Hyppää pääsisältöön

Hyvin sanottu

Hyvin sanottu -hankkeen keskusteluohjeet

  • Hyvin sanottu -hankkeen keskusteluissa noudatetaan Erätauko-dialogimenetelmästä tuttuja rakentavan keskustelun pelisääntöjä, kunnioitetaan kaikkia ihmisiä ja kuunnellaan kanssakeskustelijoita.

  • Hankkeen keskusteluihin osallistutaan pääsääntöisesti omalla nimellä. Jos hankkeen yhteydessä käytävään verkko- tai somekeskusteluun on kuitenkin mahdollista osallistua anonyymisti, toivomme, että valitset nimimerkin, joka ei loukkaa muita ja joka on heti tunnistettavissa nimimerkiksi. Älä siis valitse esimerkiksi nimimerkkiä, joka on tavanomaisen nimen kaltainen.

  • Pysy keskustelun aiheessa ja anna keskustelun edetä. Älä jarruta keskustelun etenemistä toistamalla keskustelussa aiemmin jo käsiteltyjä aiheita.

  • Kunnioita ihmisarvoa. Älä laadi kommentteja, jotka sisältävät esimerkiksi rasistisia tai muutoin ihmisarvoa, kunniaa tai yksityisyyttä loukkaavia ilmauksia.

  • Ole halutessasi kriittinen tai eri mieltä mutta älä ilkeile tai pilkkaa. Mieti, miten voisit ilmaista näkemyksesi mahdollisimman rakentavasti. Mieti muita kritisoidessasi millaista kritiikkiä itse mieluiten otat vastaan.

  • Kommentin laatijana olet aina itse vastuussa lähettämästäsi tekstistä, kuvasta tai muusta sisällöstä. Käytä keskustelussa vain materiaalia, johon sinulla on tekijänoikeudet ja muista, että vihapuhe voi useissa sen muodoissa olla myös rikos. Älä kirjoita lainvastaista tekstiä äläkä myöskään yllytä muita rikokseen. Älä maalita tai muulla tavoin häiritse. Emme hyväksy Hyvin sanottu -hankkeen keskusteluissa vihapuhetta missään sen muodossa. Vihapuhetta ei ole erikseen määritelty Suomen laissa; tarkoitamme tässä vihapuheella paitsi Suomen lain vastaista myös muuta asiatonta ja/tai häiritsevää ilmaisua.

  • Hyvin sanottu -hankkeen keskusteluun osallistumalla sitoudut noudattamaan näitä keskusteluohjeita. Jos et keskusteluohjeitten toistuvasta noudattamatta jättämisestä ja siitä huomauttamisesta huolimatta noudata keskusteluohjetta, keskustelun ylläpitäjät voivat estää osallistumisesi hankkeen keskusteluihin. 

  • Kukin Hyvin sanottu -hankkeeseen liittyvää keskustelua ylläpitävä taho valvoo keskustelua näiden ohjeiden ja mahdollisten omien keskusteluohjeidensa ja/tai arvojensa mukaisesti. Hyvin sanottu -hankkeessa on mukana erilaisia yhteistyökumppaneita eivätkä yhteistyökumppaneiden arvot tai omat keskustelusäännöt tai -ohjeet ole välttämättä kaikilta osin samanlaiset. Jokainen Hyvin sanottu -hankkeessa mukana oleva taho kuitenkin noudattaa hankkeeseen liittyvissä keskusteluissaan näitä yhteisiä ohjeita. 

  • Ylen alustoilla julkaistavissa Hyvin sanottu -hankkeen keskusteluissa noudatetaan aina hankkeen omien keskusteluohjeiden ohella myös Ylen keskusteluohjetta. Ylen keskusteluohje on tätä Hyvin sanottu -hankkeen keskusteluohjetta laajempi mutta pääpiirteiltään samankaltainen kuin tämä ohje. Ylen alustoilla julkaistavissa keskusteluissa ei pääsääntöisesti esimerkiksi julkaista linkkejä eikä niissä saa julkaista mainoksia. Ylen keskusteluohjeessa kuvataan myös keskustelujen moderointia Ylen alustoilla.