Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Boys reel in hand grenade from lake while magnet fishing

Normally their magnet latches onto junk like bottle caps, but Thursday's catch involved calling in the Defence Forces.

Kultaa, hopeaa ja smaragdeja jopa 15 miljardin arvosta – aarrelaivan löytyminen salattiin yli kaksi vuotta

Kolme vuosisataa sitten espanjalainen alus lähti viemään Latinalaisen Amerikan aarteita Eurooppaan. Britannian sotalaivat katkaisivat matkan ja alus lasteineen painui Karibianmereen, josta sitä on yritetty löytää kauan.

Aarteenetsijät kaipaavat maastoja koluttavikseen – kutsuisitko sinä pihapiiriäsi tonkimaan?

Tiedätkö onko tontillasi ollut elämää vuosisatoja sitten? Metallinetsijät saapuvat mielellään tutkimaan, mitä mullan alle on kätkettynä. Heitä kiinnostavat toki tuoreemmatkin löydöt – voit saada apua esimerkiksi pudonneen sormuksen etsimiseen.

Maailmankuulun miekkamiehen miekka puhdistui korroosion alta tarkasti – hiekanjyvä kerrallaan

– Tällaista vanhaa esinettä puhdistetaan aina hiekanjyvä kerrallaan. Näin kertoo 700 vuotta maassa maanneiden miekkojen konservoinnista esinekonservaattori Mari Karjalainen. Yleisö voi nähdä ensimmäistä kertaa miekat 9.6. avautuvassa Vapriikin Birckala -näyttelyssä Tampereella.

Pekka Kupila

Pekka on ketterä luonnossa liikkuja

Aarteenetsijän unelma: Brittisukeltaja uskoo löytäneensä Hitlerin kulta-aarteen Itämerestä

Wilhem Gustloff -aluksen mukana mereen meni tuhansien pakolaisten lisäksi tonneja natsien varastamaa kultaa, arvelee sukeltaja Phil Sayers.

Hobbyists stumble across 1,000 year-old jewellery in western Finland

Museum officials are tipping their hats to a group of treasure hunters from the Pirkanmaa chapter of the Finnish metal detectors association for discovering ancient jewellery in Urjala, western Finland.

Onko aarteenetsintä tulevaisuuden sauvakävely? – harrastuksen hurja kasvu lisännyt myös ylilyöntejä

Metallinpaljastimella tehtyjä muinaisjäännöslöytöjä ilmoitetaan Museovirastolle moninkertainen määrä parin vuoden takaiseen verrattuna. Muinaisia esineitä etsivät harrastajat ovat kuitenkin huolissaan lisääntyneestä piittaamattomuudesta. Löytöjä yritetään tehdä kielletyillä alueilla, ja lain edellyttämiä ilmoituksia jätetään tekemättä.

Metallinetsijät aktiivisina – kysy maanomistajilta lupa aarteenetsintään

Kun lumi sulaa, alkaa metallinetsinharrastajien kulta-aika. Metallinilmaisinta voi Suomessa käyttää maastossa yleensä ilman erillistä lupaa. Lakia pitää noudattaa ja maanomistajalta on kysyttävä lupa.

Kolumbia sanoo löytäneensä aarrelaivojen "Graalin maljan"

Kolumbian presidentin mukaan aarrelaivan hylyn syövereissä on tavaraa yli 900 miljoonan euron arvosta.

Kioski: Aarrelaivalle löytynyt monta ottajaa

Edessä on luultavasti pitkä ja kinkkinen juridinen paperisota.

Kioski: Sukeltajat löysivät aarrelaivan Ahvenanmaan edustalta

Vuonna 1925 uponneen höyrylotja s/s Kantavan hylyssä lepää 290 tonnia kuparia.

Jänis ei paljasta kolikkokätköään

Metallinpaljastimen kanssa aarteiden etsiminen voi olla harrastus siinä missä lenkkeily tai ristikoiden ratkominen. Mikkeliläinen Aki Jänis on etsinyt kolikoita pikkupojasta asti, mutta ensimmäisen metallinpaljastimen mies hankki viime keväänä. Jäniksen saaliiksi on tarttunut paistinpannuja ja markkoja, mutta haaveena on vielä joskus löytää jotain vanhaa ja arvokasta.

Aarteenetsijät eivät aina tunne lakia – löytöjä salaillaan

Museoväki haluaa tehdä harrasteleville aarteenetsijöille rajat selväksi. Laiton kaivelu muinaisjäännösalueilla suututtaa. Osa alan harrastajista jättää muinaislöydöt ilmoittamatta.

