Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuumat kesät lisäävät viilennystarvetta, mutta kaukojäähdytys on vielä kaukainen haave pohjalaiskunnissa

Pohjalaiset kuluttajat eivät ainakaan vielä voi ostaa kaukokylmää samaan tapaan kuin kaukolämpöä. Kaukojäähdytys kuitenkin yleistyy kovaa vauhtia Suomen kaupungeissa. Se voi olla ainakin osittain tulevaisuuden tapa jäähdyttää kiinteistöjä kuumina kesinä.

Kuumat kesät eivät ole lyöneet kaukojäähdytystä läpi Lahden seudulla: toistaiseksi vain Sibeliustalo hyödyntää putkista tulevaa viileyttä

Kaukokylmyyden kysyntä on kasvanut, mutta toistaiseksi Lahdessa ratkaisua ei käytetä. Keinon hyödyntämistä on hillinnyt potentiaalisten kohteiden vähäisyys. Etupäässä tätä viilennysratkaisua tullaan näkemään uusissa rakennuskohteissa.

Vanhan kerrostalon viilennys vaatisi kalliin remontin – ilmalämpöpumppujen lisääntyminen parvekkeilla jättää osan asukkaista helteen armoille

Yhä kuumemmat kesät ovat saaneet taloyhtiöt kiinnostumaan keskitetyistä viilennysmahdollisuuksista. Vaikka esimerkiksi Tampereen ja Helsingin energiayhtiöistä kysytään entistä enemmän kaukojäähdytystä, sopimuksia tehdään silti edelleen hyvin vähän.

Tampereen kaukokylmä laajenee Hatanpään sairaalaan

Näsijärven syvänteiden kylmyyttä hyödyntävä verkosto ulottunee sairaalaan syksyllä 2020. Apua on näin ollen luvassa kesän -21 helteisiin, jos niitä tulee.

Kuopion Energian kaukojäähdytysputki hajosi kesken rakentamisen – urakka saattaa viivästyä hieman

Putken hajoaminen ei vaikuta kaukojäähdytyslaitoksen aikatauluun.

Ratapihankatu Tampereen keskustassa suljetaan kolmeksi yöksi

Kadulla tehdään öisin kaukojäähdytystöitä sunnuntaista keskiviikkoaamuun.

Kaukojäähdytysputkiston asennustyöt jatkuvat Kuopion Savilahdessa

Kuopion Energian kaukojäähdytyslaitos hyödyntää kylmää järvivettä, joka otetaan Neulalahden syvänteistä.

Tammerkoski tyhjäksi - kaukokylmä etenee länsipuolelle

Putken vetämiseen on varattu aikaa viikko. Näsijärven pinta ei tähän vuodenaikaan pahemmin ehdi nousta.

Kuopion Energian kaukojäähdytysputkien asentaminen alkaa Savilahdessa – voi näkyä veden samentumisena ja häiriöinä vesilläliikkujille

Yhteensä lähes kolmen kilometrin pituisten putkien asentaminen jatkuu tänä syksynä marraskuun loppuun saakka. Upotustyötä jatketaan keväällä jäiden lähdettyä.

Kaukojäähdytys Porissa vielä harvojen herkkua

Pori Energia on tarjonnut kaukojäähdytystä vuodesta 2012 alkaen.

Myös tamperelaiset pääsevät vihdoin hyppäämään kymmenestä metristä – Tampereen odotettu maauimala avautuu ensi viikolla

Tamperelaiset uimahyppääjät ovat tähän asti käyneet treenaamassa korkeita hyppyjä muualla Suomessa.

Keskiviikko 25.7.2018 (tv)

Sairaaloissa on ruuhkaa helteen takia. Kaukojäähdytys viilentää rakennuksia. Veripalvelun varastot ovat melko tyhjiä. Myös koirat kärsivät helteestä. Säätiedot.

Pitkä hellejakso pompautti kaukojäähdytyksen kulutuksen moninkertaiseksi – "Niin kauan kuin aurinko möllöttää, niin kauppa käy"

Kiinteistöjen kaukojäähdytys kasvaa tasaista kymmenen viidentoista prosentin vuosivauhtia.

Taloyhtiö voisi myydä hukkalämpöään kaupungin verkkoon – Asiantuntijaryhmä avaisi suuret kaukolämpöverkot kilpailulle

Kivihiili pitäisi korvata sähköistämällä lämmöntuotantoa, linjaa tuore raportti.

Kaukojäähdytysmarkkinat kasvussa – Turussa kylmyys tulee Kakolan maanalaisesta tekojärvestä

Kaukojäähdytys on pientä liiketoimintaa kaukolämpöön verrattuna.

Esplanadin alla on toinen maailma – jättimäisillä lämpöpumpuilla viilennetään Helsingin kiinteistöjä

Esplanadin alle asennettavat lämpöpumput kasvattavat Helsingin kaukojäähdytysverkkoa. Uusilla pumpuilla hukkaan menevää lämpöä saadaan kierrätettyä paremmin.

Tampereen ikuisuushanke rakentuu vihdoin – Lähes 11 miljoonan euron maauimala aukeaa kesällä 2018

Tampereen uintikeskuksen pihalla Kalevassa kaivinkoneet ovat tehneet töitä nyt pari viikkoa.

KYSin kaukojäähdytysjärjestelmän suunnittelu alkaa keväällä

Sairaanhoitopiirin ja Kuopion Energian hallitukset hyväksyivät kaukojäähdytyssopimuksen tällä viikolla. Tuotanto alkaa arviolta kesällä 2019.

Lahti Energia ryhtyy kauppaamaan viileyttä – ensimmäinen kaukokylmäputki Ranta-Kartanon alueelle

Lahden keskustaa kohti aletaan rakentaa putkea, jossa kuljetetaan kylmää vettä kiinteistöjen jäähdyttämiseen.

Kesähelteet kuumentavat asuntoja – kallis hinta hidastaa kaukokylmän leviämistä

Kaukojäähdytys yleistyy Helsingin kantakaupungin alueella. Tällä hetkellä kylmä vesi jäähdyttää kuitenkin vasta paria tuhatta asuntoa. Järjestelmän asentaminen on vielä melko kallista, joten aivan jokaiseen taloon sitä ei vielä ole luvassa.

Kustannukset nousivat – Tampereen maauimala viivästyy vuodella

Pitkään kaivatun maauimalan rakennustöiden aloitus viivästyy Tampereella, koska hankkeeseen varattut rahat eivät riitä saatujen tarjousten kustannuksiin. Osa maauimalan suunnitelmista joudutaan uusimaan, mahdollisesti myös kilpailutus.

Kuopion Energia aloittamassa kaukojäähdytyksen myynnin – Puijon sairaalasta tulossa ensimmäinen kohde

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on solmimassa yhtiön kanssa asiasta aiesopimusta. Puijon sairaala olisi Kuopion Energian ensimmäinen kohde, mihin se toimittaisi kaukojäähdytystä. Alkuvaiheessa jäähdytys tehtäisiin siirrettävistä konteista, myöhemmin jäähdytysvettä aiotaan ottaa alueelle Kallavedestä.

Tampereen maauimalan hinta nousee – uusiksi menee myös lämmitysmuoto

Maauimalan rakentaminen voi tulla jopa kolme miljoonaa euroa arvioitua kallimmaksi. Esimerkiksi alkuperäisessä suunnitelmassa olleille aurinkopaneeleille ei olekaan tilaa, lisäksi allasmateriaalin valinta vaikuttaa hintaan.

Jyväskylän Kankaalle tulee kaukokylmää

Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän Energia ovat sopineet kaukojäähdytyksen toimittamisesta vanhan paperitehtaan siipiosaan. Kyse on rakennusten jäähdyttämiseen käytettävästä tekniikasta, jonka periaate on sama kuin kaukolämmössä.

Porissa pohditaan kaukojäähdytysverkon laajentamista

Kaukojäähdytysverkon laajentamista pohditaan Pori Energiassa. Kaukojäähdytystä on rakennettu sairaala-alueille vuoden 2012 jälkeen.

Eikä vieläkään kaukokylmää Ouluun

Kaukokylmäjärjestelmän perustaminen Ouluun on osoittautunut poikkeuksellisen haastavaksi. Keskitetty kaukokylmälaitos olisi tehokkaampi ja ekologisempi kuin nykyiset, liian kuumiin tiloihin lisättävät sähkökäyttöiset ilmastointilaitteet.

Kesän katutyöt alkavat hahmottua Helsingissä

Isoimmat kantakaupungin katutyöt tehdään Sörnäisissä, Meilahdessa ja ydinkeskustassa.

Nokian Pitkäniemen sairaalaan ei tule kaukojäähdytystä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri luopuu suunnittelemastaan Nokian Pitkäniemen alueen kaukojäähdytyksestä. Syy on liian korkeat kustannukset.

Päällystys- ja kaukojäähdytystyöt tuovat vilkkuvalot ja tööttäilyn kaupunkiin

Tampereella, kuten kaikissa Suomen kaupungeissa, on kesä tie- ja katutöiden kulta-aikaa. Tänä kesänä päällystystöitä tehdään kuitenkin tavallista vähemmän.

Esplanadin alle louhittiin vaikuttava kylmäkalle

Uuden kylmäsäiliön ansiosta toistasataa isoa rakennusta voi siirtyä ympäristöystävällisempään kaukojäähdytykseen.

Kiinteistöjen kaukojäähdytys yleistyy

Osa kaukolämpöyhtiöistä myy asiakkailleen myös kaukokylmää. Tampereella on tänä keväänä aloitettu kaukojäähdytysverkon rakentaminen.

Kaukojäähdytyksen suosio kasvaa Helsingissä

Lisääntyvä toimistorakentaminen on nostanut kaukojäähdytyksen suosiota Helsingissä.

Supertietokoneiden lämpö talteen

Kainuun Etu selvittelee, miten tietokonekeskusten tuottamaa lämpöä voidaan hyödyntää ja miten tietokoneita voidaan jäähdyttää kaukokylmällä eli kylmällä ilmalla tai vedellä.

TAUSTA: Palvelinsali Helsingissä on hyvä ympäristölle - erinomainen Helsingin Energialle

Palvelinsali kaupungissa on esimerkillisen energiatehokas. Energiayhtiölle se on tuottava naapuri neljällä eri tavalla.

Kaasukellosta kuoriutuu palvelinkeskus

Helsingin Suvilahteen suunnitellaan uutta palvelinkeskusta. Teräksisen kaasukellon uumeniin mahtuisi palvelimia eri kerroksiin lähes 5000 neliömetriä. Helsingin valttikortteja kilpailussa operaattoreista ovat muun muassa toimiva kaukojäähdytysverkko sekä luotettava sähkönsyöttö.

Jäähdyttävä tekojärvi leviää pian Helsingin ydinkeskustan alle

Helsingin Energia on aloittanut kaukojäähdytysaltaan rakentamisen Helsingin keskustaan. Esplanadin puiston kohdalle yli 40 metrin syvyyteen sijoittuvasta altaasta tulee yli kaksi kertaa Pasilan tekoaltaan kokoinen.

Maanalainen Helsinki kiinnostaa maailmalla

Helsingistä on tulossa maanalaisen rakennusosaamisen näyteikkuna. Kaupungin maanalainen yleiskaava on tiettävästi maailmassa ainoa laatuaan ja siitä on käyty ottamassa oppia muun muassa Singaporesta asti. Rakennuttajat haluaisivat viedä myös oman maanalaisen osaamisensa nykyistä tehokkaammin maailmalle.

Helsinki kaavailee lumiluolaa Töölöön

Helsingin kaupunki ja Helsingin Energia suunnittelevat lumensulatusluolaa Töölöön. Kaupungin tavoitteena on vähentää lumen kippaamista mereen. Energiayhtiö puolestaan etsii käyttöä kaukojäähdytyksen sivutuotteena syntyvälle lämmölle.

Lumikasat kestävät tämänkin kesän

Helsingin massiivisin lumenkaatopaikka Maununnevalla näyttää valtavalta täyttömaakummulta, sillä lumi on hiekan ja roskan täplittämää. Lumikasojen ei tänäkään vuonna uskota sulavan ennen seuraavien lumien satamista.

Some Use for All That Snow

The City of Helsinki plans to make use of this winter's snows during the heat of the summer months. Helsinki's Public Works Department and the Helsingin Energia power utility started looking at underground storage facilities for snow already last summer. The plan is for snow to be used in district air-conditioning next summer.

Helsinki aikoo säilöä lumiröykkiöt kesän viilennykseen

Helsinki suunnittelee lumen hyödyntämistä tulevilla kesähelteillä. Rakennusvirasto ja Helsingin Energia ovat kesästä alkaen etsineet maanalaista tilaa, johon lunta voisi varastoida. Kesällä lumi sulatettaisiin kaukojäähdytyksen tarpeisiin.

Kylmää kaukolämmön kaveriksi

Tampereella tehdään esiselvityksiä kaukokylmän toimittamisesta. Suunnitelmissa on, että kaukojäähdytysjärjestelmä olisi käytössä vuoden 2012 kesällä.

Talvipakkaset nielivät kaukolämpöä Helsingissä

Kylmä alku- ja loppuvuosi lisäsivät tuntuvasti Helsingin Energian tuotantoa viime vuonna. Esimerkiksi kaukolämpöä Helsingin Energia tuotti enemmän kuin koskaan aiemmin.

Helsingin alle rakennetaan suuria tekoaltaita

Helsingin Pasilaan on rakennettu suuri tekoallas. Allas sijaitsee maan alla peruskalliossa ja sen on tarkoitus toimia valmistuttuaan toistaiseksi Suomen suurimpana kaukojäähdytysaltaana. Vastaavia, mutta hieman suurempia kohteita on rakenteilla Helsingin ydinkeskustan alle.

Kaukojäähdytys kiinnostaa Jyväskylässä

Kaukojäähdytysjärjestelmät kiinnostavat jonkin verran Jyväskylässä, mutta neuvottelut Jyväskylän Energian kanssa eivät toistaiseksi ole tuottaneet palvelua.

Yhä useampi talo jäähtyy kaukokylmällä

Helsingin Energia lisää kaukojäähdytyksen käyttöä asuintaloissa. Toistaiseksi kaukojäähdytys on käytössä vain muutamissa taloissa Helsingissä, mutta lisää on luvassa.

Helsinkiä lämmitetään pian tietokoneilla

Helsinki saa käyttöönsä ensimmäistä kertaa tietokoneiden tuottamaa, ekotehokasta kaukolämpöä. Pilottihanke pyörii Uspenskin katedraalin alla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle