Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ett gäng utbringar en skål.

Kokoontumisrajoitukset kevenevät Vaasan sairaanhoitopiirin alueella, helmikuun alusta kokoontua voi kahdenkymmenen voimin

Koronapassilla oli määrä voida ottaa lisää yleisöä urheilutapahtumiin helmikuun alussa. Valtioneuvoston torstainen päätös kuitenkin siirtää mahdollisuutta kahdella viikolla eteenpäin.

Ruoveden valtuuston puheenjohtaja Marko Kivi (kok.) ja Mänttä-Vilppulan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Marika Ala-Herttuala (sd.).

Ruovedellä ja Mänttä-Vilppulassa ollaan valmiita lobbaamaan omien asukkaiden palveluiden puolesta – molemmat kunnat jäivät ilman aluevaltuutettua

Tarkistuslaskenta tipautti ainoan ehdokkaan, joka ensimmäisen laskennan perusteella näytti menevän läpi Mänttä-Vilppulasta. Neljä kuntaa pohjoisella Pirkanmaalla jäi ilman aluevaltuutettua.

Tyhjä luokkahuone.

Oppilas karkasi kesken koulupäivän, avi huomautti Savonlinnan opetustoimea lapsen palveluiden laiminlyömisestä

Oppilas oli karannut koulusta Savonlinnassa kesken koulupäivän, eikä hänellä ei karkaamistilanteessa ollut henkilökohtaista avustajaa. Koulussa on aluehallintoviraston mukaan toimittu vajaalla resurssilla.

Ano Turtiainen, Milad Dehgman ja Niko Giansanti.

Selvitimme, millainen on Valta kuuluu kansalle -puolue, joka nappasi kymmenen aluevaltuustopaikkaa – politiikan tutkijat ja edustajat itse kertovat

Yhteistyö muiden puolueiden kanssa saattaa loppua lyhyeen, mikäli VKK:n linja ja lausunnot julkisuudessa eivät muutu, arvioi tutkija.

Kuva Sotkamon lukion ulkopuolelta,lukio toimi aluevaaleissa äänestyspaikkana.

Lapin yliopisto tutkii, miten sote-uudistus koetaan harvaan asutussa Pohjois-Suomessa – tietoa kerätään Kainuusta ja Lapista

Tarkoituksena on tutkia esimerkiksi sitä, millä perusteella ihmiset äänestivät aluevaaleissa, ja mitä he ajattelevat vaalien ja aluehallintomallin merkityksestä ja tulevaisuudesta.

Kannonkosken terveysaseman pihassa opasteviittoja. Niiden välistä pilkistää auringon säteet talvisena päivänä.

"Pieneen on totuttu ja vähään oltu tyytyväisiä", sanoo Kannonkosken kunnanjohtaja – aluevaltuustossa punnitaan puolueiden puheet koko maakunnan huomioimisesta

Seitsemän kuntaa Keski-Suomessa ei saanut omaa edustajaa aluevaltuustoon. Koko maassa tällaisia kuntia on 51. Keski-Suomen kunnissa luotetaan, että valittu valtuusto on kaikkien puolella.

Leena Kostiainen.

Pirkanmaan aluevaltuusto päätynee valiokuntamalliin – tätä se käytännössä tarkoittaa: "Sisäpiiri lisää päätöksenteon tehokkuutta"

Valiokunnissa poliitikot osallistuvat asioiden valmisteluun jo alkuvaiheessa. Riskinä on, että valta keskittyy vain harvoille, mutta tulevat aluevaltuutetut näkevät mallissa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.

Kuusi hyvinvointialuetta joissa on suurin osuus aluevaltuustosta meni keskuskaupungille, Vantaa-Kerava, Keski-Pohjanmaa, Päijät-Häme, Länsi-Uusimaa, Etelä-Karjala ja Keski-Suomi

Kerava polvistuu vantaalaisten edessä, lahtelaiset päättävät koko Päijät-Hämeestä – näin valta keskittyi suuriin kaupunkeihin aluevaaleissa

Kuudella hyvinvointialueella keskuskaupungilla on enemmistö aluevaltuustossa. Myös useilla muilla alueilla keskuskaupunkien valta on huomattava.

Siikaisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sari Vuorela.

11 kuntaa jäi Lounais-Suomessa ilman omaa valtuutettua – Kustavissa ja Siikaisissa luotetaan naapurikuntiin: "Pidetään tarvittaessa meteliä"

Aluevaaleissa valittiin Varsinais-Suomeen 79 ja Satakuntaan 69 aluevaltuutettua. Moni pieni kunta jäi ilman omaa edustajaa, kun äänet keskittyivät maakuntien suurempiin kaupunkeihin.

Olga Oinas-Panuma Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuutettu, Kesk., Pudasjärvi ja Paavo Koho Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuutettu, Kok., Oulu

Pohjois-Pohjanmaan nuorin aluevaltuutettu: "Emme edusta kotikuntiamme ja meidän pitää osata katsoa kokonaisuutta"

22-vuotias keskustan Olga Oinas-Panuma korostaa yhteisöllisyyttä tulevan aluevaltuuston työskentelyssä. Samoilla linjoilla on myös valtuuston toiseksi nuorin edustaja kokoomuksen Paavo Koho, jonka mukaan katseet pitää kääntää kunnista koko alueeseen.

Asko Peltola.

Maakuntajohtajan toive toteutui, kun Etelä-Pohjanmaa sai aluevaltuuston – Asko Peltola: Ei uusi hallinnon taso, vaan epädemokraattisten korvaaja

Maakuntajohtajat toivoivat alueellisia päättäjiä Suomeen jo noin 10 vuotta sitten. Asko Peltolalla on kymmenkunta työpäivää ennen eläkettä – ja nyt ensimmäinen aluevaltuusto on valittu.

henkilökuva

Jäävätkö pienet isojen armoille? Kanta-Hämeessä neljä kuntaa jäi ilman aluevaltuutettua

Lounais-Hämeen kunnat jäivät ilman omaa aluevaltuutettua. Näiden kuntien on luotettava yhteistyöhön, joka takaisi kaikille yhdenvertaiset palvelut asuinkunnasta huolimatta.

Mats Brandt, stadsdirektör i Nykarleby.

Mats Brandt aloitti työnsä Pohjanmaan maakuntajohtajana

Brandt oli marraskuun alussa maakuntavaltuuston yksimielinen valinta ja myös maakuntahallituksen yksimielinen esitys valtuustolle.

Siuntion kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa

Siuntio jäi ainoana Uudenmaan kuntana ilman aluevaltuutettua – "En ala tämän vuoksi vaatteitani repimään", toteaa kunnanjohtaja

Naapurikunta Inkoosta yllätysääniharavaksi noussut RKP:n Henrik Wickström oli suosituin ehdokas myös Siuntiossa.

Kunnallisvaalien äänestyslipukkeen leimausta Parikkalassa.

Päijät-Hämeen aluevaltuustoon ei tullut edustajia jokaisesta kunnasta – Hartola jäi ilman paikkaa

Hartolalaisista ehdokkaista yksikään ei saanut aluevaaleissa niin paljon ääniä, että olisi yltänyt uuden hyvinvointialueen ylimpään päätöselimeen.

Markku Jokisipilä

Markku Jokisipilä aluevaalien äänestysaktiivisuudesta: "On jopa todennäköistä, että viidenkymmenen prosentin raja ylittyy"

Suomen historian ensimmäisten aluevaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina. Syntymässä on kokonaan uusi poliittinen päätöksenteon taso. Äänestysprosentti on vielä arvailujen varassa.

Uimari Laura Lahtinen selkäuinnissa

Etelä-Suomen liikunta- ja virkistystilat pysyvät suljettuina ainakin seuraavat kaksi viikkoa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa HUSin alueella voimassa olevaa liikunta- ja virkistystilojen sulkua 7. 2. asti.

Paperilla lukee ilmoitus äänioikeudesta ja toisella paperilla kerrotaan mistä äänestetään aluevaaleissa.

Aluevaltuusto istuu ison rahakasan päällä: Satakunnan hyvinvointialuetta pyöritetään noin miljardilla eurolla

Hyvinvointialueille valitaan valtuustot sunnuntaina käytävissä aluevaaleissa. Hyvinvointialueille siirtyvät kuntien hoidosta sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi.

Kiipeilijä turvavaljaissa kiipeilyseinällä.

Aluehallintovirasto jatkaa Kanta-Hämeen kokoontumisrajoituksia – liikuntatilojen rajoitusten jatkoa arvioidaan

Aluehallintoviraston päätöksellä kokoontumisrajoitukset jatkuvat Kanta-Hämeessä 23. helmikuuta asti.

Käsi laittaa äänestyslappua uurnaan.

Ylen vaalikone: Ehdokkaat eivät halua tinkiä oman kunnan edusta, poikkeuksen tekevät keskipohjalaiset

Tiukimmin oman kotikunnan palveluista pidetään kiinni Pohjanmaalla.

Mies käy palauttamassa äänensä 2022 aluevaalien ennakkoäänestyksessä Torniossa.

Kuuluuko valta sote-ammattilaisille vai poliitikoille? Tutkija, maakuntajohtaja ja äänestäjät arvioivat, millainen olisi hyvä aluevaltuusto

Aluevaltuustojen suurin rahapotti koskee sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä. Moni pitää tärkeänä, että rahapotin käytöstä päättämiseen osallistuvat myös muut kuin sote-ammattilaiset.

Pandemiavastaanotto Kainuun keskussairaalan päivystyspoliklinikalla

Kainuun sote perusti johtokeskuksen ja nostaa valmiuttaan koronapandemian takia

Maakuntaan suunnitellaan lisärajoituksia. Maskisuositus on laajentumassa myös ekaluokkalaisiin.

Korkein hallinto-oikeus Fabianinkatu 15, Helsinki

Kiistaa aiheuttanut Savonrannan rantayleiskaava kumottiin hallinto-oikeudessa

Kohteeseen oli kaavailtu luontomatkailijoille palveluita. Herännyt huoli suunnitelmien vaikutuksesta ympäristöön teki hankkeesta kiistanalaisen.

Ruokolahden kunnantoimisto talvella kovalla pakkasella.

Ruokolahden kunnanhallitus vaatii hallinto-oikeutta hylkäämään kunnanjohtajasotkua koskevat valitukset

Ruokolahden kunnanhallitus purki kunnanjohtajaksi valitun Anu Sepposen virkasuhteen viime marraskuussa. Päätöksestä jätettiin kaksi valitusta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Poliisiauto talvella

Ravintoloitsija kapinoi rajoituksia vastaan Pieksämäellä – suljettavaksi määrätty baari työllisti poliisia viikonloppuna

Aluehallintovirasto oli määrännyt viime viikolla Kiilan Kuppilan suljettavaksi kahden viikon määräajaksi korona-ajan rajoitusten rikkomusten vuoksi.

sivistys- ja kulttuurijohtaja, Mika Penttilä, Oulun kaupunki

Oulun sivistysjohtaja Mika Penttilä: Kevätlukukausi aloitetaan lähiopetuksessa

Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä kertoo, että koulut aloittavat lähiopetuksessa maanantaina 10. tammikuuta.

Korkein hallinto-oikeus Fabianinkatu 15, Helsinki

Hallinto-oikeus totesi, ettei aluehallintoviraston päätös yksityisten kuntosalien sulkemisesta ollut perusteltua

Kuntosalien sulku ei ollut hallinto-oikeuden mukaan tarpeeksi hyvin perusteltu.

Hirvensalmen kunnanjohtaja Seppo Ruhanen

Miten pieni Hirvensalmen kunta sai talouden täysin tasapainoon korona-aikana? Kunnanjohtaja: "Ei siinä mitään hokkuspokkustemppuja ole"

Parin tuhannen asukkaan Hirvensalmi on velaton muuttovoittokunta, jossa on verrattain matala veroprosentti. Vaikka koronapandemia lyö jatkuvasti kapuloita rattaisiin, ketterä pieni kunta pysyy taloudellisesti tasapainossa.

Saipan pelaaja menossa pukukoppiin.

SaiPa valitti yleisötapahtumien rajoituksista hallinto-oikeuteen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt yli 50 hengen yleisötilaisuuksien järjestämisen Etelä-Karjalassa tammikuun 23. päivään asti. Rajoituksista ei voi poiketa koronapassia kysymällä.

