Elävän arkiston ohjeet
Tästä ohjeistuksesta löydät vastauksia yleisimpiin Elävää arkistoa koskeviin kysymyksiin, käyttöehtoihin sekä teknisiin seikkoihin. Ylen toimintaa koskeviin vastauksiin voit tutustua Yle FAQ - Usein kysyttyjä kysymyksiä -sivulta.
Mitä aineistoa Elävässä arkistossa on?
Elävän arkiston tarjonta koostuu pääosin Yleisradion radio- ja tv-arkistojen tallenteista sekä vanhoilta filmiyhtiöiltä ostetusta filmiaineistosta. Toimitus tekee julkaisupäätöksiä ohjelmiston kaikesta kirjosta eri aiheista ja vuosikymmeniltä. Vanhimmat aineistot ovat 1900-luvun alusta.
Julkaisemme kokonaisia ohjelmia sekä otteita riippuen aiheesta ja tekijänoikeussopimuksista. Ohjelmia taustoitetaan artikkeleilla. Elävän arkiston aineiston julkaiseminen on mahdollista tekijä- ja esiintyjäjärjestöjen kanssa solmittujen sopimusten ansiosta.
Elävä arkisto ja Areena
Elävän arkiston mediat löytyvät Areenasta. Audiot löytyvät Areenan audiopuolelta. Elävän arkiston artikkelit medioineen löytyvät sivuiltamme.
Miten haen sisältöjä Elävästä arkistosta?
Haku löytyy kaikkien sivujen oikeasta yläreunasta sekä etusivulta heti valikon jälkeen.
Voit hakea esimerkiksi ohjelmia, henkilöitä, paikkoja ja tapahtumia.
Kirjoita esimerkiksi “Tove Jansson” ja paina enter.
Voit halutessasi laajentaa hakua Hakutyökalut-valikon alta kattamaan kaikkia Ylen sisältöjä tai esimerkiksi rajata toimittajien nimellä.
Elävän arkiston artikkeleissa on usein linkkejä muihin aiheisiin liittyviin sisältöihin. Sisältöjä aiheittain -sivulta löytyy erilaisia aiheita ja teemoja, joiden mukaan artikkeleita on lajiteltu.
Areenaan julkaistuja sisältöjä voit hakea myös suoraan Areenasta tai valitsemalla tarkennetusta hausta rajaukseksi Areenan. Voit myös hakea kaikkia sisältöjä ilman rajauksia, jolloin hakutulos näyttää sekä Areenasta, Elävästä arkistosta tai muualta Ylestä löytyviä sisältöjä haluamallasi hakusanalla.
Miten Elävän arkiston aineistoja voi käyttää?
Elävässä arkistossa tarjolla olevia ohjelmia voit katsella ja kuunnella Areenassa. Suurin osa ohjelmista on katsottavissa myös ulkomailla.
Vain erikseen merkittyjä ohjelmanäytteitä (pääasiassa audioita) voi ladata omalle koneelle. Jos ohjelma on ladattavissa, latausnappi näkyy Areenan ohjelmasivulla. Lisätietoja löytyy Yle Areenan käyttöehdoista.
Muutamia tekijänoikeusvapaita arkistofilmejä on julkaistu vapaaseen käyttöön ladattavaksi Vimeosta.
Freesound-palvelusta löytyy Ylen tehosteita vapaaseen käyttöön.
Vanhoja valokuvia voi ladata Wikimedia Commonsista.
Olemme myös avanneet kokeiluluonteisesti Elävän arkiston ja Yle Arkivetin sisältöjen metatiedot saataville osoitteessa http://elavaarkisto.kokeile.yle.fi/data/.
Elävän arkiston sisältöjä on lupa käyttää opetuksessa, lue tarkemmat ohjeet Kopioston sivuilta.
Voiko tietyn ohjelman hankkia omaksi tai saada katsottavaksi?
Tutustu artikkeliin: Löydä ohjelma tai hanki aineistoa.
Arkistomyynnistä voit tiedustella arkistomateriaaleja ammattikäyttöön kuten näyttely-, ohjelma- tai opetuskäyttöön.
Yksityiskäyttöön on mahdollista tilata kopioita mm. uutis-, ajankohtais- ja asiaohjelmista. Tutustu ohjeisiin ja täytä tiedustelulomake.
Voit myös toivoa ohjelmista tv- ja radiouusintoja tai Areenajulkaisua palautelomakkeen kautta. Lisätietoja artikkelissa Ohjelmatoiveeni – miten se etenee?.
Yle Myynti välittää ohjelmia muille medioille kotimaassa ja kansainvälisesti.
Voit katsella ja kuunnella kaikkia Ylen tv- ja radio-ohjelmia vuodesta 2009 lähtien Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tiloissa sekä alueellisissa katselu- ja kuuntelupisteissä. Lisäksi KAVI:ssa on katseltavissa Ylen omatuotantoisia tv-ohjelmia vuodesta 1957 lähtien.
Ohjelmien esitystietoja voi selata RITVA-tietokannan avulla. Tietokannasta näkee, onko ohjelma katsottavissa katselupisteissä. Jos kaipaat tietoja vanhoista tv-ohjelmista, voit lähettää kysymyksen Kavin tietopalveluun.
Jos tarvitset materiaaleja tutkimuskäyttöä varten ota yhteyttä Yle Arkistoon arkistoaineiston tutkimuskäytön yhteydenottolomakkeella.
Kaikki Ylen sisältö on tekijänoikeuslain suojaamaa. Laki koskee niin ääni-, kuva- ja tekstimateriaalia kuin vaikkapa grafiikkaa ja logoja. Artikkeli Tekijänoikeudet: Mitä saan tehdä Ylen sisällöillä voi olla hyödyllinen, kun mietit, miten saat Ylen materiaaleja käyttää.
Voinko toivoa tiettyä ohjelmaa lisättäväksi Elävään arkistoon?
Voit lähettää toiveesi palautelomakkeen kautta (valitse valikosta Haluan antaa palautetta -> Ohjelmatoive. Lisätietoja artikkelissa Ohjelmatoiveeni – miten se etenee?
Voit myös kirjoittaa meille Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä. Muistathan kertoa mahdollisimman tarkat tiedot ohjelmasta, kuten nimi, esitysvuosi, aihe tai ohjelmassa esiintyneet henkilöt.
Jos ohjelma löytyy Ylen arkistoista ja se on tekijänoikeudellisesti julkaisukelpoinen, kirjaamme sen ylös listalle, josta työstämme aiheita resurssiemme mukaan. Otathan huomioon, että toiveita tulee paljon päivittäin ja voimme toteuttaa niistä vain pienen osan. Tekijänoikeussyistä voimme julkaista pääosin vain kotimaisia Ylen tuottamia ohjelmia.
Miksi monet arkisto-ohjelmat ovat katsottavissa vain verkossa?
Ylellä on sopimus tekijöitä edustavien järjestöjen kanssa Kotikadun, Metsoloiden ja monien muiden vanhojen draama- ja viihdesarjojen julkaisemisesta juuri verkkoon. Ilman Yle Areenaa arkistojen avaaminen näin laajasti ei onnistuisi. Areenasta ohjelmat ovat katsottavissa milloin vain, kun taas tv-kanavilla ruutuaika on rajallista. Lisätietoa Yle vastaa -artikkelissa.
Apua teknisiin ongelmiin
Areenassa olevia ohjelmia voi katsella mobiililaitteilla, tietokoneilla ja televisioilla, joissa on nettiyhteys. Ohjeita eri laitteille löydät Areenan ohjeista. Jos mediat pätkivät tai tulee virheilmoitus, kokeile seuraavia vinkkejä:
Tarkista liittymäsi yhteysnopeus.
Poistu Elävästä arkistosta, sulje selain ja käynnistä uudelleen.
Tyhjennä selaimesi välimuisti.
Sulje kaikki muut ohjelmat, jotka kuormittavat tietokonettasi.
Tarkista selaimesi versio ja mahdolliset päivitykset. Kokeile toista internetselainta.
Tarkista, että laitteesi on päivitetty.
Pieni osa Elävän arkiston medioista on rajattu vain Suomessa katseltaviksi. Jos käytät Elävää arkistoa ulkomaisessa verkossa ja saat virheilmoituksen, tarkista onko klipin nimen perässä tai artikkelin infolaatikossa mainintaa maarajauksesta.
Joskus videoiden jakelu jumiutuu väliaikaisesti jonkin meistä tai sinusta riippumattoman verkon osan vuoksi. Yleensä tällainen häiriö on tilapäinen. Jos ongelmat kuitenkin jatkuvat, lähetä sähköpostia osoitteeseen elavaarkisto@yle.fi ja kerro viestissä:
Mitä ohjelmaa yrität katsoa?
Toimivatko muut ohjelmat? Onko audioiden tai videoiden suhteen eroa?
Millä laitteella yrität katsoa (pc / mac / tabletti / kännykkä)? Mitä selainta käytät?
Mistä päin Suomea/maailmaa käytät Yle Areenaa?
Voit olla yhteydessä myös osoitteeseen areena.info@yle.fi.