Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Pyöreän pöydän historiaa

Pyöreän  pöydän jäseniä vuonna 2018: Anu Koivunen, Pauli Aalto-Setälä, Ruben Stiller ja Kaarina Hazard
Kuva: Yle

Pyöreä pöytä aloitti keskiviikkoiset kokoontumiset tammikuussa 2007 Taustapeilin Pyöreä Pöytä -nimellä. 

Ensimmäinen puheenjohtaja oli Peter Nyman. Pauli Aalto-Setälä oli aluksi yksi keskustelijoista. Peterin siirryttyä vuonna 2009 Puoli seitsemän -ohjelmaan Paulista tuli puheenjohtaja.
Alusta alkaen mukana ovat olleet Paulin lisäksi  Pekka Seppänen, Mika Pantzar ja  Kaarina Hazard. Heidän lisäkseen syksyllä 2015 vakiokeskustelijoina ovat  Ruben Stiller, Juha Itkonen, Olavi Uusivirta, Maija Vilkkumaa, Anu Koivunen ja Sirkka Hämäläinen.

Muita vakiokeskustelijoita ovat olleet Rakel Liekki, Tuulikki Petäjäniemi, Pekka Laiho ja Fatbardhe Hetemaj. Tuulikki toimitti myöhemmin ikäihmisiä käsittelevän Tuulikin Taustapeili-sarjan.
Vierailevina tähtinä ovat keskustelussa piipahtaneet mm. Hjallis Harkimo, Anne Berner, Lauri Törhönen, Sari Baldauf, Markku Kuisma, Kimmo Alho ja Tommy Lindgren.

Pyöreä pöytä on alusta lähtien sekä ihastuttanut että ärsyttänyt kuuntelijoita aihevalinnoillaan ja näkökulmillaan. Eniten palautetta tulee siitä, jos keskustelijat ovat liian yksimielisiä. Puheenjohtaja pyrkiikin tuomaan uusia argumentteja liian seesteiseen keskusteluun. Kuuntelijat valittavat myös siitä, että keskustelijat puhuvat toistensa päälle. Pyöreästä pöydästä on tehty Helsingin yliopiston suomen kielen laitokselle opinnäytetyö, jossa tarkastellaan ohjelmassa esiintyvää päällekkäispuhuntaa. Päällekkäispuhunnalla keskustelijat varastavat puheenvuoron, vitsailevat tai täydentävät toistensa ajatuksia.
Kuuntelepa seuraavalla kerralla, kuinka hienovaraisesti puheenjohtaja ohjailee keskustelua mm. puhumalla päälle!

Pyöreä pöytä Radio Suomessa keskiviikkoisin klo 17.30