Luvattomia aarteenetsijöitä Ulvilassa – muinaisjäännöksiin kajottu

Ulvilan Liikistössä on liikkunut viikonloppuna luvattomia aarteenetsijöitä. Muinaisjäännösalueella liikkuneista henkilöstä on tehty ilmoitus Museovirastolle.

Aarteenetsijät nostavat kultaa kilometrien syvyydestä USA:ssa

Hirmumyrsky vei 21 tonnia kultaa merenpohjaan vuonna 1857. Siipirataslaivan hylky löydettiin jo 1980-luvulla, mutta kullan nosto keskeytyi riitojen takia.

Saksalainen aarteenetsijä oli pimittää huiman roomalaisaarteen

Roomalaisvallan romahtamisen aikaan metsään kätketyt kulta- ja hopeaesineet ovat saaneet saksalaiset puhumaan Wagnerin Nibelungenin aarteesta. Vähältä piti, etteivät ne hävinneet pimeille markkinoille.

Metallinilmaisimen piipitys vie miekkamiehen löytäjän menneisyyteen

Suuria historiallisia löytöjä edeltää alan harrastuneisuus ja pitkä tutkimustyö. Janakkalan miekkamiehen löytäjä ja hänen harrastajatoverinsa ovat huolissaan siitä, että ahneus, tietämättömyys ja välinpitämättömyys saattavat tuhota suojeltuja paikkoja ja kaivaa maata historiantutkimuksen alta.

MOT: Ahvenanmaan samppanjalöytö oikeuskanslerin syynissä

Kymmenkunta pulloa on myyty yhteensä 163000 eurolla.

Kaljakeraaminen kausi turhauttaa metallinetsinharrastajaa

Sellaista korpea ei tästä maasta löydy, missä ei pullonkorkkeja olisi, toteaa metallinetsinharrastaja. Pikavoittoja on liki mahdotonta löytää, mutta maan alta voi löytää esimerkiksi isovihan aikaisia peltopankkeja.

Aarteenmetsästäjät saapuvat Turkuun

Kansainvälisen MEGA Finland 2012 -tapahtuma kerää geokätköilyn harrastajat Turkuun. Koontumiseen saapuu lajin harrastajia aina Australiaa myöden.

Uponneen sotalaivan kiistelty aarre saapui Espanjaan

Kaksi sotilaskonetta lastinaan 17 tonnia kulta- ja hopeakolikoita on saapunut tänään lauantaina Madridin liepeillä sijaitsevaan sotilastukikohtaan. Koneiden lasti on peräisin yli 200 vuotta sitten upotetun espanjalaislaivan hylystä. Yhdysvaltalainen aarteenetsintäyhtiö ja Espanja kiistelivät aarteesta vuosia oikeudessa.

Perukin vaatii kiisteltyä hopea-aarretta

Perun hallitus on tehnyt viime hetken vaatimuksen merenpohjasta nostetun 17 tonnin hopea-aarteen saamisesta itselleen. Yli 200 vuotta sitten uponneen lastin omistajuudesta on kehkeytynyt vuosia kestänyt kansainvälinen kiista.

Kiistelty hopea-aarre on palautettava USA:sta Espanjaan

Portugalin rannikolta löytynyt tuhansien tonnien hopeakolikkolasti on palautettava Espanjaan, kunnes Yhdysvaltain korkein oikeus päättää, kenelle aarre kuuluu. Yhdysvaltalainen tuomari on torjunut lastin nostaneen yhdysvaltalaisen aarteenetsintäyhtiön vaatimuksen, että lasti jäisi toistaiseksi Yhdysvaltoihin.

Atlantista löytyi lisää hopeaa

Yhdysvaltalainen syvänmeren sukellusyhtiö on löytänyt uponneen hopealastin Pohjois-Atlantilta. Ensimmäisessä maailmansodassa uponneessa Mantola-aluksessa arvioidaan olevan miltei 20 tonnia hopeaa. Sama yhtiö löysi viime kuussa vain 160 kilometrin päästä toisen brittiläisen hylyn, jossa hopeaa on yli 200 tonnia.

Aarteenetsijät tavoittelevat natsi-Saksan upottamaa hopealastia

Yhdysvaltalainen syvänmerensukelluksiin erikoistunut yritys on paikallistanut Pohjois-Atlantin pohjasta hylyn, jossa on historiallisen suuri hopealasti. 219 tonnia hopeakolikoita ja –harkkoja vajosi helmikuussa 1941 meren pohjaan, kun saksalainen sukellusvene torpedoi brittiläisestä saattueesta eronneen rahtilaiva Gairsoppan.

Ammattisukeltajan aarteenetsintä

Ammattisukeltaja Rauno Koivusaari on vuosien saatossa löytänyt satoja hylkyjä, joista tunnetuin on vuonna 1771 uponnut hollantilainen kauppa-alus Vrouw Maria. Korian Niinimäen kylässä perheineen asuvan Koivusaaren innostus vedenalaiseen elämään kumpuaa nuoruudesta.

Wikileaks paljasti Yhdysvaltojen sekaantuneen kiistaan aarrelaivan lastista

Wikileaks-sivustolla julkaistut asiakirjat osoittavat, että Yhdysvaltain hallitus sekaantui salaa kiistaan 1600-luvulla uponneen aarrelaivan lastista, sanoo lastin nostanut sukellusyhtiö. Yhdysvaltalainen Odyssey Marine Exploration -yhtiö nosti kolme vuotta sitten Portugalin rannikolta tonneittain kulta- ja hopeakolikoita, jotka olivat levinneet meren pohjalle haaksirikossa 350 vuotta sitten.

Englannista löytyi roomalaisajan jättiaarre

Englantilainen aarteenetsijä on löytänyt Lounais-Englannista aarrekätkön, jossa on yli 52 000 roomalaisajan kolikkoa. Kyseessä on yksi suurimmista Englannissa tehdyistä kolikkolöydöistä.

Espanjalaisesta aarrelaivasta kansainvälinen kiista

Espanja on voittanut alioikeudessa kiistan uponneen aarrelaivan omistuksesta. Yhdysvaltalainen tuomioistuin katsoo, että yli 200 vuotta sitten uponneen espanjalaisaluksen hopea ja kulta kuuluvat Espanjan valtiolle. Asia menee kuitenkin vielä ylempiin oikeusasteisiin. Kiistalla on periaatteellinen, kansainvälinen merkitys.

Nykyaikainen aarteenetsintä kasvattaa suosiotansa

Geokätköilyn harrastajien määrä kasvaa nopeasti Suomessa. Harrastajia on jo tuhansia ja harrastajien piilottamia geokätköjä eri puolilla luonnossa ja kaupungeissa jo yli 10 000. GPS-laitteiden yleistyttyä ja niiden hintojen halpenemisen myötä lajin harrastajamäärä on huimassa kasvussa.

Valtava kultakätkö päivänvaloon Britanniassa

Britanniassa on löydetty tähän asti suurin anglosaksien ajan aarre. Noin 1 500 kulta- ja hopeaesineen kokoelma löytyi haudattuna peltoon Staffordshiressä. Esineistö on lähinnä sodankäyntiin liittyviä tarvikkeita 600-luvulta.

Oikeus määräsi aarteenetsijät palauttamaan kolikkolöydön

Yhdysvaltalainen oikeusistuin on määrännyt palauttamaan Espanjalle suuren kulta- ja hopearahalöydön, jonka yhdysvaltalainen aarteenetsijäyhtiö oli nostanut uponneesta espanjalaisaluksesta ja vienyt piiloon.

Seikkailijoiden elämä työllistää lahtelaista tietokirjailijaa

Heikki Saure ei ole täydellinen maakrapu, mutta hänen elämänsä on aika kaukana ammattisukeltaja Rauno Koivusaaren kuvioista. Miesten vesitiet kohtasivat, kun Saure kirjoitti Koivusaaren elämästä kirjan.

Itämereen uponneet laivat houkuttelevat aarteenetsijöitä

Itämeren pohjaan lähelle Liettuan rannikkoa uponneet laivanhylyt houkuttelevat aarteenetsijöitä ja varkaita, liettualainen Lietuvos Zinios -sanomalehti kertoi lauantaina.

Espanja ja Yhdysvallat kiistelevät aarrelaivasta

Espanja ja Yhdysvallat kiistelevät Atlanttiin uponneen aarrelaivan omistuksesta. Espanja pysäytti tiistaina amerikkalaisen aarteenetsintäaluksen matkan Gibraltarilla.

Espanjassa takavarikointimääräys kahdesta aarteenetsijäaluksesta

Espanjalainen oikeusistuin on antanut takavarikointimääräyksen kahdesta amerikkalaisesta aarteenetsijäaluksesta. Alukset ovat nyt Britannialle kuuluvan Gibraltarin satamassa.

Historian arvokkain aarrelaiva löydetty meren pohjasta

Amerikkalaiset syvänmerensukeltajat kertovat löytäneensä historian arvokkaimman aarrelaivan.