Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kollaasi, jossa mm. mielenosoittaja, kartta, kännykkä ja keskustelupalsta.

Suomessa on sananvapaus – mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Testaa tietosi!

Sananvapaus on sekä Suomen perustuslaissa että ihmisoikeuksissa turvattu oikeus. Mitä se tarkoittaa ja mikä merkitys sillä on tavallisen kansalaisen elämässä? Testaa tietosi!

Johanna Vehkoo saapuu Rovaniemen hovioikeuden käsittelyyn Oulussa.

Korkein oikeus kumosi toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkaustuomion – Vehkoo: "Kyse ei ole vain minun sananvapaudestani"

Korkeimman oikeuden mukaan Vehkoo ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen, kun hän nimitti oululaista ex-kaupunginvaltuutettua Junes Lokkaa (asyl) muun muassa rasistiksi ja natsipelleksi.

Laetitia Avia

Poikkeuksellisen ankara vihapuhelaki hyväksyttiin Ranskassa – terrorismiin yllyttävät ja syrjivät sisällöt poistettava päivän sisällä

Facebook, Google ja muut internetmaailman jätit voivat saada miljardiluokan sakkoja, jos ne eivät noudata lakia.

Erkka Mikkonen, Moskovan-kirjeenvaihtaja

Sakkoja somettamisesta? Kyllä, internetin vapautta tiukentavalla Venäjällä sekin on mahdollista

Sananvapautta internetissä rajoittavat Venäjällä useat erilaiset lait, sanoo Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin Helsingin käräjäoikeudessa 13. kesäkuuta

Oikeudenkäynti Ilja Janitskinia vastaan alkoi käräjäoikeudessa – MV-sivuston perustaja pysyy yhä vangittuna

Helsingin käräjäoikeus aloitti MV-sivustoon liittyvien rikosepäilyjen setvimisen keskiviikkona poliisin turvatessa oikeudenkäyntiä. Syyttäjä vaatii Janitskinille vuoden ja 8 kuukauden vankeustuomiota.

Ilja Janitskin

Ilja Janitskinin käräjät alkavat syytteillä törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Oikeuden puntarissa on härskiyden määrä

Valeuutisia, vihapuhetta ja sananvapautta puidaan Helsingin käräjäoikeudessa, kun käräjät Ilja Janitskinia ja toimittajan vainosta syytteen saavaa Johan Bäckmania vastaan alkavat.

Etusivu kysyy: Antaisitko viranomaisille isommat valtuudet valvoa nettiä?

Internetin sananvapaus on kaventunut jo viitenä perättäisenä vuotena.

Tietokoneen näppäimistö lähikuvassa.

Freedom House -järjestö: Internetin vapaus kaventui viidettä vuotta peräjälkeen

Järjestön mukaan sananvapaus internetissä on kaventunut 32 maassa, erityisesti Lähi-idässä. Freedom Housen selvityksessä arvioitiin internetin sääntelyä yhteensä 65 maassa.

Grafiikka

Tor-verkkoa käyttävät niin rikolliset kuin toisinajattelijat

Tor-verkossa toimivat tuhannet tietokoneet mahdollistavat anonyymin nettiselaamisen. Tor-verkolla on arviolta satoja tuhansia tai jopa miljoonia käyttäjiä.

HRW: Syyriassa kymmeniä tuhansia poliittisia vankeja - kidutus arkipäivää

Ihmisoikeusjärjestön mukaan ihmisiä on pidätetty pelkästään rauhanomaisen toiminnan vuoksi.

Nainen käyttämässä tietokonetta.

Rasistisiksi epäillyt Facebook-kutsut hämmentävät

Internetin sananvapausrikosten tulkintaan haetaan selvyyttä valtakunnansyyttäjältä. Helsingin poliisilaitoksen virtuaaliyksikkö toivoo saavansa syksyn aikana selvyyttä etenkin kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosnimekkeen tulkintaan. Viimeksi toissapäivänä poliisi puuttui Lieksassa järjestettyyn, rasistiseksi epäilemäänsä Facebook-kokoontumiseen.

YouTuben sensurointi päättyi Turkissa

Turkissa voi jälleen katsella YouTuben videoita. Sivuston katselu on ollut laitonta kolmen vuoden ajan. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj pitää sensuurin päättymistä tervetulleena. Tuhannet muut verkkosivut pysyvät edelleenkin pannassa.

Hollanti ja Ranska ajavat sananvapautta internetissä

Ranska ja Hollanti haluavat varmistaa sananvapauden myös internetissä. Maiden ulkoministerit toivovat kansainvälisiä sääntöjä, jotka estäisivät internetin sananvapautta rajoittavien laitteiden maastaviennin.

Google, Yahoo ja Microsoft lupaavat parantaa sananvapautta internetissä

Maailman suurimmat internetyhtiöt Google ja Yahoo sekä ohjelmistojätti Microsoft lupaavat ryhtyä toimiin sananvapauden parantamiseksi internetissä. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Venäjä tuomitsi komilaisbloggaajan vihan lietsomisesta

Venäjällä Komin tasavallassa verkkopäiväkirjan pitäjä eli bloggaaja on saanut ennakkotapaukseksi luonnehditun rikostuomion.

Yhdysvallat ryhtyy selvittämään nettisensuuria

Yhdysvaltain ulkoministeriö on asettanut työryhmän tarkkailemaan Internetin sananvapauden toteutumista sensuuria harjoittavissa maissa.