Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Talotehdas Omatalon jatkaja aikoo satsata muuttovalmiiden talojen valmistukseen – puun hinnalla on suora vaikutus talopakettien hintoihin

Viime talvena konkurssiin menneen Omatalon toimintaa jatkamaan perustettu Puutalo Oy ryhtyy lähiviikkoina myymään talopaketteja ensi vuodelle. Työntekijöitä on alkuvaiheessa noin 30.

Binderholz Nordic investoi 40 miljoonaa euroa Lieksan sahalla – Pohjois-Karjalaan luvassa kymmeniä uusia työpaikkoja

Yhtiö kertoo investoivansa seuraavan kahden vuoden aikana uuteen höylälaitokseen, lämpöpuulaitokseen ja sahatavaran kuivauskapasiteetin lisäämiseen.

Etelä-Savon yrityksillä on koronamyrskyn jälkeen poutaa, pandemian isku vaurioitti vähemmän kuin pelättiin

Metsäalalla puukauppaa on käyty ennätystahtiin ja rakentaminen käy kuumana. Teknologiateollisuudessa jarruna on pula komponenteista ja osaavasta työvoimasta.

Venäjä aikoo lopettaa havuraakapuun tuonnin Suomeen kaikilla rajanylityspaikoilla yhtä lukuun ottamatta – rajoitus ei koske koivukuitupuuta ja haketta

Venäjä ilmoitti reilu kuukausi sitten, että puukuljetukset Saimaan kanavalla päättyisivät marraskuun alussa. Nyt Venäjän Suomen suurlähetystö ilmoittaa, että tietyt puukuljetukset tapahtuisivat jatkossa vain Kuhmossa sijaitsevan Lytän rautatierajanylityspaikan kautta.

Etelä-Saimaa: Puukuljetukset Saimaan kanavalla uhkaavat päättyä marraskuussa

Suomen ja Venäjän hallitusten välinen talouskomissio kokoontuu torstaina käsittelemään asiaa.

Koskisen sahainvestointi on mannaa metsänomistajille – tuloihin jopa 20 miljoonan euron lisäys

Koskisen ja Versowoodin investoinnit lisäävät tukkipuun kysyntää koko Päijät-Hämeessä ja naapurimaakunnissa.

PTT: Paperi putosi viennissä muiden metsätuotteiden taakse – sahatavaran hintapiikki laantuu

Kartonki, sellu ja sahatavara ohittivat paperin viennin arvossa, kertoo Pellervon taloustutkimuksen metsäennuste. Sahatavaran hintojen nousu on tasoittumassa ja hinta kääntyy loppuvuodesta laskuun.

Nuoren metsän hoitoon haettu Pohjois-Karjalassa aiempaa vähemmän valtion tukea

Pohjois-Karjalassa on alkuvuonna käytetty kestävän metsätalouden rahoituslain mukaista tukea viime vuonna vähemmän. Metsäteitä on kuitenkin kunnostettu enemmän, samoin on lisääntynyt metsien lannoitus.

Puukauppa käy vilkkaana Kainuussa, vaikka kesän myrskytuhot hieman sitä hidastivatkin

Kainuun metsät kestävät nykyisen kaatotahdin hyvin, sillä MTK:n kenttäpäällikkö Seppo Miettusen mukaan Kainuussa puuta kasvaa enemmän, kuin mitä sitä hakataan.

Tavaramäärät Suupohjan radalla ovat lisääntyneet

Pitkän aikavälin haaveena on radan sähköistys. Ensin Suupohjan rata pitää kuitenkin saada kunnostettua.

Kainuussa kaivataan 30-vuotiaita metsänomistajiksi – palkkiona taloudellinen turva ja luontoelämys

Ilman nuoria metsänomistajia puun myynti ja metsänhoitotyöt vähenevät. Vanhempien sukupolvien pitäisi malttaa luopua metsistään ja nuorempien ottaa metsänhoidollinen haaste vastaan. Monesti kolmikymppisillä on aikaa vieviä pieniä lapsia ja metsävelan ottaminen asuntovelan rinnalle ei houkuttele.

Saarnenjalosoukkoa ei löytynyt Kaakkois-Suomesta – kartoituksia jatketaan jälleen ensi kesänä

Venäjällä saarnipuita tuhoavan kovakuoriaislajin eli saarnenjalosoukon mahdollista ilmaantumista Kaakkois-Suomeen selvitetään myös ensi kesänä.

Porilaista kuusta päätyy saksalaisiin seiniin ja mäntyä Pohjois-Afrikan puusepille – suomalainen puu viedään edelleen käsistä

Puukaupan odotetaan rauhoittuvan hiljalleen huippuvuoden jälkeen. Porissa Pihlavan saha on ollut täystyöllistetty viime vuoden keväästä lähtien. Suomalaisen puun kysyntä on ollut ennätyssuurta aina Lähi-Itää ja Japania myöden.

Etelä-Savon puukaupassa on taottu todella kovia lukuja, odotukset korkealla myös syksyn osalta

Kesään mennessä kauppaa oli käyty maakunnassa 44 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Koronaelvytys yksi tekijä, joka on lisännyt globaalisti metsäteollisuuden kysyntää.

Puukaupassa saatetaan tänä vuonna rikkoa ennätyksiä, alkukesän hintapiikki kääntynyt laskuun

Puukauppa on käynyt Keski-Suomessa muun maan tavoin erittäin vilkkaana myös kesäkuukausina. Kuluva vuosi muistuttaa puukaupan ennätysvuotta 2018.

Puukauppa on käynyt vilkkaana: osasyynä luonnonilmiöt

Yksityismetsistä ostettiin tammi–heinäkuussa puuta lähes viisi miljoonaa kuutiota. Vuosi sitten luku oli reilu 2,5 miljoonaa kuutiota. 

Puun hinta nousi huimasti ja terassilaudat loppuivat – puurakentamisen suosio nostaisi hintoja pysyvästi

Sahatavaran hintahuippu saattaa olla ohitettu. Yhdysvalloissa puun hinta putosi kesällä, vaikka onkin yhä korkealla. Tutkija arvelee, että Suomessa sahatavaran hintojen nousu pysähtyy, mutta hinnat jäävät yhä korkeiksi. Koronan synnyttämän rakentamisbuumin alta saattaa myös paljastua pysyvämpi innostus puurakentamiseen.

Kaverin vinkki säästi Panu Sääskilahden kymppitonnien lisäkuluilta – sahatavaran hintapiikki rokottaa omakotirakentajia

Puutavaran hinta on joissakin tuotteissa jopa kaksinkertaistunut ja vähittäiskauppiaat kärsivät jo tavarapulasta. Sahat supistivat tuotantoa runsas vuosi sitten, mutta kysyntä kasvoikin yllättäen. Rakentajille lisälasku voi olla huomattava.

Antaisitko metsäsi vuokralle? Uuden metsänhoitotavan yleistymistä hidastavat varoittavat esimerkit ulkomailta

Suomessa on toistaiseksi vain yksi toimija, Tornator, joka harjoittaa metsänvuokrausta. Vuokrasopimus tehdään 20 vuodeksi, mutta sen voi tietyissä tilanteissa purkaa jo sitä ennen.

Etelä-Savossa tulossa ennätyksellinen puukauppavuosi

Puukauppa alkoi nousta koronavuoden lamasta jo viime vuoden kesällä korjausrakentamisen ja valtion elvytystoimenpiteiden ansiosta.

Määräily ärsyttää – Suomalaiset metsänomistajat turvautuneet "aavistushakkuisiin" vastavetona EU:ssa valmisteltavalle metsästrategialle

EU:ssa valmisteltava uusi metsästrategia on osaltaan kiihdyttänyt puukauppaa tänä vuonna. Moni metsänomistaja pelkää strategian tuovan rajoituksia puukauppaan ja on siksi kiirehtinyt myymään puuta ennen sen voimaantuloa. Puunmyyntiä on kirittänyt ennätysvauhtiin myös kohonnut hinta ja kova kysyntä.

Aatu-rajuilman aiheuttamien metsätuhojen korjaus vasta alkamassa Tuusniemellä – metsänomistajille miljoonatappiot

Pahimmin rajuilma runteli Tuusniemen seutua. Tuhopuiden korjuut alkanevat heinäkuussa ja jatkuvat pitkälle syksyyn, jopa talveen. Pahimmin vaurioituneista puista ei ole enää laadukkaaksi sahatavaraksi, vaan sitä joudutaan nyt myymään edullisemmin.

Akaan raakapuuterminaali on valmis – puukuljetukset alkavat heinäkuun alussa

Uusi raakapuuterminaali vahvistaa valtakunnallista raakapuun kuormauspaikkaverkostoa. Samalla se vähentää Toijalan keskustan kuorma-autoliikennettä.

Puu teki kauppansa alkuvuodesta: Kainuussa kasvua edellisvuoteen noin kolmannes

Puille on löytynyt kuitenkin kohteensa ja kysyntä näyttää jopa kasvaneen. Varastotasot ovat siten pysyneet niukkoina kysyntään nähden.

Kun USA elvyttää rakentamalla, sahat laulavat myös pienessä pohjoisen pitäjässä – sahayrittäjä: "Ei tässä huonosti käynytkään"

Koronapandemia säikäytti alkuunsa myös sahateollisuuden, mutta huoli osoittautui aiheettomaksi. Sahoille on palkattu lisää väkeä ja puutavaraa menee kotimaahan ja maailmalle ennätystahtiin. Lisääntynyt kysyntä ulkomailla siivittää entisestään myös kotimaan kauppaa.

Suomesta etsitään uutta kovakuoriaista, joka uhkaa kokonaista puulajia – löytyi jo Pietarista

Saarnenjalosoukko olisi levitessään uhka Euroopan saarnipuille. Kovakuoriaisen seurantaa tiivistetään etenkin Kaakkois-Suomen alueella, sillä lajia on löydetty Pietarista viime vuonna.

Metsä Groupin uusi sellutehdas Kemissä tarvitsee paljon puuta: suurin haaste on saada yli tuhat metsäkoneiden ja puutavara-autojen kuljettajaa

Korjuumäärien kasvu alkaa vuoden 2023 aikana ja on täydessä laajuudessaan vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä, jolloin tehdas saavuttaa täyden käyntinsä.

Tavaraviennin arvo kasvoi maaliskuussa jyrkästi – vienti Kiinaan veti

Myös vienti Yhdysvaltoihin ja Venäjälle kohosi vauhdikkaasti. Sellu ja puutavara olivat vientituotteiden kärjessä. Myös tuonti nousi vauhdikkaasti ja lisääntyi 11 prosenttia viime vuoden maaliskuusta.

Yhä useamman kodin pihasta löytyy erillinen sauna – toinen koronakevät kiihdytti piharakentamista, mutta puun kallistuminen uhkaa nostaa hintoja

Mökkisaunoja uusitaan ja myös pihasaunat omakotialueilla ovat tulleet uudelleen muotiin. Näkymä tulevaan on juuri nyt hyvä, mutta sitä varjostaa huoli puutavaran saatavuudesta ja kohoavasta hinnasta.

Puukauppa ei näytä saavan Lapissa kovaa iskua Stora Enson Veitsiluodon-tehtaan sulkemisesta

Veitsiluodon tehtaan sulkeminen vähentää koivukuidun kysyntää, mutta sen käyttö on ollut paljolti tuonnin varassa.

Sellun myynti Kiinaan kiskoo metsäteollisuutta koronakuopasta – paperikauppa pysyy alamaissa

Pellervon taloustutkimuksen metsäennusteen mukaan puukauppa virkistyy, mikä tuntuu myös yksityisen metsänomistajan kukkarossa tänä ja ensi vuonna.

