Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Työterveyslaitos: Työntekijät mukaan työvuorojensa suunnitteluun – etenkin naisvaltaisilla hoiva- ja palvelualoilla työskentelevät naiset hyötyisivät tästä

Miehet pystyvät yhä järjestelemään työaikojaan selvästi naisia helpommin, eikä ero ole kaventunut vuosien kuluessa vaan jopa kasvanut.

Voiko työpaikka kieltää rakastumisen? Ei – mutta työpaikoilla syntyy yhä vähemmän romansseja

Työpaikoilla sopivien suhteiden rajat muuttuvat #metoo-liikkeen myötä.

Maanantai 22.6.2020 (radio)

Merivartioston uponnut vene nostetaan tällä viikolla. Kiire on lisääntynyt työpaikoilla. Alkoholi on Suomessa EU:n kalleinta. Uusista polkupyöristä on pulaa kaupoissa.

Niina Murto, 34, työskentelee ammatissa, jossa kolme mieskollegaa on hyvä luku – katso, mitkä alat ovat muuttuneet naisvoittoisiksi

Eläinlääkärin työ on esimerkki ammatista, jonka sukupuolijakauma on muuttunut miehisestä naisistuneeksi.

Vuosi 2020, ja naiset saavat yhä pienempää palkkaa kuin miehet – miksi? Se johtuu ikivanhasta sopimuksesta, joka jätti pitkät jäljet

Naisten palkkakuoppaa selitetään usein alojen naisvaltaisuudella ja sillä, ettei rahaa yksinkertaisesti ole. Historiasta löytyy kuitenkin hetki, jolloin palkkasyrjintä kirjattiin suoraan lakiin.

Tehyn Millariikka Rytköselle ei käy hoitajien palkkatason sitominen vientialoihin "Tässä yritetään saada aikaan tupo uusissa vaatteissa" – Yle seurasi väittelyä

Hoitajat ja opettajat vaativat kunnon palkankorotuksia ja kiky-tunnit pois. Voit katsoa politiikantoimittajien tilaisuuden klikkaamalla jutun kuvaa. Pahoittelemme ääniongelmia.

Mitä Suomen viennin pelastavasta kiky-sopimuksesta jäi lopulta käteen? Osa yrityksistä ei niistä piitannut - naisten työaika piteni

24 tunnin lisäyksellä vuosityöaikaan tavoiteltiin 1,4 prosentin parannusta vientiteollisuuden kilpailukykyyn.

Vantaa on onnistunut kaventamaan naisten ja miesten palkkaeroja – hammaslääkärinaisen euro on 105 senttiä

Kaupunki on kohdistanut viime vuosina palkankorotukset erityisesti naisvaltaisille aloille.

Torstai 15.8.2019 (radio)

Naisvaltaiset alat vaativat, että ne saavat isommat palkankorotukset kuin vientialat. Moni suomalainen on jo ostanut matkan ensi talveksi. Valkoinen on uusi suosikkiväri suomalaisten autoissa. Kuusamoon palkattiin ulkomaalaisia pororenkejä. Torstaina vietetään Taiteiden yötä.

Tasa-arvopalkinto Ei leikkirahaa -kansanliikkeelle, jonka tavoitteena on varhaiskasvatuksen palkkauksen korjaaminen

Ei leikkirahaa -liike on saanut taakseen paitsi varhaiskasvattajia, myös sen asiakasperheitä, asiantuntijoita ja muita tukijoita.

Neljä nuorta paljastaa haaveammattinsa – ammattilaiset kertovat, vastaavatko toiveet todellisuutta: "Ambulansseilla ei mennä koko ajan kahdella pyörällä ajaen ja pillit huutaen"

Tutkija hämmästelee, mihin nuorten haaveet katoavat yhteishaussa. Villit unelmat vaihtuvat usein perinteisiin valintoihin.

Naisjärjestöt haluavat selvityksen Kotkan säästöjen vaikutuksista eri sukupuoliin

Etelä-Kymenlaakson naisjärjestöjen toimikunta huomauttaa, että kunnissa on paljon naisvaltaisia työtehtäviä.

