Hyppää pääsisältöön

Yle täytti 90 vuotta 9.9.2016 – Yhteiset tarinamme

Jos synnyit 2000-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

Näyttääkö Yle sinusta vaikkapa tältä?

Uuden vuosituhannen alkaessa television kuva oli melkeinpä aina sellainen postimerkin muotoinen. Et varmaan muistakaan sitä? Entä muistatko digiboksin? Sellaisen laatikon, johon tarvittiin oma kaukosäätimensä ja jonka tarpeellisuus ei ehkä täysin auennut edes vanhemmillesi. Aiemmin katsoit varmasti Pikku Kakkosen säntillisesti televisiosta. Nyttemmin et ehkä enää muista milloin olet näin viimeksi tehnyt – minkään Ylen ohjelman suhteen.

Jos synnyit 1990-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

1990-lukulaisen silmin Yle saattaa näyttää tältä.

1990-luvun lapsena synnyit keskelle teknologista vallankumousta: kännykät ja tietokoneet arkipäiväistyivät lapsuudessasi, ja tv:stä tuli enemmän ohjelmaa kuin koskaan. Ensimmäisiä ohjelmasuosikkejasi olivat muumit ja lauantaisin ruutuun puksuttava Veturi. Koululaisena suosikkiaikasi oli kesäloma, jolloin aamut aloitti Summeri. Muistat, kuinka New Yorkin kaksoistornit romahtivat ja hyökyaalto tuhosi Kaakkois-Aasiaa. Seurasit, kuinka Suomi nousi maailmankartalle euroviisuvoiton ja Conan O'Brienin talk shown myötä. Vuonna 2011 juhlit Suomen MM-jääkiekkokultaa ensimmäistä kertaa elämässäsi. Älypuhelimen myötä tv ja radio kulkivat kanssasi, missä ikinä liikuitkaan.

Jos synnyit 1980-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

1980-lukulaisen silmin Yle ja Suomi saattaa näyttää tältä.

Jos synnyit 1980-luvulla, synnyit nousukauden loppua elävään Suomeen. Lapsuutesi kavereita olivat Ransu ja Sirkuspelle Hermanni ja sinua ärsytti, kun jokin nimeltä Tšernobyl esti sinua leikkimästä vesilätäköissä. Kasvaessasi maailma muuttui hurjaa vauhtia. Neuvostoliitto katosi ja Saksat yhdistyivät. Myöhemmin musiikkiohjelmista tuli sinulle identiteetin lähde. Ja kun ajankohtaisohjelmista tuli sinulle tärkeitä, et ehkä kuluttanutkaan niitä televisiosta tai radiosta.

Jos synnyit 1970-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

1970-lukulaisen silmin Yle ja Suomi saattaa näyttää tältä.

Jos olet syntynyt 1970-luvulla, katselit kenties pienenä Hyrrää ja Noppaa sekä ihastuit ihan uuteen lastenohjelmaan Pikku Kakkoseen. Presidentin synonyymi oli Kekkonen, koulussa katsottiin Koulu-tv:tä ja koulun jälkeen Kasmasiinia. Nuoruutesi identiteetin rakentuessa maa kynti lamassa, radiokanava oli Radiomafia ja vitsit Kummelista. Kotikatua ehdit katsoa ainakin jonkin jakson 17 vuoden ajalta. Suomi hyppi sohvilla, kun Leijonat voitti jääkiekon MM-kultaa 1995, Lordi Euroviisut 2006, ja kun poika palasi kotiin saunomaan 2011.

Jos synnyit 1960-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

Ylen vuosikymmenet 1960-luvulla syntyneen silmin.

Kun synnyit, Urho Kekkonen oli presidenttinä, ihminen kävi kuussa, televisiokuva oli mustavalkoinen ja radio televisiota yleisempi suomalaiskodeissa. Mutta maailma muuttui ja televisio- sekä radiotoiminta sen mukana. Tulevien vuosikymmenten aikana Yleisradio tarjosi enemmän katsottavaa ja kuunneltavaa kuin lapsuudessasi – ja vieläpä silloin, kun itse halusit.

Suomalaisten arjessa ja juhlassa jo 90 vuotta

Sinun tarinasi koskettaa meitä jokaista

Ylen brändifilmi 2012

Tämä on elokuva ja lahja sinulle. Anna hyvän kiertää ja muista ihmisiä silloin, kun on sen aika.

Sinun tarinasi jatkuu

Jatkoa palkitulle Sinun tarinasi -filmille

Hauraudessa on sinun voimasi, ainutkertaisuutesi. Askel voi tuntua vaikealta, mutta sinua kannattelee koko maailma. Jatkoa palkitulle Sinun tarinasi -filmille.

Radioteatterin juhlaa

Radioteatteri liikkeellä: Matkaopas kuunnelmien Suomeen | osa 1

Hyppää mukaan kuunnelmien Suomeen!

Radiodraaman 90-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri oli kevät-kesällä 2016 kiertueella, ja teki kuunnelmia kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea eri teattereiden ja taiteilijoiden kanssa. Tuottaja Matti Kajander sekä tuotantokoordinaattori Laura Jaakkola jakavat herkullisimmat ja mieleenpainuvimmat hetkensä ensimmäisen viiden kuunnelman kulisseista. Hyppää mukaan kuunnelmien Suomeen Yle Radio 1:ssä sekä Yle Areenassa 18.9.2016 alkaen!

Sinun tarinasi – Yle 90 -juhlalähetyksen parhaat palat

Maria Ylipään Höstvisa on syyskuisen illan herkistäjä

Maria Ylipää Yle 90 juhlalähetyksessä kappaleen Höstvisa

Maria Ylipää esittää Erna Tauron säveltämän Höstvisa -kappaleen Sinun tarinasi - Yle 90 -juhlalähetyksessä Musiikkitalolla. Maria muistaa Syyslaulun eli Höstvisa -kappaleen lapsuudestaan - En keksi parempaa biisiä syyskuiseen iltaan. Nyt kun olen tutustunut Tove Janssonin ruotsinkieliseen tekstiin, niin sehän on aivan upea. Olen rakastunut!

Tuure Kilpeläinen on ikuinen radiopoika

Tuure Kilpeläinen: Jokainen ihminen on laulun arvoinen

Tuure Kilpeläinen esittää Sinun tarinasi - Yle 90 -juhlagaalassa kappaleen Jokainen ihminen on laulun arvoinen. Kappale on ehkä tunnetuin Veikko Lavin sävellys ja sanoitus. Kilpeläinen on sovittanut yhdessä Ako Kiisken kanssa kappaleesta hieman New Orleans -tyyppisen, kaatopaikka-fiiliksillä sävytetyn, rosoisemman version. - Olen ihan innoissani!

Kasmir, Paleface ja Redrama yhdessä lavalla Yle 90 -juhlalähetyksessä!

Kasmir, Paleface ja Redrama lavalla Yle 90 -juhlagaalassa

Myös Kasmir, Paleface ja Redrama esiintyivät Sinun tarinasi - Yle 90 -juhlalähetyksessä. Freestyler! Viimeistään tämä kolmen räppärin mainio kolmikko laittaa bileet käyntiin ja heidän medleynsä sisältää otteita mm. Ville Valon, Jukka Pojan ja Kasmirin omista biiseistä.

Paula Vesala ja Olavi Uusivirta lähtevät stadiin Yle 90 -juhlalähetyksessä

Olavi Uusivirta ja Paula Vesala: Mä lähden stadiin

Paula Vesala ja Olavi Uusivirta esittivät tänään Sinun tarinasi – Ylen 90 -juhlalähetyksessä kappaleen Mä lähden stadiin. "On aika stadiin nyt käydä uudestaan, jeah, lähden stadiin. - No ala vetää vaan!" Vesalasta ja Uusivirrasta on mahtavaa esiintyä Yle 90 -juhlalähetyksessä.

Kasmirin huikea Täällä Pohjantähden alla Yle 90 -juhlagaalassa

Robin laulaa Täällä Pohjantähden alla

Kasmir laulaa RSO:n ja Apocalyptican säestämänä kappaleen Täällä pohjan tähden alla. - Kaunis musiikki koskettaa syvältä ja huolestuttaa, että liikutun liikaakin laulaessa, Kasmir sanoo. Tuntia ennen lähetystä Kasmiria jännittää.

Paula Vesalan Paratiisi on lyyrinen ja herkkä tulkinta

Paula Vesala laulaa Paratiisin Yle 90 -juhlalähetyksessä

Paula Vesala laulaa kappaleen Paratiisi Sinun tarinasi - Yle 90 -juhlalähetyksessä. Vesalan laulama ja Marzi Nymanin sovittama versio Rauli "Badding" Somerjoen tunnetuksi tekemästä reipastempoisesta kappaleesta on herkän lyyrinen, runomaisen mahtipontinen teos. - Mietimme, miten Paratiisin voisi tulkita erilailla kuin aiemmin.

Olavi Uusivirta muistelee Elainea fiilistellen!

Olavi uusivirta laulaa Muistan sua Elainea

Olavi Uusi virta lauloi Muistan sua Elaine -kappaleen Sinun tarinasi – Yle 90 -juhlalähetyksessä. - Kappale on kertakaikkisen hieno. Vasta äskettäin hiffasin, että se on jo 1930-luvulta Matti Jurvan sanoittama kappale, Olavi kertoo. Muistan sua Elaine tuli tutuksi Pirkka-Pekka Peteliuksen laulamana 1980-luvun Velipuolikuu -viihdeohjelmassa.

Ääniä Yle 90 -juhlalähetyksen takaa

Äänisuunnittelijan työ on äänien suunnittelua

Kun Sinun tarinasi – Yle 90 juhlagaala lauantai-iltana tulee ulos televisiostasi, on äänisuunnittelija Pasi Vatunen Musiikkitalon alla Ylen lähetysautossa valmiina. - Juhlagaala on iso lähetys. Haastavaksi sen tekee se, että mukana on erilaisia kokoonpanoja.

Yle 90 -juhlalähetyksen juontajien asut aikamatkalla

Maria Sid ja H-P Björkman juontavat Yle 90 juhlagaalan

Puvustaja Taina Niemi on suunnitellut juontajien Maria Sidin ja Hannu-Pekka Björkmanin asut Sinun tarinasi – Yle 90 -juhlalähetetykseen. Puvut vievät katsojat aikamatkalle Yleisradion perustamisvuodesta 1926 kohti tulevaisuutta. Ylen puvusto tuoksuu pölyltä, kankailta ja silitysraudalta. Varasto on täynnä vaatteita, hattuja ja kenkiä.

Hyvä draama jättää vahvan jäljen – Sinun tarinasi

Laadukas draama on aina ollut Ylen ohjelmiston kivijalka.

Laadukkaat draamasarjat ja tv-elokuvat ovat aina olleet osa Ylen kivijalkaa. Näyttelijät ja ohjaajat muistelevat omia suosikkiohjelmiaan: hyvä draama yllättää jollain ennennäkemättömällä, on henkilövetoinen, hyvä tarina, joka tarjoaa samastumiskohteen, hyvät näyttelijät, hyvä ohjaaja ja erinomainen teksti!

Lasten- ja nuortenohjelmat suomalaisten muistoissa – Sinun tarinasi

Ylen lastenohjelmat ovat osa monen sukupolven lapsuutta.

Ylen lasten- ja nuortenohjelmat ovat olleet osa usean sukupolven lapsuutta. Iiristiina, Tuomas, Ritva, Juha ja Anne kirjoittivat tarinansa meille keväällä, jolloin keräsimme suomalaisten muistoja merkityksellisistä ohjelmista, ruutukasvoista ja radioäänistä.

Kuuntele toiveohjelmia

Sinun valintasi yhdessä paketissa Areenassa

Kuuntelijoiden toiveohjelmia, musiikkia, kuunnelmia

Ylen 90-vuotispäivänä 9.9.2016 radiokavilla kuuluivat Sinun valintasi. Merkkipäivän kunniaksi Ylen suomenkieliset radiokanavat keräsivät kuuntelijoiltaan ohjelma- ja musiikkitoiveita vuosikymmenten varrelta. Toiveohjelmat soivat juhlapäivänä radiokanavilla ja ne ovat kuunneltavissa yhdessä paketissa Yle Areenassa.

Juhlimme yhdessä

Yle täyttää 90 vuotta – juhlavuonna tapahtuu

Tänä vuonna juhlimme yhdessä!

Yleisradio on ollut osa suomalaista yhteiskuntaa jo 90 vuotta. Matkaa olemme tehneet yhdessä. Ja tänä vuonna myös juhlimme yhdessä. Keväällä keräämme tarinoita ja muistoja. Kesällä tutkimme ja käymme läpi Ylen vuosikymmeniä. Syksyllä juhlitaan – yhdessä!

Yle 90 radiossa 9.9.2016: Unohtumattomia ohjelmia ja ohjelmantekijöitä - mm. Pekka Sauri livenä Yölinjalla!

Kuuntelijoiden toiveohjelmia Ylen radiokanavilla pe 9.9.2016

Perjantaina 9.9.2016 tulee kuluneeksi tasan 90 vuotta siitä, kun Yleisradiosta kuultiin ensimmäinen ohjelmalähetys. Juhlavuoden kunniaksi Ylen radiokanavat keräsivät heinä-elokuussa kuuntelijoiltaan ohjelmatoiveita vuosikymmenten varrelta. Toiveita toteutetaan merkkipäivänä perjantaina 9.9. Tarjolla on toivottuja musiikki- ja puheohjelmia, huumoria ja draamaa.

Sukelluksia radiomuistoihin

Vino sukellus radioaaltoihin

Yle Radio 1 sukeltaa radiomuistoihin

Nyt vuonna 2016 Yleisradio on 90-vuotias. Mitä kaikkea vuosikymmenten varrella olemme radiosta kuulleetkaan! 10-osainen ohjelmasarja sukeltaa radion historiaan keskiviikkoisin 17.8.2016 alkaen.

Minun radiomuistoni

Radiomuisto voi yllättää missä vaan

Menneisyys voi toisinaan radion kautta tulla tähän hetkeen ja aiheuttaa lähestulkoon psykedeelisiä kokemuksia… Minun radiomuistoni -sarjassa kuulemme Yleisradion tekijöiden ja kuuntelijoiden tarinoita merisäästä aikamerkkiin. Ohjelmasarjan on toteuttanut Pauliina Motturi.

90 kuvaa Ylen vuosilta

Ylen 90 vuotta 90 päivässä 90 kuvalla

Elä kansamme Ylen 90 vuotta 90 päivässä

Kerromme kuvin 90 päivän ajan Ylen 90 vuoden tarinaa. Julkaisemme joka päivä yhden kuvan yhdestä Ylen vuodesta, aloitamme 12. kesäkuuta Yleisradion perustamisvuodesta 1926. Tämän päivän kuviin ja tunnelmiin saavumme 9.9. – Ylen syntymäpäivänä.

Seuraa @elavaarkisto-tiliä Instagramissa. Pääset katsomaan kuvia myös selaimen kautta ilman oman profiilin luomista, klikkaamalla oheista linkkiä sekä koontina tässä artikkelissa.

Sinun tarinasi on tärkeä. Kiitos upeista havainnoista ja muistoista!

Tutuista äänistä ja kasvoista tulee kuin ystäviä – Sinun tarinasi

Yle-kaverit ovat auttaneet niin ylä- kuin alamäessä.

Keräsimme keväällä 2016 katselijoiden ja kuulijoiden tarinoita Ylestä. Tarinoita vastaanotimme yhteensä noin 1 500. Saimme monta tarinaa, jossa kerrottiin kuinka tärkeitä tv-kasvot ja ruutuäänet ovat. Heistä on tullut katselijoille ja kuulijoille jopa ystäviä.

"Radion merisää palauttaa maailman asiat mittasuhteisiinsa" – Sinun tarinasi

Radio-ohjelmien merkitys on usein sisältöään suurempi.

