Hyppää pääsisältöön

Saavutettavuus

Saavutettavuuden symbolit Ylen palveluissa

Kiinnitämme erityistä huomiota sisältöjemme ja palveluidemme saavutettavuuteen. Symbolit kertovat millaisia saavutettavuutta parantavia palveluita sisältöön liittyy. Voit nähdä osan symboleista myös televisio-ohjelmien alussa.

Ääni

Osassa ohjelmiamme on valittavissa erilaisia ääni- ja kielivaihtoehtoja. Esimerkiksi ulkomailta hankituissa ohjelmissa voi olla valittavissa suomen- tai ruotsinkielisen selostusäänen lisäksi alkuperäiskielinen selostus.

Turkoosin pyöreäreunaisen neliön sisällä kauitin, josta lähtee kolme pitenevää ääntä kuvaavaa kaariviivaa.
Kuvateksti Tämä symboli kertoo, mitä ääni- ja kielivaihtoehtoja voit televisiossa valita.
Turkoosin pyöreäreunaisen neliön sisällä kauitin, josta lähtee kolme pitenevää kaariviivaa. Neliön alla turkoosi suomi-teksti ja sen vieressä turkoosin suorakaiteen sisällä kaksi valkoista puolipalloa vastakkain, pitkä reuna toisistaan poispäin.
Kuvateksti Tämä symboli kertoo, jos ohjelmassa on valittavissa Dolby 5.1.-ääni.

Äänen voi vaihtaa vastaanottimen äänikielen asetuksista (audio).

Kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus on palvelu, jossa näköaistin välittämää tietoa kuvaillaan sanallisesti. Palvelusta hyötyvät erityisesti näkövammaiset, mutta myös esimerkiksi autismin kirjon henkilöt, maahanmuuttajat ja ikäihmiset.

Turkoosin pyöreäreunaisen neliön sisällä kauitin, josta lähtee 3 pitenevää kaariviivaa. Neliön alla turkoosi suomi-teksti ja sen vieressä turkoosin suorakaiteen sisällä valkoiset kirjaimet AD ja 3 pitenevää kaariviivaa.
Kuvateksti Tämä symboli televisiossa kertoo, että ohjelmaan on valittavissa kuvailutulkkaus.

Saat kuvailutulkkauksen kuuluviin valitsemalla vastaanottimesta äänen kieleksi hollannin. Kuvailutulkatut ohjelmaversiot pyritään mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan aina sekä tv-lähetyksissä että Yle Areenassa.

Katso videolta, millaista kuvailutulkkaus on.

Tekstitys

Tuotamme kahdenlaisia ruututekstityksiä: käännös- ja ohjelmatekstityksiä.

Käännöstekstitämme kaikki vieraskieliset eli muut kuin suomen- ja ruotsinkieliset tv-ohjelmat. Kaikki Yle Femin ja Teeman iltaisin esitettävät ohjelmat tekstitetään suomen lisäksi ruotsiksi.

 Turkoosin pyöreäreunaisen neliön sisällä kaksi riviä tekstiä kuvastavia eripituisia katkoviivoja. Neliön alla teksti, jossa lukee suomi.
Kuvateksti Tämä symboli kertoo, että ohjelma on käännetty suomeksi.

Ohjelmatekstitys tarkoittaa suomenkielisen ohjelman tekstitystä suomeksi ja ruotsinkielisen ruotsiksi. Ohjelmatekstitykset palvelevat erityisesti kuulorajoitteisia katsojia, mutta niistä on hyötyä myös kieltä opiskeleville, maahanmuuttajille tai kun televisiota pidetään auki julkisissa tiloissa ilman ääntä.

Saat ohjelmatekstityksen käyttöösi valitsemalla vastaanottimen tekstityskieleksi hollannin (HD-kanavilla “kuulorajoitteinen” tai vastaava).

Turkoosin pyöreäreunaisen neliön sisällä kaksi riviä tekstiä kuvastavia eripituisia katkoviivoja. Neliön alla teksti, jossa lukee suomi. Tekstin vieressä turkoosin neliön sisällä valkoinen T-kirjain.
Kuvateksti Tämä symboli kertoo, että suomenkielinen ohjelma on tekstitetty suomeksi.

Kaikkia Ylen tekstityksiä voi seurata myös Teksti-TV:n kautta, jolloin tekstin taustalle saa mustan palkin.

Tekstitys Areenassa

Areenan verkkosivuilla ja mobiilisovelluksessa saat tekstitykset näkyviin ruudun oikeassa alareunassa näkyvän puhekupla-ikonin kautta. Areenan älytelevisio-sovelluksissa voit valita tekstityksen vastaanottimen kaukosäätimen avulla.

Turkoosin puhekuplan sisällä kaksi pitkää viivaa, jotka kuvastavat tekstiä.
Kuvateksti Tämän symbolin kautta voit valita ohjelmaan tekstityksen Yle Areenassa.

Voit myös hidastaa tallenteen toistonopeutta 0,75-kertaiseksi, kun käytät Areenaa selaimella.

Äänitekstitys

Äänitekstityksessä ruudulla näkyvä käännöstekstitys kuuluu synteettisenä puheena. Liitämme äänitekstityksen kaikkiin käännöstekstitettyihin ohjelmiin. Äänitekstitys palvelee ensisijaisesti näkövammaisia ja lukemisesteisiä.

Turkoosin pyöreäreunaisen neliön sisällä kolme ääntä kuvaavaa ylöspäin suuntautuvaa kaariviivaa, jotka kuvastavat ääniaaltoja. Kaarien alla kaksi riviä eripituisia katkoviivoja, jotka kuvastavat tekstiä.

Yle Areenassa tekstitystä voi kuunnella ääneen luettuna mobiililaitteiden ruudunlukusovelluksen avulla.

Selkokieli

Tarjoamme uutisia televisioon, radioon ja verkkoon selkosuomeksi eli helposti ymmärrettävällä suomen kielellä. Lisäksi teemme uutisia radioon selkoruotsiksi.

Turkoosin pyöreäreunaisen neliön sisällä teksti, jossa lukee SELKO.

Selkosuomi palvelee radiossa ja verkossa heitä, joilla on vaikeuksia puheen tai kirjoituksen ymmärtämisessä. Selkokielisiä uutisia kuuntelevat mm. monet vanhukset, maahanmuuttajat ja ulkomaalaiset sekä suomea opiskelevat.

Viittomakieliset sisällöt

Teemme viittomakielisiä ohjelmia kuulovammaisille viittomakielen käyttäjille televisioon ja verkkoon. Välitämme viittomakielellä suomeksi ja suomenruotsiksi mm. uutisia, sarjoja, dokumentteja ja lastenohjelmia.

 Turkoosin pyöreäreunaisen neliön sisällä kaksi turkoosia kättä. Toinen on vaakatasossa kämmenselkä katsojaan päin ja toinen noin 45 asteen kulmassa ylöspäin.

Sisältö muilla kielillä