Hyppää pääsisältöön

Ylen vuosi 2019

Palvelumme erityis- ja vähemmistöryhmille 2019

Laki antaa Ylelle tehtäviä, jotka liittyvät yhdenvertaisuuden, suvaitsevaisuuden ja kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen.

Ylen tavoitteena on tukea koko väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan ja siitä käytävään keskusteluun sekä yhteisiin kokemuksiin.

Kokoelma symboleista Ylen ohjelmissa ja verkkosivuilla. Ylärivissä tekstityksen, kuvailutulkkauksen sekä ääni- ja kielivaihtoehtojen symbolit. Alhaalla dolby 5.1 -äänen, suomenkielisen ohjelmatekstityksen ja suomeksi käännetyn tekstityksen symbolit.

Saavutettavuuden symbolit

Vuonna 2019 Yle otti tv-kanavillaan käyttöön uudet symbolit, jotka kertovat ohjelmien alussa tarjolla olevista saavutettavuuspalveluista. Lue lisää: yle.fi/saavutettavuus

Ylen saavutettavuutta lisäävät palvelut

Saavutettavuutta lisääviä palveluitamme ovat käännös- ja ohjelmatekstitykset, äänitekstitykset ja kuvailutulkkaukset.

Palveluitamme kielivähemmistöille ovat uutiset ruotsin ja saamen, romanin, karjalan ja viittomakielellä sekä englanniksi, latinaksi, venäjäksi ja selkosuomeksi. Viittomakielellä teemme myös suoria lähetyksiä ja sisältöjä lapsille.

Tavoitteemme on, että vähemmistö- ja erityisryhmien edustajat saavat nykyistä enemmän näkyvyyttä osallistujina, asiantuntijoina ja tekijöinä myös muulle väestölle suunnatuissa sisällöissä. Tällaisia sisältöjä ovat mm. Yle Puheen Mahadura & Özberkan sekä Vammaiskultti-sarja.

Vuonna 2019 tuotimme

  • 90 tuntia viittomakielisiä sisältöjä tv:ssä ja Areenassa, kuten A-studion jaksoja, Tasavallan presidentin uudenvuodenpuheen sekä lastenohjelmaa

  • 20 tuntia Yle Uutisia selkosuomeksi tv:ssä ja Areenassa, 30 tuntia radiossa. Svenska Yle aloitti päivittäiset uutislähetykset selkoruotsiksi Yle Vegassa ja Yle Arenan -palvelussa

  • 33 tuntia kuvailutulkkauksia, kuten Muumilaakson ensimmäisen jakson, elokuvan Ikitie ja Systrar – Kesä 1968 sarjan.

  • 90 tuntia Ođđasat-ohjelmaa televisiossa ja Areenassa

  • 28 tuntia Novosti Yle -ohjelmaa televisiossa ja Areenassa

  • 11 tuntia Romano mirits -ohjelmaa radiossa

  • 18 tuntia Yle News -ohjelmaa radiossa

Ylen uusien palvelujen kehitystyön tukena toimii vuonna 2018 perustettu Yle Raati, johon kuuluu erityispalvelujen aktiivikäyttäjiä ja vammaisjärjestöjen asiantuntijoita.

Otimme Ylen asiakaspalvelussa käyttöön Chabla-videopuhelusovelluksen, joka mahdollistaa kuurojen asioinnin Yleen viittomakielellä. Sovellus parantaa myös Ylessä työskentelevien viittomakielisten ja heidän kuulevien kollegoidensa kommunikaatiota.

Sisältö muilla kielillä