Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tutkimusmatkailija löysi Hossasta lisää kalliomaalauksia – hyödynsi NASAn menetelmiä

Hossan Värikalliot paljastavat pikkuhiljaa salaisuuksiaan.

Tässä on maailman vanhin tunnettu luolamaalaus: Myyttiset olennot metsästävät indonesialaisessa maalauksessa

Australialaisen yliopiston tutkijoiden mukaan maalaus on tehty noin 44 000 vuotta sitten.

Ristiinan Astuvansalmen kalliomaalaukset hyväksytty osaksi eurooppalaista suosittua kulttuurireittiä

Perjantaina Mikkelissä järjestettävässä kansainvälisessä kalliotaideseminaarissa esitellään Euroopan neuvoston hyväksymää kalliotaidereittiä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia seudun matkailutoimijoille.

Ääniarkeologian tutkijat selvittävät, vaikuttiko kaiku kalliomaalauspaikkojen valintaan – äänityksiä Itä-Suomessa

Tutkijat tekivät äänityksiä Enonkoskella Ukonvuoren kalliomaalausten äärellä ja Kolilla Pirunkirkossa.

Kalliotaide antaa vihiä kivikauden ihmisen liikkeistä

Tapaamispaikoissa solmittiin suhteita ja saatiin kulttuurivaikutteita.

More Stone Age rock art found in Finnish lake district

Red stripes and hand markings, partially hidden under lichen, have been discovered on the shore of Lake Saimaa.

Saimaan rannalta löydetty uusia kivikautisia kalliomaalauksia

Maalaukset sijaitsevat Tikaskaarteenvuoren seinämässä.

Nauta mikä nauta – Aasiasta löydetty esittävä luolataide päihitti Euroopan luolien eläinkuvat tuhansilla vuosilla

Vanhimpien eläintenkuvien on luultu syntyneen Euroopassa. Borneolaislöytöjen mukaan samalla asialla oltiin Euraasian molemmilla laidoilla, Aasiassa jo Eurooppaa ennen.

Valokuvaaja otti poikkeuksellisella menetelmällä kuvia kalliomaalauksista – katso videolta, tunnistatko, mitä kuvien maalaukset esittävät: sarvet vai kädet?

Harrastevalokuvaaja otti poikkeuksellisella menetelmällä kuvia Mikkelissä sijaitsevista Astuvansalmen kalliomaalauksista. Kuvat ovat yhä täynnä arvoituksia, ja siksi ne antavat katsojalle tilaa pohtia, mistä muinaiset kuvat kertovat.

Etkö saanut selvää Hossan kalliomaalauksista? Ei hätää, tähänkin on nyt puhelinsovellus

Mobiilisovellus tarjoaa monipuolista tietoa, mutta käyttäjä pääsee myös tekemään omia maalauksia ja jakamaan niitä.

Todellinen yllätys: Uudenmaan länsipuolelta löytyi kolme kalliomaalausta 15 kilometrin säteellä toisistaan

Viimeisin löydös on vielä vahvistamaton. Se sijaitsee Raaseporin rajan tuntumassa, Salon puoleisessa päädyssä Määrjärveä.

Arkeologit: Näkkälän seidan kuvat ovat luonnon tekemiä – Saamelaismuseo haluaa tutkia löydöksiä yhteistyössä Pentikäisen kanssa

Suurin osa paikalla käyneistä arkeologeista on yhtä mieltä siitä, että Näkkälän seitakiven värit ovat granitoidikiven ominaisuuksiin kuuluvia eivätkä kalliomaalauksia, sanoo Saamelaismuseo Siidan arkeologi Eija Ojanlatva.

"Hätkähdyttävä viesti tuhansien vuosien takaa" – retkeilijä löysi sattumalta kivikautisen kalliomaalauksen

Anssi Toivanen löysi ennestään tuntemattoman kalliomaalauksen helmikuussa. Hämmästyksekseen hän löysi parin viikon päästä vielä toisenkin.

Ennestään tuntematon kalliomaalaus löydettiin Leppävirralta

Pohjois-Savosta tunnetaan uuden löydön lisäksi vain yksi ihmishahmoa kuvaava kalliomaalaus Rautalammilta.

Ratkaisiko kaiku kalliomaalausten paikan? Hossan Värikallio kiehtoo tutkijoita

Hossan Värikallion maalaukset maalattiin tuhansia vuosia sitten ja ne ovat edelleen näkyvillä. Säilymisen yksi tae on ollut kallion pintaan mineraaleista ja vedestä muodostunut kalvo. Mutta miksi maalaukset ovat juuri tuolla paikalla? Valittiinko paikka laulaen ja rummuttaen?

"Rasvaa, verta ja punamultaa" - uusi kalliomaalaus löytyi Etelä-Savon Puumalasta

Arkeologin mukaan kivikautisessa kalliomaalauksessa on tikku-ukko ja ehkä toinen tikku-ukko. Ikää kuvalla on vähintään 3500 vuotta.

Löytyikö Maskusta harvinainen luolamaalaus? – Suomen luolista valmistui tietoteos

Mätikän luolasta löytynyt punainen muutaman kämmenen kokoinen läntti ei vielä ole varmistunut ihmisen tekosiksi, mutta tunnusmerkit ovat vahvat.

Kalliomaalausten viestit kiehtovat mutta tuskin koskaan aukeavat

Suomen runsaat sata tunnettua kalliomaalausta ovat uhmanneet aikaa tuhansia vuosia. Muinaistaiteen harrastajia kiehtovat näennäisen yksinkertaiset kuvat ja niiden välittämä kuva kivikauden ihmisten maailmasta. Tulkinta vain tuntuu aina karkaavan jonnekin ajan ikuisuuksiin.

Käsien jäljet kertovat: Esihistorian taiteilijat olivat pääosin naisia

Arkeologi Dean Snow tutki maalaajien sukupuolta luoliin jätetyistä kivikautisista kädenjäljistä ja totesi käsityksen miesmaalareistä perusteettomaksi.

Vienanmeren kalliopiirroksista turistikohde EU-rahalla

Ainutlaatuisesta Uikujoen kalliopiirrosalueesta yritetään tehdä toimiva turistikohde. Asialla on EU, jonka rahoilla pyritään kehittämään kalliopiirrosalueen palvelutasoa. Nyt osaa kivikautisista kalliopiirroksista pidetään piilossa vahinkojen pelossa.

Stone Age drawings found at unusual site

Discovered last year, but professionally examined for the first time this week, the ancient rock paintings are at ground level, not high on a cliff face.

Uusi kalliomaalaus löytyi yllättävästä paikasta Heinävedeltä

Heinäveden Juojärveltä, Luutsalon saaresta, on löytynyt kivikautinen kalliomaalaus. Ikää sillä on useita tuhansia vuosia. Erityisen kiinnostava löytö on nimenomaan sijaintinsa vuoksi

Retkeile ja näe viestejä vuosituhansien takaa

Raikkaan talvipäivän voi viettää myös kalliomaalauksia bongaten. Maalauksista kiinnostuneille on julkaistu uusi bongarin käsikirja. Kalliomaalaukset kertovat siitä, mihin Suomessa ennen uskottiin.

Tutkimus: Kivikauden taiteilija piirsi todenmukaisemmin kuin nykykollegansa

Unkarilaistutkijat selvittivät tuhannesta kuvasta, miten luolamaalarilta onnistui liikkeen kuvaaminen ja miten siinä pärjää tämän päivän taiteilija.

Varkaat veivät kivikauden kalliopiirroksia Yhdysvalloissa

Karkealla kädellä kalliosta runnellut taideteokset ovat intiaanien pyhiä kuvia tuhansien vuosien takaa. Pimeillä markkinoilla niistä ei makseta kuin satasia.

Kalliotaidekeskushanke pysyy vireillä

Ristiinassa on jo vuosia tehty pohjatyötä Astuvansalmen kalliomaalausten hyödyntämiseksi muun muassa matkailussa. Osittain tämän takia paikkakunnalla perustettiin kuutisen vuotta sitten Suomen Kalliotaideyhdistys. Yhdistyksen puheenjohtaja Marja Kauppi lupaa, että työ jatkuu, vaikka kalliotaidekeskuksen perustamiseen tulleekin pieni hidastuskerroin Ristiinan liittyessä vuodenvaihteessa Mikkeliin.

Tutkijat: Neandertalinihmiset ehkä ensimmäisiä luolamaalareita

Tuoreen tutkimuksen mukaan vanhimmat luolamaalaukset löytyivät Espanjasta.

Tutkimus: Ranskan kalliomaalaukset maailman vanhimpia

Tutkijat ovat pitkään väitelleet, ovatko monimutkaiset eläinpiirrokset Chauvet'n luolassa maailman vanhimpia kalliomaalauksia.

Kivikauden lapset opettelivat tekemään taidetta

Ranskalaisesta Dordognesta on löytynyt luolamaalausten joukosta lasten sormenjälkiä. Arkeologit arvelevat, että alueen kivikautiset asukkaat kannustivat lapsia opettelemaan taiteen tekemistä jo nuorella iällä.

Kivikauden kalliomaalaukset eivät ole taidetta

Punamultamaalilla on maalattu suomalaistaloja satoja vuosia, mutta punamultaa käytettiin esineiden värjäämiseen jo kivikaudella. Myös kivikauden kalliomaalaukset tehtiin punamullalla. Arkeologin mielestä kalliomaalaukset ovat kiehtovia, mutta taidetta ne eivät ole.

Haltiakäärmeet nousivat esiin uskomuksissa

Suomalaisiin muinaisuskomuksiin kuuluu haltiakäärme. Ranta- eli tarhakäärmeitä pidettiin ennen lemmikkeinä, ja niille uhrattiin karjaonnen vuoksi. Arkeologi Timo Muhonen on tutkinut uhripuiden, kiviröykkiöiden ja haltiakäärmeiden välistä yhteyttä. Hämeenlinnassa pidettiin viikonvaihteessa muinaistaideseuran Myyttinen käärme -seminaari.

"Ristiinan kalliotaidekeskuksella hyvät mahdollisuudet toteutua"

Kalliotaidetutkimus ja -harrastus elää vahvassa nosteessa. Kalliotaideyhdistyksen asiantuntija Leena Lehtinen uskoo, että Ristiinaan suunnitellulla kalliotaidekeskuksella on hyvät mahdollisuudet toteutua, vaikka hankkeen rahoitushakemukset ovatkin olleet vastatuulessa.

Kalliotaidekeskukseen uskotaan edelleen

Suomen Kalliotaideyhdistyksen tavoitteena on edelleen kalliotaidekeskuksen saaminen Ristiinaan. Aikataulua hankkeelle ei vielä ole, sillä toiminnalle halutaan taloudellisesti ja toiminnallisesti vakaa pohja.

Maailman vanhin figuuri on mammutinluinen nainen

Tutkijat uskovat löytäneensä maailman vanhimman esittävän teoksen. Saksasta löytyneen mammutinluisen venusfiguurin iäksi arvioidaan yli 35 000 vuotta.

Kalliotaidetta Kuhmon Juminkeossa

Vesilintuja kuvaavat kivipiirrokset ovat kuuden tuhannen vuoden takaa.

Väitös: Kalliomaalauksissa shamaanit kertoivat transsikokemuksistaan

Suomen kalliomaalaukset ovat saaneet uuden tulkinnan. Lauantaina Helsingin yliopistossa väitellyt tutkija Antti Lahelma pitää kalliomaalauksia shamaanien tekeminä kertomuksina transsikokemuksistaan. Aiemmin maalausten on arveltu olevan metsästysonnen toivotuksia.

Turismi uhkaa erämaan aarretta Saharassa

Lisääntynyt turismi uhkaa esihistoriallisia taideharvinaisuuksia Saharan autiomaassa Egyptin, Libyan ja Sudanin välisellä rajalla.

Pohjois-Savossa houkutellaan turisteja soutamaan kalliomaalausten luo

Kivikautisista kalliomaalauksista ollaan tekemässä matkailutuotetta Pohjois-Savossa. Asialla ovat rautalampilaiset yrittäjät, jotka paikallisen museon kanssa laittavat turistit soutamaan useita kilometrejä kalliomaalauspaikalle.