Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Petri Alanko näkee musiikin väreinä ja säveltää niistä hittivideopelien soundtrackeja – “Arvostus pelimusiikkia kohtaan on kasvanut”

Lapsena kulttuurivieras, säveltäjä-kosketinsoittaja Petri Alanko joutui koulukuraattorille synestesiansa vuoksi. Nyt aistien sekoittuminen on hänen työvälineensä.

Ääni haisee juustolta, tajusi Jaakko Viitalähde saksofonia kuunnellessaan – harvinainen taipumus värittää sävelet ja saa sanat maistumaan

Synesteetikon aistit linkittyvät poikkeavalla tavalla. Onko sinulla asiasta kokemuksia? Voit keskustella artikkelin lopussa.

Tuore ylioppilas loi itselleen oman opiskelutekniikan ja se kannatti – kirjoitti lukihäiriöstä huolimatta neljän E:n paperit

Noin joka kymmenes lukioiden oppilaista kärsii jonkinasteisesta lukihäiriöstä. Iiläinen Iida-Maria Huhta menestyi ylioppilaskokeissa erinomaisesti haasteesta huolimatta.

Masteroija Jaakko Viitalähde viimeistelee huippuartistien levyt: "Huonosti soiva ääni haisee pahalle"

Moni musiikintekijä haluaa levystään nykyään myös vinyylimasterin, mikä ilahduttaa äänialan ammattilaista.

Voiko valon tai varjon kuulla? Synesteetikko Kaija Saariaho voi

Saariahon musiikkia kuvaillaan usein värikkääksi. Hän kyllä kuulee musiikissa värejä, valoa ja varjoja, mutta hän ei yritä säveltää niitä. Ne tulevat luonnostaan.

Kaija Saariaho: Sukupuolella on taas väliä klassisessa musiikissa – "Välillä oli kausi, jolloin uskottiin tasa-arvoisuuteen"

Sukupuoli on noussut taas klassisen musiikin keskusteluun, arvioi säveltäjä Kaija Saariaho. Kansainvälisesti menestyneen nykysäveltäjän ooppera Kaukainen rakkaus nousi alkuvuodesta otsikoihin, sillä teos on ensimmäinen naisen säveltämä ooppera New Yorkin Metropolitanissa yli sataan vuoteen.

Sibelius innoitti 600 koululaista flash mobiin – "Tuskinpa hän haudassaan kääntyisi"

Jean Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäiviä on juhlistettu Kajaanin keskuskoululla muun muassa erilaisten työpajojen merkeissä. Teemapäivä huipentui flash mob -tempaukseen Raatihuoneentorilla.

Sibeliuksen syntymäkodissa voi kurkistaa huoneeseen, josta kaikki alkoi

Sibeliuksen syntymäkoti Hämeenlinnassa on tänä vuonna täyttynyt vieraista. Erityisen kiinnostava on makuuhuone, jossa Sibelius syntyi 8. joulukuuta vuonna 1865 puolenyön jälkeen.