Hyppää pääsisältöön
Suomi on venäläinen -sarjan otsikkokuva
Suomi on venäläinen -sarjan otsikkokuva sov

Tutustu ja testaa

Osa 10 - Tämä hetki ja tulevaisuus

Sarjan viimeinen jakso toteutetaan juontaja Juhani Seppäsen ja kolmen asiantuntijan keskusteluna, täydennettynä välijuonnoilla sekä inserttihaastatteluilla.

Verkkokeskustelussa asiantuntijana tänään tutkija Hanna Smith, toimittaja Eilina Gusatinsky ja professori Jukka Korpela.

TV1 sunnuntaisin 18.1. alkaen klo 18.15
Venäjäasiantuntija keskustelemassa jokaisen jakson jälkeen sunnuntaisin tunnin ajan.

Kuinka venäläinen olet?

Selvitä miten venäläinen olet ja vastaa kahteentoista historiaa ja kulttuuria koskevaan kysymykseen.

Suomi on venäläinen-sarja TV1:llä sunnuntaisin 18.1 alkaen.

Osallistu keskusteluun

Tässä oli upotus joka nyt on poistettu.

Sarjan esittely

Suomi kuului yli sata vuotta Venäjän imperiumiin, kaakkoinen Suomi jopa pidempään. Tämä ei ole edes kovin kaukaista historiaa – tasan sata vuotta sitten olimme vielä keisarin alamaisia. Mutta kuinka venäläisen tuo aika Suomesta teki?

Sarjan jaksot

Osa 1 - Ryssäviha

Aloitamme matkan Suomen venäläisyyteen puhumalla venäläisyyden kiivaasta vastustuksesta – russofobiasta eli suomalaisittain ryssävihasta.

Osa 2 - Suomen venäläiset

Kaksi asiaa ylitse muiden yhdistää suomalaisia ja venäläisiä, ja toinen niistä on sauna. Suomalainen sauna ja venäläinen banja ovat vieläpä hyvin samanlaisia. Onko sauna itse asiassa venäläisintä suomalaisuutta?

Osa 3 - Raja ja sota

Suomen ja Venäjän välistä rajaa on perinteisesti pidetty huomattavasti syvempänä jakolinjana kuin rajojamme muihin ilmansuuntiin.

Osa 4 - Pietari

Pietari oli 1800-luvulla Itämeren alueen ainoa metropoli ja maailman toiseksi suurin suomalaiskaupunki.

Osa 5 - Risti ja sirppi

Ortodoksikirkko tai kommunismi eivät ole venäläisiä keksintöjä, mutta Suomessa ne on yleisesti sekoitettu venäläisyyteen. Samalla ne on koettu suomalaisuudelle vieraiksi ilmiöiksi.

Osa 6 - Kieli ja kulttuuri

Suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin nousu tapahtuivat Venäjän ajalla. Suomalaiset eivät oppineet venäjää tuolloin eivätkä myöhemminkään - venäjän kielen taitomme on rajoittunut lähinnä venäjästä saatuihin lainasanoihin kuten sirppi, risti ja reuhka.

Osa 7 - Vanha Suomi

Kaakkois-Suomea hallittiin Pietarista käsin jo vuodesta 1743 aina vuoteen 1917. Alueesta alettiin käyttää nimitystä Vanha Suomi, kun se yhdistettiin muuhun Suomeen vuonna 1812.

Osa 8 - Talous

On kiistaton tosiasia että suomalainen talouselämä valtiollisessa ja kansallisessa mielessä syntyi ja lähti nousuun 1800-luvulla, jolloin kuuluimme Venäjään. Mutta missä määrin se oli Venäjän ansiota?

Osa 9 - Suomettuminen

Suomen ja Venäjän hyvät suhteet niin autonomian ajalla kuin neuvostoajallakin perustuivat luottamukseen – joka oli ansaittava venäläisten ehdoilla.

Osa 10 - Tämä hetki ja tulevaisuus

Viimeinen jakso toteutetaan juontaja Juhani Seppäsen ja kolmen asiantuntijan keskusteluna, täydennettynä välijuonnoilla, inserttihaastatteluilla sekä mahdollisesti katugallupeilla.

Tunnetko ketään venäläistä?

kyllä
82% (143 ääntä)
en
18% (32 ääntä)
Ääniä yhteensä: 175

Onko meillä syytä pelätä Venäjää?

kyllä
59% (498 ääntä)
ei
49% (413 ääntä)
Ääniä yhteensä: 843