Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oikeakielisyyden määritelmä

Yle noudattaa Kotuksen tekemiä ohjeita ja suosituksia.

Tämä testi todella paljastaa, osaatko yhdyssanat – "On vain sovittu, että näin ne kirjoitetaan"

Koulun ja opintojen alettua on syytä kaivaa muistista, miten ne kaikkein vaikeimmat sanaparit kirjoitettiinkaan: yhteen vai erikseen.

Kynä ja paperi jäävät historiaan – Äidinkielen ylioppilaskoe suoritetaan viimeisen kerran käsin

Oikeakielisyys ei saa olla yo-kokeen tärkein arviointikriteeri, sanoo asiantuntija.

Yhdys sana virheet aikaansaavat someraivoa: "Kivitalo ja olkalaukku pitäisi edes osata"

Niinkuin vai niin kuin, suomen kieli vai suomenkieli, päin vastoin vai päinvastoin? Yhdyssanat ovat vaikeita. Etenkin sosiaalinen media vilisee yhdys sana virheitä. Siis yhdyssanavirheitä.

Kolme opettajaa arvosteli saman äidinkielen aineen – näin arvostelut erosivat

Tutkimusten mukaan samoilla taidoilla voi saada eri kouluissa hyvin erilaisia numeroita.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuudesta historiallisen kova kilpailu

Enintään kuusi ehdokasta valitseva raati pitää vuotta 2016 kaikkien aikojen kirjavuotena. Yle Uutiset näyttää suorana voittajan julkistuksen.

Kymmeniä kadunnimiä uusiksi Kouvolassa – katso lista uusista nimistä

Pelastuslaitoksen mielestä Kouvolassa on liikaa samankaltaisia kadunnimiä. Asukkailta pyydetään palautetta nimiehdotuksista, ja päätöksiä tehdään syksyllä.

Kuinka kirjoitetaan offshore? Moskovalainen Jelena, 81, otti selvää suurta sanelukoetta varten

Monet venäläiset ja venäjän kielen ystävät ympäri maailmaa, kokoontuvat lauantaina suorittamaan totaalista sanelukoetta. Tämän vuoden koetekstin kirjoittanut Andrei Usatšjov kieltäytyi ensin kunniasta kirjoittaa vuotuisen oikeinkirjoituskokeen teksti.

Kieliuudistus järkyttää ranskalaisia – sipulissa pitää olla i-kirjain

Ranskassa kiistellään paria tuhatta sanaa koskevasta oikeinkirjoitusuudistuksesta. Suurin osa ranskalaisista vastustaa muutoksia, kuten sipuli- eli oignon-sanan kirjoittamista ilman i-kirjainta.

Helsinki myönsi 10 miljoonaa euroa turvapaikanhakijoiden kotouttamiseen

Rahat on osoitettu pääosin ammatillista osaamista ja kieliopetusta kehittävän osaamiskeskuksen perustamiseen.

Ei kielioppia vaan puhetta – suomen kielen opinnot on usein aloitettava aakkosista

Epämukavuusalueelle uskaltautuva ulkomaalainen opiskelija voi oppia suomen kielen nopeasti. Opiskelijan kannattaakin heittää kielioppiajattelu syrjään ja hakeutua tilanteisiin, joissa kieltä pääsee käyttämään oikeasti.

Kieli on suomalaiselle pyhä – yksi poltti päreensä Savon murteeseen: "Muutin pois"

Elikkä, niinku, aikuisten oikeesti. Näiden ilmaisujen käyttö ärsyttää suomalaisia, samoin yhdyssanavirheet ja muut alkeelliset kielioppivirheet.

Kielitoimisto on huoltanut suomen kieltä jo 70 vuotta

Mitä ihmiset kysyvät Kielitoimiston neuvontapuhelimesta?

Mikä sinua ärsyttää kielenkäytössä?

Onko jokin ärsyttävä muoti-ilmaisu tai muotisana, jonka käyttöä kartat? Millaiset kielivirheet ottavat eniten päähän?

Kielioppivirheet ärsyttävät ja voivat jopa karkottaa tekstin parista – "Toimittajien pitäisi osata perusasiat"

Nostavatko yhdyssanavirheet kaverisi Facebook-sivulla niskakarvasi pystyyn? Kieleen suhtaudutaan yleensä tunteikkaasti, koska se on osa identiteettiämme. Näin sanoo Maija Saviniemi, joka on tehnyt väitöskirjatutkimuksen toimittajien suhtautumisesta kielenhuoltoon.

Ajattele norsua ajamassa bussia – oikea tallennustapa saa muistin toimimaan

Muistikouluttaja Martti Vannaksen mukaan kukaan ei ole lähtökohtaisesti huonomuistinen, vaan ongelmia on tallennustekniikassa. Hän vertaa muistamista kielitaitoon, jonka oppiminen vaatii työtä ja aikaa. Esimerkiksi numeroiden muistamiseen voi ottaa avuksi mitä hullumpia mielikuvia.

"Otetaan kauniita kuvia vaikka ollaan susirumia" – Muiden somettamisessa ärsyttävät kuvien tulva ja kielioppivirheet

Lisääntyvä sosiaalisen median käyttö aiheuttaa vääjäämättä myös yhteentörmäyksiä ihmisten välille. Lukijakommenttien perusteella varsinkin teeskentely ja jatkuva kuvien jakaminen ärsyttää. Tutkija katsoo, että kynnys hermostumiseen on madaltunut.

Puolipiste – pelottava vai käytännöllinen välimerkki?

Piste ja pilkku ovat hyödyllisiä välimerkkejä, joita suurin osa ihmisistä osaa käyttää oikein. Niiden välimaastossa kelluva puolipiste on puolestaan monille tuntematon ja sen käyttöä pelätään. Puolipisteelle löytyy silti paljon muunkinlaista käyttöä kuin vinkkaava hymiö.

English language dominance worries language teachers

Traditional grammar-focused language teaching is no longer effective in adult education, as older generations shy away from it. Today’s adult students of languages want practical exercises and are happy to do homework.

Englannin valta-asema huolestuttaa kieltenopettajaa

Perinteinen kieliopin opetus ei enää toimi, sillä aikuiset kieltenopiskelijat vierastavat sitä. Kieltenopiskelijat haluavat oppia käytännön harjoitusten avulla ja ovat valmiita myös kotiläksyihin.

Tutkijat: Liika yrittäminen voi vaikeuttaa kielten oppimista aikuisena

Yhdysvaltalaistutkimuksessa kielioppia oppi koetilanteessa paremmin ryhmä, joka joutui keskittymään oppimiseen vähemmän.

Onko oikeakielisyydellä väliä?

Herkutteletko sinäkin toisten yhdyssanavirheillä? Vai oletko sitä mieltä, ettei oikeakielisyydellä ole niin väliä - ainakaan nettikirjoittelussa? Keskustele!

Yhdys sana virheet suututtavat somessa eniten

Nykyaika on kuorinut suomalaisista varsinaisia kynäniekkoja. Melkein jokainen jakaa ajatuksiaan sosiaalisessa mediassa. Julkisella estradilla virheet erottuvat helposti. Vastaiskuna Facebook on täynnä oikeakielisyyttä korostavia ryhmiä. Kielitoimistossa tiedetään, että toisten virheet ärsyttävät. Aivan erityisesti yhdyssanavirheet, tai yhdys sana virheet.

Etkö osaa puhua suomea oikein? – tässä teräsvaarin kielioppikurssi

Anssi Kukkosta ärsyttävät toimittajien tekemät kielivirheet.

Hämeenlinnan lyseon ihmeteini kirjoitti kieliopin 80 vuodeksi

Emil Nestor Setälän syntymästä tuli viime viikon torstaina kuluneeksi 150 vuotta. Kyseessä on varsin poikkeuksellinen mies, sillä hän loi teini-ikäisenä Suomen kieliopin.

Testaa, osaatko suomea

Suomen kieleen tulee jatkuvasti uusia sanoja, ja kielioppisäännötkin muuttuvat joskus. Testaa, osaatko uusimpien suositusten mukaista suomea ja osaatko käyttää ajankohtaisia sanoja. Juttu on julkaistu alun perin vuonna 2014.

Abi lähti bileisiin ylioppilaskokeen alla: "Pitäisi varmaan opiskella"

Kotkalainen abiturientti Niko Gullsten ottaa ylioppilaskirjoitukset rennosti. Hän lähti äidinkielen tekstitaidon kokeen alla tapaamaan kavereitaan Helsinkiin. Gullstenille kielitoimiston päätös sallia alkaa tekemään -ilmaisu tarkoittaa parempaa menestystä äidinkielen kokeissa. Hän ei tiennyt, että ilmaisu on ollut aiemmin huonoa suomea.

Arvi Lind antaa periksi: "Alkaa tekemään" on kielen kehitystä

Tunnettu uutispersoona ja entinen kielilautakunnan jäsen Arvi Lind piti pitkään "alkaa tehdä" -muodon puolia. Nyt kielilautakunnan päätös hyväksyä myös "alkaa tekemään" muoto ei miestä enää kauhistuta. Hän on hyväksynyt, että kieli muuttuu sitä mukaa miten ihmiset sitä käyttävät.

Alkaa tekemään vai alkaa tehdä - mikä on hyvää suomen kieltä?

Suomen kielen lautakunta on päättänyt taipua joukkovoiman edessä ja luopua taistelusta alkaa tekemään -ilmaisua vastaan. Ilmaisun käyttö on aiemmin kielletty tiukasti kouluopetuksessa. Mitä ajattelet puhekielen yleistymisestä kieliopissa? Mihin suuntaan kehittäisit suomen kieltä?

Suomen kielen lautakunta: "Alkaa tekemään" on nyt hyvää suomen kieltä

Lautakunnan mukaan kieliopin vastainen ilmaisu päätettiin sallia, koska niin monet suomalaiset käyttävät sitä itsepintaisesti.

Päiväkodin yllätävä konkurssi jätti lapsia vaille hoitopaikkaa

Päivähoitopaikan perään huhuiltiin perjantaina monessa helsinkiläisessä perheessä. Yllättäen konkurssiin ajatutunut kieliopetukseen painottuva päiväkoti lopetti toimintansa lyhyellä varoitusajalla.

EU:n lakimuutos vei saksan kielen pisimmän sanan

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz ei ole enää saksan pisin sana.

Kielioppiriiviö kuristaa turistin suun suppuun

Miksi koulun vieraskielipinko ei uskalla tehdä virheitä aikuisenakaan? Laura Mäkiniemi lupaa parantaa tapansa ennen seuraavaa reissua.

Äidinkielen ainekirjoituksessa harjoitus tekee mestarin

Abituerienteilla alkavat olla viimeiset viikot lukio-opintoja käsillä. Lukuloma alkaa helmikuun puolessavälissä ja kirjoitukset alkavat äidinkielen kokeella 8. helmikuuta. Lähipäivien aikana tarkoituksena on kerrata jo tuttuja asioita, mutta myös opitaan vielä uutta. Äidinkielen ainekirjoituksessa erityisesti kieliopin täytyy olla kunnossa.

Kirjoitusvirhe pidentää turvekaavan valitusaikaa

Kaavan jatkettu valitus- ja nähtävilläoloaika alkaa tänään ja kestää helmikuun 13. päivään saakka. Valitukset voi toimittaa ympäristöministeriön kirjaamoon.

Yale economist: Grammar behind Finnish frugality

Could how we speak about the future influence our behaviour?

Livvinkarjala nousee jälleen huulille

Harvinaisen kielen taituri ja oppikirjojen kirjoittaja Raija Pyöli opettaa Wellamo-opistossa Lahdessa.

Foreign doctors grapple with Finnish slang

Newcomer doctors are finding they need to master more than Finnish grammar to communicate with patients.

Puhekieli kompastuskivi ulkomaalaistaustaisille lääkäreille

Lääkäreille suomea opettava Hilda Urb kehuu monen ulkomaalaistaustaisen oppivan kieliopin kantasuomalaisia paremmin. Potilaan silmissä uskottavuus kuitenkin menee, jos lääkäri sanoo "jalka puuttuu", kun kyseessä on jalan puutuminen.

Finnish word for grammar pedants praised

The American humour website cracked.com has listed its top pick of words missing from the English language. The all-time foreign word favourite went to the Finnish pilkunviilaaja or “comma nitpicker.”

Voiko sukupuolineutraali suomen kieli tasa-arvoistaa maan?

Sukupuolineutraaliksi ruotsiksi han ja hon ovat yhtä kuin hen. Kielikään ei saa osoitella, jos maa pyrkii kohti tasa-arvoa. Vaan onko sillä kielellä sitten väliä? Ja kannattaako suomalaisten pyrkiä yhtä sukupuolineutraaleiksi kuin ruotsalaisten? Tätä pohtii Suunvuorossaan Yle Lahden toimittaja Laura Mäkiniemi.

Englanti sotkee koululaisten pilkutusta

Hyvästä kirjakielestä on tullut suomalaisille koululaisille ensimmäinen vieras kieli. Perusoikeinkirjoitustaidot saattavat lukiolaisillakin olla hukassa. Opetusneuvos Pirjo Sinkon mukaan tämä johtuu muun muassa englannin vahvasta vaikutuksesta.

Jane Austen luultua huolimattomampi kirjailija

Elegantista kielestä ja viimeistellystä tyylistä tunnettu brittikirjailija Jane Austen oli luultua huolimattomampi kirjailija. Oxfordin yliopiston tutkimus paljastaa, että Austenin käsin kirjoitetut liuskat vilisevät kielioppi- ja kirjoitusvirheitä.

Kielten opetus edelleen liian teoreettista

Koulujen kielten opetuksessa keskitytään liikaa kieliopin ja sanaston opettelemiseen. Vieraan maan kulttuuri ja arkipäivän asiat tulisi ottaa aiempaa enemmän huomioon jo kielten opettajien koulutuksessa. Näin todetaan tiistaina Turun yliopistossa tarkastettavassa FT Minna Maijalan väitöskirjassa.

Välilyönti, pilkku ja piste

Välilyönnit ovat ilmaisia. Sen sijaan välimerkit, kuten pilkut ja pisteet, tuntuvat maksavan. Sen huomaa varsinkin erilaisilla internetin keskustelusivustoilla, joissa kirjoitettu suomen kieli hakee uusia muotoja.

Kielioppia tanssien

Tanssija-koreografi Kirsi Saastamoisen uusin teos AmazinGRace perustuu yli 50 eri ikäisen kainuulaisen haastatteluun ja esittämiin liikkeisiin muun muassa onnesta, huolesta, peloista ja yhteiskunnasta.

Venäläiset eivät saa tarpeeksi kieliopetusta Kaakkois-Suomessa

Riittämätön Suomen kielen opetus on ongelmana venäläisten maahanmuuttajien kotoutumisessa.

Ruotsinkielen kieliopetusta aloitellaan Seinäjoella

Seinäjoella suunnitellaan ruotsinkielisen kielikylpyopetuksen aloittamista. Kielikylpyopetuksen aloittaminen edellyttää, että siihen ilmoittautuu vähintään 10-12 lasta.

Kielioppikisaan haetaan osallistujia

Jyväskylän yliopisto pitää jälleen kieliopin lippua korkealla. Tammikuun lopulla alkaa jo neljäs valtakunnallinen kielioppikisa. Tällä viikolla kilpaan haetaan osallistujia Suomen lukioista avoimella haulla. Muuramen lukiosta kilpaan on lähdössä arviolta kymmenen osanottajaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle