Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ampumahiihtäjä Tero Seppälä. KÄdessä hänellä on taimien istutukseen tarkoitettu putki. Takana mies.

Kontiolahden Uuron liittymään on istutettu 3000 puuta

Kontiolahden Urheiljat lupautuivat istustustalkoisiin ampumahiihdon MM 2027 -haun yhteydessä.

Henkilö niistää nenäänsä ulkona.

Siitepölykausi alkamassa, herkimmät allergikot voivat saada oireita jo tammi-helmikuussa

Turun yliopiston siitepölytiedotus odottaa siitepölykauden alkavan Etelä-Suomessa jo helmikuussa muualta Euroopasta kulkeutuvalla pölyllä.

Maailman vanhin puu violettisävyisessä kuvassa.

Erikoiset puut maailmalta ovat kuin tieteiselokuvasta – yksinäinen sitkankuusi voi auttaa ratkaisemaan ilmastokriisiä

Maailmassa on lukuisia ihmeellisiä puulajeja, jotka ihastuttavat ulkonäöllään sekä ihmeellisillä kyvyillään selviytyä karuissakin olosuhteissa.

Läheltä

Oulun Laanilaan tulee kukkiva niittyalue Hintantien varteen

Katuympäristöä muutetaan myös niin, että osa vanhoista koivuista kaadetaan.

Kajaanin Veteraanipuiston puut ovat syksyn keltaisia.

Osa Kajaanin Veteraanipuiston koivuista kaadetaan turvallisuussyistä – tilalle istutetaan uusia puita

Koivuissa on useita eri lahottajia, jotka ovat heikentäneet puiden rakennetta. Kaadettavien puiden runkoja on tarkoitus jättää kaupungin puistoihin lisäämään luonnon monimuotoisuutta.

Tervaleppämetsää.

Lehtipuut lisäävät Etelä-Savon metsien vastustuskykyä ilmastomuutosta vastaan – etenkin kuusikot vaarassa kuivuuden lisääntyessä

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Egbert Beukerin johtama tutkimusryhmä selvittää, miten lehtipuiden määrää voisi lisätä Etelä-Savonkin metsissä.

Kirsi Ukkonen

Ruska on nyt Lapissa parhaimmillaan, mutta tänä vuonna väriloistoa himmentää lehtipuiden sienitauti – katso, miten ruska saapui Inariin

Sienitauti tekee puiden lehdistä ruskeapilkullisia, eivätkä värit loista parhaimpien vuosien tapaan. Maaruska hohtaa paikoitellen kuitenkin jopa kirkkaanpunaisena.

Ruskean kiiltävä koppakuoriainen syö lehteä.

Haalean vaaleat lehdet ovat merkki lehtikuoriaisten syömingeistä

Luonnonvarakeskus on saanut yhteydenottoja, joissa on muun muassa kysytty "mikä kumma leppiä vaivaa?" Leppien lisäksi myös pajujen ja tammien lehdet ovat paikoin lehtikuoriaisten syömiä.

Metsuri kaataa puuta.

Ajattele, ennen kuin teet – metsätyön ammattilainen latelee pöytään puunkaadon perusteet

Ammattilainen käyttää puunkaadossa aina hyviä suojavarusteita. Aloittelijan kannattaa ensin valita pienempiä ja helpompia puita.

Tuomen oksa, joka on tuomenkehrääjäkoin seitin peittämä.

Kummituspuita näkyy taas koko maassa – hyönteistutkija kannustaa katsomaan seittien verhoamia puita kiinnostuksella, ei inhoten

Tuomenkehrääjäkoit ovat kalunneet tuomet monin paikoin paljaiksi. Ilmiö toistuu pari kertaa vuosikymmenessä, mutta tänä kesänä lehdettömiä puita on poikkeuksellisen laajalti.

Koivun kyljestä valuu vaaleanpunaista mahlaa.

Sotkamon Pohjavaaralla koivut itkivät keväällä vaaleanpunaista mahlaa – kuuntele, mistä se voi johtua

Sotkamon Pohjavaaralla on herättänyt ihmetystä koivuista pursunnut vaaleanpunainen mahla. Vaikka kevään mahla-aika on ohi, puiden rungossa näkyy värjäymä helakan punaisena.

Koivun siitepölylle allerginen lapsi niistää nenäänsä ulkona.

Koivun kukinta allergikkojen riesana – tilanne pahenee viikonloppuna

Mikäli viikonloppuna saadaan sateita, voivat ne helpottaa allergikkojen tilannetta. Siitepölypitoisuuksien odotetaan kuitenkin nousevan kaikkialla maan etelä- ja keskiosissa runsaiksi. 

Lepän norkkoja Joensuussa maaliskuussa vuonna 2017.

Siitepölyallergikot voivat saada jo oireita – lepän kukinta alkanut Euroopassa, Suomessa kausi alkaa lähiviikkoina

Suomessa lepän ja pähkinäpensaan kukinta ei ole vielä alkanut, mutta maahan on kulkeutunut siitepölyä muualta Euroopasta.

Iso männyn oksa on pudonnut rakennusten väliin lumikuorman vuoksi Espoon Tapiolassa.

Tämä talvi koettelee erityisesti havupuita pääkaupunkiseudulla: Ees-taas sahaavat lämpötilat ja painava lumi katkovat oksia ja kokonaisia puita

Lumivauriot vaihtelevat talven lumitilanteen mukaan. Tykkylumivahinkoja oli pääkaupunkiseudulla erityisesti 2010-luvun alussa, jolloin useampana vuonna oli keskimääräistä enemmän lunta.

Lappeenrannan arboretumin puita ammattikoulun lämmitettävän kentän vieressä.

Lappeenrantaan istutetaan lisää havupuita – eikä uudessa kaupunkipuulinjauksessa unohdeta rakastettuja lehmuksiakaan

Marras-joulukuussa valmistuvan Lappeenrannan kaupunkipuulinjauksen avulla halutaan torjuta ilmanstonmuutosta ja lisätä kaupunkiluonnon monimuotoisuutta. Asukaskyselyssä kävi ilmi, että lappeenrantalaiset arvostavat puita.

paljon keltaisia vahteran lehtiä maassa

Miksi puu punastuu, ja leppä ei tarvitse ruskaa? – 5 + 1 faktaa, joita et tiennyt ruskasta

Parhaiksi ruskaretkikohteiksi mielletään monesti Pohjoismaat ja Pohjois-Amerikka, mutta monet sanovat, että komein ruska löytyy Aasiasta.

Juuso Udd leikkii tyttärensä Aadan kanssa leikkipuiston keinulaudalla

Kouvolan kaupunki etsii keskustan tärkeimpiä puita – kysyimme asukkailta, mitä puut heille merkitsevät: "Olisihan se kurjaa, jos olisi pelkkää betonia ja asfalttia"

Kouvolan kaupunki on avannut kyselyn, jossa selvitetään asukkaiden näkemyksiä kaupunkialueen puista. Kyselyn tuloksia aiotaan käyttää jatkossa puistojen suunnittelussa ja huollossa.

Ruskaretkeläisiä Kuusamon Konttaisella. Helsinkiläiset Nikita Semkin ja Pirita Ruokonen sekä tamperelainen Henrika Ruokonen.

Perjantai 24.9.2021 (tv)

Ilmastonmuutos. Kävely ja pyöräily. Ruskaretket. Pihlajanmarjat. Sää.

Ruskan keltaiseksi värjäämä koivu.

Ruska on Kainuunkin korkeudella nyt parhaimmillaan

Kainuussa ruskamatkailijoita on paikallisten toimijoiden mukaan riittänyt hyvin.  Ruska-aika kestää kolmisen viikkoa, mutta huippu on noin viikon pituinen. Tällä hetkellä ruska on esimerkiksi Lapissa jo hiipumaan päin, kun taas eteläisessä Suomessa se on vasta tuloillaan.

Ruskaretkeläisiä Kuusamon Konttaisella. Helsinkiläiset Nikita Semkin ja Pirita Ruokonen sekä tamperelainen Henrika Ruokonen.

Ruska houkuttelee nyt myös nuoria luontoon – retkeilijät: "Kyllä tästä taitaa tulla perinne"

Some on täynnä kauniita ruskakuvia. Osa nuorista hakeutuu houkuttelevien kuvien vuoksi luontoon.

Ruskaa rannalla.

Ruska karkottaa kalat ja vihreiden lehtien päälle satava lumi viittaa kuolemaan – syksyyn liittyy saamelaisessa perinnetiedossa synkkiä sävyjä

Perimätiedon mukaan vasta ruskan jälkeen kala taas liikkuu. Utsjokelainen sääharrastaja Sverre Porsanger kehottaa panemaan merkille, millä tavalla lehti putoaa, sillä siitä voi ennustaa syksyn säätä.

Variksenmarjan varpuja ja ruskan punertamia mustikanvarpuja lähikuvassa.

Ruskan punainen kertoo kasvin stressistä ja 4 muuta faktaa syksyn kauneimmasta luonnonilmiöstä, joita et ehkä vielä tiennyt

Lehtipuiden ja maavarpujen kauniit ruskan värit kertovat sopeutumisesta ravinnetalouteen ja ilmastoon. Keltainen tulee esiin, kun puu siirtää lehtivihreän varastoihinsa, punainen taas on stressiväri. Upeaa luonnonilmiötä ihastellaan maailmassa kaikkialla, missä sen syntymiselle on edellytykset.

Kangasniemellä jäerjestetään PELTO-nykytanssiteos. Teosta pääsee seuraamaan ilmaiseksi ilman sisäänpääsymaksua, mikäli saapuu paikalle traktorilla.

Kangasniemellä repäistään viikonloppuna – pellolla järjestettävässä nykytanssiteoksessa lanta lentää ja peltoautot rämisevät

Pelto-nykytanssiteos järjestetään ainoastaan kerran viikonloppuna Koittilassa sijaitsevan taiteilijaresidenssin pellolla. Yleisö on kutsuttu esimerkiksi autolla seuraamaan esitystä maatilalle pellon reunalle.

Kellastuneita koivuja

Luken tutkija: "Näin rajua koivujen kellastumista en ole aikaisemmin tavannut"

Heinäkuulla on varsin poikkeuksellista nähdä kellastuneita koivuja. Viime aikoina keltaisia lehtiä on kuitenkin ilmestynyt. Tämä ei kuitenkaan merkitse koivun kuolemaa, vaan puu yrittää estää haihduntaa.

kimalainen

Oletko ihmetellyt maahan tuupertuneita kimalaisia? Syynä voi olla pörriäisiä viettelevä puu, joka näännyttää varsinkin vanhukset

Kukkivan puisto- tai metsälehmuksen tuoksu houkuttelee kimalaisia luokseen, vaikka puussa ei olisikaan enää mettä. Sen seurauksena pahaa aavistamattomat pörriäiset kuolevat nälissään.

Rypälelajikkeita kasvamassa Suomessa

Yksi saa viiniä saksalaisesta lajista, toinen kokeilee syöntipähkinää – ilmaston muuttuessa Suomessa voi kasvattaa jo yli tuhatta puu- tai pensaslajia

Puutarhoissa ja puistoissa kasvatetaan lajeja, joiden kasvatusta Suomessa pidettiin vielä jokin aikaa sitten mahdottomana. Useat kaupungit ovat lisäämässä uusia puulajeja alueillaan muun muassa estääkseen kasvituhoja.

Kynnepään lehto on saanut nimensä massiivisesta, Suomessa harvinaisesta kynäjalavayksilöstä.

Tässä satumaisessa lehdossa kävijän on vaikea uskoa olevansa Suomessa – ja nyt sen poikkeuksellisen suuri jalopuu saa kasvaa rauhassa

Luonnonperintösäätiön omistuksessa on Uudellamaalla vain muutamia kohteita. Säätiö ostaa metsää ja takaa niille pysyvän suojelun. Lehdot ovat suojelupäätöksissä etusijalla niiden harvinaisuuden takia.

Helsingin Laajasalossa seisoo mänty, joka on ainoa pääkaupunkiseudulla tiettävästi säilynyt pyhä uhripuu. Mänty kuvattu 26.5.2021

Keskellä rakennustyömaata seisoo pyhänä pidetty mänty – suomalaisille tärkeille puille on uhrattu niin eläimen luita kuin äidinmaitoakin

Yliskylän haltiamänty Helsingin Laajasalossa on tiettävästi ainoa pääkaupunkiseudulla säilynyt pyhä uhripuu. Puille uhraamisen on uskottu ylläpitävän talon onnea, ja tapa jatkui Itä-Suomessa vielä 1800-luvullakin.

Koivun kukinto

Koivuallergikoilla on ollut vaikeampaa kuin vuosiin: siitepölymäärät hipovat ennätyksiä, ja oireita ovat saaneet nekin, joilla allergiaa ei ole ollut

Koivun siitepölyä on ollut ilmassa liki ennätyksellisen paljon ympäri Suomea. Pohjoisimmassa Lapissa kukintaa vasta odotellaan. Siitepöly vaikeuttaa monien elämää, sillä noin miljoona suomalaista on sille allerginen.

Valkohäntäpeura.

Metsien kuusettumisesta tulee iso riski ilmaston lämmetessä – metsänhoidon professori pitää uhkana tuhopuiden pakkomyyntiä

Kuusi on vallannut metsät ja se kasvaa paikoissa, joissa se voi olla kuivumassa pystyyn. Kuusen tilalle kaivataan mäntyjä ja lehtipuita. Lehtipuiden lisäys ei tutkimusten mukaan vähentäisi kasvua ja turvaisi metsien hiilivarastoja tuhojen pienentyessä.

Koivun siitepölyä

Koivun siitepölyä on nyt erittäin runsaasti Pohjois-Savossa – allergikoilla käynnissä hankalat viikot

Koivun siitepölypitoisuudet ovat nousseet erittäin korkeiksi Pohjois-Savossa. Kevään pahinta siitepölyaikaa kestänee vielä ainakin viikon, jonka jälkeen pitoisuudet pysyvät edelleen runsaana muutamia viikkoja. Sateet auttaisivat.

Koivun siitepölylle allerginen lapsi niistää nenäänsä ulkona.

Siitepölykartta huutaa nyt punaisena, kun lämpö lyö koivut kukkaan – näillä vinkeillä voit nauttia kesäpäivistä ja välttää pahimmat oireet

Koivun siitepölyä on nyt paljon ilmassa aina Oulussa saakka. Etelämpänä siitepölyä on erittäin runsaasti. Lepästä ei enää tarvitse kärsiä. Koronan myötä arkipäiväistyneet kasvomaskit helpottavat siitepölylle allergisten elämää.

Päskynen puun latvassa.

Savonlinnan Tiheäsaaren luonnonsuojelualue laajenee kerralla melkein viisinkertaiseksi

Laajennuksen jälkeen luonnonsuojelualue kattaa yhtenäisesti saaren pohjois- ja itäosan.

Valokuvaaja Terhi Tuovinen Ivalon Pasasjärvellä.

Raikas aamu-usva ja ruskan väripaletti innostavat valokuvaamaan – ammattilaisen vinkit onnistuneisiin ruskakuviin

Valokuvaaja Terhi Tuovinen vinkkaa, että itseänsä kannattaa haastaa kameran kanssa luonnossa kulkiessa.

Vanttauskosken maisemat hehkuvat keltaisina.

Koivuruoste haittaa syksyn ruskaa Lapissa

Tauti saa puut pudottamaan lehtensä tavallista aikaisemmin.

Koivumetsä Jaalassa.

Kymmenen vuoden välein iskevä tuholainen tuli taas – syö koivut ja pihlajat hetkessä lehdettömiksi

Kotipuutarhoistakin ravintoa löytävän toukan torjuntakeinot ovat vähissä.

Alexandra de Paoli står på stranden och håller i björkkvistar

Koivu – kansallispuumme, joka tekee hyvää ruumiille ja sielulle

Koivu tekee hyvää – sekä ulkoisesti että sisäisesti.

Koivun siitepölyä

Koivun siitepölyä runsaasti ilmassa maan keskivaiheilla – myös heinän kukinta leviää sään lämmetessä

Norkkolaskentojen perusteella koivun kukinnasta odotetaan tänä vuonna tavanomaista heikompaa.

Tiina Hopeakoski

Tiesitkö, että ihminen katkoo puita pökkelöiksi myös lintuja ja hyönteisiä suojellakseen? – "Varsinkin talousmetsissä on lahoa liian vähän"

Aulangolla pökkelöiksi sahatuista koivuista riittää eri eliöryhmille nakerrettavaa ja lahotettavaa jopa vuosikymmeniksi.

Koivun norkoista leviää siitepölyä.

Siitepölykausi käynnistyi pari kuukautta tavanomaista aiemmin – koivun odotetaan kukkivan vahvasti

Siitepölykausi on käynnistynyt jo nyt, sillä talvi on ollut lauha ja lumeton.

Näin siirretään tammi kokonaisena Raide-Jokerin tieltä

Lähes 10-metriset tammet saavat väistyä Raide-Jokerin tieltä – Katso videolta, miten puut nousevat juurineen maasta

Helsingin kaupunki siirtää isoja tammipuita pois Raide-Jokerin tieltä Pitäjänmäellä.

Tilda Laaksonen.

Tilda Laaksonen, 25, ja Minna Kavilo, 22, innostuvat oikeista murhista ja kertovat niistä kymmenille tuhansille kuulijoille - Nyt he kertovat, mikä tosielämän rikoksissa kiehtoo

True crime kiinnostaa erityisesti alle 30-vuotiaita naisia. Tositapauksia käsittelevät rikospodcastit ja tv-ohjelmat ovat nyt erittäin suosittuja. Osa niistä liikkuu eettisesti harmaalla alueella.

Hyväntuulentien tienviitta Lappeenrannassa.

Tässä ovat Suomen yleisimmät katujen ja teiden nimet – yksi nimi kasvattaa suosiotaan

Suomen yleisin kadunnimi ei olekaan Kirkkokatu, vaikka moni kaupunkilainen helposti niin luulisi.

Vaahtera loisti keltaisena eduskuntatalon edustalla 15. lokakuuta.

Nyt on viimeinen hetki ihailla ruskaa, sillä pakkanen ja talvi kolkuttavat jo ovea – "Syksy oli kaunis, mutta kohta se on ohi"

Kovapuuskainen myrsky hyvästelee syksyn viikonlopun aluksi. Puita voi kaatua ja liikenteessä tulee olla valppaana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle