Hyppää pääsisältöön

HD

Ylen HD-muotoiset tv-kanavat

Planssi missä näkyy HD-kanavien kanavapaikat. Yle TV1 kanavapaikka 21, Yle TV2 kanavapaikka 22, Yle Teema/Fem kanavapaikka 25.

Ylen HD-muotoiset kanavat ovat:

  • Yle TV1 HD

  • Yle TV2 HD

  • Yle Teema & Fem HD

Antennitaloudessa

1.4.2020 alkaen Ylen HD-muotoiset kanavat näkyvät Digitan UHF-verkon B-kanavanipussa. Näkyvyysalue kattaa 1.4.2020 noin 90 prosenttia Suomen kotitalouksista ja laajenee 1.6.2020 mennessä kattamaan koko Suomen.
Antennitaloudessa vastaanottoon tarvitaan UHF-antenni, joka on lähes kaikissa Suomen antennikotitalouksissa.

Antenniverkon asiakkaat tarvitsevat teräväpiirtokanavien katseluun vastaanottimen, joka voi olla integroitu DVB-T2-virittimellä varustettu televisio tai Full HD/HD Ready -televisioon liitetty DVB-T2-sovitin.
Ylen HD-kanavien vastaanottoon antennijakelussa tarvitaan Digitan B-kanavanipun lähetinasemaan suunnattu UHF-antenni sekä antenniverkon DVB-T2 Antenna Ready HD -vastaanotin.

Kaapelitaloudessa

Ylen HD-kanavat ovat nähtävissä kaikissa Suomen kaapeliverkoissa.

Kaapeli-tv-verkon asiakkaat tarvitsevat teräväpiirtokanavien katseluun Cable Ready HD -merkityn vastaanottimen.

Satelliittitaloudessa

Ylen HD-muotoiset kanavat ovat satelliitti-tv-operaattori Canal Digitalin jakelussa. Kanavat lisätään kaikkiin kanavapaketteihin, eli kanavat näkyvät automaattisesti jokaiselle Canal Digitalin satelliittiasiakkaalle.

Canal Digitalin asiakaspalvelu

IPTV:

Ylen HD-muotoiset kanavat ovat nähtävissä kaikissa suurimmissa IPTV-palveluissa. Kysy tarkempia tietoja omalta operaattoriltasi. (Telia TV, Elisa Viihde, Maxivision?)

Suoratoistopalvelut:

Ylen tv-kanavat näkyvät HD-muotoisina Yle Areenassa.

Lisätietoja HD-lähetysten katseluun sopivista laitteista osoitteesta testatutlaitteet.fi.

Ylen HD-muotoisten kanavien tekniset tiedot

Ylen teräväpiirtolähetysten kuvasuhde on laajakuva eli 16:9.

Ääniraita on Dolby Digital 2.0 stereo tai monikanava- eli tilaääni (5.1), kun sellainen on tarjolla.

Kuvan tarkkuus on 1920 x 1080i.

Lähetysstandardi antenniverkon HD-lähetyksissä on DVB-T2 ja kaapeliverkoissa DVB-C.

Ylen HD-muotoisten kanavien kanavanumerot

Ylen HD-muotoisten kanavien kanavanumerot eri jakeluoperaattoreilla. Jos kanavia ei kuitenkaan löydy, ota yhteyttä oman operaattorisi asiakaspalveluun.

Kaapeliverkoissa 31.8.2021 alkaen:

  • Yle TV1 HD = 1

  • Yle TV2 HD = 2

  • Yle Teema & Fem HD = 5

Muissa lähetysverkoissa:

  • Yle TV1 HD = 21

  • Yle TV2 HD = 22

  • Yle Teema & Fem HD = 25

Alueuutiset Ylen HD-muotoisilla kanavilla

Ylen alueelliset uutiset näkyvät HD-kanavilla kaikilla jakeluteillä 1.6.2020 alkaen, kun kanavat siirtyvät Digitan UHF-antennijakeluun ja se laajenee kattamaan koko Suomen.

Ylen HD-muotoisten kanavien ohjelmatekstitys

HD-kanavilla ei käytetä SD-kanavien käyttämää hollanti-kielikoodia, vaan palvelun saa käyttöönsä valitsemalla HD-vastaanottimesta "Kuulorajoitteinen" , "Heikkokuuloiset", "Huonokuuloisille", "Hard of Hearing" tai "HoH" tms. riippuen vastaanottimesta.

Maksavatko Ylen HD-kanavat?

Ylen HD-muotoiset kanavat ovat maksuttomia.

Ylen HD-muotoiset kanavat ovat siirtovelvoitteen piiriin kuuluvia ns. must carry -kanavia. Sähköisen median palvelulain (7.11.2014/917) mukaan must carry -kanavista ei saa periä erillistä korvausta ja katselun tulee olla katsojalle maksutonta. Teleyritys voi kuitenkin vaatia käyttäjältä kohtuullisen maksun verkon ylläpidosta.

Miksi Ylen HD-muotoisten kanavien äänen taso eroaa Ylen muista tv-kanavista?

Perinteisen SD-kanavan (esim. Ylen kanavat TV1, TV2, ja Yle Teema & Fem) ja HD-kanavan äänissä on se ero, että HD-kanavalla käytetty äänen koodaus (Dolby) ohjaa vastaanottimien toimintoja. Perinteisillä kanavilla tätä ei tapahdu. Mahdolliseen äänentasoeroon vaikuttaa myös se, käytetäänkö TV:n omia kaiuttimia vai erillistä vahvistinta.

Äänitasoeroa katsoja voi itse säätää HD-vastaanottimessaan, esimerkiksi joko vaimentamalla vastaanottimessa MPEG-äänen tasoa tai valitsemalla äänen supistettu dynamiikka käyttöön. Tarkemmat ohjeet löytyvät laitteiden käyttöohjeista.