Pihtiputaan terveyskeskuksen pääsisäänkäynti. Naishenkilö kävelemässä pois.

Lähipalvelujen kohtalo askarruttaa sote-uudistuksessa – laki takaa yhdenvertaiset palvelut muttei määritä palvelupisteiden sijaintia

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyminen hyvinvointialueen vastuulle antaa aluevaltuustolle mahdollisuuden pistää palveluverkosto uusiksi. Muutospainetta luo muun muassa väestön vanheneminen.

Skylt som säger coronaprovtagning. I bakgrunden ingång till akuten. Snö på marken.

Pohjanmaalla tapahtuu nyt historiallinen uudistus – hyvinvointialueen kuntayhtymä etumatkalla sote-uudistuksessa

Pohjanmaan maakunta siirtyy jo nyt vuoden vaihtuessa uuteen asentoon sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä. Lähes koko maakunnan kattava kuntayhtymä aloittaa toimintansa.

Man i skjorta och kavaj står i en korridor.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee kokoontumisrajoitusten tiukentamista myös yksityistilaisuuksien osalta

Yksityisissä kooontumisissa suositus on kymmenen henkeä. Koronakoordinaatioryhmän mielestä myös osa julkisista toiloista olisi suljettava, sekä yleisiä kokoontumisrajoja tiukennettava.

Koronapassi älypuhelimen ruudulla.

Pohjois-Pohjanmaalla odotetaan AVI:n päätöstä kokoontumisrajoituksista ja koronapassin käytöstä

Hallituksen mukaan koronapassia voisi käyttää esimerkiksi museoissa, kirjastoissa ja useissa liikuntapaikossakin. Pohjois-Pohjanmaalla harkitaan kieltoa, jonka mukaan tapahtumia ja tilaisuuksia ei saisi järjestää edes koronapassilla.

Ulko-ovi Lapin aluehallintovirastoon.

Varatuomari Marja-Lea Hallikainen Lapin aviin vastuualueen johtajaksi

Hallikainen vastaa 1. tammikuuta alkaen peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueen johtamisesta sekä toiminnan tuloksellisuudesta.

Sosterin logo kyltissä Savonlinnan keskussairaalalla.

Avi tiukensi kokoontumisrajoituksia Sosterin alueella: yli 50 yleisötilaisuudet kielletään

Rajoitukset voi kiertää koronapassilla. Vastaava määräys on voimassa myös Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten kuntien alueella.

Nuori keulii mopolla parkkipaikalla Imatralla.

Imatra pääsi mukaan Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malliin – edessä kahden vuoden työ tunnustuksen saamiseksi

Imatran kaupunki kuulee eri-ikäisiä ja -taustaisia lapsia ja nuoria, jotta se saa kehitettyä lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja arkeen.

Kouvolan valtuustosalin puheenjohtajan nuija Kouvolan kaupungintalolla.

Esitys: Lapin hyvinvointialueen lautakuntiin voidaan nimetä jäseniä aluevaltuuston ulkopuolelta

Lapin hyvinvointialueelle on valmisteltu esitys poliittisesta johtamismallista. Väliaikainen valmistelutoimielin vate esittää lain vaatimien pakollisten lautakuntien lisäksi Lappiin kolmea lautakuntaa.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: Hyvinvointiaate rappeuttaa moraalia, kieltä ja kansanvaltaa

Alueuudistus roiskii hyvinvoinnin tähtisadetta hallintohimmeliin mutta jättää terveydenhuollon tärkeimmän ongelman vaille ratkaisua, kirjoittaa Ehrnrooth kolumnissaan.

Henkilö näyttää suoraan kameralle puhelintaan, jossa näkyy koronatodistus.

Avi päätti: Seitsemässä Lapin kunnassa tilaisuuksien yleisörajaksi 20 henkilöä, jollei koronapasseja käytetä

Rajoitus tulee voimaan lauantaina 18. joulukuuta. Rovaniemellä vastaava rajoitus on ollut voimassa jo pari viikkoa.

Sosterin logo kyltissä Savonlinnan keskussairaalalla.

Itä-Savon alueelle saattaa olla tiedossa koronarajoituksia – aluehallintovirasto kertoo käynnistäneensä arvioinnin

Aluehallintovirasto arvioi alueen tilannetta ja antaa päätöksensä asiasta viimeistään ensi viikon maanantaihin mennessä.

yleiskuva - porvoon läntinen terveysasema ilmakuvassa.

Tuhannet sote-kiinteistöt ovat jo peruskorjausiässä – yli 2 miljardin euron remonttilasku hiertää sote-uudistuksessa

Kiinteistöt siirtyvät uusien hyvinvointialueiden käyttöön, mutta niiden omistus säilyy kunnissa. Lyhyiden vuokrasopimuksen takia kunnat empivät remontteihin ryhtymistä. Kuntaliitto arvioi, että kiinteistöjen kunnostus maksaisi kaikkiaan 2–2,5 miljardia euroa.

Inarin terveyskeskus Ivalossa

Inarin kuntaan uusia koronasuosituksia – kunta ei siirry vielä leviämisvaiheeseen

Koronatartuntojen määrä on kasvanut Inarissa. Uudet koronasuositukset otetaan käyttöön lisätartuntojen torjumiseksi. Ne astuvat voimaan 9. joulukuuta.

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Valtaosa Keski-Suomen kansanedustajista uskoo, että sote onnistuu – epäilijöitä mietityttävät pienten kuntien kohtalo, korona ja maakuntavero

Yle kysyi maakunnan kansanedustajilta näkemyksiä yli 15 vuotta sitten aloitetun sote-uudistuksen onnistumiseen. Hyvinvointialueen päättäjät valitaan aluevaaleissa tammikuussa.

Mikkelin keskussairaala, Essoten lattiamatto

Kuntayhtymä Essote haluaisi kiristää alueen koronarajoituksia – viime viikolla alueella syksyn suurin viikkolukema tartunnoissa

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä, eli koronanyrkki tulkitsi tiistaina, että Etelä-Savossa eivät vielä täyty kaikki koronaepidemian leviämisalueen kriteerit.

Ari Alatossava lähikuvassa

Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava siirtyy Oulun kaupungin konsernijohtajaksi

Konsernijohtaja vastaa Oulussa talouden johtamisen lisäksi omistajaohjauksesta ja rakennusomaisuuden hallinnoinnista. Alatossavan aikana Iin kunta profiloitui etenkin ilmastoasioissa.

Yleisöä Pakkahuoneella

Kokoontumisrajoitukset kiristyvät tuntuvasti Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla

Sisätilojen kokoontumisrajoitukset kiristyvät tuntuvasti Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Tähän mennessä aluehallintovirasto on sallinut alle 100 henkilön yleisötilaisuudet, mutta ensi maanantaista lähtien raja on 50.

Ihmisiä terveyskeskuksessa odottamassa lääkärille pääsyä

Valtion, kunnan ja Kelan asiakaspalvelut siirtyvät yhdelle luukulle 2020-luvulla – Etelä-Karjala kokoaa palvelut muita nopeammin

Vuoteen 2030 mennessä Suomen viranomaisten asiakaspalvelupisteet on pääosin koottu yhteen ja virtuaaliset etäpalvelut ovat yleistyneet. Lappeenrannan virastotalossa uudistus näkyy nopeimmin koko Suomessa.

Sadan euron seteleitä.

Pohjois-Pohjanmaalta viisi kuntaa saa valtionosuuden korotuksen vuodelle 2021

Lisärahaa kunnille tulee kaikkiaan hieman yli 7 miljoonaa euroa Pohjois-Pohjanmaalla. Koko maahan harkinnanvaraista korotusta myönnetiin kaikkiaan 30 miljoonaa euroa.

Tornio-Haaparannan rajanylityspaikka.

Uusi Karjala, Kaleva ja Untamola – tällaisia osavaltioita EVA:n tutkijat haluaisivat, jos Suomesta tehtäisiinkin kymmenen osavaltion liittovaltio

Tutkijoiden ideoimassa Suomen liittovaltiossa olisi nykyistä vähemmän hallinnollisia alueita ja niillä enemmän tehtäviä. Osavaltiot myös kilpailisivat keskenään verotuksella ja palveluillaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle