Hyppää pääsisältöön

Lapset

Pikku Kakkosen Eskari

Pikku Kakkosen Eskarin hahmot ja eskari-teksti
Kuva: Yle Pikku Kakkonen

Pikku Kakkosen Eskarissa kaikki pääsevät eskariin! Eskari-sovelluksessa sinua odottavat hauskat hahmot ja mielenkiintoiset tehtävät. Riemukkaita tehtäviä ja Eskari-värityskuvia löydät myös tulostettavina versioina. Lasten Areenaan on koottu mukava paketti eskariaiheista katseltavaa ja kuunneltavaa.

Pikku Kakkosen Eskari -sovellus

Poika käyttää Pikku Kakkosen Eskari -sovellusta
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen Reppu-Heppu
Kuva: Yle Pikku Kakkonen

Pikku Kakkosen Eskari on uusi mukaansatempaava sovellus, joka täydentää Pikku Kakkosen alle kouluikäisille suunnattuja vuorovaikutteisen digitaalisen leikin palveluja. Eskari-sovelluksen parissa lapsi pääsee sekä loistamaan taidoillaan että oppimaan uutta omalla tasollaan tavoitteellisesti ja hauskasti. Edistyminen tallentuu pelaajan omalle laitteelle, joten jokaisella pelikerralla on luvassa sopivasti uusiakin haasteita. Pikkusiskot ja -veljet sekä kaverit voivat luoda sovellukseen oman profiilinsa, niinpä kaikki pääsevät kokemaan ikioman Eskari-seikkailunsa. Pikku Kakkosesta tuttu Reppu-Heppu ja hänen uudet eskarikaverinsa kannustavat lasta leikkiin.

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen hahmo ja palkintohuone
Kuva: Yle Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen hahmo ja palkintohuone
Kuva: Yle Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen hahmo ja palkintohuone
Kuva: Yle Pikku Kakkonen

Eskari-sovellus on julkaistu kesällä 2019. Sen ensimmäisessä sisältökokonaisuudessa lapsi pääsee tutustumaan lukemisen ja kirjoittamisen kannalta olennaisiin taitoihin. Tämä lukivalmiuksiin liittyvä kokonaisuus on toteutettu yhdessä Niilo Mäki Instituutin kanssa. Lue lisää, mitä kokonaisuus pitää sisällään ja mitä lukivalmiudet oikein ovat.

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen Lukivalmiudet-kokonaisuuden leikkipuisto
Kuva: Yle Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen Lukivalmiudet-kokonaisuuden huvipuisto
Kuva: Yle Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen Lukivalmiudet-kokonaisuuden teatteri
Kuva: Yle Pikku Kakkonen

Eskari-sovelluksen toisessa sisältökokonaisuudessa lähdetään musiikin maailmaan. Big Ear Gamesin musiikkikokonaisuudessa lapsi pääsee tuttujen laulujen avulla tutustumaan sävelasteikkoihin, rytmeihin, melodioihin ja harmoniaan. Sekvensserillä voi tehdä omaa musiikkia ja päästää luovuuden valloilleen. Lue lisää musiikkipeleistä.

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen Musiikki-kokonaisuuden Tuiki tuiki tähtönen
Kuva: Yle Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen Musiikki-kokonaisuuden Jaakko kulta
Kuva: Yle Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen Musiikki-kokonaisuuden Piippolan vaari
Kuva: Yle Pikku Kakkonen

Kolmas sisältökokonaisuus keskittyy herkulliseen matematiikkaan. FT Jenni Vartiainen on toiminut pedagogisena asiantuntijana tässä kokonaisuudessa. Peleissä lapsi pääsee harjoittamaan hahmottamista ja kokeilemaan lajittelua, vertailua ja sarjoittelua sekä tutustumaan lukumääriin, numeromerkkeihin, lukujonoihin, hajotelmiin sekä yhteen- ja vähennyslaskuihin. Lue lisää matikkapeleistä ja varhaisesta matematiikan oppimisesta.

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen Matematiikka-kokonaisuuden ruokailuryhmä.
Kuva: Yle Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen Matematiikka-kokonaisuuden robotin ruokala.
Kuva: Yle Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen Matematiikka-kokonaisuuden kukan kahvila.
Kuva: Yle Pikku Kakkonen

Eskari-sovelluksen neljäs sisältökokonaisuus on hyppäys englannin alkeisiin. Peleissä lapsi pääsee tutustumaan englannin kielen perussanastoon ja harjoittelemaan eri sanaluokkien yhdistelyä monipuolisesti. Englannin kielen kokonaisuus on toteutettu yhteistyössä Niilo Mäki Instituutin kanssa. Lue lisää enkkupeleistä ja vieraan kielen opettelun ensiaskeleista.

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen englannin kielen kokonaisuuden eläinsaari
Kuva: Yle Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen englannin kielen kokonaisuuden perhelaiva
Kuva: Yle Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen englannin kielen kokonaisuuden kulkuneuvot
Kuva: Yle Pikku Kakkonen

Sovellus tulee täydentymään useilla erilaisilla sisältökokonaisuuksilla, joissa pelaillaan ja leikitään esiopetuksessakin eteen tulevien aiheiden parissa. Kokonaisuuksia tehdään tiiviissä yhteistyössä sekä eri aihealueiden että oppimisen asiantuntijoiden kanssa. Sisällöt toteutetaan niin, että lukutaidoton lapsi voi käyttää niitä itsenäisesti ja omaan tahtiin. Aikuinen voi siitä huolimatta heittäytyä yhteiseen leikkiin lapsen kanssa.

