohjelmia vuodesta 2009 lähtien Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tiloissa sekä alueellisissa katselu- ja kuuntelupisteissä. Lisäksi KAVI:ssa on katseltavissa Ylen omatuotantoisia tv-ohjelmia vuodesta 1957 lähtien. Ohjelmien esitystietoja voi selata RITVA-tietokannan avulla. Sieltä myös näkee onko ohjelma katsottavissa katselupisteissä. Jos kaipaat vain tietoja vanhoista tv-ohjelmista voit lähettää kysymyksen Kavin tietopalveluun.

Jos tarvitset materiaaleja tutkimuskäyttöä varten ota yhteyttä Yle Arkistoon arkistoaineiston tutkimuskäytön yhteydenottolomakkeella.

Kaikki Ylen sisältö on tekijänoikeuslain suojaamaa. Laki koskee niin ääni-, kuva- ja tekstimateriaalia kuin vaikkapa grafiikkaa ja logoja. Artikkeli Tekijänoikeudet: Mitä saan tehdä Ylen sisällöillä voi olla hyödyllinen, kun mietit, miten saat Ylen materiaaleja käyttää.

Voinko toivoa tiettyä ohjelmaa lisättäväksi Elävään arkistoon?

Voit lähettää toiveesi palautelomakkeen kautta (valitse valikosta Haluan antaa palautetta -> Ohjelmatoive. Lisätietoja artikkelissa Ohjelmatoiveeni – miten se etenee? Voit myös kirjoittaa meille Twitterissä tai Facebookissa. Muistathan kertoa mahdollisimman tarkat tiedot ohjelmasta, kuten nimi, esitysvuosi, aihe tai ohjelmassa esiintyneet henkilöt. Jos ohjelma löytyy Ylen arkistoista ja se on tekijänoikeudellisesti julkaisukelpoinen, kirjaamme sen ylös listalle, josta työstämme aiheita aina resurssiemme mukaan. Otathan huomioon, että toiveita tulee paljon päivittäin ja voimme toteuttaa niistä vain pienen osan. Tekijänoikeussyistä voimme julkaista pääosin vain kotimaisia Ylen tuottamia ohjelmia.

Julkaisemme yhä enemmän kokonaisia draama- ja viihdeohjelmia myös suoraan Areenaan katsottavaksi. Voit seurata mitä on tulossa ja laittaa toiveita Toivotut-artikkelissa. Julkaistuista radiodraamoista kerromme blogissa ja musiikkiohjelmien julkaisua esittelemme tässä blogissa.

Miksi monet arkisto-ohjelmat ovat katsottavissa vain verkossa?

Ylellä on sopimus tekijöitä edustavien järjestöjen kanssa Kotikadun, Metsoloiden ja monien muiden vanhojen draama- ja viihdesarjojen julkaisemisesta juuri verkkoon. Ilman Yle Areenaa arkistojen avaaminen näin laajasti ei onnistuisi. Areenasta ohjelmat ovat katsottavissa milloin vain, kun taas tv-kanavilla ruutuaika on rajallista. Lisätietoa Yle vastaa -artikkelissa.

Mitä mediaformaattia Elävä arkisto käyttää ja millä alustoilla se toimii?

Kaikki arkistojulkaisut tehdään nykyään Areenan alustalle, jonka selainversiossa on käytössä HTML5-soitin. Myös vuosien saatossa julkaistu lähes kaikki vanhempi videomateriaali konvertoitiin uuteen formaattiin kesän 2019 aikana ja audiot alkuvuodesta 2020.

Areenassa olevia ohjelmia, voi katsella mobiililaitteilla, tietokoneilla ja televisioilla, joissa on nettiyhteys. Ohjeita eri laitteille löydät Areenan ohjeista.

Elävän arkiston Areenaan julkaistuja sisältöjä löytyy Elävän arkiston sivuston kautta upotuksina artikkeleissa sekä Elävä arkisto -kanavalta Areenasta.

Flash Player

Muutamissa artikkeleissa voi olla vielä jäljellä vanhoja playereitä, jotka vaativat toimiakseen Flash-liitännäisen.

Uusimman version Flashista voit ladata ilmaiseksi Adoben sivuilta.

Lisätietoja Flash-liitännäisten käytöstä eri selaimissa löytyy alla olevista linkeistä:

Google Chrome
Safarin Mac-versio
Firefox

Flashin käytön voi halutessaan rajoittaa koskemaan vain tiettyjä sivustoja. Osassa selaimissa kysytään lupaa Flash-sisällön näyttämiselle aina kun käynnistät playerin. Elävän arkiston kaikki mediat tullaan siirtämään Areenaan ja tällöin tarve Flashille päättyy.

Javascriptien toiminta tulee olla sallittuna selaimessasi.

Internetyhteyden nopeus on oltava vähintään 1 Mbit/s. Jos yhteysnopeus jää suositusten alle, videot ja audiot eivät toistu sujuvasti. Yhteysnopeus kannattaa tarkistaa muutamaan kertaan ja myös ongelmahetkellä, sillä liittymäsi toteutuva yhteysnopeus saattaa poiketa teoreettisesta maksiminopeudesta. Tee nopeustesti.

Apua teknisiin ongelmiin

Jos mediat pätkivät tai tulee virheilmoitus, kokeile seuraavia vinkkejä:

 1. Tarkista liittymäsi yhteysnopeus, vähimmäisvaatimus on 1 Mbit/s.

 2. Poistu Elävästä arkistosta, sulje selain ja käynnistä uudelleen.

 3. Tyhjennä selaimesi välimuisti (katso ohjeet).

 4. Sulje kaikki muut ohjelmat, jotka kuormittavat tietokonettasi.

 5. Tarkista selaimesi versio ja mahdolliset päivitykset. Kokeile toista internetselainta.

 6. Tarkista, että laitteesi on päivitetty (esim. Windows-koneilla Windows updaten avulla, kännyköissä päivitysasetuksista jne).

 7. Pieni osa Elävän arkiston medioista on rajattu Suomeen. Jos käytät Elävää arkistoa ulkomaisessa verkossa ja saat virheilmoituksen, niin tarkista onko klipin nimen perässä tai artikkelin infolaatikossa mainintaa maarajauksesta.

Joskus videoiden jakelu jumiutuu väliaikaisesti jonkin meistä tai sinusta riippumattoman verkon osan vuoksi. Yleensä tällainen häiriö on tilapäinen. Kannattaa myös tarkistaa, ettei omalla koneellasi tai samaan verkkoon kytketyillä muilla koneilla on käynnissä isoja tiedostonsiirtoja. Jos ongelmat kuitenkin jatkuvat, lähetä sähköpostia osoitteeseen elavaarkisto@yle.fi ja kerro viestissä:

Mitä ohjelmaa yrität katsoa?
Millä laitteella yrität katsoa (pc / mac / tabletti / kännykkä)?
Toimivatko muut ohjelmat? Onko eroa audioiden tai videoiden suhteen?
Selain?
Käyttöjärjestelmä?
Yhteysnopeus?
Operaattori?
Langallinen, langaton vai mokkula?
Mistä päin Suomea/maailmaa?

Osan tiedoista voit helposti tarkistaa menemällä esim. osoitteeseen: http://supportdetails.com