Pitkään jatkuneiden radio-ohjelmien merkitys on kuulijalleen usein sisältöään suurempi. Keräsimme suomalaisilta tarinoita Ylen 90-vuotisen taipaleen varrelta. Niissä tarinoissa kerrottiin muun muassa, kuinka merisää, jumalanpalvelus, tutut kuuluttajat ja monet muut ohjelmat ovat tarjonneet turvaa ja jatkuvuutta muuttuvassa maailmassa.

Kun televisio tuli taloon – Sinun tarinasi

Television saaminen kotiin oli merkkitapaus

Kun kysyimme suomalaisilta tarinoita, jotka liittyvät Ylen 90-vuotiseen historiaan, muisteli moni televisiolaitteen hankkimista kotiin. Vastaanottimen saamiseksi tehtiin paljon töitä, eräätkin isä ja poika maksoivat television puolukoita keräämällä.

Mikä Ylen ohjelma on vaikuttanut elämääsi?

Kirjoita tarinasi ja lähetä kuva oheisella lomakkeella.

Mikä ohjelma on vaikuttanut elämääsi, koskettanut, naurattanut tai sykähdyttänyt? Mistä Ylen ohjelmasta tai nettisisällöstä olet oppinut? Lue hauskoja, herkkiä, monipuolisia ja omakohtaisia tarinoita ohjelmista. Voit kirjoittaa myös oman tarinasi ja lähettää kuvan oheisella lomakkeella. Keräsimme tarinoita osana Ylen 90-vuotisjuhlaa. Sinun tarinasi teki juhlan. Kiitos!

Kuka ruutukasvo tai radioääni on sinulle erityisen tärkeä?

Kirjoita tarinasi ja lähetä kuva oheisella lomakkeella.

Kuka Ylen ruutukasvo, radioääni tai nettipersoona on jäänyt mieleesi? Onko joku tv:stä, radiosta tai netistä tuttu sinulle erityisen tärkeä? Lue tarinoita tärkeistä hetkistä ja henkilöistä. Voit kirjoittaa myös oman tarinasi ja lähettää kuvan oheisella lomakkeella. Keräsimme tarinoita osana Ylen 90-vuotisjuhlaa. Sinun tarinasi teki juhlan. Kiitos!

Mitkä lastenohjelmat ovat sinulle tärkeitä?

Kirjoita tarinasi ja lähetä kuva oheisella lomakkeella

Mikä lasten- tai nuortenohjelma on sinulle tärkeä? Onko jokin ohjelma lapsuutesi kultainen aarre tai suosikkisi juuri nyt? Lue mukavia tarinoita ja muistoja lastenohjelmista. Voit kirjoittaa myös oman tarinasi ja lähettää kuvan oheisella lomakkeella. Keräsimme tarinoita osana Ylen 90-vuotisjuhlaa. Sinun tarinasi teki juhlan. Kiitos!

Publikens Yle-minnen

Här är de minnen som kom in.

I år firar vi att det är 90 år sedan Yle grundades och rundradioverksamheten inleddes i Finland. Yles uppdrag är att finnas till för finländarna, publiken, och därför vill vi också fira tillsammans med er. Som ett led i detta ber vi er att dela med er av era minnen om Yles program, personer och evenemang. Insamlingen av Yle-minnen är nu avslutad. Tusen tack till alla er som bidrog! Här är de minnen som kom in.

Mitt. Ditt. Vårt. – Yle 90 år
svenska.yle.fi/mittdittvart

Kiitos tarinastasi! Tällaisia tarinoita olemme saaneet ohjelmista #sinuntarinasi #lempiyle #yle90

Yle Forum 2017

Yle Forum 2017

Milloin olet rajoittanut sananvapauttasi?

Sananvapaus on 100-vuotiaalle Suomelle ylpeyden aihe ja keskeinen arvo. Sananvapaus ei kuitenkaan tarkoita, että kaikkea saa sanoa. Sananvapauden rajoja säätelee viime kädessä laki. Sen lisäksi rajoitamme sananvapautta omassa arjessamme.

Seuraa keskustelua sananvapaudesta Yle TV1 -kanavalla torstaina 19.10.2017 klo 21.05–22.35.

Keskusteluun voi osallistua somessa tunnisteilla #yleforum ja #sananvapaus.