Puukauppa käy kuumana Kainuussa – kauppaa vauhdittaa kova kysyntä

Metsänomistajien kannattaa kilpailuttaa puukauppa – hintaan vaikuttavat eri ostajien mitta- ja laatuvaatimukset.

Metsä Groupin tukkipuusaanto pystytään sahaamaan pohjoisen sahoilla

Lisääntyvien hakkuiden myötä myös tukkipuun määrä lisääntyy.

Viime kuukaudet Itä-Suomen metsistä on korjattu vanhoja talvileimikkorästejä

Alkuvuosi on ollut puunkorjuulle huomattavasti suotuisampi kuin viime talvi, jonka jäljet vaikuttavat yhä puukauppaan.

Lapin metsäväki pelkää suojeluvaatimusten lopettavan puukaupan yhteismetsistä

Ympäristöjärjestöt Greenpeace etunenässä haluavat suojella nykyistä enemmän pohjoisen yhteismetsiä.

Asikkalan seurakunta haluaa palan metsästään suojeluohjelmaan

Seurakunnan päätöksen taustalla ovat muun muassa imagosyyt.

Pakkastalvi on kirittänyt hakkuita eteläisen Suomen metsissä – puuta päästään kuljettamaan huonojakin teitä pitkin

Hyvät talviolosuhteet mahdollistavat talvikorjuut sellaisissa paikoissa, joihin ei esimerkiksi viime talvena päästy.

Puukauppa jatkunut Pohjois-Pohjanmaalla hyvää tahtia

Yksityismetsistä myytiin tammikuussa yli kolmanneksen enemmän puuta kuin viime vuonna samaan aikaan.

Yksityismetsien puukauppa käynyt Kainuussa edellistalvien tahtiin

Puukaupassa kysyntä painottuu edelleen tukkipuuvaltaisiin kohteisiin.

Hakkuuaikomuksissa oli Pohjois-Karjalan yksityismetsissä viime vuonna pientä kasvua

Hakkuuaikomukset kasvoivat vuoden takaisesta kaksi prosenttia.

Hämeessä metsiä hyödynnettiin maltillisesti

Hakkuuaikomukset nousivat koko maassa koronapandemiasta huolimatta. Tämä elvyttää myös kansantaloutta.

Metsä Groupilla kaksi vuotta aikaa virittää puunhankinta uudelle tasolle – suurin haaste on löytää tarpeeksi metsäkoneiden kuljettajia

Kemiin rakennettava uusi tehdas tulee käyttämään puuta 4,5 miljoonaa kuutiota nykyistä enemmän.

Haapajärvelle suunnitellaan raakapuuterminaalia, joka helpottaisi myös metsäteollisuuden investointeja

Nykyinen kuormausalue Haapajärven ratapihalla on käynyt ahtaaksi. Väylävirasto valmistelee 15 miljoonan euron hanketta.

Brexitin vaikutus näkyy Kainuun puunjalostusyrityksissä vasta viiveellä

Kainuun kahdella suurella sahalla tuotanto on jatkunut normaalisti.

Puuta kuljettavat "pikkujätit" saivat kokeiluluvan Lapissa

Metsähallituksen mukaan normaalia suuremmilla ajoneuvoyhdistelmillä on tarkoitus tehostaa puutavaran kuljetuksia sekä vähentää päästöjä ja kustannuksia.

Alkuvuoden takamatka puukaupassa kirittiin kiinni loppuvuodesta

Havutukkipuun kysyntä vauhditti puukauppaa.

Savonlinnan seurakunta perui kaavaillut Huosion hakkuut

Savonlinnan seurakunnan kirkkoneuvosto päätti eilen yksimielisesti, että Huosion päätehakkuu perutaan.

Uusi raakapuuterminaali kaunistaa Akaan keskustaa ja vahvistaa yritystoimintaa – Lähes 10 miljoonan investointi on merkittävä piristysruiske

Ensi vuonna valmistuva terminaali korvaa Toijalan keskustassa nykyisin sijaitsevan puunkuormausalueen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle