Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Kuorokuiskaaja

Kuorokuiskaaja Inari Tilli.
Kuvateksti Kuorokuiskaaja aistii mitä kuoromaailmassa tapahtuu.

Kuorokuiskaaja on blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille. Olen itse sairastanut tautia koko pienen elämäni eikä parantumista ole näkyvissä. Tervetuloa lukemaan kirjoituksiani, ajatuksiani ja kokemuksiani! Seuraa minua myös Facebookissa!

Kaksi kuorolaista valmistautuu konserttiin

Nuorten laulajien kannustamista

Jälleen on yksi Yleisradion vuoden nuorisokuoron kausi saatettu päätökseensä. Nyt on kuorotoimittajan mieli hieman haikea, mutta kuitenkin onnellinen. Vuoden nuorisokuoron radioitavien konserttien ja muiden kauteen liittyvien esiintymisten järjestäminen on sisältänyt tiivistä yhteistyötä valitun kuoron kanssa sekä monien yksityiskohtien hiomista. On tullut aika kiittää tämän vuoden kuorolaisia eli kaarinalaisia KaMu-kuoroja sekä heidän johtajaansa Pekka Nebelungia laajan ohjelmiston saattamisesta esityskuntoon sekä jaksamisesta monissa eri yhteyksissä.

KaMu-kuorot esiintyvät Ritarihuoneella Pekka Nebelungin johdolla. Konsertin juontaa Inari Tilli.
Kuvateksti KaMu-kuorojen kevätkonsertti Helsingin Ritarihuoneella 17.5.2018. Juontajana Inari Tilli.

KaMu-kuorojen kauteen Yleisradion vuoden nuorisokuorona mahtui peräti kolme radioitua tilaisuutta. Joulukuussa 2017 kuoro konsertoi kotipaikkakunnallaan Kaarinassa isänmaallisella ohjelmistolla sekä täytti Musiikkitalon konserttisalin kahteen otteeseen jouluisissa yhteislaulutilaisuuksissa. Viime viikolla KaMu-kuorot eli vuoden nuorisokuoro kaudella 2017 - 2018 lauloi kevätkonsertin Helsingin upeassa Ritarihuoneessa sekä teki äänityksen Yleisradiolle upouudessa Kaarina-talossa.

Äänittäjä Matti Heinonen asentaa mikrofoneja kuoron edessä.
Kuvateksti Äänittäjä Matti Heinonen asentaa mikrofoneja sopivalle etäisyydelle Kaarina-talossa 18.5.2018

Kun kysyin nuorilta kuorolaisilta mitä heille tästä vuodesta on erityisesti jäänyt mieleen, oli monella vastauksena että radioon pääseminen on ”vaan niin siistiä” ja ”hienoa”. Radiolähetyksillä on ilmeisesti edelleenkin oma ainutlaatuinen lumonsa. Tunne siitä, että oma laulu kuuluu muillekin kuin vain konserttipaikalle tulleelle yleisölle ja että omaa tekemistä täten arvostetaan. Punaisen lähetysvalon palo saa pyrkimään parhaimpaan mahdolliseen taiteelliseen suoritukseen ja tuo esitystilanteeseen aivan omanlaisensa jännityksen sekä hohdon.

Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Tänä vuonna valinnassa kiinnitettiin huomiota tavallisesta koulun luokkakuorosta kokonaiseksi kuoroperheeksi kasvaneeseen aktiiviseen, nuoria korkeatasoisen kuorolaulun pariin innostavaan toimintaan. Seuraavan vuoden nuorisokuoron julkistaminen tapahtuu alkusyksystä.

Tutustu KaMu-kuoroihin.
Lue KaMut -kuorot valinnasta Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi 2017-2018

Yleisradion vuoden nuorisokuoron kunniakirja
Kuvateksti Yleisradion vuoden nuorisokuoro sai kunniakirjan
Let the Peoples Sing: Tuomariston puheenjohtajan odotukset
Let the Peoples Sing: Tuomariston puheenjohtajan odotukset - Toista Yle Areenassa

Let the peoples sing -kilpailun tuomaristoon pääseminen on kunniatehtävä

Huomisesta päivästä tulee varmasti yksi oman työurani tähtihetkistä, kun pääsen tuomaroimaan Let the Peoples Sing -kilpailua yhdessä kuoromaailman huippujen sekä asiantuntevien kollegoiden kanssa. Näen työskentelyn tämän perinteikkään ja korkeatasoisen kilpailun tuomaristossa kunniatehtävänä, joka sisältää myös paljon vastuuta.

