Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Käytöshäiriöisten kalojen maailma mullistuu – Suomessa otetaan käyttöön laite, joka polttaa lääkejäämät jätevesistä

Lääkejäämien ympäristökuormitus on ongelma, johon on haettu ratkaisuja. Nyt yksi sellainen on löytynyt. 

Lääkejäämien päätymistä ympäristöön vähennetään huipputeknologialla – keskussairaalaan asennetaan uudenlainen puhdistusjärjestelmä

Uudenlainen plasmahapetusjärjestelmä hajottaa lääkeaineita sairaalan jätevesistä ennen kuin ne menevät viemäriverkostoon.

SKAL vaatii lepoaikojen lyhentämistä, jotta välttämättömät kuljetukset voidaan turvata – maitokuskilla ei ole varaa sairastua

Kuljetusyrityksiä edustava SKAL vaatii höllennyksiä kuljettajien ajo- ja lepoaikoihin, jotta välttämättömät kuljetukset saadaan hoidettua.

Lääkkeitä päätyy yhä vessanpönttöön tai roskikseen – Apteekkiin palauttaminen säästää luontoa, ylijäämälääkkeiden arvo sata miljoonaa

Apteekkiin lääkkeitä palauttanut: "Helposti tulisi laitettua viemäriinkin, mutta omatunto sanoo, ettei niitä voi sinne laittaa. "

Vesistön lääkejäämiä voisi pienentää tehostamalla sairaaloiden jätevesien käsittelyä

Virtsan voisi kerätä talteen sairaaloissa ja hoitolaitoksissa ennen kuin se sekoittuu muihin jätevesiin.

Mikkeliin valmistuu Euroopan modernein jätevedenpuhdistamo – hintalappu on vuosien saatossa kivunnut 60 miljoonaan euroon

Laina maksetaan aikanaan takaisin mikkeliläisiltä kerättävillä vesimaksuilla.

Kunnalliset jätevedenpuhdistamot pian pinteessä – jätevesissä yhä enemmän mikromuovia ja lääkejäämiä, jota ei pystytä keräämään

Parikkalassa ja Viitasaarella on käytössä moderni MBR-kalvosuodatustekniikka. Tekniikan avulla jätevesistä saadaan puhtaampia ja puhdistetun veden laatu on tasaisempaa.

Suomi saattoi ratkaista koko maailmaa piinaavan ongelman, jonka vuoksi kalat joutuvat käyttämään masennuslääkkeitä – mutta se maksaa

Tutkijat etsivät keinoja vähentää lääkejäämien ympäristökuormitusta. Tutkimus koskee lääkkeen koko elinkaarta.

Lupaavia menetelmiä luonnonvesien hygieniariskien hallintaan

Vesistöihin päätyvien antibioottijäämien ja haitallisten mikrobien vähentämiseen on tulossa uusia menetelmiä.

Mitä yhteistä on kahvinpuruilla, vessanpöntöllä ja poliisilla? Yhdysvalloissa kaikkia niitä käytetään lääkejätteen hävittämiseen

Lääkkeiden väärinkäytön pelko näkyy lääkejätteen hävittämisohjeissa enemmän kuin ympäristönsuojelu, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Jauhomato syö muovia ja kärpäsentoukka ahmii lääkeaineita – suomalaisessa hyönteislaboratoriossa etsitään vastauksia polttaviin ympäristökysymyksiin

Hyönteisten toukat pystyvät tuhoamaan ruokajätettä, lääkejäämiä ja jopa muovia. Ötökät voisivat toimia yllättävänä apuna jätteenkäsittelyssä, uskovat tutkijat.

Aurinkorasvalla läträävät uimarit saavat kaupunkivesien tutkijalta nuhteita – "Syy vesien likaantumiseen on meidän kaikkien"

Lahtelaislaboratoriossa kehitetään keinoja kaupunkivesien puhdistamiseksi, mutta samalla pitäisi vähentää vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta. Alkajaisiksi ihmiset voisivat lopettaa uimavesiin pissimisen, toteaa sinileviin erikoistunut professori.

Jätevesi paljastaa taudit ja huumepiikit – kaikkien haitta-aineiden puhdistaminen siitä kävisi kalliiksi

Jätevedenpuhdistamoilla varaudutaan nykyistä tiukempiin linjauksiin lääke- ja kemikaalijäämien käsittelyssä.

Jätevesien lääkejäämistä halutaan eroon – tulevaisuudessa lääkkeet voidaan seuloa virtsasta

Laaja tutkimus etsii keinoja vähentää ympäristöön päätyviä lääkejäämiä.

Lääkkeiden keräysastiat täyttyvät ennen vuodenvaihdetta – lääkejätettä 100 miljoonan euron edestä

Lääkekaappi kannattaa käydä läpi kerran vuodessa. Vanhentuneita lääkkeitä ei saa käyttää, vaan ne tulee viedä apteekin keräysastiaan, sanoo apteekkari Leena Astala.

Mieskalat muuttumassa naiskaloiksi – EU aloitti laajan vesien lääkejäämien tarkkailun

Suomi selvittää muiden unionimaiden kanssa, kuinka paljon vessanpytyistä ja viemäreistä valuu lääkeaineita vesiin. Selvitys saattaa johtaa muun muassa naishormoni estrogeenin puhdistamiseen, kuten Sveitsi jo tekee.

Perintö muovikassissa – kuolinpesän pillerit ovat ongelmajätettä

Ikäihmisten kaappeihin on usein kätketty satojen, jopa tuhansien eurojen edestä käyttämättömiä lääkkeitä. Perikunta voi joutua kuljettamaan kymmeniä muovikassillisia lääkejätettä hävitettäväksi.

Kiina ei niele läntisten lääkevalmistajien pillereitä entiseen tahtiin

Kiina on reseptilääkkeiden valtava markkina-alue ja mainio rahasampo lääkejäteille. Kasvuluvut eivät kuitenkaan enää ole kaksinumeroisia.

Suomessa on yllinkyllin raakavettä nyt ja tulevaisuudessa

Tuhansien järvien ja hyvien pohjavesialueiden maassa saadaan nauttia puhtaasta hanavedestä. Näin tulee olemaan tulevaisuudessakin, mutta kustannukset tulevat todennäköisesti nousemaan, kun raakavesi otetaankin pohjavesialueista eikä pintavesiä käytetä.

Haastekilpailun avulla Napoleon loi säilykepurkin – Myös Suomessa haetaan uusia ratkaisuja vanhalla keinolla

Haastekilpailut antavat kaikille mahdollisuuden osallistua maailman merkittävimpien ongelmien ratkomiseen, sanoo brittiläisen innovaatiorahasto Nestan edustaja Marco Zappalorto.

Ruokaväärennökset lisääntyvät maailmalla – tammenterhoja kahvipapuina

Melamiinia maidossa, jäteöljyjä ruuanlaittoon, lääkejäämäistä hevosenlihaa naudanlihana. Ruokaväärennösten taustalla on selvä rikollinen toiminta, joka tähtää vilpilliseen voitontavoitteluun. Suomessa ei vielä ole toimivaa järjestelmää ruokaväärennösten kiinnisaamiseen. Tullilaboratorio tarkasti viime vuonna yli 3 300 tavaraerää, niistä 8,5 prosenttia oli määräysten vastaisia.

Venäläisviranomainen väittää: Valio myönsi maidon antibioottijäämät – Valio kiistää

Valion viestinnästä kerrotaan, että sen edustajia ei ole edes käynyt Venäjän elintarvikevalvojan laboratoriossa.

Palautettavat pillerit ja neulat pakattava huolella – pistä piikki pulloon, neuvoo ammattilainen

Apteekkien mukaan on vielä paljon tehtävää palautettavan lääkejätteen suhteen. Farmaseuttien pitääkin olla tarkkana lääkeneulojen suhteen, etteivät itse saa käytetystä neulasta infektioita työssään. Oivan neulojenpalautusvälineen saa esimerkiksi tyhjästä limupullosta.

Kuluttajat palauttavat tonneittain vanhentuneita lääkkeitä apteekkeihin

Vanhentuneita lääkkeitä kertyy kotinurkkiin pussikaupalla. Ekokemin laitoksiin niitä tulee vuosittain koko Suomesta tonneittain. Määrässä ovat mukana niin sairaaloiden, terveyskeskusten kuin kuluttajienkin yli-ikäiset lääkkeet. Pohjoismaissa vanhentuneet lääkkeet on luokiteltu ongelmajätteeksi, jota ei saa päästää luontoon.

Pohjois-Päijänteen vesissä virtaa kipulääkejäämiä

Pohjois-Päijänteeltä otetuissa näytteissä on havaittu huomattavia määriä kipulääkejäämiä. Ihmisten ja eläinten käyttämät lääkkeet kulkeutuvat jätevedenpuhdistamoiden kautta vesistöihin.

Lääkekierrätykseen eksyy kaikkea pattereista huulipuniin

Satakuntalaiset apteekkarit kehuvat asiakkaiden aktiivisuutta vanhojen lääkkeiden kierrättämisessä. Lääkejätettä vastaanotetaan vuosi vuodelta enemmän, mutta asiakkaiden toivotaan kiinnittävän huomiota myös lääkkeiden lajitteluun.

Lääkejäämät rasittavat Itämerta

Suomenlahteen valuu joka vuosi satoja kiloja kipulääkeaineiden jäämiä, kertoo tuore tutkimus.

Pietarista lääkejäämiä Itämereen yhtä paljon kuin koko Suomesta

Noin 80 miljoonan ihmisen lääkejäämät päätyvät Itämereen.

Sähköpurkauksesta uusi jäteveden puhdistustekniikka

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on saanut mm. lääkejäämiä hajottavan tekniikan kaupallistamisvaiheeseen. Vesilaitoksilla seulotaan paraikaa myrkkyjäämiä laajassa jätevesitutkimuksessa.

Vanhat lääkkeet kaapista apteekkiin

Ympäristölle haitallista lääkejätettä muhii suomalaisten kodeissa kymmeniätuhansia kiloja.

"Ympäristön lääkejäämistä kannattaa olla huolissaan"

Raumalla toimivan vesi-instituutti Wanderin johtaja Martti Latva näkee jätevedenkäsittelyn keskeisimpänä haasteena koko ajan kasvavat lääkejäämät ympäristössä. Rauman vesi-instituutista löytyy tiettävästi maailman ainoa juomaveden ja sen kanssa kosketuksissa olevien materiaalien tutkimusympäristö, joka toimii oikeassa käytössä.

Maakunnan jätemaksuihin tuntuviakin korotuksia

Biojätteestä on peritty maksuja liian vähän jätehuoltoyhtiön virheen takia. Ekomaksujen korotuksella kerätään rahaa kaupunkien jäteasemiin ja ekopisteisiin, kun pienissä kunnissä uudistukset on pääosin tehty.

Purjealus Tre Kronor af Stockholm saapui Turkuun

Läntisellä Rantakadulla laiturissa oleva laiva on avoin yleisölle ja se tekee kaksi lyhyttä yleisöpurjehdusta. Kesän ja alkusyksyn aikana Tre Kronor on kerännyt Itämerestä vesinäytteitä, joilla pyritään selvittämään lääkejätteiden esiintymistä meressä.

Merirosvolaiva purjehti Vaasaan

Tre Kronor af Stockholm lipui Vaasan sisäsatamaan hyvin aikein. Kesän ajan alus on tutkinut lääkejätteiden esiintymistä Itämeressä. Laivan kummi on Ruotsin kruununprinsessa Victoria.

Sekajätepussin sisällöstä puolet voisi hyödyntää

Sekajätepusseissa menee haaskuuseen paljon kierrätyskelpoista jätettä. Pusseihin kätkeytyy myös vaarallista jätettä, ilmenee jätehuoltoyhtiö Puhaksen selvityksessä.

Myrkylliset fenolit esiin - VTT kehitti uuden pikatestin

Tietyt fenoliyhdisteet ovat terveydelle haitallisia ja ne voivat aiheuttaa jopa syöpää.

Hevosenlihakohussa pelättyjä lääkejäämiä löytyi Britanniassa

Suolalihasta löytyi hyvin vähäisiä määriä fenyylibutatsoni-nimistä tulehduskipulääkettä, kertoo Britannian elintarviketurvallisuusvirasto. Tämä on ensimmäinen kerta, kun lääkettä havaittiin myyntiin päätyneessä ruuassa.

Hevoslääkettä epäillään päätyneen ruokaan Ranskassa

Ranskan maatalousministeriön mukaan on syytä epäillä, että ainakin kolme lääkejäämiä sisältänyttä hevosenruhoa on syöty. Presidentti Francois Hollande puolestaan vaatii kunnollisia pakkausmerkintöjä.

Poutun toimitusjohtaja: Tuotekehittely lisäsi kebabiin hevosenlihaa, tieto ei kulkenut

Poutun käyttämä hevosenliha on peräisin Kanadasta ja Brasiliasta. Tutkimukset jatkuvat mahdollisten lääkejäämien selvittämiseksi.

EU vahvisti unioninlaajuiset DNA-testit lihatuotteille

EU:n terveyskomissaari Tonio Borg kiitteli jäsenmaita nopeasta päätöksestä.

Hevosenlihasta löytyi lääkejäämiä Britanniassa - voinut päätyä ruokaan

Osa Britanniassa testatuista hevosenruhoista on saattanut päätyä ihmisravinnoksi. EU on yrittänyt suitsia lihasta löytyneen fenyylibutatsoni-lääkkeen käyttöä.

Pyysalo Superpesis Oy:n toimitusjohtajaksi

Aiemmin Turku-Pesiksen puheenjohtajana toiminut Jussi Pyysalo korvaa Petri Kaijansinkon Superpesis Oy:n toimitusjohtajana.

Lahden saattohoitolääkärille vapauttava tuomio

Lähes kahden vuoden ajan saattohoito-osaston vastaava lääkäri säilytti ja jakoi osaston potilaille toisilta potilailta tai kuolleiden potilaiden omaisilta saatuja, yli jääneitä lääkkeitä. Käräjäoikeus vapautti lääkärin kaikista syytteistä.

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs vierailee Lappeenrannassa

Yhdysvaltojen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck tutustuu tänään Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimustoimintaan. Oreckia kiinnostaa erityisesti vedenpuhdistusteknologia.

Kokemäenjoen lääkeainepitoisuudet selvitetään

Tutkimuksissa on selvinnyt, että ihmisten käyttämistä lääkkeistä päätyy luontoon paikoin suuriakin pitoisuuksia. Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa selvitetään, millaisia pitoisuuksia lääkejäämiä ja muita ongelma-aineita on Kokemäenjoessa. Tutkijat olettavat, että Kokemäenjoesta ei löydy merkittäviä lääkemääriä.

TS: Kaloissa tiedettyä enemmän lääkejäämiä

Åbo Akademin ja Jyväskylän yliopiston yhteinen tutkimus paljastaa, että villikaloissa on tiedettyä enemmän lääkejäämiä erityisesti tulehduskipulääkkeistä. Asiasta kertoo lauantain Turun Sanomat.

Mullistaako sähkö vedenpuhdistuksen?

Tampereen vesilaitoksella aletaan tutkia uutta vedenpuhdistusmenetelmää. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kehitetty menetelmä perustuu korkeajännitteiseen sähköpurkaukseen. Sähköpurkaus puhdistaa vedestä muun muassa bakteerit, lääkejäämät ja levämyrkyt.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle