Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kyyhkynen kamera kaulassa

Kirjekyyhkyt olivat ilmakuvauksen pioneereja – Valokuvataiteen museo avasi remontin jälkeen näyttelyn ihmisen ja linnun suhteesta

Poliittisen valokuvan festivaali järjestetään Valokuvataiteen museossa nyt viidettä kertaa. Tänä vuonna tapahtuman teemana on linnun katse. Näyttelyssä voi tuijottaa silmiin niin broilerikanaa kuin lintuperspektiivistä kuvattua suttakin.

Kuvan etualalla olevan alumiinkapselin sisällä ollut viestilappunen on säilynyt häkellyttävän hyvin yli sadan vuoden ajan.

Kirjekyyhky pudotti sotilaan lähettämän viestikapselin reilu sata vuotta sitten – ranskalaispari löysi sen hiljattain pellolta

Jalkaväen sotilas oli laittanut viestin mahdollisesti ensimmäisen maailmansodan aikana kirjekyyhkyn matkaan Ingersheimistä, joka oli tuolloin osa Saksaa.

Messi on harrastekyyhky, jota on ruokittu ja jolla on vahvat lentolihakset.

Lentokoneella Kanarialta Ouluun tullut kirjekyyhky ei pääsekään kotiin – "Kyllähän se pettymys oli, että omistajaa ei kyyhky kiinnostanut"

Viestikyyhkyn Kanarian koti saatiin selville, mutta omistaja ei karkuria halunnut takaisin. Uusi koti löytyi Oulusta.

Teneriffalta lentokoneen laskutelinetilassa vahingossa matkannut kalliokyyhky.

Kalliokyyhky matkasi Teneriffalta Ouluun lentokoneen laskutelineessä ja selvisi siitä hengissä, nyt mietitään jo paluuta kotiin

Lintuharrastajat kertovat, etteivät muista vastaavaa tapahtuneen aikaisemmin Suomessa.

Lucca ansiomitali kaulassa Lontoossa 5. huhtikuuta.

Afganistanissa tassunsa menettänyt räjähdekoira palkittiin ansiomitalilla Lontoossa

12-vuotiaan Lucca-koiran palkitsi brittiläinen eläinsuojelujärjestö PDSA. Sen vuonna 1943 perustetun ansiomitalin on saanut tähän mennessä 67 sotilaallisissa konflikteissa ollutta eläintä, muun muassa 32 toisen maailmansodan kirjekyyhkyä.

Kyyhkysiä taivaalla

Taitavat kirjekyyhkyt

Parhaat kirjekyyhkyt pystyvät uskomattomiin suorituksiin

Kuvassa Pentti Impiö kyyhkyslakan edessä. Kämmenillä istuu kyyhkynen.

Pentti hurahti kyyhkysiin – koirien treenaamiseen hankituista linnuista tulikin lemmikkejä

Harrastukset saattavat joskus saada alkunsa kummallisella tavalla. Pentti Impiön kohdalla kanakoirien kouluttamiseen tarkoitetut linnut - kyyhkyset - valtasivat oman osansa hänen elämästään. Nyt mies katselee lakastaan lennähteleviä lemmikkejään mielikseen.

Poliisin selkä

"Sähköposti suoltaa" kanteluita poliisin toiminnasta – suurin osa todetaan aiheettomiksi

Sähköpostiaikakausi on lisännyt kanteluiden määrää. Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella yhdeltä ihmiseltä on saattanut tulla yli kymmenenkin kantelua vuodessa.

Laulujoutsen

Aurinko, tähdet ja meri – lintu ei suunnista pelkästään vaiston varassa

Suomesta Afrikkaan, Siperiasta Kaukoitään. Siivekkäät taitavat suunnistamisen osaksi luonnon, osaksi oppien ja osaksi luontaisen vaiston kautta.

Heli-Maija Heikkinen

Viestikyyhkyt olivat sota-ajan unohdettuja sankareita

Sota-aikana Suomessa oli liki tuhat viestikyyhkyä armeijan palveluksessa. Heli-Maija Heikkinen kertoo romaanissaan noista sankarilinnuista, jotka pelastivat monta ihmishenkeä.

kirjekyyhky

Kyyhkynen löytää perille vaikka satuhäihin tai sairaalaan

Kyyhkynen on yksi luomakunnan uskomattomimmista eläimistä. Kyyhkynen löytää tiensä lähes minne tahansa ja toimittaa vaikkapa verinäytteet sairaalaan. Raamatussa kerrotaan, että kyyhkynen toi Nooan arkkiin tiedon vedenpaisumuksesta. Yle Turku selvitti, millainen lintu kyyhkynen oikein on.

IndoorAtlaksen karttapalvelu

Piskuinen suomalaisyritys haastaa Googlen ja Applen sisätilapaikannuksessa

Rakennusten sisällä tapahtuva navigointi on kuuma aihe teknologiateollisuudessa. Mukana ovat kaikki alan suuret pelurit. Suomalainen startup keksi ottaa mallia kirjekyyhkyistä ja herättää suurta kiinnostusta maailmalla.

Valomainostauluista kiistaa: "puhdasta vastarintaa"

Joensuussa kytee riita valomainostauluista. Kaupunki haluaisi lopettaa vuokrasopimuksen taulujen omistajan kanssa. Hokijoki Oy pitää mahdollista vuokrasopimuksen purkamista takapajuisena ja aikoo lisätä valomainostaulujen määrää Joensuussa.

Nainen valitsee numeroa yleisöpuhelimessa Tampereen Rupriikki-museossa

Puhelinkoppi on pienelle eksoottinen museoesine

Mediamuseon lapsivieraat tietävät kyllä kirjekyyhkyn, mutta vanhaa yleisöpuhelinta he eivät osaisikaan enää käyttää. Viestinnän nopeutuminen kirkastuu usein juuri Rupriikin puhelinosastolla.

Kirjekyyhkyn sodanaikainen salaviesti aukesi sittenkin

Kesken matkan kuolleen kirjekyyhkyn salaviesti miehitetystä Normandiasta on auennut Kanadasta löydetyn koodikirjan avulla.

Britannian sankarikyyhkyn viimeinen viesti saattaa jäädä ikuiseksi salaisuudeksi

Britannian nykyinenkään tiedustelu ei pysty murtamaan maailmansodan aikaista salaviestiä ilman koodiavainta. Viestin voi selvittää vain, jos sopiva koodikirja sattuisi löytymään.

Lemmikkikyyhkysiä kyyhkyslakassa

Kyyhky sopii vaikka kaupunkilemmikiksi

Kyyhkyharrastus tunnetaan paljolti kirjekyyhkyjen kautta. Yleistymässä on myös kyyhkyjen pito lajin jalostamismielessä tai sitten niitä pidetään ihan vain lemmikkeinä. Outokumpulainen Juri Miljuhin harrasti kyyhkyjä jo lapsuudessaan Uralin maisemissa.

Poliisi näyttää kädellään seis-merkkiä kameralle.

Kiinan kommunistipuolue kokoontui sukupolvenvaihtoon

Viikon ajan kestävässä puoluekokouksessa tehtävistä henkilövaihdoksista etsitään merkkejä Kiinan suunnasta. Pekingissä kokous näkyy kiristettyinä turvatoimina. Muun muassa kirjekyyhkyjen lennättäminen on kielletty toisinajattelijoiden viestien pelossa.

Britanniasta löytyi sota-ajan kirjekyyhky salaviesti jalassaan

Savupiippuun 70 vuotta sitten tuupertuneella viestinviejällä oli mukanaan erittäin salaiseksi arveltu sanoma natsien miehittämästä Manner-Euroopasta.

Sander Puri tekee maalin jalkapallo-ottelussa KuPS - Bursaspor.

KuPS hyökkää Bursasporia vastaan

Kuopion Palloseura hakee vierasmaalia Eurooppa-liigan 3. karsintakierroksen toisessa osaottelussa Turkissa. Joukkue lähtee illan peliin johtoasemissa voitettuaan kotiottelun 1-0.

Mies pitelee viestikyyhkyä käsissään.

Viestikyyhkyn kompassi lennättää kotiin

Linnuntiellä edetään huimaa vauhtia, kun viestikyyhkyt kilpailevat. SM-kausi alkoi Lahdesta.

Suomessa jo kaksi Newcastlen tautitapausta

Karkkilan tartunta paljastui, kun Espoossa sairastuneen linnun kontaktitiloja selvitettiin. Tartunnan epäillään tulleen ulkomailta tuoduissa linnuissa.

Vaaleanpunaiset ilmapallot toimivat kirjekyyhkyinä joulupukille

Yhdysvaltalaisen 5-vuotiaan tytön joulupukille lähettämä toivomuslista näyttää toteutuvan. Pikkutyttö kiinnitti kirjeen kahteen vaaleanpunaiseen ilmapalloon, ja se päätyi kalifornialaiselle karjatilalle. Karjatilalla asuva perhe lupaa toteuttaa pikkutytön toiveet.

Mies ja viestikyyhky

Viestikyyhkyä ei komenneta kuin koiraa

Viestikyyhky on villi lintu, vaikka kuinka olisi koulutettu lentämään matkojenkin takaa viestin kanssa kotilakkaan. Ja on niissä komeljanttarinkin vikaa, ainakin tammelalaisissa viestikyyhkyissä.

Viisi kaivosmiehestä seisoo takana ja kaksi istuu edessä yhteiskuvassa kaivoksen pimeydessä, jota valaisevat vain miesten otsalamput.

Maan alla selviämisen ennätys

Chilessä Copiapossa kaivoksessa sinnittelevät miehet ovat jo tehneet historiaa ja lyöneet maan alla elossa selviämisen ennätyksen. Miehet ovat kestäneet kaivoksessa yli kaksi kuukautta maan päältä tulevien tavaratoimitusten sekä tiukan rutiiniaikataulun avulla.

Oopperareissulla kadonneet kyyhkyset palailevat vähitellen kotiin.

Rauhankyyhkyt katoavat Taipaleenjoelle

Taipaleenjoki-oopperassa esiintyy rauhankyyhkyinä joukko nurmolaisia viestikyyhkyjä. Harjoituksissa ja ennakkonäytöksessä on huomattu, että kyyhkysten kotiinlento kestää odotettua pidempään.

Kyyhkystä mestarivakooja Pakistanissa

Myös eläimet on valjastettu toraisten naapurimaiden Intian ja Pakistanin tiedustelutehtäviin. Intian poliisi on ottanut kiinni kirjekyyhkyn epäiltynä vakoilusta Pakistanin hyväksi. Lintu on pantu aseelliseen vartioon.

Mia Rönkä tuntee lintujen ekologian

Linnut suunnistavat kaikilla aisteilla

Evoluutio myllyttää muuttolintuja armotta. Parhaille paikoille pesimään päätyvät vain taitavimmat muuttajat. Oikeaan aikaan perille tulijat saavat luultavimmin jälkeläisiä, jotka jäävät eloon.

Kirjekyyhky haastaa mokkulan

Viestikyyhky on nykyaikainen viestintämenetelmä, toisin kuin monet luulevat. Kyyhkyjä käyttävät niin harrastajat kuin puolustusvoimatkin. Muun muassa Säynätsalossa kirjekyyhkyharrastus elää ja voi hyvin.

Kaksi valkoista viestikyyhkä lakan ikkunalla.

Viestikyyhky on köyhän miehen ravuri

Hevostenkasvattaja Juha Ruutsalo lennättää ja kilpailuttaa viestikyyhkyjä. Se on hänen harrastuksensa.

Tulli nappasi kyyhkyssalakuljettajan

Nuijamaan tulli on pysäyttänyt eläviä kyyhkysiä Venäjältä Suomeen salakujettaneen miehen. Harrastajapiireissä rotukyyhkysistä maksetaan Suomessa jopa sata euroa linnulta, mutta ne saattavat levittää Newcastlen tautia.

Viestikyyhkyt ovat kasvava harrastus Suomessa

Viestikyyhkyjen kilpaharrastajia on Suomessa jo kymmeniä. Sateinen sää on haitannut kyyhkyjen kilpailukautta niin, että ensimmäinen kisa päästiin lentämään vasta lauantaina.

Puolan halliromahduksessa 66 uhria

Etelä-Puolassa Chorzowin kaupungissa Katowicen lähellä eilen sattuneessa näyttelyhallin katon romahduksessa on kuollut 66 ihmistä, kertoo presidentti Lech Kaczynski. Runsaat 140 ihmistä loukkaantui. Pelastustyöt paikalla on jo lopetettu ja niiden sijaan aloitettu raivaustyöt.