Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Baletin maailmankuvaa moititaan rasistiseksi ja jämähtäneeksi – tsing-tsong ping-pong -kiinalaiset nolottavat Pähkinänsärkijä-baletissa

Balettitaide on jumahtanut maailmansotien välisen ajan asenteisiin. Klassisen taiteen käsite antaa luvan pitää yllä vanhoja roolimalleja.

Marko, 19, tanssii ensimmäisenä suomalaisena Mariinskissa – venäläinen tosi-tv-julkkis tärkeä tuki maan ymmärtämisessä

Balettitanssija, kulttuurivieras Marko Juusela saa tietää usein vasta päivää ennen, missä hän huomenna tanssii.

Kun Pähkinänsärkijässä tanssii 300 harrastajaa, on harjoittelukin jo oma balettinsa

Suuret joukkokohtaukset eivät ole ihan yksinkertaisia järjestää, kun Pähkinänsärkijä-baletin nuorimmat esiintyjät ovat vasta nelivuotiaita.

Tältä näyttää Joutsenlampi luistimilla – video

Venäläinen jääbaletti luistelee Suomessa konserttitalojen näyttämöillä.

Maailmankuulu balettiakatemia kiinnostui 12-vuotiaasta Pinjasta – ”Huikealtahan se tuntuu”

12-vuotias balettilupaus Pinja Rissanen on jo herättänyt kiinnostusta ulkomailla. Maailman arvostetuimpiin balettikouluihin kuuluva Vaganovan balettiakatemia kiinnostui lahjakkaasta tanssijasta hänen ensimmäisissä kansainvälisissä kisoissaan viime vuoden lopulla.

Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve tanssii Oneginin nimiroolin

Kansallisbaletin kevät huipentuu juhlagaalaan, joka tanssittaa näyttämölle balettitähtiä eri puolilta maailmaa. Esitys Kenneth&Friends koostuu otteista klassisen baletin tunnetuimmista teoksista. Ensimmäistä kertaa päänäyttämöllä esiintyy myös Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve.

Kassamagneettien konsertit myyvät hyvin lippuja

Nimekkäät esiintyjät ja monipuolinen ohjelmisto vetävät väkeä Hämeenlinnan Verkatehtaalle keväällä. Yksi Verkatehtaan valteista on hyvä sijainti Hämeenlinnan ja Tampereen välimaastossa. Monet Vanaja-salin kevään konserteista on jo myyty loppuun.

Näyttävä balettiklassikko Joensuuhun

Joensuussa on mahdollisuus päästä katsomaan ainutlaatuista balettiklassikkoa. Helmikuun lopussa vierailee kaupungissa Karjalan Tasavallan valtiollisen Musiikkiteatterin esitys, Tšaikovskin Pähkinänsärkijä. Baletti esitetään Joensuu Areenalla, johon on varattu 2000 katsojapaikkaa.

Pähkinänsärkijä on joulunajan ikisuosikki

Baletinystävän joulu ei tule ilman Pähkinänsärkijää. Tsaikovskin musiikkiin perustuvan balettiteoksen suosion syy löytyy itse tarinasta: jouluyöhön sijoittuvaa seikkailua esitetään jouluisin tanssitaloissa ja -kouluissa ympäri maailman.

Ensimmäinen Imatra Ballet aloittaa Pähkinänsärkijällä

Uusi balettitapahtuma luottaa klassikkoteokseen ja ammattitanssijoihin. Uutena vuotena järjestettävässä tapahtumassa nähdään Tsaikovskin Pähkinänsärkijä pietarilaistanssijoiden esittämänä.

Tähtitanssija Jaakko Eerola jättää Kansallisbaletin

Vuodesta 96 Kansallisbaletissa tanssinut Eerola, 35, kertoo saavuttaneensa urallaan jo kaiken. Eerola on aloittanut hammaslääketieteen opinnot Helsingissä.

Pähkinänsärkijä keskeytyi tekniseen vikaan

Kansallisbaletin Pähkinänsärkijä-esitys jouduttiin keskeyttämään ja yleisö passittamaan kotiin lauantaina. Syyksi kerrotaan tekninen vika lavasteiden vaihtamisessa kohtausten välillä. Näytös oli loppuunmyyty.

Tarton Vanemuine-teatteri pelasti suomalaisballerinan uran

Perinteisesti joulunaikaan kuuluvasta Pähkinänsärkijä-baletista on tehty uusi versio tarttolaisessa teatteri Vanemuinessa. Ruotsalainen koreografi-ohjaaja Pär Isberg on sulauttanut baletin librettoon kaksi perinteistä satua. Rajoja rikkovan Pähkinänsärkijän yhtä pääroolia tanssii helsinkiläinen Milena Tuominen.

Joutsenlammen tarina koukutti koulupojan balettitanssijaksi

Hämeenlinnalainen Rasmus Ahlgren tiesi jo varhain, että hänestä tulee balettitanssija. Unelma kantaa kasvu- ja kantapääkipujen yli.

Sadat taitoluistelijat tuovat sadun jäähalliin

Oulun Luistelukerhon perinteinen kevätnäytös kokoaa kaikki seuran luistelijat yhteiseen tapahtumaan. Perjantaina ja sunnuntaina Raksilan jäähallilla esitettiin ja esitetään T.A.Hoffmanin ja A.Dumasin tarinoista mukaeltu Pähkinänsärkijä.

Taitoluistelijat täyttävät Raksilan jäähallin

Nuoret taitoluistelijat suuntaavat runsain joukoin Raksilan jäähalliin lauantaina ja sunnuntaina. Oulun Luistelukerhon järjestämissä kilpailuissa luistellaan pohjoisen alueen aluemestaruuksista.

Pähkinänsärkijä-baletti kerää yleisöä Lappeenrannassa

Russian Ballet Saint Petersburgin tanssijat vierailevat sunnuntaina Lappeenranta-salissa jo kolmatta kertaa. Ensi sunnuntain esitykseen on ennen viikonloppua myyty jo yli 500 lippua.

Pähkinänsärkijä on mahdollisuus oppia

Mikkelissä esitetään loppiaisena Pähkinänsärkijä-tanssisatu, jossa samalle lavalle mahtuvat niin hiphopin kuin klassisen baletin taitajat. Mukana on noin sata Etelä-Savon tanssiopiston oppilasta.

Suomeen ykkössija Grassen tanssikisassa

Suomalainen Emmi Pennanen sijoittui ensimmäiseksi Grassen kansainvälisessä balettikilpailussa. 20-vuotias Kansallisbaletin harjoittelija voitti kilpailun hopeisen mitalin, kun kultamitalia ei ammattilaissarjassa tänä vuonna jaettu. Pennanen sai kutsun Grasseen voitettuaan tätä ennen Pohjoismaisen balettikilpailun.

Pähkinänsärkijä breikkaa Mikkelissä

Tshaikovskin klassikkobaletti Pähkinänsärkijä on puettu uuteen kuosiin Mikkelissä. Etelä-Savon tanssiopiston loppiaisena ensi-iltansa saava esitys on sekoitus breakdancea, nykytanssia sekä balettia.

Joutsenlampi sai kaksi uutta tähtitanssijaa

Suomen kansallisbaletin Joutsenlampi-esitys on saanut kaksi uutta tähtitanssijaa. Balettiesityksen Odette-Odilen rooliin on kiinnitetty Petia Ilieva ja prinssi Siegfriedin rooliin Nicholas Ziegler.

Kansallisbaletti houkuttelee massoja klassikoilla

Suomen Kansallisbaletin alkava kausi kosiskelee suurta yleisöä. Taiteellinen johtaja Kenneth Greve haluaa tavoittaa mahdollisimman laajan yleisön ensimmäisellä kokonaan suunnittelemallaan ohjelmistolla. Kansallisbaletin syyskauden avaa perjantaina Intiaan sijoittuva tarunhohtoinen Bajadeeri.

Mikko Nissinen aloitti Bostonin baletin johdossa rajuin leikkauksin

Bostonin baletin pääjohtajaksi nimitetty Mikko Nissinen on aloittanut työnsä rajuilla leikkauksilla. Baletin vakituisten tanssijoiden määrää vähennetään viidenneksellä. Nissisen virka on määräaikainen. Hänen toivotaan tervehdyttävän ahdinkoon joutuneen baletin talous.

Essi Pitkänen keräsi palkintoja Keravan balettikilpailussa

Viikonloppuna käydyt Keravan valtakunnalliset balettikilpailut olivat 15-vuotiaan Essi Pitkäsen juhlaa.

Kansallisoopperan liput ovat tehneet hyvin kauppansa

Kansallisooppera on tänä vuonna saanut katsomonsa ennätyksellisen täyteen. Kuluvan vuoden lipunmyynnistä onkin tulossa oopperan historian menestyksekkäin. Talousvaikeuksissa painiskelevan oopperatalon säästöpaineita lipunmyynti ei kuitenkaan helpota.

Tanssin kukka -palkinto Jani Talolle

Tanssin kukka -palkinnon ja siihen liittyvän 10 000 euron sekin on saanut Kansallisbaletin tanssija Jani Talo. Palkinto luovutettiin Kansallisoopperassa perjantaina Anna Karenina -balettiesityksen yhteydessä.