Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Omenapuut kukkivat puutarhassa.

Kotipuutarhoilla rohkaisevat satonäkymät – kirvojen torjuntaan tarjolla oiva kotikonsti

Alkava kesä näyttää kotipuutarhurin näkökulmasta hyvältä. Kasvu on ryöhähtänyt toden teolla vauhtiin ja äskeiset sateet tekivät hyvää kasvustoille.

Uutisvideot: Mitä Obama Saulille tarjoaa?

Mitä Obama Saulille tarjoaa? – Lue tästä koko ruokalista

Pohjoismaiden väreihin ja luontoon sävytetty illallinen nautitaan juhlateltassa Valkoisen talon etelänurmikolla.

Stand up -koomikko, jolla on naaman tilalla takamus.

Stand up -koomikot ovat pilanneet anaaliseksin

Minua ärsyttää stand up, painajainen, joka tuhoaa Suomen.

Kehäkukka

Yhteisöviljely onnistui Rovaniemellä loistavasti

Viljelijät kasvattivat noin 20 ruokakasvia. Satoa saadaan yli odotusten kaupungin omistamalta tontilta.

Kesäruokaa Libanonissa.

Maailman kesäkeittiö: Libanonissa kesäruoka kypsyy grillissä ja puutarhassa

Libanonissa syödään usein grilliruokaa ja salaattia kesäsunnuntaisin perhelounaalla. Maailman kesäkeittiö vierailee paikallisella kesäasunnolla katsomassa, miten kanavartaat maustetaan Libanonissa.

Yle Areena logo.

Broilerin hunajamarinadi on helppo tehdä myös itse – tätä voi tarjota ruokahifistelijällekin

Kaupan hyllyt notkuvat valmiissa marinadissa makoilevia broilereita. Valmis hunajamarinadi on ruokahifistelijän kauhu. Tässä ohje itsetehtävään, ihanaan hunajamarinadiin.

Kaupunkiviljely

Retiisejä, nauriita tai salaattia kasvaa keskellä kaupunkia

Hyötykasvien kaupunkiviljelmiä on Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Vuosi sitten Rovaniemelle perustettiin oma kasvimaa keskelle kaupunkia. Viljelmästä pitää huolta rovaniemeläinen tiivis yhteisö.

Kasvimaa kärsii kylmästä

Toisia kasveja viileä auttaa, toisilla on vilu

Kasvukausi on Hämeessä pari viikkoa jäljessä keskimääräisestä, ja kasvimaan kasvit kaipaavatkin lämpimiä kesäkelejä. Puutarhaneuvoja suosittelee, ettei harsoa kannata kiirehtiä talvisäilöön. Puut ja pensaat sen sijaan rehottavat kosteuden kunniaksi.

Kaalikoiyksilöitä

Puutarhojen retiisit vaarassa - kaalikoiarmada saapui Suomeen

Lämmin, suorastaan helteinen eteläkaakkoinen ilmavirtaus on tuonut Suomeen muutakin kuin itä-Euroopan ilmansaasteita. Kaalikoiparvet ilmaantuivat Suomeen maanantain aikana, minkä seurauksena ongelmia voi tulla niin kotipuutarhoissa kuin rypsiviljelmilläkin. Jos lämmin virtaus jatkuu, kaalikoita on odotettavissa lisääkin.

Kaalikoin toukka rouskuttaa lehteä.

Kaalikoit aiheuttaneet tuhoa Keski-Suomessakin

Satoja uhkaavat kaalikoiden toukat syövät mielellään muutakin kuin kaalia.

Oulun yliopiston biologian laitoksen intendentin Marko Mutasen ottama kuva kaalikoista

Kaalikoit hyökkäsivät - paha uhka sadolle

Miljoonien kaalikoiden vaellus tavoitti Suomen. Lämpimien ilmavirtojen mukana Suomeen on saapunut satoja miljoonia, mahdollisesti miljardeja kaalikoita.

Miljoonia kaalikoita Ouluun saakka

Miljoonien kaalikoiden vaellus on yltänyt Ouluun asti. Perhosharrastajien arvion mukaan Suomeen on lämpimien ilmavirtojen mukana saapunut satoja miljoonia, mahdollisesti miljardeja kaalikoita.

Orkidean kukkia.

Juurekset saattavat pian kasvaa kerrostaloyksiön seinällä

Kaupunkiviljely, vesielementit ja perinnerakentaminen ovat torstaina avautuvien Puutarhan kevät -messujen pääteemoina. Turun messukeskukseen odotetaan 30 000 kävijää. Näytteilleasettajia on yli 100, ja pelkästään kukkia noin 70 000.

Mies kitkee rikkaruohoja

Kasvimaa kaipaa päivittäistä huolenpitoa

Oululainen insinööriopiskelija Riku Tornberg innostui kokeilemaan kasvimaanhoitoa. Kantapään kautta oppimalla uutta tietoa tuli paljon, satoa vähemmän. Pienempi palsta ja enemmän vettä ovat kasvimaan menestyksen resepti ensi kesäksi.

Kyllä siiinä jo lehden alkuja näkyy.

Naurismaan Laiska-Jaakko se nyt vain odottelee

Viikko on kulunut siitä, kun Laiska-Jaakko kylvi ikioman naurismaan ja retiisipenkin. Tuloksia alkaa jo näkyä. Ensimmäiset taimien sirkkalehdet puskevat jo urheasti kohti taivasta.

Liekki palaa nurmella.

Koulukirjojen polttaminen aiheutti palohälytyksen

Koulukirjojen polttaminen aiheutti palohälytyksen keskiviikkona Kuopion Petosella. Ohikulkija huomasi savua Retiisikatu 2-4 kohdalla olevassa metsässä ja ilmoitti asiasta hätäkeskukseen. Soittaja meni itsekin sammuttamaan paloa, joka oli sytytetty keskellä metsää olevan mutakuoppaan.

Raikkautta ruokapöytään iduista ja versoista

Idättäminen on nopeaa ja helppoa. Versottaminen sen sijaan vaatii kärsivällisyyttä hiukan enemmän. Iduista ja versoista saa terveellistä lisuketta salaatteihin, mutta ne sopivat syötäväksi myös sellaisenaan.

Puutarhurit Mira Korpela ja Johanna Käppi istuttavat samettikukkia purkeissaan hiekkaan

Elävä pajumaja ja kirjava labyrintti

Lapsiystävällisessä puutarhassa saa temmeltää. Nurmikko on juoksemista ja pelaamista varten ja puihinkin saa kiivetä. Myös värikkäät kesäkukat ja ikioma vihannesmaa ovat lasten mieleen.

Tanja Korvenmaan palstalla kasvaa muun muassa lehtikaalia ja kurpitsaa sekä salaattia ja retiisejä.

Helsinkiläiset haluavat oman kasvimaan

Pääkaupungissa taloyhtiöiden pihoille nousee uusia laatikkoviljelmiä kuin sieniä sateella. Suosion taustalla ovat muun muassa lähiruuan arvostuksen lisääntyminen ja kaipuu luonnonmukaisempaan elämäntyyliin.

Puutarhurit Mira Korpela ja Johanna Käppi istuttavat samettikukkia purkeissaan hiekkaan

Elävä pajumaja ja kirjava labyrintti

Lapsiystävällisessä puutarhassa saa temmeltää. Nurmikko on juoksemista ja pelaamista varten ja puihinkin saa kiivetä. Myös värikkäät kesäkukat ja ikioma vihannesmaa ovat lasten mieleen.

Maissintähkä aluillaan.

YLE Savon ryytimaa

Radio Savon toimituksen pihassa kasvatetaan kesän aikana monenlaista piristystä kesäiseen ruokapöytään. Kokeilemme, miten puukehikon sisään istutetut kasvit menestyvät.

Tainta istutetaan.

Sissiviljelijät saivat palstan kampusalueelta

Alussa oli yliopiston piha, kuokka ja innokas porukka. Hetkeä myöhemmin kampusalueella komeilivat uudenuutukaiset viljelylaarit, joihin kaupunkiviljelijät istuttivat monenkirjavia hyötykasveja vakaana aikeenaan kerätä syksyn tullen "oman maan" satoa.

myllätyä maata viljelypalstoilla

Nuoretkin innostuneet palstaviljelystä

Palstaviljely on kasvattanut suosiotaan myös kaupunkilaisnuorten keskuudessa. Jonotusaika palstalle Jyväskylässä on maksimissaan vuosi.

Kimalaiset hyörivät kiireisinä

Viljelypalstalla kukoistaa

Hyvän mielen talon viljelypalstalta voi jo saada maistiaisia. Retiisi tuottaa satoa, vaikka pieni kovakuoriainen kirppa on syönyt kasvin lehdet täyteen reikiä. Salaattia saa penkistä parin viikon kuluttua.

Porkkana-automaatteja Latvian kouluihin

Latvian kouluihin kaavaillaan automaatteja, joista voi roskaruuan asemesta ostaa porkkanoita.