Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Radioteatterin Nummisuutareissa Leo Jokela on Esko ja totta vie tyhmä

Kansalliskomediamme kuunnelmaversio vuodelta 1965.

Aleksis Kivi oli bibliansa päntännyt

Nummisuutarit on karnevalistinen versio Tobitin kirjasta.

Aleksis Kiven klassikko tuunautui Nummibodarit kreisikomediaksi

Aleksis Kiven 152-vuotias klassikkonäytelmä Nummisuutarit on saanut uuden muodon Jyväskylän kaupunginteatterissa. Nummibodarit mukailee alkuperäistä tarinaa, tosin lyhennettynä, kieli nykyaikaistettuna ja ajankohtaisilla aiheilla maustettuna.

Liput liehuvat Aleksis Kiven kunniaksi

Tänään vietetään kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven päivää, joka tunnetaan myös suomalaisen kirjallisuuden päivänä ja se on virallinen liputuspäivä.

Aku Hirviniemi: Aleksis Kiven teksti on törkeää kuin Tarantinolla

Kansallisteatteri luottaa klassikkoon syyskauden avauksessaan suurella näyttämöllä. Aleksis Kiven Nummisuutarit on kuitenkin tehty uuteen uskoon. Uusi on myös Esko - pääroolissa debytoi teeveestä tuttu Aku Hirviniemi.

Janne Reinikainen: Suomalainen saa voimansa kostosta ja pettymyksestä

Aleksis Kiven Nummisuutarit on täydellinen kuva elämästä.

Imatran Saareksiinmäen asukkaat eivät halua uusia kadunnimiä

Kadut on nimetty Aleksis Kiven Seitsemän Veljeksen mukaan. Kaupunki haluaisi nimetä osan katualueista uudelleen muun muassa osoite-epäselvyyksien takia. Uudet nimet otettaisiin Aleksis Kiven Nummisuutareista.

Potkut saanut Joensuun kaupunginteatterinjohtaja: Vastuu jaettiin väärin – uusi johtaja löytyy helposti?

Joensuun kaupunginteatterin irtisanottu johtaja Vihtori Rämä on edelleen sitä mieltä, että vastuut teatterin taloudesta ja katsojakadosta jaettiin väärin. Teatteria ylläpitävän Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistyksen mukaan kaikki meni juuri niin kuin pitikin. Uuden johtajan haku alkaa joka tapauksessa alkukesästä.

Tänään liputetaan Aleksis Kiven kunniaksi

Muun muassa teokset Seitsemän veljestä ja Nummisuutarit kirjoittanut Kivi syntyi 10. lokakuuta 1834 Nurmijärvellä. Aleksis Kiven päivänä juhlistetaan myös suomalaisen kirjallisuuden päivää.

Onko suomalainen mies Nummisuutarien Esko vai Iivari?

Nummisuutarien Esko on yksinkertainen tunneihminen, jossa on sen verran särmää, että osaa hankkiutua hankaluuksiin. Velimies Iivarikin on hyväntahtoinen, mutta viinaan menevä ja vilunki. Onko Aleksis Kiven piirtämä veljespari suomalaisen miehen kuva?

Katri Helena -musikaali oli suosituin Joensuun kaupunginteatterissa

Joensuun kaupunginteatterin päättyneen kauden suosituin esitys oli "Katri Helena eli kuu järven yllä". Sen näki syys- ja kevätkaudella yli 12 000 katsojaa. Toiseksi suosituin oli toukokuussa ensi-iltansa saanut koko perheen komedia Kiljusen herrasväki.

Niskavuoren Hetassa elää moderni nainen

Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatterissa Lappeenrannassa luotetaan klassikkoon jo toista kesää peräkkäin. Viime kesänä nähty Nummisuutarit saa jatkoa Hella Wuolijoen Niskavuoren Hetasta. Ohjaaja Lija Fischer on tomuttanut tekstin nykypäivään sopivaksi.

Nummisuutarin Esko temmeltää nyt ruotsiksi

Aleksis Kiven tunnetuin näytelmä Nummisuutarit saa uuden tulkinnan ruotsiksi. Nummisuutarit on nähty ruotsinkielisellä näyttämöllä viimeksi 1930-luvulla. På Friastråt-nimen saaneen näytelmän ohjaa Kivi-tulkitsijana tunnettu Juha Hurme.

Eskon puumerkki maantieteilijä Seppälälle

Aleksis Kiven Seuran vuosittain jakama kunnianosoitus Eskon puumerkki on myönnetty professori emeritus Matti Seppälälle.

Imatran kesäteatteri ylitti yleisötavoitteensa reilusti

Musiikkikomedian Kaiken takana on nainen on käynyt katsomassa lähes 10700 ihmistä. Tavoitteena oli 9000 katsojaa. Lappeenrannan kesäteatteri sen sijaan jäi yleisötavoitteestaan.

Kesäteattereissa energinen klassikko ja vakava musiikkikomedia

Lappeenrannan kesäteatterissa nähdään energinen sovitus Aleksis Kiven Nummisuutareista. Imatralla Kaiken takana on nainen -esitystä tahdittaa Matin ja Tepon kappaleet.

Kesäteatterikesässä iloa monen lavan täydeltä

Etelä-Karjalan kesäteatterit luottavat komediaan. Lappeenrannan kesäteatterissa Nummisuutareiden Eskona nähdään munamiehenä tunnettu Riku Nieminen.

Kirjojen kriittiset editiot selventävät klassikoita nykylukijoille

Nykylukijoille on alettu tuottaa suomalaisista klassikkoteoksista niin sanottuja kriittisiä editioita. Niissä lukijalle selvennetään sanoja tai ilmauksia, jotka vanhuuttaan saattavat hankaloittaa teosten ymmärtämistä. Parhaillaan on tekeillä kriittinen editio kahdesta Aleksis Kiven näytelmästä sekä hänen kirjeistään.

"Munamies" Lappeenrannan kesäteatteriin

MTV3-kanavan Putous-ohjelmasta suosituksi tulleen Munamies-hahmon esittäjä Riku Nieminen nähdään ensi kesänä Lappeenrannan kesäteatterissa. Hän esittää näytelmässä Nummisuutareiden Eskoa.

Nummisuutarit Lappeenrannan kesäteatteriin

Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatterissa nähdään ensi kesänä Aleksis Kiven klassikkokomedia Nummisuutarit. Musiikkikomediaksi teoksen sovittaa ja ohjaa Jukka Keinonen.

Eskon puumerkki Kaarina Hazardille

Aleksis Kiven Seura on myöntänyt tämänvuotisen Eskon puumerkki -palkintonsa toimittaja ja kirjailija Kaarina Hazardille. Seuran hallituksen mukaan Hazardissa on juuri sitä eskomaisuutta, vastavirran henkeä, jota nykyinen aika tarvitsee – yhtä paljon kuin menneet ja tulevatkin ajat.

Sunnuntaina juhlistetaan suomalaista kirjallisuutta

Huomenna sunnuntaina vietetään Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää. Suomen kansalliskirjailijan Aleksis Kiven syntymästä tulee sunnuntaina kuluneeksi 176 vuotta.

Suuria tunteita Samppalinnassa

Rakkaus, viha ja ennakkoluulot pääsevät valloilleen Samppalinnan kesäteatterin 50-vuotisjuhlavuoden esityksessä. Yksi maailman tunnetuimmista musikaaleista West Side Story siirtyy New Yorkin betoniviidakosta punaisen myllyn ja lehtipuiden juureen.

Nummisuutarin Eskosta kuoriutui ankkalinnalainen

Aku Ankka -lehdessä julkaistaan tällä viikolla Aleksis Kiven Nummisuutarit-näytelmään perustuva tarina Nummisuutarin Aku. Päätoimittaja Jukka Heiskasen mukaan se on lehden kunnianosoitus Kivelle hänen syntymänsä 175-vuotispäivän kynnyksellä.

Kivi-juhlat tarjoavat nyt myös ilmaisesityksiä

Nurmijärven Taaborinvuorella järjestettävät Kivi-juhlat tarjoavat tänä vuonna ilmaisia esityksiä. Kansalliskirjailija Aleksis Kiveä muistetaan perinteisen Nummisuutarit-esityksen lisäksi niin kutsutulla off-Kivi-ohjelmistolla.

Taaborinvuorella juhlitaan Aleksis Kiveä

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 175 vuotta Aleksis Kiven syntymästä.

Siuntiossa vihittiin käyttöön Aleksis Kiven torppa

Aleksis Kiven päivänä tiistaina vihittiin Siuntiossa käyttöön Kiven uudelleenrakennettu torppa Fanjunkars. Rakennuksen vihki pääministeri Matti Vanhanen. Uudesta Fanjunkarsista tulee kulttuurikeskus.

Suomalaisista kirjaklassikoista tehdään selitysteoksia

Suomalaisen kirjallisuuden seura aloittaa suomenkielisen kirjallisuuden klassikoiden tieteellisten editioiden toimittamisen. Hanke toteutetaan yhteistyönä eri yliopistojen kirjallisuudentutkijoiden kanssa. Ensimmäiseksi käydään Aleksis Kiven Nummisuutarien kimppuun.

Professori Paavo Liski on kuollut

Teatteriohjaaja ja professori Paavo Liski on kuollut. Hän menehtyi tiistaina Helsingissä 66-vuotiaana lyhyen sairastelun jälkeen.

Professori Paavo Liski on kuollut

Teatteriohjaaja ja professori Paavo Liski on kuollut. Hän menehtyi tiistaina Helsingissä 66-vuotiaana sairastettuaan lyhyen ajan.

Aleksis Kiven syntymästä 170 vuotta

Kansalliskirjailijamme syntymästä tuli 10. lokakuuta kuluneeksi 170 vuotta. Päivän kunniaksi Aleksis Kivi -seura myönsi perinteisen Eskon puumerkin filosofian tohtori Pertti "Lande" Lindforsille.