Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Grafiikka näyttää, kuinka paljon eri esimerkkihenkilöillä työttömyysturva laskee.

Työttömyysturvan muutokset kirpaisevat myös korkeakoulutettuja – katso kolme esimerkkiä

Duunariliitot ovat pitäneet kovinta meteliä hallituksen työelämä- ja sosiaaliturvamuutoksista, mutta leikkaukset vaikuttavat myös korkeakoulutettuihin.

Lapsi leikkii leluilla. Pieni käsi työntää pikkuruista ostoskärryä, jonka kyydissä istuu leluhahmo.

Kanta-Hämeessä yli 300 lasta putoaa ensi vuonna köyhyysrajan alapuolelle

Pienituloisiksi määritellään henkilöt, joiden kotitalouden tulot ovat pienemmät kuin 60 prosenttia kansallisesta mediaanitulosta.

Graafinen kartta, jossa näytetään prosentteina eri Helsingin kaupunginosien toimeentulotukihakijat.

Helsingissä on alueita, joissa jopa kolmannes nuorista on saanut toimeentulotukea – kartta näyttää erot kaupunginosien välillä

Itäisessä Helsingissä jopa kolmannes nuorista on joutunut turvautumaan toimeentulotukeen tänä vuonna.

SAK:n logo.

Katso lista: näitä heikennyksiä ammattiliitot vastustavat työtaisteluilla

Hallitus haluaa heikentää työntekijöiden sopimusehtoja, kiristää ansiopäivärahan ja tukien maksamista sekä rajata lakko-oikeutta.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: Rahalla ei ole arvoa, jos muut eivät halua tehdä työtä

Taloudellinen riippumattomuus on mahdotonta, sillä ihminen on aina riippuvainen toisten ihmisten työstä, kirjoittaa Seppänen.

Kännykän ruudussa kuvakaappaus koneesta "Kokeile, miten ansiosidonnaisesi muuttuu".

Hallitus leikkaa työttömältä ansiosidonnaista – katso laskurista, miten paljon menettäisit

Jo kahden kuukauden kohdalla leikkuri vie satoja euroja keskimääräiseltä työttömältä, laskevat työttömyyskassat. Ylen laskuri näyttää, miten ansioturva muuttuu eri tulotasoilla.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (vas.), hallituksen muodostaja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah illalla hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä 15. kesäkuuta 2023

Näin uusi hallitus muuttaisi työelämää: Ansiosidonnainen pienenee kahden kuukauden jälkeen, yksi sairaspäivä palkattomaksi

Tulevalla hallituksella on paljon suunnitelmia suomalaisen työelämän uudistamiseksi. Muun muassa ensimmäinen sairaspäivä menee jatkossa omaan piikkiin, jollei työehtosopimus sano muuta.

Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (toinen vas.) piti tiedotustilaisuuden yhdessä RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin (vas.), perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran ja KD:n puheenjohtaja Sari Essayahin kanssa Säätytalolla Helsingissä 9. toukokuuta 2023.

Tavoite 100 000 uudesta työllisestä vaatii järeitä toimia – kokoomus ja perussuomalaiset vääntävät keinoista hallitusneuvotteluissa

Hallitusneuvotteluihin osallistuvilla puolueilla on erilaisia ajatuksia siitä, miten työllisyystavoite saavutetaan. Erimielisyydet voivat vaikuttaa siihen, kuinka tehokkaita keinoja uusi hallitus ottaa käyttöön.

eläkkeet, keva,  kevan ulko-ovi,  eläkkeiden korotus, inflaatio

OP:n häiriö korjattu – eläkkeet ja muut maksut liikkuvat taas

Myös häiriön aikana tehdyt maksut on nyt välitetty muihin pankkeihin.

Olkiluodon ydivoimala-alue talvella.

Lauantai 15.4.2023 (radio)

Olkiluoto 3 aloittaa säännöllisen sähköntuotannon. Kansanedustajien vaalikampanjat maksoivat keskimäärin melkein 33 000 euroa. Eläkeikä nousee Ranskassa. Sega aikoo ostaa Rovion. Sää on poutainen.

 Henkilö pitää kädessään kännykkää, jonka näytöllä näkyy kuva Ylen eduskuntavaalien 2023 puoluekoneesta.

Ylen vaalikone: ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen jakaa Oulun vaalipiirin kansanedustajaehdokkaat

Taloustieteilijöiden mukaan ansiosidonnaisen keston lyhentäminen lyhentäisi työttömyysjaksoja ja nopeuttaisi työllistymistä, mutta leikkaukseen liittyisi myös omat ongelmansa.

Graafi viimeisimmän puoluekannatusmittauksen tuloksista: Kok. 19,8 %; PS 19,5 ja SDP 18,7 %.

Torstai 30.3.2023 (radio)

Puoluekannatus. Vakoilijat. Siivojen lakon peruuntuminen. Eläkkeet. Sääennuste.

Kaksi iäkästä pyöräilijää ajaa pyörätiellä.

Kenellä on eniten eläkepäiviä? Katso tästä, missä päin maailmaa eläkkeelle pääsee keski-ikäisenä

Eläkeikä vaihtelee eri puolilla maailmaa. Maantieteellisen sijainnin lisäksi eläkeikään vaikuttavat monissa maissa esimerkiksi ammatti, työhistoria ja sukupuoli.

Kela Itäkeskus.3.2.2021.

Nämä kymmenen tärkeää asiaa arjessasi muuttuvat vuonna 2023

Useita sosiaalietuuksia korotetaan ensi vuonna. Eläkeputkeen pääsy vaikeutuu.

Hymyilevä, punaiseen neuleeseen pukeutunut nainen nojaa pöydän reunaan. Pöydällä on piparkakkutalo. Taustalla ikkuna, jossa on joulutähti.

Seitsemän lapsen äiti Eeva-Marja Hentilä ajautui long covidin takia työkyvyttömäksi – suurperheen joulu on tuntemattomien avun varassa

Perusterve nelikymppinen Eeva-Marja Hentilä sairastui tammikuussa koronaan, joka vei häneltä työkyvyn. Hentilä kokee, että yhteiskunnan turvaverkko on hänen kohdallaan pettänyt.

Antti Kaikkonen ja Mikko Savola tiedotustilaisuudessa.

Torstai 15.12.2022 (radio)

Ukrainalaisten tilanne. Puolustusministerin sijainen. EKP:n korot. Eläkeläisten työnteko. Suomalainen hanavesi. Sää.

Hanskat naulassa

Työllisyys parani ja Kelan maksamat tukisummat vähenivät vuonna 2021 Keski-Pohjanmaalla

Kansaneläkelaitos maksoi viime vuonna koko maassa viisi prosenttia vähemmän työttömyysetuuksia kuin edellisvuonna. Myös perustoimneetulotuen maksatus väheni.

Patonki käärittynä Ranskan lippuun.

Keskiviikko 30.11.2022 (radio)

Alkoholilain uudistus lisäksi alkoholikuolemia. Moni kunta-alan eläkeläinen käy myös töissä. Unkari ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden helmikuussa. Ranskalainen patonki pääsi Unescon luetteloon. Säätiedot.

Riikka Hentunen, Börje Hiltunen ja Kerttu ja Kassu kissat.

Keskiviikko 30.11.2022 (tv)

Eläkeläisten työ. Venäläiset EU:ssa. Kissavideot. Sää.

Pakistanin tulva.

Tiistai 8.11.2022 (tv)

Ilmastokokous. Eläkkeet. Kuorolaulu. Sää.

Naamakuva Virpi Hyttisestä. Hyttinen katsoo vakavan näköisenä.

Virpi Hyttinen ei kelpaa töihin eikä eläkkeelle – vakuutuslääkärit listaavat syyt, miksi moni hakemus työkyvyttömyyseläkkeistä hylätään

Hylkäysten yleistyminen kertoo hoitavan lääkärin ja vakuutuslääkärin näkemysten ristiriidasta. Yle kysyi asiantuntijoilta, mistä näkemyserot työkyvystä johtuvat.

Kuvamuokkaus jossa sormi osoittaa kännykkää muistuttavaa ruutua. Ruudulla on nettisivun eläkelaskurikone, johon voi syöttää käyttäjän syntymävuoden ja -kuukauden.

Katso laskurista, kuinka kauan eläkepäiviesi alkuun on – eläkkeet nousevat ensi vuonna nopeimmin vuosikymmeniin

Ensi vuodesta odotetaan myös käännettä: ensimmäistä kertaa eläkkeet alkavat pienentyä palkkoihin verrattuna. Juttu on julkaistu marraskuussa 2022.

Kaksiosainen kuva. Vasemmalla nuoria kävelemässä kauemmas kamerasta, oikealla toimittaja Sara Salmi.

Toimittaja Sara Salmi selittää, miksi nuorten eläketulevaisuus ei näytä enää niin synkältä kuin aiemmin

Toimittaja Sara Salmi kertoo, miten eläkejärjestelmä toimii ja miksi sen tulevaisuus näyttää nyt aiempaa valoisammalta nuorille.

Henkilökuvassa Kaarlo Reipas, Eläketurvakeskuksen ylimatemaatikko

Nyt on hyviä uutisia eläkkeistä: Nuorten ei tarvitse pelätä eläkeiän uutta nostoa – ja eläkeläiset saavat kohta poikkeuksellisen suuren korotuksen

Tulevaisuuden eläkeläiset hyötyvät viime vuosien hurjista sijoitustuotoista. Nykyiset eläkeläiset saavat taitetusta indeksistä mojovan korotuksen.

Suurista ikkunoista avautuu järvi ja metsämaisema. Sohvaryhmä.

Tiistai 13.9.2022 (tv)

Eläkerahat. Ukraina. Sisustusohjelmat. Sääennuste.

Eläkeläisnainen pelaa rahapeliä.

Eläkevaroista katosi muutamassa kuukaudessa huikea potti – yhdeksän miljardin euron menetyksestä huolimatta osakeriskiä halutaan lisää

Jos eläkevarat eivät tuota pitkällä ajalla riittävästi, vaihtoehdoiksi jää eläkemaksujen nostaminen tai eläkkeiden leikkaaminen.

Kuvituskuva budjettijuttuun: 1. Sähkölämmittäjä voi saada satojen eurojen tuen 2. Perheet saavat ylimääräisen lapsilisän jouluaatonaattona 3. Keskituloinen hyötyy korotetusta työmatkavähennyksestä 4. Eläkeläinen hyötyy indeksikorotuksesta 5. Ruoka-apuun lisää rahaa

Hallitus turvaa lapsiperheiden ja sähkölämmittäjien selustaa – katso, miten päätökset vaikuttavat sinuun

Tuki isoihin sähkölaskuihin voi olla satoja euroja kuussa. Hallitus varautuu siihen, että hinnat jatkavat nousuaan syksyllä ja talvella.

OmaVero-sivusto puhelimen ruudulta.

Veroilmoituksen täydentäminen koskee joka neljättä – suurin osa hoitaa sen OmaVerossa sähköisesti

Kempeleessä ja Limingassa veroilmoitusta täydennetään lähes kokonaan sähköisesti. Siikalatvalla ja Hailuodossa joka viides turvautuu edelleen paperiseen veroilmoitukseen.

Kotiliikunta välineitä lattialla.

Eläkeläisjärjestöt sanovat toimintansa hiipuvan Kuopiossa liikuntatilojen käyttömaksujen takia – kaupungin mukaan maksut lisäävät tasa-arvoa

Eläkeläisjärjestöjen vilkas toiminta tulee hiipumaan liikuntatilojen käyttömaksujen vuoksi, sanoo vanhusneuvoston puheenjohtaja. Kaupungin lautakunnan puheenjohtaja myöntää, ettei vanhusneuvostolta kysytty lausuntoa asiasta ennen päätöstä.

Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander kuvattuna Kevan toimitiloissa 10.2.2022

Jaakko Kiander palkattiin Kevaan tekemään Suomen historian suurin pääoman siirto – hanke kaatui, kun EK näki "poliittisen riskin"

Suomen suurimman eläkevakuuttajan Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander pitää edelleen mahdollisena, että kunta-alan työntekijät liitetään osaksi yksityisten alojen työeläkejärjestelmää. "Olin tietoinen prosessin mutkistumisesta, mutta yllätyin kun se kaatui".

Korona kotitestausta.

Perjantai 4.2.2022 (radio)

Jari Aarnion tuomio kumottiin. Eläkeläiset voivat hyvin. Kotitestien jakelu kouluihin alkaa. Perhe- ja peruspalveluministeri vaihtui. Venäjä ja Kiina moittivat Natoa. Sääennuste.

yleiskuva

Korona-apurahoja jakava Taike on hukkua hakemustulvaan – kriitikoiden mielestä rahaa jaetaan väärin ja liian vähän

Kulttuuriväen hätä koventaa kritiikkiä valtiovallan koronatukitoimia kohtaan. Taiken mukaan kentällä liikkuu myös väärää tietoa siitä, mitä korona-apurahan saaminen edellyttää.

Levyseppähitsari hiomassa kulmahiomakoneella.

Eläkeputkiuudistus kohtelee pienituloista huonommin kuin isopalkkaista, sanoo STTK – kokosimme mielipiteet puolesta ja vastaan

Hallitus hakee eläkeputken lakiuudistuksella keinoja nostaa 55 vuotta täyttäneiden työllisyysastetta. Lisäpäivät on määrä poistaa asteittain. Lakimuutos on tarkoitus saada voimaan vuoden 2023 alusta.

Kävelijöitä suojatiellä.

Eläkeputken poisto puolittaa työttömyysetuuden, mutta saa tutkijoilta kannatusta – putki on ollut näppärä keino irtisanoa, arvioi tutkimusprofessori

Eläkeputki on hallituksen merkittävin yksittäinen työllisyystoimi, jonka tavoitteena on 9 000 lisätyöllistä.

Tervolan lukion siivooja Raisa Ranta luutuaa luokkahuoneen pulpettia

Eläketurvakeskus: Joka viides valitsee osittaisen vanhuuseläkkeen

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan miehet valitsevat osittaisen eläkkeen useammin kuin naiset.

Toimittaja Tuukka Tervonen

Tuukka Tervosen kolumni: Kiltit lapset eivät ole vaatineet mitään, kiltit lapset eivät ole saaneet mitään

Kiltti nykynuori mieluummin romahtaa työtaakkansa alle kuin opettelee sanomaan ettei ehdi tai jaksa kaikkea, kirjoittaa Tervonen.

Nainen rannalla keltaisessa toppatakissa katselee kohti horisonttia.

Study: Mental health issues account for over half of Finland's disability pensions

The study found that socio-economic factors such as employment rates and income led to significant regional differences in retirement due to mental health issues.

Ihmisiä hengityssuojaimet kasvoilla Helsingin päärautatieasemalla.

Saako kasvomaskit vähentää verotuksessa? Mitkä verot koskevat kryptovaluuttojen lahjoittamista? Näin veroasiantuntija vastasi yleisön kysymyksiin

Verohallinnon johtajava veroasiantuntija Sami Varonen vastaa myös kysymyksiin muun muassa liikennesakoista, eläkkeiden verotuksesta sekä kirkosta eronneiden kirkollisverosta.

Siirtolaisia Puolan ja Valko-Venäjän rajalla.

Tiistai 9.11.2021 (radio)

Puolan ja Valko-Venäjän raja. Suomen koronatilanne. Tanskan koronatilanne. Eläkeläisten työnteko. Sää.

Pikkujoulun juhlijoita ravintolasalissa, taustalla Twitter-seinä

Tiistai 9.11.2021 (tv)

Eläkeläiset työssä. Sää ja korona. Pikkujoulut. Sääennuste.

Eläkeläinen vedettävän ostoskassin kanssa suojatien edessä.

Työelämän tarjoamat haasteet kannustavat eläkeläisiä palkkatyöhön

Lisätulon lisäksi palkkatyötä tekemällä moni eläkeläinen tuntee itsensä hyödylliseksi. Kaikkia eläkeläisiä lisätulokaan ei houkuttele työskentelemään eläkkeellä, kertoo Kevan syyskuussa tekemä kyselytutkimus.

Heikki Hiilamo

Heikki Hiilamon kolumni: Kenelle eläkerahat oikein kuuluvat? 

Valtaviksi paisuneet eläkerahastot kuuluvat niille nykyisille palkansaajille, joiden maksamat eläkemaksut on kerätty suuria ikäluokkia varten, kirjoittaa Hiilamo.

Anonyymi nainen epäteräväänä heilurioven edessä

Lähes joka neljäs pohjalainen eläkeläinen tekee työtä eläkkeen ohella

Pohjanmaalla eläkeläiset tekevät ahkerasti satunnaisia työkeikkoja. Lisäksi 28 prosenttia eläkkeellä olevista on kiinnostunut palkkatyön tekemisestä.

Potilas ja hoitaja.

Kysely: Joka neljäs eläkeläinen on kiinnostunut palkkatyöstä

Satunnaisesti työskenteleviä eläkeläisiä on viidennes Kevan kyselyyn vastaajista.

Toimittajat työskentelevät Glasgow’n ilmastokokouksen pressitiloissa.

Maanantai 1.11.2021 (tv)

Ilmastokokous. Työttömyyskassat. Kirjamessut. Sää.

Työmatkalaisia Helsingin rautatieasemalla.

Pian yli puolet palkansaajista liittynyt kaikille avoimeen työttömyyskassaan – professori: Jos linja jatkuu, tulevaisuudessa häämöttää yksi työttömyyskassa

Kaikille palkansaajille avoimet työttömyyskassat ovat lisänneet voimakkaasti suosiotaan alasidonnaisten työttömyyskassojen kustannuksella. Ensi vuoden alusta lähtien jo enemmistö kassoihin liittyneistä palkansaajista kuuluu johonkin kaikille avoimeen työttömyyskassaan.

Lähikuva lumisesta sammaleesta

Sunnuntai 24.10.2021 (radio)

Pääministeri koronapassista. Nuorten huoli eläkkeistä. Ruuhkamaksut. Lasten uniongelmat. YK:n päivä. Sää.

vihreät Peppi Seppälä, demarit Pinja Perholehto ja keskusta Hanna Markkanen

Ovatko eläkkeet nuorille jo menetetty peli? Näin poliittiset nuorisojärjestöt korjaisivat epäreiluksi koettua järjestelmää

Yle kysyi poliittisten nuorisojärjestöjen mielipiteitä eläkejärjestelmän uudistamisesta. Järjestöt haluavat uudistuksia, jotka palauttaisivat nuorten luottamuksen eläkkeisiin.

Helmarit kiittää yleisöä Georgiassa.

Perjantai 22.10.2021 (tv)

Hiekka-akku. TE-toimistojen verkkolähetykset. Suomen jalkapallovoitto. Sää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle