Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sadan vuoden talo pääkuva

On mies ja unelma sata vuotta kestävästä talosta. Unelmaa on toteuttamassa joukko rakentamisen ammattilaisia. Sitten alkavat vaikeudet, joille ei näy loppua.
Lue Sadan vuoden talo -blogia ja katso kaikki sarjan jaksot Yle Areenassa.

Sadan vuoden talo -blogi: 2. Unelma, joka vei mieheltä unet

Tietämättömällä rakennuttajalla on harteillaan kaikki riskit

Olin lähdössä urakkaan, jollaiseen vain täydellinen tietämättömyys antoi itsevarmuuden. Olisin välttynyt lukuisilta unettomilta öiltä, jos insinöörit olisivat tuolloin vielä kertoneet, että pakkomielteeni sata vuotta kestävästä talosta, johon home ei tule koskaan pesimään, edellyttää valtavan määrän oikeita valintoja ja syvät taskut.

Sadan vuoden talo -blogi: 3. Pää oli räjähtää - 170 000 euroa likosi sateessa

Välinpitämättömyyden asennevamma on ongelma rakentamisessa

Seisoin sateesta märkänä työmaalla todistamassa pahimman pelkoni toteutumista. Olin peittelemässä asentajien pystyttämiä seiniä, jotka olivat vielä edellispäivänä olleet kuivia. Nyt piiskaava sadevesi valui niitä pitkin, kun tuuli riepotteli pressuja ja muovisia peitteitä. Suojaus oli jätetty puolitiehen, vaikka saderintaman tiedettiin saapuvan.

Sadan vuoden talo -blogi: 4. Olkoon vaikeaa - haluan pienen hiilijalanjäljen

Luontoystävällisyys oli armoton haaste urakassa

Kyllä, tavoitteeni on saada sadaksi vuodeksi maamerkki Porin Pietniemeen. Sen sijaan toisenlaisesta jäljestä en niin piittaisi. Hiilijalanjäljestä. En ole juurikaan ennen tätä taloprojektia vaivannut itseäni tällä murheella, mutta talon suunnittelun aikaan huoli luontoäidistä ja vastuu tuleville sukupolville puski ajatuksiini.

Sadan vuoden talo -blogi: 6. Dale tietää kaiken – joten muut eivät

Vastaava timpuri tietää kaiken, eikä epäröi kertoa sitä.

Dale näkyy tietävän kaiken eikä epäröi kertoa sitä muille. Suoraan ja kainostelematta. Sen takia ja erityisesti muiden ammattilaisten, mukaan lukien arkkitehti, neuvomisella on joihinkin heistä romahduksen partaalle ajava vaikutus, vaikka Dale pohjimmiltaan tarkoittaa pelkästään hyvää. Ainakin minulle, sillä timpurimme ajattelee rakennuskustannuksiani. Minun parastani.