Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Naiskokki kauhoo kanakeittoa suuresta keittoastiasta tarjoiluastiaan.

Kotimaista ruokaa pöytään tavalla tai toisella – hankintalaki vaatii tasapuolisuutta, Lounais-Suomen kansanedustajat kannattavat kilpailukikkailua

Julkisten laitosten keittiöihin ei voi vain ostaa naapuripellon satoa, vaan hankinnat tehdään EU-määräysten mukaan. Ylen kyselyyn vastanneista edustajista kaikki rukkaisivat hankintaperusteita kotimaisen ruoan hyväksi.

Kokkolan Veden hallintorakennus ulkoa.

Poliisi tehnyt myös kotietsintöjä – Kokkolan Veden epäselvyyksien tutkinta jatkuu

Vesilaitosjohtokunta teki kesällä tutkintapyynnön vesilaitoksen aiemmasta toiminnasta, esimerkiksi hankinnoista ja puutteista kirjanpidossa. Ne tulivat esiin viime vuonna tilintarkastuksessa.

Läheltä-juttuihin tarkoitettu grafiikka

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää Hangon kaupungille isoa seuraamusmaksua laittomasta hankinnasta

Hangon kaupunki pilkkoi terveyskeskuksen vastaanottopalvelujen hankinnan lainvastaisesti osiin ja laiminlöi kilpailuttamisvelvoitteensa.

Palkkasotkut korjattava nyt -kyltin kanssa ihmisiä.

Kansliapäällikkö Sami Sarvilinna kiistää väitteet hankintalain kiertämisestä – valtuutetut grillasivat Helsingin johtoa palkkafiaskosta

Helsingin valtuutetut panivat kaupungin ylimmän johdon piinapenkkiin kuukausia kestäneiden palkanmaksun ongelmien vuoksi.

Juhana Vartiainen ja Sami Sarvilinna

Oikeusoppineet: Helsingin palkanmaksun kaaokseen ajaneessa Sarastia-hankinnassa on juridisia ongelmia – "Hankintalain kiertämistähän tämä on"

Kysymys on siitä, saiko Helsinki ostaa järjestelmän ilman kilpailutusta. Oikeusoppineet pitävät hankintatapaa keinotekoisena.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Palkka ei tule tilille eivätkä potilaiden tiedot siirry järjestelmässä oikein – asiantuntija listaa neljä syytä it-hankintojen epäonnistumiseen

Hankintoihin erikoistunut konsultti esittää neljä keskeistä syytä julkisten hankintojen epäonnistumiselle.

Turun vaakuna.

Turun kaupunki jätti kilpailutuksen tekemättä – Kilpailu- ja kuluttajavirasto vaatii 30 000 euron sakkoja

KKV:n selvitysten mukaan Turun kaupunki teki tähystystutkimuksia koskevan suorahankinnan, vaikka sen olisi hankintalain mukaan pitänyt kilpailuttaa palvelut.

Kirjanpitomappi, rahaa ja laskin.

Talousrikoksista tuomitut saivat 15 miljoonaa euroa valtion koronatukea – "Tuomiot lisäsivät riskiä, että yritykseltä jää velvoitteita hoitamatta"

Verohallinto selvitti vastuuhenkilöiden rikostaustan vaikutusta yritysten lainkuuliaisuuteen. Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista rikostuomioista kertovien tietojen hyödyntämistä verovalvonnassa.

Rovaniemen kaupungintalo lumisessa maisemassa.

Rovaniemelle huomautus hankintalain rikkomisesta – kaupunki ei kilpailuttanut yli 100 000 euron ympäristönhoitokonetta

Kilpailu ja kuluttajavirasto katsoi, että uuden koneen hankintaan ei ollut lain mukaista suorahankintaperustetta.

Nollakuitua kasoina Tampereen Hiedanrannassa

Kuka nostaisi 1,5 miljoonaa kuutiota nollakuitua järven pohjasta? Tampere etsii jättiurakalle tekijää

Kaupunki on arvioinut, että nollakuidun käsittelyn kokonaiskustannukset nousisivat 20 miljoonaan euroon.

Taina Raitio ja Lasse Raitio Polven Juustolan tiloissa Saverossa Kouvolassa.

Laki ei anna kunnille mahdollisuutta suosia lähiruokaa – Kouvolassa keksittiin ratkaisu, miten saada pienet yritykset mukaan: "Win-win-tilanne"

Lähiruuan saaminen kunnan ruokalistoille vaatii kunnalta osaamista ja innostusta. Esimerkiksi Kouvolassa on haluttu pienet lähituottajat mukaan ruuantoimittajiksi heille räätälöidyn kilpailutuksen kautta.

