Hyppää pääsisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia liittyen Kaverikatsomoon

Yleisimpiä kysymyksiä liittyen Kaverikatsomoon.

Mikä Kaverikatsomo on?
Kaverikatsomo on Ylen määräaikainen kokeilu, jolla testataan verkon välityksellä tapahtuvaa ryhmäkatselua. Kaverikatsomo-toiminto mahdollistaa televisiolähetyksen katsomisen virtuaalisissa katsomohuoneissa, joihin voi verkon välityksellä osallistua kahdesta kuuteen henkilöä.

Kaverikatsomon avulla Yle pyrkii mahdollistamaan TV:n katseluhetkien yhdessä kokemisen etäisyyksistä huolimatta. Lisäksi testi on osa Ylen laajaa kehittämisstrategiaa, jossa se pyrkii jatkuvasti kartoittamaan erilaisia tapoja hyödyntää uusimpia teknologioita tulevaisuuden mediapalveluiden suunnittelussa.

Milloin palvelu on käytössä?
Testi toteutetaan määräaikaisina jaksoina, joista ensimmäinen koskee Yle Areenassa simultaanisti esitettäviä TV1:n viisulähetyksiä 8.5.-22.5.2021.

Seuraava testijakso on määritelty koskemaan jalkapallon EM-kisalähetyksiä 11.6.-8.7.2021.

Miten palvelu toimii?
Kaverikatsomoa käytetään perustamalla virtuaalinen katsomohuone täällä. Voit kutsua kavereita huoneeseesi lähettämällä heille kutsulinkin, jonka luot painamalla Kutsu kaveri -painiketta. Kun kaverisi vastaa kutsuun, voitte katsoa viisulähetyksiä yhdessä ja vaikka jutella keskenänne.


Mitä tarvitsen käyttääkseni palvelua?

Kaverikatsomoon voi liittyä tietokoneen selaimen välityksellä. Voidaksesi keskustella tarvitset kameran ja mikrofonilla varustetun tietokoneen. Kaverikatsomoa voi 20.5. alkaen katsoa myös mobiililaitteilla, jossa on Android-käyttöjärjestelmä. IOS-käyttöjärjestelmää ei vielä tueta.

Onko palvelun käyttö turvallista?
Kokeilu toteutetaan yhteistyössä isobritannialaisen Sceenicin kanssa. Palvelun käyttö on turvallista eikä sen käyttö vaaranna yksityisyyden suojaa. Se ei myöskään edellytä kirjautumista eikä käyttäjistä kerätä henkilökohtaisia tietoja. Kaverikatsomot ovat täysin yksityisiä, joita Yle ei kykene katselemaan tai kuuntelemaan salaa.

Yle kerää käyttäjädataa Kaverikatsomon käytöstä yleisellä tasolla. Olemme esimerkiksi kiinnostuneita siitä, kuinka paljon virtuaalisia kaverikatsomoita perustetaan ja kuinka kauan niissä vietetään aikaa minuuttimääräisesti. Lisäksi tarkkailemme palvelunkäyttäjien kokonaismäärää

Palvelun käyttäminen
Käyttäjiä pyydetään huomioimaan, että Ylen Kaverikatsomo on vielä kehitteillä oleva palvelukonsepti, jonka toiminnallisuus ja/tai käyttöliittymää koskevat ominaisuudet eivät vastaa Ylen muissa verkkopalveluissa vakiinnutettuja laatukriteerejä.

Kaverikatsomo-konseptia kehitetään koko ajan ja osaa sen toiminnallisuuksista, kuten enimmäismäärää katsojia/huone saatetaan laskea testijakson aikana palvelun optimoimiseksi.

Päätöstä siitä, sisällytetäänkö Kaverikatsomo kiinteäksi osaksi Ylen verkkopalveluita ei ole tehty ja kokeilun avulla Yle kerää tietoa siitä, millä tavoin katsojat ylipäätään vastaanottavat ajatuksen virtuaalisesta ryhmäkatselusta.

TV-katsojat voit osallistua konseptin kehittämiseen kokeilemalla Kaverikatsomoa ja täyttämällä sitä koskevan palautelomakkeen.