Pikku Kakkosen Eskari -sovellus on ilmainen.

Lataa tai päivitä sovellus:

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen UKK - usein kysytyt kysymykset

Pikku Kakkosen Eskarin tulostettavat paperipuuhat

Lapsi värittää Pikku Kakkosen Eskarin värityskuvaa
Kuva: Yle / Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen Eskari- teksti ja hahmot
Kuva: Yle / Pikku Kakkonen

Nyt kynät käteen ja väriliidut esiin!

Paperipuuhista löydät Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksesta tutut hahmot. Printtaa tästä hauskat väritystehtävät. Tehtävät ovat tarjolla myös Pikku Kakkosen Pinterestissä.

Pikku Kakkosen eskariohjelmat

Pikku Kakkosen eskarilogo
Kuva: Yle / Pikku Kakkonen

Pikku Kakkosen eskariohjelmia on katsottavissa kootusti Lasten Areenassa. Reppu-Heppu -kuvakkeen alta löydät erilaisia ohjelmia, jotka kannustavat lasta itsenäiseen ihmettelyyn ja pohdintaan. Ohjelmat ohjaavat havainnoimaan maailmaa ja kokeilemaan uutta, osallistumaan ja ilmaisemaan itseä.

Vadelmavanukas - Toista Yle Areenassa

Pikku Kakkosen Kuutiojuuri on hilpeä sisäänheittäjä matematiikan maailmaan. Sylvi-tädin keittiössä lapset tekevät ruokaa ja ratkovat samalla resepteihin ja ruoanlaittoon liittyviä matemaattisia tehtäviä.

Viskarilapset jännittävät eskaria Eskari edessä -sarjassa ja miettivät muun muassa, miten eskarissa vietetään välitunteja. Jaakko selvittää, mitä siellä eskarissa oikein tehdään!

Kanoottilaulu - Toista Yle Areenassa

Näytä ja kerro -podcastissa Tuomon ja Marin seurassa opitaan kysymysten esittämistä, tiedonhaun niksejä ja tietolähteiden luotettavuuden arvioimista. Sarjan voi ladata kuunneltavaksi omalle koneelleen.

Tiedonjyvä-sarjassa Helmi ja Eeli etsivät uusia oivalluksia tekemällä tieteellisiä kokeita, jotka voi toistaa kotioloissa.

Autotalliin rakentamassaan laboratoriossa Riku ja Rami testaavat muun muassa miltä tuntuu kiire ja hermostuminen sekä mittaavat liikunnan, musiikin ja runouden voimaa. Välillä eksytään väärille jäljille, mutta kuten Riku tapaa sanoa: virhe on oikopolku oppimiseen!

Yhteydenpito - Toista Yle Areenassa

Katti Matikainen ja Nakkirakki kaivelevat Suomen historiaa nykylapsillekin tuttujen arkisten toimien kautta.

Variksen pesimispuuhat - Toista Yle Areenassa

Sana-arkussa lukutaidottomat lapset opettelevat yhdessä kirjaimia tehtävien avulla.

Tehtävä ratkeaa - Toista Yle Areenassa

Sanasiepparin seikkailureitillä suoritetaan tehtäviä, jotka liittyvät kirjaimiin, sanoihin, numeroihin ja pieniin laskutoimituksiin.

Uutiset: Avaruuspölyä - Toista Yle Areenassa

Runoja & rusinoita -runosarjassa arkipäivän sankarit kohtaavat eri ammattien kautta tilanteita, jolloin runo vie mennessään.

Kymmenosainen animaatiosarja kertoo Reima Räiskeestä, jonka kiukkumittari nousee hetkessä nollasta sataan. Onneksi kiukun hallintaan löytyy myös rauhoittumiskeinoja!

Vesihirmujen touhupäivä - Toista Yle Areenassa

12-osaisessa Vesihirmut-uimakoulusarjassa harjoitellaan vedessä liikkumista ja uinnin alkeita

Ajetaan liikennepuistossa - Toista Yle Areenassa

Lapset opettelevat Pyöräillään-sarjassa leikin kautta pyöränkäsittelytaitoja, kuten tasapainon pitämistä, jarruttamista, väistämistä ja yleisesti pyörän hallintaa.

Sing along -sarjassa opitaan englanninkielisiä sanoja laulamalla.

Ohjelma ei ole enää saatavilla

Mitä ihmettä? -animaatiosarjassa Tuomo kyselee ja pohtii tärkeitä ja joskus myös hankalia kysymyksiä. Sarja kannustaa myös pohtimaan vastauksia itse.

Koirien seisovapöytä - Toista Yle Areenassa

Kekseliäs ja energinen Muru ratkaisee pelottamasti ongelmia. Animaatiosarjassa käsitellään useita erilaisia teknologiaan liittyviä asioita, kuten liikkuvan kuvan editointia, virtuaalipelaamista, geokätköilyä, robotiikkaa, 3d-tulostusta ja liikkeentunnistusta. Teknologia ei kuitenkaan korvaa asioita, joita Muru ja ystävät yhdessä kokevat.

Voinko tehdä itse iloa? - Toista Yle Areenassa

Kaisa ja Olli pohtivat mitä ihmeellisimpiä kysymyksiä niin arkipäivän tarpeista kuin harvemmin esiin tuleviin asioista. Apuna lapsilla on Tieturi-robotti ja iskä, jonka avulla opitaan monta uutta asiaa.

Lisätty ohjelmia 23.8.