Susanna Junttila.

Rovaniemen kaupunginhallitus otti uuteen harkintaan Korkalovaaran nuoriso- ja kirjastotilat

Kaupunginhallitus haluaa selvittää, onko sivistyslautakunnan päätös hankintalain mukainen.

Utsjoen uuden koulun rakennustyömaa.

Utsjoen kunta sai huomautuksen lainvastaisista suorahankinnoista koulujen ja monitoimitalojen rakennustöiden valvonnassa

Kilpailuttamaton suorahankinta oli arvoltaan noin 97 380 euroa. Hankintalain mukaan kaikki yli 60 000 ylittävät hankinnat tulee kilpailuttaa.

Läheltä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri osti ortopedisiä jalkineita 420 000 eurolla: sai huomautuksen lainvastaisesta suorahankinnasta

Vastuu yksilöllisesti valmistettavien apuvälineiden hankinnoista siirtyi vuoden 2021 alusta kunnilta sairaanhoitopiirin organisaatioon kuuluvalle maakunnalliselle apuvälinekeskukselle.

Pöydälle aseteltuna eri valmistajien korona kotitestejä.

Pirkanmaan koululaiset eivät ole vieläkään saaneet koronan pikatestejä – jakelu alkaa heti, kun testit saapuvat

Huoltovarmuuskeskus on jo toimittanut koululaisille tarkoitettuja pikatestejä muun muassa Uudellemaalle ja Satakuntaan. Järjestyksessä otetaan huomioon myös taudin ilmaantuvuus ja talvilomien ajankohta.

Violetit lakatut kynnet näppäimistöllä.

Turku avaa kaupungin vihjekanavan julkiseen käyttöön – kanavan kautta voi ilmoittaa väärinkäytösepäilyistä

Vihjekanavan kautta voi ilmoittaa esimerkiksi epäilyistä, jotka koskevat korruptiota, lahjontaa, virka-aseman väärinkäyttöä ja kaupungin omaisuuden tai tiedon väärinkäyttöä.

Meilahden sairaala-alue.

HUS-johtajat junailivat laitetoimittaja Agfalta 300 000 euron lahjoitusta – samoihin aikoihin sairaanhoitopiiri osti yhtiöltä palveluita ilman kilpailutusta

MOT:n hankkimat sähköpostit paljastavat, miten HUS-johtajat ajoivat aktiivisesti lahjoitusprofessuuria. Toinen osapuoli Helsingin yliopisto puolestaan epäröi lahjoituksen mainehaittaa suorahankintojen vuoksi. Lopulta hanke kaatui.

Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarasto

Epäonnisia maskikauppoja edelsi valtava poliittinen paine: "Presidentti oli kiukkuinen hallinnon saamattomuuteen", kertoi HVK:n entinen johtaja

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema oli kokenut, että painetta suojamaskien hankkimiseksi tuli ministerireittiä pitkin jopa tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä.

Muuramen vaakuna kunnantalon edustalla

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Muuramelle huomautuksen hankintalain vastaisesta toiminnasta

Muuramen kunnan saama huomautus koskee kunnan vuosien 2020 ja 2021 maa-aineshankintoja. Muurame on tänä vuonna ryhdistäytynyt ja kilpailuttanut viimeisimmät maa-aineshankintansa.

Eeva Saarela

Hankintalaki pakottaa pirstomaan työterveysyhtiön – työntekijä: "Mikä on minun paikkani tulevassa muutoksessa?"

Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin työterveysyhtiö Pirte joudutaan pilkkomaan kahdeksi yhtiöksi pikavauhtia. Seuraavan mullistuksen tuo sote-uudistus vuoden 2023 alussa.

Logomon silta

Vuosikymmen sitten turkulaiset keksivät rakentaa hienon sillan, ja sen jälkeen kaikki mahdollinen meni pieleen: tämä on Logomon sillan tarina

Turun ratapihan ylittää huippukallis silta. Hanke viivästyi vuosia, siltaa ehdittiin välillä purkaa ja rakennusyhtiö löi hanskat tiskiin – eikä silta ole täysin valmis vielä avajaispäivänäkään. Nyt kerromme, mitä oikein tapahtui.

Hoitajat työskentelevät huoneessaan tietokoneiden äärellä.

Soiten tietojärjestelmät taipuvat pienellä viilauksella uuden hyvinvointialueen tarpeisiin

Moneen muuhun sairaanhoitopiiriin verrattuna, Soite pääsee helpolla sosiaali- ja terveyspalveluiden tietojärjestelmien integroinnissa, työ on jo pääosin tehty.

Siun Soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

Siun soten uusi yhtymähallitus jätti kiistellystä Aster-hankinnasta tehdyt muistutukset pöydälle

Siun soten päätös pysyä mukana neljän sairaanhoitopiirin sosiaali- ja terveyspalveluiden uuden potilastietojärjestelmän hankinnassa näyttää päättyvän Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vetäytymiseen. Asian käsittely Siun sotessa ei ole vielä päättynyt.

Lääkäri ja potilas

Uuden potilastietojärjestelmän hankinnan valmistelu on maksanut kuntayhtymä Essotelle reilut 3 miljoonaa euroa – hanketta vastustetaan laajasti Keski-Suomessa

Kuntayhtymä Essote ja Siun Sote ovat jo hyväksyneet hankinnan ja Vaasa on siirtänyt päätöksentekoaan marraskuulle. Jos hanke kaatuu Keski-Suomessa, neljän sairaanhoitopiirin yhteistä potliastietojärjestelmähanketta ei toteuteta myöskään muuallakaan.

Itsenäisyydenaukio Turussa.

Turun kaupunki vastaa salailukritiikkiin listaamalla konserttitalosuunnitelmat yhteisellä sivustolla

Salassa pidettäviä tai ei vielä julkisia asiakirjoja on kaupungin mukaan vain muutamia.

Sairaala Novan päivystyksen sisäänkäynti ja näkymä sisätiloihin.

Satojen miljoonien eurojen potilastietojärjestelmän hankinta uhkaa kaatua kalkkiviivoilla – Jyväskylän kaupunginjohtaja esittää kaupan keskeyttämistä

Potilas- ja asiakastietojen tallennukseen ja käsittelyyn kaavailtu Aster on neljän sairaanhoitopiirin yhteishanke. Sen kustannukset ovat useamman kunnan mielestä karanneet käsistä.

Lentokone taivaalla

Savonlinnan lentoliikennettä hoitaa jatkossa liettualainen lentoyhtiö – lennot määrä alkaa vielä lokakuun aikana

Savonlinnan ja Helsingin välillä on ollut reittilentoliikennettä edellisen kerran noin puolitoista vuotta sitten.

Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalo

Pellon kunnanvaltuusto linjasi, että se ei perusta yhteisyritystä Mehiläisen tai Terveystalon kanssa

Pellon kunnanvaltuusto päätti maanantaina kokouksessaan keskeyttää selvitystyön, jossa se etsii yhteistyökumppania kunnan terveyspalveluiden tuottamiseen.

Soppåsar i en bil.

Kilpailu- ja kuluttajavirastolta huomautus Keski-Savon jätehuollolle hankintalain noudattamatta jättämisestä

Liikelaitoskuntayhtymä joutui vaihtamaan jätteiden kuljettajaa kesken sopimuskauden ja korotti samalla yritykselle maksettua hintaa korkeammaksi kuin kilpailutuksessa oli päätetty.

Meilahden tornisairaala.

HUS-päällikkö puuttui epäselviin hankintoihin, joutui syrjään tehtävästään ja palkkaa alennettiin – yritti turhaan vedota HUSin korkeimpaan johtoon

Sairaanhoitopiirissä työskennellyt päällikkö nosti epäilemänsä laittomat hankinnat esiin vuonna 2017. Sitten hän joutui ongelmiin. MOT:n hankkimat asiakirjat kertovat, että päällikkö alennettiin ja hänen palkkaansa leikattiin viidenneksellä.

Uusi Kymenlaakson pelastuslaitoksen puna-keltainen paloauto.

Pelastuslaitokset tekivät paloautojen miljoonahankinnan kilpailun vastaisesti, markkinaoikeus esti kaupan – nyt 8 pelastuslaitosta ei saa hankkia paloautoja

Avin pelastusylitarkastajan mukaan paloautojen oston lykkääntyminen voi heikentää työturvallisuutta, koska pelastuslaitoksilla on käytössä vanhoja paloautoja jopa 70–80-lukujen vaihteesta. Työtapaturmat liittyvät usein juuri vanhoihin paloautoihin.

Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio

Rovaniemen tarkastuspäällikkö ei puolla vastuuvapautta kaupunginjohtajalle – haluaisi säästää hänet silti siviili- ja rikosprosessilta

Kaupungin tarkastuslautakunta päättää esityksestään valtuustolle keskiviikkona 16. kesäkuuta. Lopullisesti vastuuvapaudesta päättää kaupunginvaltuusto kokouksessaan ensi maanantaina 21. kesäkuuta.

Kuvassa on Meilahden tornisairaala heinäkuussa 2020.

Police launches HUS procurement investigation

At least 200 million euros have been spent in non-competitive procurements, according to an audit.

Puheenjohtajan nuija Joutsan kunnanvirastolla. Muuramen kunnallispolitiikassa on ollut kuohuntaa viime keväästä lähtien.

Muuramen kunnanhallitus vastasi tarkastuslautakunnalle: virheitä on tehty, mutta vahinkoa ei tullut

Tarkastuslautakunta syytti kunnanhallitusta työnsä häirinnästä ja vaati selitystä yli 1,3 miljoonan euron hankintalain vastaisiin hankintoihin. Kunnanhallituksen mukaan summa sisälsi virheellistä tietoa.

 Kuvassa on Anna-Maja Henriksson.

Hyvä veli -verkostojen kimppuun käydään jämerällä ohjelmalla – Henriksson: Korruptiota esiintyy yhteiskunnan kaikilla tasoilla

Hallitus hyväksyi Suomen ensimmäisen korruption vastaisen strategian. Korruption riskialuiena pidetään Suomessa poliittisen päätöksenteon ja julkisten hankintojen lisäksi muun muassa rakennusalaa, ulkomaankauppaa ja urheilua.

Näkymä Lahden keskustaan vanhan linja-autoaseman suunnalta

Lahden kaupunki ottaa harteilleen Ranta-Kartanon pysäköintitalon rakentamisen

Kaupunki kiirehtii hanketta, sillä Ranta-Kartanon uusille asuinkortteleille pitää saada autopaikat.

En person skriver på en laptop-dator

Kemissä otetaan käyttöön ilmiantokanava ensimmäisten kaupunkien joukossa – väärinkäytöksestä voi ilmoittaa nimettömästi

Ilmoituskanava perustuu Euroopan Unionin Whistleblow-direktiiviin, jonka tarkoitus on suojata ilmoittajaa mahdollisilta kostotoimilta.

kädet tarttuvat lasertulostimen värikasettiin

Rovaniemi ei liity yhteiskilpailutukseen, vaan kilpailuttaa tulostuspalvelut itse

Muutosesityksen teki Hannu Ovaskainen (kesk.), joka on kopioalan yrittäjä.

Mies asentaa webastoa autoon.

Hämeenlinnan yrittäjät torjuvat Elinkeinoelämän keskusliiton madonluvut kaupungin yritysilmastosta

EK:n selvityksessä Hämeenlinnan seudun yritysilmapiiri romahti neljässä vuodessa. Myös Hämeenlinnan kaupunki oli kaupunkien listan häntäpäässä.

Lentokone Porin lentokentällä

Analyysi: Porin konsulttikohussa puhutaan asiasta ja asian vierestä – tärkein kysymys jää tilintarkastajan selvityksen ulkopuolelle

Toimittaja Antti Laakso arvioi, että lentoliikenteen konsulttikohussa hankintalain tulkinnat ovat yleisön mielestä toisarvoinen asia.

Joulun jälkeen alkavat alennusmyynnit.

Oulun seudun vetovoima on heikentynyt: EK:n kuntarankingissa Oulu on sijalla 18 – kuntapäätöksenteon yrityslähtöisyyden puutetta moititaan

Oulun seudun yritysten näkemykset paikallisesta elinkeinopolitiikasta olivat selvästi aikaisempaa kriittisempiä.

Tampereen areenan rakennustyömaa.

Työllistämisestä voi saada lisäpisteitä kuntien kilpailutuksissa

Tampereen tavoitteisiin kuuluu, että kolme prosenttia hankinnan arvosta käytettäisiin työllistämiseen.

Kuvakaappaus Hämeenlinnan kaupungin verkkosivusta

Kunta-Kati hankittiin ilman kilpailutusta – Hämeenlinnalle huomautus

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Hämeenlinnan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Sairaalapomot lain yläpuolella: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

HUSin Siltasairaalan rakennuksia pimeällä kuvattuna.

HUSin johtaja osallistui kilpailutuksiin, jotka voitti hänen perhetuttunsa yhtiö – MOT:n lähde: ”Tämä hulluus täytyy lopettaa”

Johtaja kiisti vaikuttaneensa kilpailutuksiin tai hyötyneensä niistä. MOT-toimituksen selvityksen mukaan HUSissa on voitu väärinkäyttää verorahaa 90-luvulta asti.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Sairaalapomoilla piikki auki: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle