Hyppää pääsisältöön

Keskusteluohje

Ohjeet keskustelijoille Ylen ylläpitämillä verkkosivuilla ja some-tileillä

Yle tukee demokratiaa ja kansalaisten osallistumismahdollisuuksia moniäänisellä keskustelulla ylläpitämissään palveluissa ja sosiaalisen median tileillään.

Yle voi käyttää keskustelijoiden kommentteja sellaisenaan tai apuna uusien sisältöjen kehittämisessä televisiossa, radiossa tai verkossa.

Edellytämme, että verkkokeskustelu käydään hyvässä hengessä ja muiden keskustelijoiden näkemyksiä kunnioittaen.

Ylen keskusteluihin voit osallistua joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Oman nimen käyttäminen antaa kommenteille usein nimimerkkiä enemmän painoarvoa keskustelussa. Jos et halua käyttää omaa nimeäsi, valitse nimimerkki, joka ei loukkaa muita keskustelijoita ja on helposti tunnistettavissa nimimerkiksi. Eli se ei siis ole tavanomaisen nimen kaltainen.

Kirjoittaja on aina vastuussa tekstistään tai muusta lähettämästään materiaalista. Yle ei julkaise kommentteja, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai journalististen hyvän tavan vastaisia.

Ylen keskustelupalstoilla noudatamme seuraavaa etikettiä:

Kerro, kuuntele, kysy, perustele. Näkemyksesi on tärkeä, ja niin ovat muidenkin näkemykset. Harkitse, mitä kirjoitat.

Pysy aiheessa. Pyri ilmaisuun, jota muutkin jaksavat lukea. Tiivis ja napakka teksti on pitkää selostusta parempi. Liian pitkät kommentit voidaan hylätä.

Älä toista samaa asiaa. Kommenttien ja sitä kautta keskustelujen sisältö on tärkeämpää kuin niiden määrä.

Emme julkaise vihapuhetta, kuten uhkauksia, pilkkaavia, rasistisia tai rikoksiin yllyttäviä kommentteja. Esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikos. Älä loukkaa kenenkään kunniaa tai yksityisyyttä.

Pääsääntöisesti emme julkaise linkkejä.

Julkisen palvelun media on mainoksista vapaa. Ethän mainosta tapahtumia, tuotteita, palveluita tai tee suoraa poliittista mainontaa.

Lähetä vain materiaalia, johon sinulla on julkaisuoikeudet.

Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös internetissä.

Asiattomuuksien tai laittomuuksien ilmetessä saatamme sulkea keskustelupalstat väliaikaisesti tai kokonaan. Yle voi estää keskustelun käyttäjältä, joka ei noudata keskusteluohjeita tai joka jollain muulla tavalla häiritsee keskustelua.

Vältä kirosanoja ja pelkillä isoilla kirjaimilla kirjoittamista. Älä siis huuda!

Keskustelun moderointi

Ylen verkkosivuilla on käytössä joko keskustelun esimoderointi tai jälkimoderointi. Esimoderoinnissa sivujen ylläpitäjät joko hyväksyvät tai hylkäävät kommentin. Keskusteluun esitetty kommentti tulee näkyviin vasta esimoderoinnin jälkeen.

Keskustelun moderointia tehdään pääosin klo 8–16 välisenä aikana, mutta myös muulloin, kuten ohjelmien sivuilla niiden lähetysaikoina. Esimoderoinnissa kommentit julkaistaan mahdollisimman nopeasti. Iltaisin ja viikonloppuisin moderointiprosessi kestää pitempään.

Uutispalvelussa keskustelua voidaan esimoderoida myös muina aikoina.

Jälkimoderoiduilla sivustoilla asiattomuudet ja laittomuudet poistetaan niin pian kuin mahdollista. Jos jokin keskustelussa esitetty kommentti on mielestäsi epäasiallinen, voit ilmoittaa siitä sivun ylläpitäjälle painamalla Ilmoita asiaton kommentti -painiketta.

Palautetta voit lähettää täältä: https://asiakaspalvelu.yle.fi/

Ylen Kommentointiohje on muutettu Keskusteluohjeeksi 6.3.2019.

Entisen Kommentointiohjeen löydät täältä: https://yle.fi/aihe/vanha-kommentointiohje