Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kemin Länsi-Pohjan Keskussairaalan etuoven Länsi-Pohja -kyltti.

KKV selvittää Meri-Lapin sote-ulkoistuksen laillisuutta nopeutetulla aikataululla

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tehnyt Lapin hyvinvointialueelle selvityspyynnön Meri-Lapin sote-ulkoistuksesta. Vastausaika on normaalia lyhyempi eikä KKV myönnä vastaamiselle lisäaikaa.

Havainnekuva Kiimingin Alakylän uudesta puukoulusta.

Kiimingin Alakylän koulun rakentaminen viivästyy aiotusta – urakka kilpailutetaan uudelleen

Hankkeen kustannukset ovat nousseet reilun miljoonan euron verran kaksi vuotta sitten päätetystä. Uudelleenkilpailutuksen tavoitteena on vähintään viiden prosentin säästö.

Kajaanin kaupunginteatterin ulkoseiniä on maalattu ruskeaksi. Vasemmasta laidasta pilkistää vielä vanha vihreä sävy.

Kajaani käyttää isoissa rakennushankkeissa prosentin taiteeseen – kaupunginjohtaja: ”Mukana on koko nykytaiteen kirjo”

Prosenttiperiaate koskee kaikkea rakentamista, myös ympäristö- ja korjausrakentamista. Taide voi olla muutakin kuin kuvataidetta ja teokset voivat olla pysyviä tai määräaikaisia.

Punatiilinen, moderni koulurakennus.

Kaarinan Piispanlähteen kouluhanke venyy – lautakunnalle esitetään arkkitehtikilpailun keskeyttämistä

Kilpailutus on keskeytettävä, koska tarjouspyyntöä on tulkittu väärin. Myös hankinnan kohteeseen on tullut muutoksia.

Kirjekuoren osoiteikkuna, teksti Varha - Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Varhan perintäpalveluiden hankintaa puidaan markkinaoikeudessa

Varha hankki vuonna 2022 hyvinvointialueen perintäpalvelut suorahankintana Revire Perintä Oy:ltä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoo, että hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa.

Ylen kolumnisti Roope Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Julkiset kilpailutukset voivat olla ihan tajutonta puuhastelua

Julkisten kilpailutusten tarkoitus on hyvä mutta todellisuus usein yhtä helvettiä. Pienyrittäjä törmää toisinaan tarjouspyyntöihin, jotka ovat kuin absurdistanin kilpailutuskäsikirjasta.

Sairaanhoitaja kirjaa tietoja tiekoneella.

Hyvinvointialueet tulkitsevat hankintalakia varsin erikoisesti, sanoo oikeusoppinut – kilpailu- ja kuluttajaviraston mielestä lakia on rikottu

Oikeusoppineet ovat arvioineet, ettei kaikkia hyvinvointialueiden ilman kilpailutusta tehtyjä hankintoja eli sidosyksikköhankintoja ole tehty aivan lain tarkoittamalla tavalla.

Hervannan Kampus. Tampereen yliopisto.

Tampereen yliopisto lisää hankintojensa avoimuutta – julkaisi tietonsa nettipalvelussa ensimmäisenä koulutusorganisaationa Suomessa

Tampereen yliopisto julkaisi tutkihankintoja.fi-palvelussa ostotietoja vuosilta 2021 ja 2022. Hankintojen arvo vuodessa on runsaat 100 miljoonaa euroa.

Lähikuva naisesta, joka pitelee kädessään kännnykkää, toinen käsi on näppäimistöllä.

Koronajäljitykseen liittyvät hankinnat syynissä Rovaniemellä – tarkastuspäällikkö ei puolla vastuuvapautta lautakunnalle ja sote-johtajalle

Tarkastuspäällikön mukaan vastuuvapautta ei tule myöntää ennen kuin on varmistettu, etteivät hankintamenettelyssä havaitut puutteet aiheuta kaupungille kustannuksia.

Lahden kaupungintalo toimii väistötiloissa Fellmanniassa. Lähikuvassa Fellmannian sisäänkäynti.

Lahden tarkastuslautakunta haluaa selvityksen kaupungin hankintojen epäselvyyksistä

Tilintarkastuksen mukaan kolmasosa hankinnoista on tehty hankintalakia noudattamatta. Sisäinen tarkastus näkee asian toisin.

koronajäljittäjät tekevät jäljitystyötä avotoimistossa.

Rovaniemen kaupunginhallitus: koronajäljityksen suorahankinta oli poikkeustilanteessa perusteltua

Tilintarkastajan mukaan koronajäljitystyön vuokratyövoiman hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa. Kaupunginhallituksen mielestä poikkeustilanteessa suorahankinta oli perusteltu menettely.

Kyltti, jossa lukee Koronarokotukseen. Taustalla joulukuusi ja talo.

Lapin Kansa: Rovaniemen kaupunki on rikkonut hankintalakia

Tilintarkastusyhtiö KPMG:n raportin mukaan Rovaniemen kaupunki osti koronajäljityspalveluja rovaniemeläiseltä yritykseltä yli kahden miljoonan euron edestä ilman kilpailuttamista.

Kajaanin kaupungintalon pääoven julkisivu

Kajaani otti käyttöön ilmoituskanavan, jonka kautta voi ilmoittaa kaupungin toimintaan liittyvästä vakavasta väärinkäytösepäilystä

Kajaanin ilmoituskanava on kaupungin julkisilla verkkosivuilla toisin kuin monessa muussa kaupungissa. Ilmoituksen voi siis tehdä kuka tahansa, jota ilmoittajansuojelulaki koskee.

Sormet tietokoneen näppäimistöllä.

Oma Häme ottaa käyttöön vakavien väärinkäytösten ilmoituskanavan

Kanavassa hyväksytään vain nimellä tehdyt ilmoitukset. Ilmoituskanava suojaa kuitenkin ilmoittajan henkilöllisyyden, ettei häneen voida kohdistaa ilmoituksen vuoksi vastatoimia.

Lunta luodaan punaisella lapiolla.

Hämeenkyrön kunnalle huomautus hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoo päätöksessään, että kunta laiminlöi hankintalain mukaisen kilpailuttamisvelvoitteensa.

Neljän kuvan yhdistelmä, joista yhdessä kädet vetävät pellillistä leipää ulos telineestä, toisessa kaksi bussia on ajamassa sisään ja ulos terminaalista, kolmannessa asfalttikone tasoittaa asfalttia ja neljännessä auton perään on liimattu ajo-opetuskolmio.

Koneoppiminen käy miltei 40 miljardin euron markkinoiden kimppuun – kartelleja etsii menetelmä, joka olisi paljastanut aiemmat kartellit

Tehokkaampi kartellivalvonta voi tuoda kymmenien tai satojen miljoonien säästöt kuluttajille, veronmaksajille ja kansantaloudelle.

Suomalaisten kuntien vaakunoita.

EK:n selvitys: Seinäjoen seutu on yrityksille Suomen vetovoimaisin jo kuudetta kertaa peräkkäin – kunnille mittaushistorian parhaat arvosanat

Selvityksessä tulosparantajia ovat Tampereen sekä Lahden ja Ylä-Savon seudut. Osassa Suomea Venäjän läheisyys on heikentänyt sijainnin arvostusta. Yritykset arvioivat myös kuntien elinkeinopolitiikkaa.

kokkolan urheilutalo

Kokkolan 75 miljoonan euron urheilupuiston rakentamisesta valitettu hallinto-oikeuteen – kaupunginjohtaja kiistää urheilutaloon liittyvän valituksen perusteen

Kokonaisuuden toteuttaminen viivästynee, sillä valitusten käsittely hallinto-oikeudessa vie reilun vuoden.

Potilaan anestesiatiedot näkyvät Esko-potilastietojärjestelmän näytöllä.

Pirkanmaan hyvinvointialue suunnittelee kokonaan uuden potilastietojärjestelmän hankkimista

Vanhoja järjestelmiä ei selvityksen kannata yhdistellä tai parantaa. Uuden hankinta on määrä hoitaa avoimen kilpailutuksen avulla.

Naiskokki kauhoo kanakeittoa suuresta keittoastiasta tarjoiluastiaan.

Kotimaista ruokaa pöytään tavalla tai toisella – hankintalaki vaatii tasapuolisuutta, Lounais-Suomen kansanedustajat kannattavat kilpailukikkailua

Julkisten laitosten keittiöihin ei voi vain ostaa naapuripellon satoa, vaan hankinnat tehdään EU-määräysten mukaan. Ylen kyselyyn vastanneista edustajista kaikki rukkaisivat hankintaperusteita kotimaisen ruoan hyväksi.

Kokkolan Veden hallintorakennus ulkoa.

Poliisi tehnyt myös kotietsintöjä – Kokkolan Veden epäselvyyksien tutkinta jatkuu

Vesilaitosjohtokunta teki kesällä tutkintapyynnön vesilaitoksen aiemmasta toiminnasta, esimerkiksi hankinnoista ja puutteista kirjanpidossa. Ne tulivat esiin viime vuonna tilintarkastuksessa.

Läheltä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää Hangon kaupungille isoa seuraamusmaksua laittomasta hankinnasta

Hangon kaupunki pilkkoi terveyskeskuksen vastaanottopalvelujen hankinnan lainvastaisesti osiin ja laiminlöi kilpailuttamisvelvoitteensa.

Palkkasotkut korjattava nyt -kyltin kanssa ihmisiä.

Kansliapäällikkö Sami Sarvilinna kiistää väitteet hankintalain kiertämisestä – valtuutetut grillasivat Helsingin johtoa palkkafiaskosta

Helsingin valtuutetut panivat kaupungin ylimmän johdon piinapenkkiin kuukausia kestäneiden palkanmaksun ongelmien vuoksi.

Juhana Vartiainen ja Sami Sarvilinna

Oikeusoppineet: Helsingin palkanmaksun kaaokseen ajaneessa Sarastia-hankinnassa on juridisia ongelmia – "Hankintalain kiertämistähän tämä on"

Kysymys on siitä, saiko Helsinki ostaa järjestelmän ilman kilpailutusta. Oikeusoppineet pitävät hankintatapaa keinotekoisena.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Palkka ei tule tilille eivätkä potilaiden tiedot siirry järjestelmässä oikein – asiantuntija listaa neljä syytä it-hankintojen epäonnistumiseen

Hankintoihin erikoistunut konsultti esittää neljä keskeistä syytä julkisten hankintojen epäonnistumiselle.

Turun vaakuna.

Turun kaupunki jätti kilpailutuksen tekemättä – Kilpailu- ja kuluttajavirasto vaatii 30 000 euron sakkoja

KKV:n selvitysten mukaan Turun kaupunki teki tähystystutkimuksia koskevan suorahankinnan, vaikka sen olisi hankintalain mukaan pitänyt kilpailuttaa palvelut.

Kirjanpitomappi, rahaa ja laskin.

Talousrikoksista tuomitut saivat 15 miljoonaa euroa valtion koronatukea – "Tuomiot lisäsivät riskiä, että yritykseltä jää velvoitteita hoitamatta"

Verohallinto selvitti vastuuhenkilöiden rikostaustan vaikutusta yritysten lainkuuliaisuuteen. Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista rikostuomioista kertovien tietojen hyödyntämistä verovalvonnassa.

Rovaniemen kaupungintalo lumisessa maisemassa.

Rovaniemelle huomautus hankintalain rikkomisesta – kaupunki ei kilpailuttanut yli 100 000 euron ympäristönhoitokonetta

Kilpailu ja kuluttajavirasto katsoi, että uuden koneen hankintaan ei ollut lain mukaista suorahankintaperustetta.

Nollakuitua kasoina Tampereen Hiedanrannassa

Kuka nostaisi 1,5 miljoonaa kuutiota nollakuitua järven pohjasta? Tampere etsii jättiurakalle tekijää

Kaupunki on arvioinut, että nollakuidun käsittelyn kokonaiskustannukset nousisivat 20 miljoonaan euroon.

Taina Raitio ja Lasse Raitio Polven Juustolan tiloissa Saverossa Kouvolassa.

Laki ei anna kunnille mahdollisuutta suosia lähiruokaa – Kouvolassa keksittiin ratkaisu, miten saada pienet yritykset mukaan: "Win-win-tilanne"

Lähiruuan saaminen kunnan ruokalistoille vaatii kunnalta osaamista ja innostusta. Esimerkiksi Kouvolassa on haluttu pienet lähituottajat mukaan ruuantoimittajiksi heille räätälöidyn kilpailutuksen kautta.

Susanna Junttila.

Rovaniemen kaupunginhallitus otti uuteen harkintaan Korkalovaaran nuoriso- ja kirjastotilat

Kaupunginhallitus haluaa selvittää, onko sivistyslautakunnan päätös hankintalain mukainen.

Utsjoen uuden koulun rakennustyömaa.

Utsjoen kunta sai huomautuksen lainvastaisista suorahankinnoista koulujen ja monitoimitalojen rakennustöiden valvonnassa

Kilpailuttamaton suorahankinta oli arvoltaan noin 97 380 euroa. Hankintalain mukaan kaikki yli 60 000 ylittävät hankinnat tulee kilpailuttaa.

Läheltä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri osti ortopedisiä jalkineita 420 000 eurolla: sai huomautuksen lainvastaisesta suorahankinnasta

Vastuu yksilöllisesti valmistettavien apuvälineiden hankinnoista siirtyi vuoden 2021 alusta kunnilta sairaanhoitopiirin organisaatioon kuuluvalle maakunnalliselle apuvälinekeskukselle.

Pöydälle aseteltuna eri valmistajien korona kotitestejä.

Pirkanmaan koululaiset eivät ole vieläkään saaneet koronan pikatestejä – jakelu alkaa heti, kun testit saapuvat

Huoltovarmuuskeskus on jo toimittanut koululaisille tarkoitettuja pikatestejä muun muassa Uudellemaalle ja Satakuntaan. Järjestyksessä otetaan huomioon myös taudin ilmaantuvuus ja talvilomien ajankohta.

Violetit lakatut kynnet näppäimistöllä.

Turku avaa kaupungin vihjekanavan julkiseen käyttöön – kanavan kautta voi ilmoittaa väärinkäytösepäilyistä

Vihjekanavan kautta voi ilmoittaa esimerkiksi epäilyistä, jotka koskevat korruptiota, lahjontaa, virka-aseman väärinkäyttöä ja kaupungin omaisuuden tai tiedon väärinkäyttöä.

Meilahden sairaala-alue.

HUS-johtajat junailivat laitetoimittaja Agfalta 300 000 euron lahjoitusta – samoihin aikoihin sairaanhoitopiiri osti yhtiöltä palveluita ilman kilpailutusta

MOT:n hankkimat sähköpostit paljastavat, miten HUS-johtajat ajoivat aktiivisesti lahjoitusprofessuuria. Toinen osapuoli Helsingin yliopisto puolestaan epäröi lahjoituksen mainehaittaa suorahankintojen vuoksi. Lopulta hanke kaatui.

Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarasto

Epäonnisia maskikauppoja edelsi valtava poliittinen paine: "Presidentti oli kiukkuinen hallinnon saamattomuuteen", kertoi HVK:n entinen johtaja

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema oli kokenut, että painetta suojamaskien hankkimiseksi tuli ministerireittiä pitkin jopa tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä.

Muuramen vaakuna kunnantalon edustalla

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Muuramelle huomautuksen hankintalain vastaisesta toiminnasta

Muuramen kunnan saama huomautus koskee kunnan vuosien 2020 ja 2021 maa-aineshankintoja. Muurame on tänä vuonna ryhdistäytynyt ja kilpailuttanut viimeisimmät maa-aineshankintansa.

Eeva Saarela

Hankintalaki pakottaa pirstomaan työterveysyhtiön – työntekijä: "Mikä on minun paikkani tulevassa muutoksessa?"

Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin työterveysyhtiö Pirte joudutaan pilkkomaan kahdeksi yhtiöksi pikavauhtia. Seuraavan mullistuksen tuo sote-uudistus vuoden 2023 alussa.

Logomon silta

Vuosikymmen sitten turkulaiset keksivät rakentaa hienon sillan, ja sen jälkeen kaikki mahdollinen meni pieleen: tämä on Logomon sillan tarina

Turun ratapihan ylittää huippukallis silta. Hanke viivästyi vuosia, siltaa ehdittiin välillä purkaa ja rakennusyhtiö löi hanskat tiskiin – eikä silta ole täysin valmis vielä avajaispäivänäkään. Nyt kerromme, mitä oikein tapahtui.

Hoitajat työskentelevät huoneessaan tietokoneiden äärellä.

Soiten tietojärjestelmät taipuvat pienellä viilauksella uuden hyvinvointialueen tarpeisiin

Moneen muuhun sairaanhoitopiiriin verrattuna, Soite pääsee helpolla sosiaali- ja terveyspalveluiden tietojärjestelmien integroinnissa, työ on jo pääosin tehty.

Siun Soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

Siun soten uusi yhtymähallitus jätti kiistellystä Aster-hankinnasta tehdyt muistutukset pöydälle

Siun soten päätös pysyä mukana neljän sairaanhoitopiirin sosiaali- ja terveyspalveluiden uuden potilastietojärjestelmän hankinnassa näyttää päättyvän Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vetäytymiseen. Asian käsittely Siun sotessa ei ole vielä päättynyt.

Lääkäri ja potilas

Uuden potilastietojärjestelmän hankinnan valmistelu on maksanut kuntayhtymä Essotelle reilut 3 miljoonaa euroa – hanketta vastustetaan laajasti Keski-Suomessa

Kuntayhtymä Essote ja Siun Sote ovat jo hyväksyneet hankinnan ja Vaasa on siirtänyt päätöksentekoaan marraskuulle. Jos hanke kaatuu Keski-Suomessa, neljän sairaanhoitopiirin yhteistä potliastietojärjestelmähanketta ei toteuteta myöskään muuallakaan.

Itsenäisyydenaukio Turussa.

Turun kaupunki vastaa salailukritiikkiin listaamalla konserttitalosuunnitelmat yhteisellä sivustolla

Salassa pidettäviä tai ei vielä julkisia asiakirjoja on kaupungin mukaan vain muutamia.

Sairaala Novan päivystyksen sisäänkäynti ja näkymä sisätiloihin.

Satojen miljoonien eurojen potilastietojärjestelmän hankinta uhkaa kaatua kalkkiviivoilla – Jyväskylän kaupunginjohtaja esittää kaupan keskeyttämistä

Potilas- ja asiakastietojen tallennukseen ja käsittelyyn kaavailtu Aster on neljän sairaanhoitopiirin yhteishanke. Sen kustannukset ovat useamman kunnan mielestä karanneet käsistä.

Lentokone taivaalla

Savonlinnan lentoliikennettä hoitaa jatkossa liettualainen lentoyhtiö – lennot määrä alkaa vielä lokakuun aikana

Savonlinnan ja Helsingin välillä on ollut reittilentoliikennettä edellisen kerran noin puolitoista vuotta sitten.

Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalo

Pellon kunnanvaltuusto linjasi, että se ei perusta yhteisyritystä Mehiläisen tai Terveystalon kanssa

Pellon kunnanvaltuusto päätti maanantaina kokouksessaan keskeyttää selvitystyön, jossa se etsii yhteistyökumppania kunnan terveyspalveluiden tuottamiseen.

Soppåsar i en bil.

Kilpailu- ja kuluttajavirastolta huomautus Keski-Savon jätehuollolle hankintalain noudattamatta jättämisestä

Liikelaitoskuntayhtymä joutui vaihtamaan jätteiden kuljettajaa kesken sopimuskauden ja korotti samalla yritykselle maksettua hintaa korkeammaksi kuin kilpailutuksessa oli päätetty.

Meilahden tornisairaala.

HUS-päällikkö puuttui epäselviin hankintoihin, joutui syrjään tehtävästään ja palkkaa alennettiin – yritti turhaan vedota HUSin korkeimpaan johtoon

Sairaanhoitopiirissä työskennellyt päällikkö nosti epäilemänsä laittomat hankinnat esiin vuonna 2017. Sitten hän joutui ongelmiin. MOT:n hankkimat asiakirjat kertovat, että päällikkö alennettiin ja hänen palkkaansa leikattiin viidenneksellä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle