Hyppää pääsisältöön

Luonto

Luontoillan asiantuntijat

Minna Pyykkö on Luontoillan uusi juontaja.
Kuva: Jussi Nahkuri / Yle

Luontoilta on luonnonystävien kohtauspaikka! Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu vastaamaan kuulijoiden kysymyksiin Yle Radio Suomessa kerran kuussa keskiviikkoisin klo 18.

Näin osallistut ohjelmaan. Kuuntele Luontoilta Areenassa.

Asiantuntijat esittelyssä:

Heidi Kinnunen ja fretti
Kuva: Heidi Kinnunen

Heidi Kinnunen

– Olen eläintieteen tohtori ja olen tutkinut sekä maatalousympäristön että kaupunkiluonnon monimuotoisuutta. Erityisesti olen kiinnostunut citykaneista, siileistä, lepakoista ja vesimyyristä. Minua askarruttaa luonnonvaraisten eläinten käyttäytyminen. Jos näette kesäiltana ojan penkalla liikkumattomana istuskelevan ihmisen, se saatan hyvinkin olla minä. Eläinten puuhien tarkkailemisen lisäksi kerään havaintoja ja kuvia erikoisen näköisistä nisäkkäistä.

Henry Väre tunturissa.
Kuva: Henry Väre

Henry Väre

– Toimin Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Kasvimuseon yli-intendenttinä. Kasvitieteen historia ja siitä kirjoittaminen on minulle läheinen harrastus. Olen kirjoittanut toistakymmentä kasvien tunnistuskirjaa sekä useita satoja yleiskasvitieteellisiä artikkeleita. Luontoretket ovat minulle osa henkistä hyvinvointia – etenkin tuntureilla vaeltaminen – kaikkien yhteydenpitomahdollisuuksien ulkopuolella. En koskaan kyllästy kasvien tarkkailuun enkä upeisiin maisemiin. Syksyisin kasviretket vaihtuvat sieniretkiin.

Juha Laaksonen tauolla kalliolla.
Kuva: Riku Lumiaro

Juha Laaksonen

– Olen kaupunkilaispoika, mutta viettänyt nuoruuteni kesät saaristossa. Kiinnostuin linnuista, kun pääsin vierailemaan kuningaskalastajan pesällä. Lempiaiheitani ovat kaupunkiluonnon monimuotoisuus, ulkosaariston linnut sekä ympäristön nopeasti vaihtelevat säät ja olosuhteet. Vietän paljon aikaa ulkona ja seuraan mielelläni yksittäisten lintujen käyttäytymistä ja lintujen välisiä suhteita. Minua kiinnostaa miten linnut valitsevat puolisonsa, pesäpaikkansa, missä ne yöpyvät ja miten ne etsivät ravintonsa. Kaikki tykkäävät keväästä, mutta myös syksy on lintujen tarkkailun kannalta erityisen mielenkiintoista aikaa. Liikkeellä ovat nuoret ja vanhat linnut. Lintuja on siis paljon ja nuorten lintujen höyhenpuvut voivat ovat hyvinkin erinäköisiä kuin vanhojen lintujen.

Ari Saura

– Työskentelen tutkijana Luonnonvarakeskuksessa. Tutkimuskohteenani ovat vaelluskalakannat, erityisesti uhanalainen meritaimen. Vastaan myös Suomen kalamerkinnöistä ja merkkipalautuksista kertyvän tiedon käytöstä tutkimuksen tarpeisiin. Syksyin liikun työni puolesta paljon maastossa tehden mm. meritaimenen poikastiheysarvioita rannikkojoilla. Myös vapaa-aikana viihdyn luonnossa. Harrastan kalastusta ja kalaruokien valmistamista omasta saaliista sekä monipuolista luonnossa liikkumista ja luonnon tarkkailua veneillen, pyöräillen ja patikoiden. Lempipaikkojani ovat saaristo ja vanhat metsät.

Jaakko Kullberg

– Olen ollut pienestä pitäen innokas perhos-, kovakuoriais- ja lintuharrastaja. Minuun voi törmätä lehtien sivuilla tai telkkarissa kommentoimasta milloin mitäkin hyönteismaailmaan liittyvää. Varmimmin minut yhyttää Örön linnakkeelta, missä olen tutkinut saaren perhoslajistoa jo yli 30 vuoden ajan. Lajien uhanalaisuus, pleistoseenikauden lopun sukupuuttoaallon ja ilmastonmuutosten vaikutukset ennen ja nyt kiinnostavat suuresti, koska niiden tarkastelu auttaa ymmärtämään nykyisien tapahtumien kulkuja ja uhanalaisuuden syitä.