Jo lähtökohtaisesti hyvien kuorojen laittaminen paremmuusjärjestykseen on aina haastavaa työtä ja uskon, että erot kuorojen välillä tulevat olemaan pieniä. Aion kuunnella kilpailevia kuoroja parhaan taitoni mukaan ja mahdollisimman objektiivisesti, vaikka mukana on myös suomalaisia kuoroja. Myös maku- ja kulttuurieroja tulee varmaankin olemaan eri tuomareiden välillä. Odotan mielenkiinnolla, miten omat mielipiteeni sijoittuvat muiden tuomareiden ajatuksiin hyvästä kuorolaulusta.

Mitä itse kuorolaulussa erityisesti arvostan? Viime hetken vinkkinä kilpaileville kuoroille voin paljastaa ainakin sen, että tulen kiinnittämään huomiota erityisesti kuorolaisten laulutaitoon sekä siihen, miten hyvin kilpailuun valittu ohjelmisto heijastelee kuorojen osaamista. Kilpailun säännöissäkin todetaan, että finaaliohjelmiston tulisi edustaa kuoroa parhaimmillaan.

Let the peoples sing -kilpailun tuomaristossa on tänä vuonna paljon monipuolista asiantuntijuutta ympäri maailmaa:

Säveltäjä, kuoronjohtaja ja laulaja Bob Chilcottin moni tuntee Kings Singers -lauluyhtyeen entisenä jäsenenä. Viimeiset parikymmentä vuotta hän on ollut päätoiminen säveltäjä ja hänen sävellyksiään ovat esittäneet monet kuorot ympäri maailmaa.

Tuomaristossa kanssani työskentelee myös Latvian menestyneimpiin kuoronjohtajiin lukeutuva kuoronjohdon professori Sigvards Klava. Latvian Radion kuoron tuottaja ja taiteellinen johtaja on nähty useiden kansainvälisten kuorokilpailujen tuomaristossa.

Muut tuomariston jäsenet ovat, kuten minäkin, omien Yleisradioyhtiöittensä toimittajia ja tuottajia, joiden työnkuvaan kuoromusiikki vahvasti kuuluu. Tuomariston puheenjohtajana toimii Bent Grønholdt Tanskan radiosta.

Let the Peoples Sing

Tuomariston lounaalla Bob Chilcott, Ylen Minna-Mari Parkkinen, Bent Grønholdt, Ylen Miikka Maunula, Virginie Robineau, Àlex Robles Fitó, Grit Schulze ja Pascale Labrie. Kuvasta puuttuvat tuomariston jäsenet Sigvards Kļava ja allekirjoittanut, joka otti kuvan.

Seuraa kilpailua 14.-15.10.2017

Seuraa Vaskivuoren lukion kamarikuoron blogia kilpailuun valmistautumisesta

Tutustu avoimessa sarjassa kilpailevaan Slavonic Tractoriin

Århus Pigekor, Let the Peoples Sing -kilpailun voittaja 2015
Kuvateksti Århus Pigekor

Yleisradio vie Let the Peoples Sing -kilpailun televisioon

”Kuorojen Euroviisut” eli Euroradion Let the Peoples Sing on järjestetty jo vuodesta 1961 lähtien. Tänä vuonna Suomen Yleisradio on saanut kunnian isännöidä tätä perinteikästä kuorokilpailua. Kilpailun ympärille on rakennettu kuoromusiikin suurtapahtuma yhteistyössä Sulasolin kanssa. Musiikkitalossa vietetään lauantaina 14.10.2017 Laulun ja soiton päivää, jossa kilpailijakuorot osallistuvat lauluyhtye Rajattoman kanssa järjestettävään työpajaan. Musiikkitalon Kuorokavalkadissa kuullaan monien kuorojen esityksiä. Kuorot myös esittelevät omaa toimintaansa Musiikkitalon aulassa. Päivän huipentaa gaalakonsertti suorana radio- ja verkkolähetyksenä. Varsinainen kilpailu käydään Musiikkitalossa sunnuntaina 15.10.2017.

Tämän vuoden kilpailu poikkeaa edellisistä siten, että se lähetetään ensimmäistä kertaa myös televisiossa. Televisiolähetyksen juontajina toimivat Riikka Holopainen ja Riku Riihilahti. Radiolähetykset toimittaa Anu Jaantila.

Minulla on suuri kunnia edustaa Suomen Yleisradiota kilpailun tuomaristossa. Seitsenhenkisen tuomariston puheenjohtajana toimii Bent Grønholt Tanskan radiosta ja muut jäsenet tulevat Yhdysvaltojen, Espanjan ja Saksan radioyhtiöistä. Radioiden ulkopuolelta tuomaristoon on kutsuttu kaksi kansainvälistä huippuasiantuntijaa: Bob Chilcott Britanniasta ja Sigvards Klava Latviasta.

Tämä vuosi muuttaa kilpailun historiaa merkittävästi myös siten, että kaikkien finalistikuorojen edellytetään saapuvan kilpailupaikalle. Alun perin Let the Peoples Sing oli äänitekilpailu. Tämän jälkeen kilpailua käytiin siten, että kuorojen toivottiin saapuvan kilpailupaikalle, mutta halutessaan ne voivat esittää suorituksensa kotipaikkakunnaltaan satelliitin välityksellä. On mielenkiintoista nähdä, minkälaisia lisämausteita televisiointi tuo kilpailuun mukaan. Toivottavasti ainakin lisää tunnettuutta tälle tapahtumalle, jota en ihan turhaan kutsu kuoromusiikin Euroviisuiksi. Onhan kyseessä yksi maailman kuunnelluimmista kuorokilpailuista. Kilpailun taso on perinteisesti ollut erittäin hyvä, koska yleisradioyhtiöt varmasti haluavat lähettää kilpailuun mahdollisimman taitavia kuoroja itseään edustamaan.

Tänä vuonna kahdeksan kuoroa kilpailee Silver Rose Bowlista eli kilpailun pääpalkinnosta. Suomalaisista kuoroista finaaliin pääsi peräti kaksi: Slavonic Tractor sekä Vaskivuoren lukion kamarikuoro. Muut kuorot tulevat Isosta-Britanniasta, Norjasta, Tanskasta ja Virosta. Finaalissa esiintyy myös edellisen kilpailun voittaja, tanskalainen Århus Pigekor.

Toivotan kaikki lämpimästi mukaan kuoromusiikin suurtapahtumaan!

Kilpailun kotisivu:

https://www.ebu.ch/let-the-peoples-sing

Ylen Vuoden nuorisokuoro 2016-2017 Vox Aurea Tampereen Sävelen Songbridge-tapahtumassa 2017.
Kuvateksti Songbridge-gaalakonsertti oli samalla Vox Aurealle kauden päätöskonsertti Yleisradion vuoden nuorisokuorona.

Juhlien jälkeen

Onhan se Tampereen Sävel kyllä aikamoinen kuoromusiikin ystävien mekka! Viime viikolla Suomen perinteikkäimmällä vokaalimusiikin festivaalilla kuultiin jälleen kerran kuoromusiikkia laidasta laitaan. Kuorokatselmukseen osallistui peräti 54 kuoroa ja yhtyelaulukilpailu piti korkean tasonsa, kuten aikaisempinakin vuosina. Tampereella järjestettiin myös festivaali festivaalin sisällä, kun Songbridge-tapahtuma keräsi lapsikuoromusiikin huiput ympäri maailmaa yhteen.

Minulle itselleni kuoromusiikkiin erikoistuneena toimittajana on aina suuri ilo päästä tapaamaan sekä kuoromusiikin tekijöitä että kuuntelijoita. Oli tunteikasta tavata vanhoja tuttuja sekä solmia uusia ystävyyksiä. Sain monta vinkkiä ja ideaa tulevia ohjelmiakin varten. Kiitos niistä!

Muutama oma havaintoni tämän vuoden annista:

Säveliä Suomessa -konsertissa kuultu Paavo Korpijaakon uusi teos lapsikuoroille ja orkesterille on oiva osoitus siitä, ettei nykysäveltäjien kannata pelätä kirjoittaa lapsille myös vaativampaa tekstuuria.

Yhtyelaulukilpailussa oli ilahduttavaa kuulla, että suomalainen lauluyhtye Ilo Ensemble selviytyi voittajaksi akustisessa sarjassa. Voitto taisi tulla yllätyksenä kaikkein eniten itse yhtyeen laulajille. Minä kuitenkin ymmärrän tuomariston päätöksen hyvin: juuri Ilon kaltaiset yhtyeet, jotka tekevät pyyteettömästi omaa asiaansa, tässä tapauksessa siis uusia suomalaisia rekilauluja, ovat tämän genren uudistajia.

Songbridge-tapahtuma ei olisi voinut osua sopivampaan hetkeen tämän päivän maailmassa. Kyseessä on siis kansainvälinen tapahtuma, johon kutsutaan korkeatasoisia lapsi- ja nuorisokuoroja eri puolilta maailmaa. Tavoitteena on lisätä kansainvälistä yhteisymmärrystä, ystävyyttä ja rauhaa tuomalla yhteen nuoret laulajat, säveltäjät ja kuoronjohtajat musiikilliseen yhteistyöhön. Songbridgen taiteellista johtajaa Kari Ala-Pöllästä siteeraten ”maailma olisi paljon parempi paikka, kun kaikki poliitikotkin olisivat lapsuudessaan saaneet laulaa Songbridgessa”.

Yleisradio oli siis mukana kolmessa eri tapahtumassa. Radiolähetykset löytyvät vielä täältä:

Ohjelma ei ole enää saatavilla
Konsertteja: Säveliä Suomesta
Konsertteja: Säveliä Suomesta - Toista Yle Areenassa
Ohjelma ei ole enää saatavilla
Konsertteja: Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailun huipennus
Konsertteja: Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailun huipennus - Toista Yle Areenassa
Ohjelma ei ole enää saatavilla
Konsertteja: Songbridge tuo maailman nuoret laulamaan yhdessä
Konsertteja: Songbridge tuo maailman nuoret laulamaan yhdessä - Toista Yle Areenassa
Sulasolin soitto- ja laulujuhlien pääjuhlakulkue.

Laulujuhlien laineita

”Sanaton olo, edelleen. Se hetki, kun laulat 3 000:n kuorolaisen kanssa, vilkaiset ympärillesi ja näet tuttuja ja tuntemattomia kasvoja, olet haltioissasi. Uskot niihin sanoihin, jokainen jollain tavalla suojellaan toisiamme. Jaat sen saman hetken muiden kanssa, sydämesi on täynnä kiitollisuutta ja arvostusta, siitä nimenomaisesta hetkestä. Se on kuin taikaa!!” Näin totesi yksi Yleisradion henkilökuntakuoro Ylennyksen laulajista Sulasolin laulu- ja soittojuhlien pääjuhlan jälkeen ja hänen sanoihinsa on helppo yhtyä. Yhteislaulussa on jotain satumaista. Samaa voin sanoa kuoromusiikkiväen kokoontumisista. Olemme kaikki kuin yhtä perhettä ja jokaisen silmissä näkyy iloinen pilke. Kuorolaulu tekee ihmisille hyvää.

Viime viikonloppuna Hämeenlinna täyttyi laulusta, kun 95-vuotias Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto Sulasol kokoontui laulu- ja soittojuhlille. Ja tottahan toki samalla juhlittiin myös 100-vuotiasta Suomea teemalla Suomi soi! Yleisradio oli juhlissa mukana poikkeuksellisen suurella satsauksella. Hämeenlinnan Verkatehtaalta tehtiin kuuden tunnin maratonlähetys nettiin sekä kaksi konserttia radioitiin Yle Radio 1 -kanavalle. Lauantaina 13.5. äänitettiin Verkatehtaalla Rajattoman konsertti sekä sunnuntaina 14.5. Hämeenlinnan jäähallilla pääjuhla, johon kaikki juhlille osallistuneet kuorolaiset kokoontuivat laulamaan. Lisäksi TV 1 lähetti sunnuntaiaamun juhlajumalanpalveluksen Hämeenlinnan torilta. Nämä kaikki lähetykset ovat kuultavissa tai nähtävissä Yle Areenassa vielä noin kuukauden ajan.

Täältä löydät nettilähetyksemme Hämeenlinnan Verkatehtaalta la 13.5.2017

Ja täältä löydät radiolähetyksemme:

Lauluyhtye Rajaton la 13.5.2017

Pääjuhla su 14.5.2017

Jumalanpalveluksen tv-lähetyksen sunnuntailta 14.5. löydät täältä.

Lähetysten tekeminen Hämeenlinnassa oli todella hauskaa, vaikka hieman turnauskestävyyttä tällä kertaa vaadittiinkin. En muista, että olisin koskaan tehnyt yhtä monta tuntia suoraa lähetystä saman päivän aikana. Lauantaina kun ohjelmaa Verkatehtaalta lähetettiin lähes tauotta klo 12.50 – 21.15 välillä, yhteensä siis yli kahdeksan tuntia! Erityiskiitos kaikille teille, jotka olitte kanssamme mukana toteuttamassa lähetyksiä, joko laulaen tai puhuen!

Lähiviikkojen aikana kuoromusiikin ystäviä hellitään monilla muillakin juhlilla ja festivaaleilla. Tämän viikon lauantaina 20.5. Helsingin senaatintorilla Händelin Messiasta laulaa tuhatpäinen joukko, kun Kirkon musiikkijuhlat valtaa pääkaupungin. Toukokuun lopulla kuoromusiikin ystävät kokoontuvat Vaasan kuorofestivaaleille ja kesäkuun alussa lauletaan Tampereen Sävelessä. Entäpä, jos jonain vuonna ainakin osa näistä juhlista yhdistäisi voimansa ja pääsisimme laulamaan yhdessä vielä suuremmalla joukolla? Joka tapauksessa, laulun iloa kaikille!

Lisää kuvia ja tunnelmia löydät Kuorokuiskaajan uusilta Facebook-sivuilta.

Kuorokuiskaamisesta

Kuorokuiskaamista voi verrata hevoskuiskaamiseen. Kun hevoskuiskaamisen tavoitteena on kommunikoida hevosen ehdoilla eli tavoilla, voi kuorokuiskaamisen nähdä kuorojen ja kuorolaisten tavoilla kommunikoimisena. Kuten hevoskuiskaajankin, tulee kuorokuiskaajan olla tietoinen kohteensa, tässä tapauksessa kuorolaisten ja kuorojen, luonnollisista vaistoista ja kommunikaatiojärjestelmästä sekä käyttäytymistavoista. Näitä tietoja on sitten hyödynnettävä kohteen koulutuksessa. Tavoitteenani ei ole pelkästään opettaa kuoroja kurin ja hellyyden avulla, vaan myös itse oppia tuntemaan kuoromaailmaa paremmin, sitä alati tarkkailemalla. Luonnollisen hevosmiestaidon kannattajat katsovat menetelmiensä tekevän hevosesta tyytyväisemmän, rauhallisemman ja yhteistyöhaluisemman. Toivon, että tulevat kirjoitukseni puolestaan tyydyttävät kuoromusiikin ystäviä.

Kuorokuiskaaja Inari Tilli

Työskentelen Yleisradiossa kuoromusiikkiin erikoistuneena toimittajana. Olen valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolta ja työskennellyt sähköisessä mediassa noin kahdenkymmenen vuoden ajan. Toimitan mm. Yle Radio 1:n Laulun paikka -ohjelmaa ja radioitavia kuorokonsertteja sekä tuotan Ylen kuoroäänityksiä. Toimin myös Yleisradion henkilökuntakuoro Ylennyksen taiteellisena johtajana. Toimittajantyön ohella olen ehtinyt laulaa monissa kuoroissa, kuten Kamarikuoro Kampin Laulussa, Philomelassa, Sibelius-Akatemian vokaaliyhtyeessä ja Suomalaisessa kamarikuorossa. Tällä hetkellä olen turkulaisen kamarikuoro Key Ensemblen jäsen.