Hyppää pääsisältöön

Kandit

Lääkärikandit

Kandit

Kandit on kahdeksanosainen dokumenttisarja neljän nuoren lääketieteen kandin kesästä. Testiin joutuvat kandien mielikuvat itsestään lääkäreinä ja odotukset työn kiehtovuudesta. Kirjoja on päntätty, ja nyt on aika selvittää, miten teoriat toimivat käytännössä.

Rohkeat kandit Miska, Heikki, Jussi ja Erika avaavat kesätyöpaikkansa ovet ja näyttävät, onko heistä lääkäreiksi. Kaikki jännittävät, onnistuuko tautien diagnosointi, sujuvatko toimenpiteet ja kuinka löytää yhteys potilaaseen. Vastuu harteilla painaa, kun kandit pukevat valkoisen takin ensimmäistä kertaa päälleen.

Lääkärin työn ihanuus ja raadollisuus tulevat todeksi Tampereella Rauhaniemen sairaalassa ja Koukkuniemessä, Kangasalan terveyskeskuksessa ja Kauhajoen terveyskeskuksessa. Potilaita riittää vauvasta vaariin - mitä tehdä jos ei olekaan varma, onko lapsella korvatulehdus tai vanhuksen puheesta ei saa mitään selvää?

Kandit 2014 Miska, Jussi, Erika ja Heikki.

Kandit 2014 – päähenkilöiden esittely

Dokumenttisarja neljän nuoren lääketieteen kandin kesästä näyttää kiertelemättä, millaista on nuoren lääkärin käytännön työ heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Keitä ovat Miska, Heikki, Jussi ja Erika? Ainakin he kaikki jännittävät yhtälailla, onnistuuko tautien diagnosointi, sujuvatko toimenpiteet ja kuinka löytää yhteys potilaaseen.

Kandit 2014 – päähenkilöiden esittely

Dokumenttisarja neljän nuoren lääketieteen kandin kesästä näyttää kiertelemättä, millaista on nuoren lääkärin käytännön työ heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Keitä ovat Miska, Heikki, Jussi ja Erika? Ainakin he kaikki jännittävät yhtälailla, onnistuuko tautien diagnosointi, sujuvatko toimenpiteet ja kuinka löytää yhteys potilaaseen.

Kandit 2014, Miska Laakso.

Kandit: Miska Laakso - sanavalmis muusikko

Tamperelainen Miska Laakso työskentelee kandikesän Tampereen Rauhaniemessä. "Lääkäri on ehkä lääketieteen asiantuntija, mutta potilas on oman elämänsä asiantuntija."

Kandit 2014, Heikki Kansanaho.

Kandit: Heikki Kansanaho - opinhaluinen perheenisä

Tampereelta kotoisin oleva Heikki Kansanaho sanoo, että pidempikään perehdytysaika potilaan vastaanottamiseen ei olisi ollut haitaksi. "Kaikki oli uutta ja kamerakini nostatti verenpainetta."

Kandit 2014, Erika Jantunen.

Kandit: Erika Jantunen - päättäväinen rokkimimmi

Lääkäri tarvitsee empatiakykyä ja kärsivällisyyttä, sanoo Kandien Erika Jantunen. "Jälkimmäiseen kasvaa koulun myötä, mutta empatiaa ei voi opettaa."

Kandit 2014, Jussi Palomäki.

Kandit: Jussi Palomäki - pohdiskeleva tutkija

"Älkää ottako mua vakavasti mutta ottakaa vakavasti se, mitä mä tiedän." Kauhajoelta kotoisin oleva Jussi Palomäki on kesäkandina synnyinpaikkakunnallaan.

Kandit työssään

Konkarilääkärit antavat vinkkejä nuoremmille lääkäreille.

Kandit: Kunnioita potilasta ja muita vinkkejä kokeneilta konkareilta

Konkarilääkärit antavat nuoremmille kollegoilleen vinkkinsä potilaan kohtaamiseen ja lääkärinä toimimiseen. Kokemuksen kautta.

Lääkärissä.

Miten suhtaudut kandeihin käydessäsi lääkärissä?

Lääkärin ammatissa yhdistyvät tieto- ja tunnepuoli toisiinsa erottamattomasti. Kandit-sarjassakin käy ilmi, että kandina työskentelevään lääkäriopiskelijaan ei aina löydy potilaalta luottoa. Onko jokin lääkärikäynti jäänyt erityisesti sinun mieleesi? Mistä syystä? Kerro tarinasi muillekin.

Konkarilääkärit muistelevat.

Konkarilääkärit sukeltavat omaan kandiaikaansa

Pelkoa ja näyttelemistä? Moni konkarilääkäri muistaa erittäin hyvin oman ensimmäisen kandikesänsä. Kokemattomuus kuuluu selvästi näissä kertomuksissa, joita keräsimme jo vuosia työtä tehneiltä lääketieteen ammattilaisilta.

Opinpolku lääkäriksi

Haluatko lääkäriksi? Lääkärin opinpolku askel askeleelta

Tie lääkärin ammattiin on vaativa. Kuuden vuoden perusopintojen jälkeen seuraa harjoittelu, niin sanottu kandikesä, ja sen jälkeen halutessa erikoistuminen, joka kestää 5 - 6 vuotta.