Analyysi: Syksyn kuumin kiista on ohi ja irtisanomislaki etenee – hallitus säilytti kasvonsa, mutta käytännössä juuri mikään ei muutu

Hallitus esittää, että yrityksen henkilömäärä otetaan huomioon, kun työntekijöitä irtisanotaan. Niin on käytännössä tehty tähänkin asti.

Thursday's papers: Divorce rate, police response times and power outages

Thursday's newspapers take a look at the likelihood of divorce in different professions, police response times and power outages due to gusty winds.

Vantaan korotus ei riitä kansanliikkeelle – Lastentarhanopettajille vaaditaan edelleen 3 000 euron kuukausipalkkaa

Lastentarhanopettajille lisää palkkaa vaativa Ei leikkirahaa -kansanliike aikoo hakea yhteistyökumppaneita muista naisjärjestöistä ja yrityksistä.

Kisa osaajista kovenee: Helsinki maksaa 500 euron "löytöpalkkion" uusista lastentarhanopettajista

Helsinki pohtii uusia keinoja paikata huutavaa pulaa varhaiskasvattajista. Tuhannen euron kannustepalkkion lisäksi aletaan maksaa kollegoiden värväämisestä.

Asiantuntija jyrähtää lastentarhanopettajien palkkauksesta: "Tehtävien vaativuutta ja palkkausta ei ole suhteutettu toisiinsa"

Työelämätutkija Paula Koskinen Sandbergin mukaan heikon palkkauksen taustalla ovat myös pitkä sopimushistoria, alan naisvaltaisuus ja heikko arvostus.

180 astetta: Ylityökielto paljasti myös tutkijalle, kuinka sairaalat pyörivät työntekijöiden venymisellä – ”Joillekin sitä rahaa löytyy ja joillekin taas ei”

Sukupuolten tasa-arvoa työelämässä tutkiva Paula Koskinen Sandberg vaatii julkisella sektorilla työskenteleville naisille suurempaa palkkaa.

Insinööri vaihtoi it-alan synnytyssaliin ja kouluttautui kätilöksi – "Hain työstä muuta kuin pelkkää palkkaa"

Suomessa on kolmisenkymmentä kätilöksi valmistunutta miestä. Tutkijan mukaan mies hyväksytään naisvaltaisessa työyhteisössä paremmin kuin nainen miesvaltaisessa.

Professori: Tasa-arvokehitys on seisahtanut Suomessa

Sukupuolentutkimuksen professorin Johanna Kantolan mukaan talouskuripolitiikka on kohdellut miehiä ja naisia eri tavoin.

JHL:n Niemi-Laine lyttää Sipilän vetoomukset: Selkeä palkankorotus, kiitos

Suomen kolmanneksi suurin ammattiliitto valitsi puheenjohtajansa jatkokaudelle. Hän moittii hallitusta naisvaltaisten alojen halventamisesta.

Tehyn puheenjohtaja arvostelee kovasanaisesti Elinkeinoelämän valtuuskuntaa

Puheenjohtaja Rauno Vesivalo katsoo, että EVA ja elinkeinoelämä kokonaisuudessaan yrittävät polkea työehtoja.

Tasa-arvoministeri: "Naisten ja miesten palkkaeron kaventuminen on pysähtynyt" – Pallo on työmarkkinajärjestöillä

Keskustelu naisvaltaisten alojen palkankorotuksista jatkuu. Tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula heittää pallon järjestöille.

Union calls for extra wage increase for women-dominated sectors

A Finnish trade union is calling for a separate wage increase for public sector jobs dominated by women – on top of general wage hikes. The JHL union, which represents workers in the public sector, says that pay in women-dominated sectors has lagged behind that in male-dominated professions. Employer groups have said there's no money to make up the difference.

Tommi Kinnusen kolumni: Nainen älköön vaietko

Tuntuu kuin naiset saisivat aina sen arvan, joka ei voita, kirjoittaa Tommi Kinnunen.

Superyllätys: Naisvaltaisille aloille vaaditaan erillistä palkankorotusta – "Useita prosentteja lähivuosina"

Työnantajapuoli hämmästelee palkansaajien avausta. Jättiliitto JHL vaatii erillistä nais- ja matalapalkkaerää mahdollisten yleisten palkankorotusten päälle.

”Perheissä tiedetään, mikä on paras tapa järjestää lastenhoito” – ministeri puolusti nykyistä kotihoidontukea A-studiossa

Perhevapaiden järjestäminen herätti kiivasta keskustelua torstaina A-studiossa. Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ei innostunut ajatuksesta lyhentää tai lopettaa kotihoidontukea. Kannatusta sai perhevapaiden kehittäminen joustavammiksi ja vanhemmuuden kustannusten tasaaminen muillekin kuin naisvaltaisille työpaikoille.

Sukupuoli näkyy yhä ammattiopinnoissa – Iida valitsi toisin

Putkiasentajaksi opiskeleva Iida Peltoniemi on poikkeus, sillä perinteinen sukupuolijako pätee yhä ammatillisissa opinnoissa. Pientä muutosta on silti ilmassa.

Tutkija: Naiset kärsisivät työehtosopimusten heikentämisestä

Tutkija Milja Saaren mukaan työehtosopimusjärjestelmän purkaminen uhkaisi naisvaltaisten alojen palkkaneuvotteluasemaa.

Työntekijäliitot huolissaan sote-uudistuksesta: ”Hankkeesta on tullut itsensä irvikuva”

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus koskee tuhansia naisvaltaisten alojen työntekijöitä. Aamu-tv:ssä uudistuksesta keskustelleet työntekijäliittojen johtajat arvioivat uudistuksen menevän nyt väärään suuntaan.

Nanson ja Halpa-Hallin mukana katoaa naisvaltaisia työpaikkoja – hoitoalalla olisi töitä

Nanson sukkahousutehtaan mukana katoaa sata naisvaltaista työpaikkaa Meri-Lapista. Lisäksi Meri-Lapista vetäytyvän Halpa-Hallin mukana alueelta lähtee kolmisenkymmentä työpaikkaa. Uusi tilanne haastaa niin työvoima- ja elinkeinotoimiston kuin Tornion kaupunginkin.

Akava: Kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvottelut aloitettava heti

Akavan mukaan Suomi on nyt vakavan paikan edessä. Järjestö haluaisi aloittaa jatkoneuvottelut heti.

Poll: Women dump Finns Party, favour SDP

According to Yle’s latest poll, the Social Democratic Party is the best-supported party among women. The Finns Party, meanwhile, was supported by just 5.2 percent of the women polled.

"Hallituksen syytä perääntyä" – Metallimiehet puolustivat naisvaltaisia aloja Porissa

Porissa työntekijäjärjestöjen mielenilmaus keräsi muutamia satoja ihmisiä kauppatorille. Erityisesti sanelupolitiikka kismitti myös porilaisia.

Oppositiojohtajilta tiukkoja puheenvuoroja: "Tuuli, sade ja ukkonen jatkuvat, jos jatkatte samalla linjalla"

Oppositiopuolueiden edustajat pääsivät tänään perjantaina ääneen Helsingin Rautatientorin suurmielenosoituksessa.

Tehyn kunniajäsenen mukaan ilta- ja viikonloppulisiä pitäisi leikkaamisen sijaan korottaa

Pääministeri Juha Sipilän eilisiltainen puhe ei hetkauta 20 vuotta tehyläisten edunvalvonnan parissa toiminutta rautjärveläistä Liisa Terävää. Terävä ei pidä lomakorvaukseen puuttumista hyvänä asiana, mutta hänen mielestään se on kuitenkin tasapuolisempi vaihtoehto kuin sunnuntaikorvausten leikkaaminen.

Kaikki yrittäjät eivät hyväksy leikkauksia – "Minusta ne ovat syvältä"

Kysyimme sadoilta yrittäjiltä mielipidettä hallituksen esittämiin työelämän säästöihin. Selvä enemmistö suhtautui toimiin myönteisesti, mutta sellaisiakin löytyy, jotka pitävät niitä työntekijöiden kurittamisena.

Lentoemännät ja stuertit mukaan perjantain työtaisteluun

Perjantaiksi kaavailtu poliittinen mielenosoitus hallituksen toimia vastaan laajenee myös ilmailuun. Lentoemännät ja stuertit eivät tee töitä perjantaina kello 11-13 välisenä aikana Helsingistä lähtevillä lennoilla.

Nopeasti organisoitu mielenilmaus tyhjensi Citymarketit Keski-Suomessa

Palvelualan ammattiliiton jäsenet järjestävät Citymarketeissa mielenilmauksen hallituksen leikkauksia vastaan tänään. Keljon Citymarketissa hallituksen ilmoittamat leikkaukset on otettu vastaan pelonsekaisin tuntein.

A-studio kysyy: Oletko ollut sairauslomalla terveenä?

Sairauslomalle jäämistä pohtinee yhä tarkemmin, jos ensimmäinen poissaolopäivä on palkaton. Karsiiko palkattomuus sairauslomilla huijaamisen vai patistaako se vain sairaat ihmiset töihin?

Yrittäjä laskee: kilpailukykyä ja kolmen työpaikan arvo

Yrittäjät ovat tyytyväisiä hallituksen julkistamiin säästösuunnitelmiin. Pohjalainen leipomoyrittäjä sanoo, että pitkästä aikaa positiivinen käänne, jonka avulla jaksaa paremmin uskoa yrittämiseen tässä maassa.

Perushoitajaa sapettaa sunnuntaikorvausten pienentäminen: "Jos työmotivaatio laskee, mitä siitä tulee?"

Kolmivuorotyötä tekevä perushoitaja suomii hallitusta naisvaltaisen alan rankaisemisesta. Sunnuntaikorvausten heikennys ja loman lyhennys harmittavat.

"Naisvaltaiset alat laitetaan koko Suomen maksumiehiksi"

Tehyn Vaasan keskussairaalan pääluottamusmies ei salaile tyrmistystään hallituksen säästölistasta. Kim Bergin mukaan matalapalkkaiset naiset pistetään säästöjen maksajiksi. Lisäksi sairauspoissaoloon mahdollisesti tuleva muutos aiheuttaa suoranaisen katastrofin sairaalamaailmassa.

PAMin järjestöpäällikkö Koivuniemi: Lakkokenraaleja on jo ilmoittautunut

Naisvaltaisen Palvelualojen ammattiliiton PAMin jäsenistö suunnittelee jo spontaaneja mielenilmauksia hallituksen tiistaina esittelemiä työehtoratkaisuja vastaan, kertoi järjestöpäällikkö Niina Koivuniemi Hämeenlinnassa keskiviikkona.

Sipilä selitteli takinkääntöään palkattomassa sairauslomapäivässä: "Tuskin kukaan on tuon perusteella äänestänyt"

Hallituspuolueiden johtajat pistäytyivät vastaamassa toimittajien kysymyksiin Kesärannassa pidettävän budjettiriihen alkajaisiksi.

Torniossa on lähdössä työpaikkoja ihan urakalla – uuden alkuun useita keinoja

Kaksi tehdasta on laittamassa työntekijöitään kilometritehtaalle Torniossa. Lappli-talojen valmistus kaupungissa päätettiin lakkauttaa jo aiemmin ja hiljattain tuli tieto Nanso Groupin yt-neuvotteluista, joiden pahin uhkakuva sulkee koko sukkatehtaan.

Oppositio hallituksen leikkauksista: Naisvaltaiset alat kärsivät eniten

Sekä vasemmistoliiton Arhinmäki että vihreiden Niinistö huomauttavat hallituksen sanovan hyvästit sopimusyhteiskunnalle. Kristilliset pitää leikkausten kohdistamista erityisesti matalapalkka-alojen naisiin epätasa-arvoisena.

Missä asioissa sukupuolella on oikeasti merkitystä?

Perinteisen ajattelun mukaan maailma jakaantuu naisten maailmaan ja miesten maailmaan. Mallit ajatteluun on saatu jo lapsena. Mutta onko muuttuneessa maailmassa vielä sukupuolella merkitystä – ja jos on, niin missä?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle