Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hämeen lääninhallituksen vanha päärakennus ja Hämeenlinnan raatihuone suojellaan erityislailla

Hämeenlinnan keskustan vanhat hallintorakennukset ovat valtakunnallisesti arvokkaita kulttuurihistoriallsia ja rakennustaiteellisia kohteita.

Koronatilanne Norrbottenissa hieman laantunut, mutta yhä vakava

Uusien sairaustapausten määrä on laskussa Kiirunaa lukuunottamatta koko läänissä.

New social and health services reform proposal heads for review

Under the government's proposal, social, health and rescue services will be shifted to new regional authorities.

Rovaniemen lääninhallituksen korttelin kohtalo herätti kolme kansanedustajaa – kysymys hallitukselle

Valtion omistama Senaatti-kiinteistöt on hakenut Rovaniemen lääninhallituksen kortteliin kaavamuutosta, jonka tavoitteena on rakentaa tontille kaksi kerrostaloa ja hotelli.

Unto Hämäläisen kolumni: Politiikkaa hallitsee koston kierre – keskustele

Suomalaista politiikkaa hallitsee koston kierre, jossa uusi hallitus kostaa edellisen hallituksen "pahat" teot. Pääpuolueet ovat kukin vuorollaan kampittaneet toisiaan. Eduskunnan sote-kiista muistuttaa 90-luvun riitaa lääneistä, kirjoittaa Unto Hämäläinen. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Entinen lääninhallituksen alue tulossa myyntiin Rovaniemellä

Rakennuskulttuuriltaan arvokasta entisen lääninhallituksen aluetta markkinoidaan jo ennakkoon Senaatti-kiinteistöjen internetsivuilla. Myydäkin alueen jo periaatteessa voi.

Lapin lääninhallituksen tontille suunnitellaan hotellia

Rovaniemellä suunnitellaan lääninhallituksen kiinteistön tontille hotelli- ja ravintolatoimintaa sekä asuntoja.

Mainettaan parempi ammattimies: pyöveli mestasi, poltti ja piiskasi, mutta saattoi silti jäädä historiaan kilttinä ja lapsirakkaana

Pyövelin paikka oli kirkon perällä, sillä virkaa ei arvostettu. Miehet tekivät kuitenkin pitkiäkin työuria oikeudenpalvelijoina, joiksi moni pyöveli itsensä mielsi. Joukossa oli pukareita, mutta myös rauhan miehiä, joiden polvella lapsen oli hyvä istua.

NRK: Norja laittaa kunta- ja läänikartan uusiksi

Norjassa hallitus aikoo leikata läänien määrän puoleen ja vähentää kunnista 70 pois.

San Francisco hyväksyi täysin palkallisen vanhempainvapaan

Kyseessä on toistaiseksi harvinainen etu Yhdysvalloissa. Viime aikoina palkallinen vanhempainvapaa on kuitenkin noussut yhteiskunnalliseen keskusteluun muun muassa esivaalikampanjoissa.

Lapin seurakunnat eivät aio piilotella turvapaikanhakijoita

Lapin seurakunnat ovat varautuneet avustamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, mutta vain lain sallimissa rajoissa, eli esimerkiksi keskusteluapua antaen. Esimerkiksi turvapaikanhakijan piilottelusta voi saada virkarikossyytteen.

Ruotsin aluejako uusiksi – 21 läänistä ja maakäräjästä kuusi suuraluetta

Ruotsin hallituksen tavoitteena on tehostaa muun muassa sairaanhoidon järjestämistä läänejä ja maakäräjiä vähentämällä. Suomen sote-esityksessä on 15 sote-aluetta ja 18 itsehallintoaluetta.

Häme vai Kanta-Häme? Maakuntanimestä vilkas keskustelu – jo 20 vuotta sitten

Hämeen maakuntahallituksen avaus maakunnan nimen muuttamisesta herätti heti vilkkaan keskustelun sosiaalisessa mediassa. Kanta-Hämeen muuttaminen Hämeeksi ei tosin ole esillä ensimmäistä kertaa.

Itsehallinto tulee, Etelä-Karjala on valmis

Päällekkäiset valtion aluehallinto, maakuntahallinto ja kuntayhtymät laitetaan yhteen maakuntahallintoon, jota kutsutaan itsehallinnoksi. Mitä se merkitsee ja mikä muuttuu? Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen ja Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen vastaavat.

Pohjois-Ruotsiin voi tulla melkein Britannian kokoinen jättilääni

Ruotsissa ollaan valmistelemassa lääneihin suorastaan täysremonttia. Pohjoiseen uudistus voisi toteutuessaan muodostaa jättimäisen Norlannin läänin, joka olisi suurempi kuin Valko-Venäjä ja melkein yhtä iso kuin Britannia.

Koulu säästää kirjakustannuksissa – oppilaat lukevat vanhentunutta tietoa Suomen lääneistä

Koulut painiskelevat pienten budjettien kanssa, minkä takia oppikirjat kiertävät oppilaalta toiselle useita vuosia. Sähköisten oppimateriaalien odotetaan päivittyvän nopeasti, jolloin vanha tieto ei jää roikkumaan.

Ministeriöt jättivät selvityksensä: Itsehallintoalueille ollaan valmiita luovuttamaan vain murusia vallasta

Hallintoasiantuntijat pettyivät ministeriöiden vähäiseen tahtoon luovuttaa valtaa ja uudistaa rakenteita maakuntien itsehallintouudistuksessa.

Haaparannalle 2 miljoonaa euroa turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta

Ruotsin hallitus ehdottaa lisätalousarviossaan, että lääneihin ja kuntiin jaetaan yhteensä 1,1 miljardia euroa turvapaikanhakijoista aiheutuneisiin kustannuksiin.

Näkökulma: Läänien paluu?

1990-luvun puolen välin jälkeen alkanut aluehallinnon myllerrys lähestyy täyttä ympyrää. Uusi aluehallinto sote-tehtävineen haiskahtaa erehdyttävästi lääniltä ja tuleva ylin virkamies maaherralta.

Turvallisuusarvio päivitettiin: Ei turvapaikkaa irakilaisille lähtöalueen perusteella, yksilöllinen tilanne ratkaisee

Turvallisuusarviota on lievennetty erityisesti Babylonin läänin ja Kirkukin kaupungin osalta.

Professori: "Sotealue huono, koska lyhenne, avit ja elyt ihan hirveitä, joutavat pois, läänit takaisin"

Sote-uudistus jakaa Suomen itsehallintoalueisiin. Nimiä uusille alueille ei ole vielä päätetty. Lääneistä luovuttiin reilut viisi vuotta sitten. Ota kantaa puolesta tai vastaan jutun pohjalta löytyvässä läänikyselyssä.

Malmön keskustassa 400 romanialaisen laiton leiri – "Kestämätön tilanne"

Malmön ympäristölautakunta päätti huhtikuussa häätää ihmiset leiristä, mutta lääninhallitus esti aikeen.

Tästä se taas lähtee – Sipilän hallituksen ensimmäinen sote-selvitys valmis

Sääennuste: poliittista myrskyä ja tuulta luvassa, jos uutta sote-selvitystä lähdetään toteuttamaan. Selvityshenkilöt esittävät, että Suomi jaetaan 9–12 itsehallintoalueeseen, jotka järjestävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Muutos nykyiseen olisi valtava vallan uusjako.

Ruotsalaiset seksin ostajat yhä nuorempia

Vielä vuonna 2008 seksin ostaja oli Tukholman poliisin mukaan useimmiten 50-vuotias ruotsalainen mies. Nykyään monet ostajat ovat 18–25-vuotiaita.

Maakuntaliitto luopuu Keski-Suomen Talosta

Keski-Suomen maakuntahallitus on päättänyt myydä Sepänkadulla sijaitsevan talonsa Jykes Kiinteistöille. Maakuntaliiton väki muuttaa loppuvuodesta entisen lääninhallituksen tiloihin.

Seurakunnat yhteen vai ei – "Tämä on oikeastaan korkeammassa kädessä"

Kirkolliskokouksessa päätetään, rakentuuko kirkon tulevaisuus nykyiselle seurakuntapohjalle vai seurakuntayhtymien kautta. Suuresta seurakuntaliitoksesta ei ole kysymys, vaan enemmänkin kuntayhtymämallista. Siinä jokaisen seurakunnan tulisi liittyä johonkin seurakuntayhtymään. Liittymisestä huolimatta työ tehtäisiin seurakunnan alueella, kuten nytkin.

"Läänit voidaan kyllä palauttaa" – Lapissa myllättäisiin aluehallintoa vielä EK:ta enemmän

Lapin liiton maakuntajohtaja Mika Riipin mielestä aluehallintoa on remontoitava vielä rajummin, mitä Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) esittää. EK yhdistäisi ely-keskukset ja aluehallintovirastot lääneiksi. Lapin liitto haluaa maakuntahallinnon, joka päättäisi alueen kehittämisrahoista ja ottaisi hoitaakseen kuntien tehtäviä.

Pyövelin arki: päänkatkaisu silloin tällöin, työmatkoja ja kirkossa paikka vain takarivissä

Pohjanmaan pyöveleiden työmatkat olivat pitkiä, ja vuosiansiot saattoivat nousta kohtalaisiksi, varsinkin jos mestauksia oli paljon. Väliaikoina pyövelit hankkivat elantoaan maata viljelemällä. Kaksi pyöveliä joutui itse mestauspölkylle, ja yksi hukkui.

Akatemiaprofessori Tuori: Kuka tietää oman avinsa ylijohtajan nimen?

Akatemiaprofessori Kaarlo Tuori Helsingin yliopistosta ei ymmärrä vieläkään, miksi lääninhallitusjärjestelmä piti lakkauttaa.

Pyövelin kirveestä katkesi yli neljäsataa päätä Pohjanmaalla

1600–1800-luvuille sijoittuu ajanjakso, jolloin Suomessa vielä toimi pyövelien ammattikunta. Sen pääasiallinen tehtävä oli toimeenpanna kuolemanrangaistukset, jotka Suomessa tehtiin yleensä katkaisemalla kaula kirveellä. Pyövelien ammatti on herättänyt viime aikoina tutkijoiden kiinnostuksen.

Museovirasto: Kuopion sairaanhoito-oppilaitos suojeltava

Museovirasto on antanut ely-keskukselle lausunnon, jonka mukaan Kuopion Sairaalakadulla sijaitseva entinen oppilaitos tulisi säilyttää. Kuopio on suunnitellut entisellä lääninsairaalan alueella sijaitsevan rakennuksen purkamista.

Myös Ruotsi aloittaa aluehallinnon uudistuksen

Ruotsin hallitus on aloittamassa samankaltaista uudistusta, jossa Suomen hallitus epäonnistui pahoin. Ruotsissa pyritään muuttamaan 1600-luvulta periytyvää läänijakoa.

Pohjois-Norjassa alkoi suurin sotaharjoitus sitten vuoden 1967

Norjan puolustusvoimien suurin sotaharjoitus Pohjois-Norjassa lähes puoleen vuosisataan on alkanut. Joint Viking – nimiseen harjoitukseen osallistuu 5000 sotilasta kaikista aselajeista ja kodinturvajoukoista.

Suuri osa paikallisista lakkauttaisi Finnmarkin maahallinnon Pohjois-Norjassa

Suuri osa Pohjois-Norjan Finnmarkin alueen asukkaista lakkauttaisi edelleen Finnmarkin maahallinnon FeFo:n. FeFo omistaa ja hallinnoi Finnmarkin läänin maita ja luonnonvaroja. FeFo:n vastustus on kuitenkin laskenut vuoden 2006 tutkimuksesta.

Myrsky katkaisi voimajohdon - koko Pohjois-Norja ilman sähköä tuntien ajan

Pohjois-Norjassa elettiin lähes täydessä pimeydessä tuntien ajan torstaina illalla. Myrskytuuli katkaisi suurjännitelinjan, joka tuo sähköä Norjan kolmeen pohjoisimpaan lääniin.

Vaala pääsemässä vihdoin henkiseen kotiinsa

Ensi viikko on Vaalan kunnassa historiallinen. Valtioneuvosto käsittelyyn tullee esitys kokonaisen kunnan siirtämisestä maakunnasta toiseen. Kolme neljästä vaalalaisesta katsoo olevansa jo nyt pohjoispohjalaisia, mutta osa ei luovu kainuulaisuudestaan, vaikka keisari niin määräisikin.

Pohjois-Norjassa haluttaisiin kalastusrajoituksia ulkomaisille kalastajille

Pohjois-Norjan paikallinen hallintoelin Finnmarkseiendommen (FeFo) haluaa kalastusrajoituksia ulkomaalaisille kalastajille, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

KHO palautti vanhan kiellon: Kelkka- ja mönkijäsafareille tyrmäys

Korkein hallinto-oikeus on vahvistanut Hämeen lääninhallituksen yli 30 vuotta sitten määräämän maastoajoneuvokiellon. Käytännössä se kieltää läntisen Salpausselän virkistysalueella tapahtuvan moottoriajelun.

Sote synnyttää reuna-alueen Suomen keskelle

Valmisteilla oleva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus repii muutenkin hallinnoltaan hajanaista Keski-Suomea. Keski-Suomen hallinto on hajonnut entisen läänin alueelta monen organisaation reuna-alueeksi.

Turku, Tampere vai joku muu? Näin vaasalaisvaltuutetut vastasivat Vaasan erva-suuntaan

Vaasalaiset valtuutetut kaipaavat enemmän tietoa sairaanhoidon erikoisvastuualueiden hyödyistä ja haitoista. Turku, Tampere vai joku muu? Yle Pohjanmaa ja Yle Österbotten toteuttivat kyselyn, jossa selvitettiin valtuutettujen mielipiteitä siitä, mihin Vaasan pitäisi kuulua.

Pohjois-Ruotsin Gállokin kaivoksen vastustajille erävoitto

Norrbottenin lääninhallitus hylkäsi Jokkmokk Iron Mines -yrityksen lupahakemuksen louhia malmeja Gállokissa. Asia ei kuitenkaan ole loppuunkäsitelty.

Pienpuolueet haastavat sosiaalidemokraatit Pohjois-Ruotsissa

Ruotsalaiset äänestävät sunnuntaina muun muassa kuntavaaleissa. Pohjois-Ruotsissa useat valtakunnallisten puolueiden ulkopuolelta tulevat kuntapuolueet haastavat läänin valtapuolueen, sosiaalidemokraatit.

Northlandin Kaunisvaaran kaivoksella epäillään päästövuotoja

Northland Resources -kaivosyhtiön Kaunisvaaran kaivoksella on kesän aikana vuotanut vesiä yli läjitysaltaan patojen, kirjoittaa Norrländska Socialdemokraten -lehti verkkosivuillaan. Kaivoksen mukaan kaikki on kunnossa.

Mitterrandin poika pyrkii Ruotsin valtiopäiville

25-vuotias Hravn Forsne kertoo tavanneensa isänsä muutamia kertoja, ennen kuin tämä kuoli syöpään.

Nämä ministerit ovat ponnistaneet Etelä-Savosta 1917–2014

Selvitimme alueen kansanedustajatehtävistä nousseet ministerit aina Suomen itsenäisyydestä vuodesta 1917 lähtien. Mikkelin-, Mikkelin läänin- ja Etelä-Savon vaalipiiristä on noussut näin laskettuna viisitoista ministeriä.

Ruotsin luonnonsuojeluvirasto: Mielipiteemme Pyhäjoesta yhtä painava kuin suomalaisten

Luonnonsuojeluvirasto on toimittanut Ruotsin lähetevastauksen Pyhäjoen ydinvoimalasta Suomen ympäristöministeriölle. Suurin osa ruotsalaisista viranomaisista, kunnista ja lääninhallituksista suhtautuu suunniteltuun ydinvoimalaan kielteisesti.

Pohjanmaan liitto juhlii kaksikymppisiään - kaavoitus liiton tärkein työ

Pohjanmaan liitto juhlii kaksikymmentävuotista taivaltaan Vaasassa. Maakuntaliiton työ on muuttunut vuosien varrella, mutta kaavoitus on edelleen yksi tärkeimmistä liiton tehtävistä, sanoo maakuntajohtaja Olav Jern.

Sote-sopu yllätti – keskipohjalaisilta myönteisiä arvioita

Edes vastuukunnan isännän roolin vaihtuminen Oulun rengiksi ei tuntunut haittaavan Kokkolaa. Perhossa uskotaan edelleen lähipalveluiden säilymiseen. Kruunupyyssä ennakoidaan vanhan Vaasan läänin jakaantumisen tuovan ongelmia.

Pelastuslaitosten yhdistäminen ei innosta Varsinais-Suomessa

Hallitus suunnittelee Varsinais-Suomen ja Satakunnan pelastuslaitosten yhdistämistä poliisilaitosten mallin mukaisesti vuoden 2016 alusta. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jari Sainio uskoo, että toimintaa voisi tehostaa myös ilman alueiden yhdistämistä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle