Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa Proud Boysin jäseniä. Monet ovat pukeutuneet mustiin, myös heillä on päällä myös keltaista eli järjestön toista tunnusväriä.

Tutkija: Päätös luokitella äärioikeistolainen ryhmä terroristijärjestöksi on politiikkaa – "Proud Boysin kohdalla perustelut olivat aika ylimalkaisia"

Järjestön luokitteli terroristiseksi Kanadassa hallitus. Äärioikeistoa tutkinut Tommi Kotonen pitää tätä erikoisena.

Petri Jääskeläinen ja Eliisa Vainikka,

Järki ei riitä, kun yrittää ymmärtää salaliittoväkeä: "He uskovat taistelevansa hyvän asian puolesta", sanoo asiaa seuraava toimittaja

Toimittaja Petri Jääskeläinen ja tutkijatohtori Eliisa Vainikka keskutelivat verkon salaliittoteorioiden ja journalismin suhteesta Viimeinen sana -ohjelmassa.

Marjorie Taylor Greene

Ensimmäinen QAnon-kansanedustaja valittiin USA:n kongressiin – voiko salaliittoteoreetikko vallan huipulla rapauttaa demokratian uskottavuutta?

Salaliittoteoriat leviävät politiikkaan. Käynnissä olevissa Yhdysvaltojen vaalikimarassa valittiin myös uusia jäseniä liittovaltion kongressiin. Yksi heistä on salaliittoteoria QAnonin kannattaja.

Richard Spencer

USA:n äärioikeiston keulakuva Richard Spencer ajaa etnistä puhdistusta – kieltää olevansa valkoisen ylivallan kannattaja

Äärioikeistolaisen ajattelumaailman levittäjänä tunnetulta Richard Spenceriltä alkavat loppua pian paikat, jossa hän voi edistää asiaansa. Viimeisimpänä ovensa Spenceriltä sulki Floridan yliopisto.

Francois Fillonin vaalimainos ja taustalla Eiffel-torni

Matti Vanhanen Ranskan presidentinvaaleista: Vastaa pitkälti Brexit-äänestystä

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen uskoo, että sitoutumaton Emmanuel Macron voittaa toisen kierroksen Ranskan presidentin vaaleissa.

Pohjanmaan SDP:n entinen toiminnanjohtaja Aarne Heikkilä.

"Pienissä kunnissa asettuminen sosialidemokraattien ehdokkaaksi on edelleen aika kova tabu"

1930-luvun oikeistoradikalismin ydinalueella Etelä-Pohjanmaalla historian pitkä varjo ulottuu näihin päiviin saakka ja näkyy mm. suhtautumisessa sosialidemokraatteihin, sanoo Pohjanmaan demareita yli 30 vuotta luotsannut maakuntaneuvos Aarne Heikkilä.

Suomen johtava puhekouluttaja Juhana Torkki.

Asiantuntija: Sipilä käyttää keinoa, johon edes Paasikiven ei tarvinnut turvautua

Pääministerin puhe suoraan kansalla on harvinainen keino. Sen takia puheeseen liittyy vahva viesti.

Uusnatsien vastainen 1990-luvun hitti nousi listakärkeen Saksassa – protesti muukalaisvihalle

Schrei nach Liebe -kappaleen nousun taustalla on saksalaisen musiikinopettajan kampanja, jolla protestoidaan ulkomaalaisvihamielisyyttä ja oikeistoradikalismia vastaan.

Joukko äärioikeistolaisia seurasi rasisminvastaista kulkuetta Turussa lauantaina 20. marraskuuta 2010.

Oikeistoradikalismi on siirtynyt netistä tekoihin

Osa suomalaisista ääriryhmistä kokee tarvetta kertoa tavoitteistaan entistä julkisemmin. Joskus asiat kääntyvät nujakoinniksi. Suojelupoliisi muistuttaa, että vaikka ääriryhmiä on vähän, asiaa ei silti vähätellä, mutta asiat on asetettava oikeaan mittakaavaan.

Vaasalaistutkija uskoo perussuomalaisten kannatuksen pysyvän korkeana

Perussuomalaisten kannatus on vuodessa kohonnut 7,7 prosentista 14,9 prosenttiin. Tutkija Peter Söderlund arvelee kannatuksen pysyvän ainakin yhtä korkeana tulevaisuudessakin.

Pankakosken työväentalo.

Pankakoskelaiset saivat tuta työläispaikkakunnan maineen

Lieksan Pankakoski on Pohjois-Karjalassa kenties puhdasverisin teollisuuspaikkakunta. Sen sydän oli pitkään työväentalo, jonka paikallinen työväenyhdistys osti kokoontumistilakseen liki sata vuotta sitten.

Talvisodan henki kumpusi toimivasta yhteiskunnasta

Yhteiskunta auttoi tavallista kansalaista sisällissodan jälkeisinä vuosikymmeninä. Eduskunnan säätämät lait ja uudistukset tukivat kaikkia kansalaisia.

Suojeluskunnan esikunta keväällä 1918 Polvijärvellä.

Poliittiset kriisit toivat kansalaisyhteiskunnan Polvijärvelle

Suurlakon ja sisällissodan kaltaiset historian käännekohdat toivat kansalaisyhteiskunnan osaksi polvijärveläistä elämää. Kansalaisyhteiskunnan rakentumista Polvijärvellä vuosina 1900-1933 on tutkinut filosofian lisensiaatti Esa Sormunen.

Raija-Liisa Mäkelä

Minä, muilutetun tytär

1930-luvulla oikeistoradikaalien Lapuan liike kyyditti satoja vasemmistolaisia itärajalle. Raija-Liisa Mäkelä kertoo kirjassaan Minä, muilutetun tytär (2009) Neuvostoliittoon paenneen perheen vaikeasta elämästä.