Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomalaiset suosivat entistä pienempiä omakotitaloja – yleisin koko 120-159 neliötä

Koko omaisuutta ei haluta sitoa vuosikymmeniksi taloon, vaan moni haluaa esimerkiksi matkustella tai panostaa muuhun elämiseen.

Finns increasingly opting for full-service home construction

The average price of a turnkey home in Finland is currently 230,000 euros, not including the cost of the plot, landscaping or permits.

Suomalaiset haluavat omakotitalonsa yhä valmiimpina – avaimet vain käteen ja muuttamaan

Muuttovalmiit valmistalot ovat ohittaneet suosiossa perinteiset talopaketit.

Kannustalo sulkee tehtaan Oravaisissa – työt uhkaavat loppua seitsemältätoista

Työt päättyvät suurimmalla osalla tehtaan työntekijöistä.

Tavoitteena tuotannon kaksinkertaistaminen – uudet linjastot pian käytössä Älvsbytalon tehtaalla Kauhajoella

Uusilla tuotantolinjastoinvestoinneilla varaudutaan muun muassa vuonna 2021 voimaantulevaan EU-direktiiviin, joka kiristää rakennusmääräyksiä.

Asta Lepän kolumni: Huono-osaisten arki on näkymätöntä suomalaisten hyvinvoivalle enemmistölle

Kutsummeko köyhät yhteiseen pöytään vai ajammeko heidät ulos? kysyy Asta Leppä kolumnissaan.

Omakotitalorakentaminen viriää jälleen – kiinteistöveron korotukset kutistavat taloja ja tontteja

Omakotirakentamisen synkimmät vuodet ovat takana, kertoo Pientaloteollisuus ry. Myös etenkin uusien omakotitalojen kysyntä on kasvanut. Talot ja tontit ovat kuitenkin takavuosista kutistuneet muun muassa kiinteistöverojen nousun takia.

Uusien omakotitalojen rakentaminen selkeässä kasvussa – nyt halutaan järkeviä neliöitä

Uusien omakotitalojen rakentaminen on kääntynyt kasvuun. Talovalmistajat odottavat tälle vuodelle 5–10 prosentin nousua.

Tiililaatikko takkahuoneella ja pienillä ikkunoilla – lainaehdot määrittelivät 80-luvun rakentamista

Kasarityyli näkyy nykyrakentamisessakin: neliöt ovat taloudellisia 30 vuoden takaisen tapaan.

Tämä talo kestää sata vuotta: "Muovia ei ole yhtään"

Porin Pietniemeen taloa huolellisesti rakentava Juha-Pekka Ristmeri ihmettelee nykyisin myytävien talopakettien lyhyttä takuuaikaa. Hän aikoo itse tehdä talon, joka kestää vähintään sata vuotta.

Tiilitalojen lapset eivät itse rakenna tiilestä – talopaketit söivät tiilen suosion

Tiilirakentamisen kulta-aikaa elettiin 1980-luvulla. Moni nykyään rakentamista suunnitteleva on kasvanut tiilitalossa, mutta oma talo rakennetaan yleensä puusta, ja kivitalorakentamisessakin tiili on jäänyt betonin ja harkon varjoon.

Päiväkodin rakentaja valittiin Savukoskella

Savukoskella on valittu rakentaja uudelle päiväkodille. Päiväkoti tulee koulukeskuksen piha-alueelle ja sen suunnittelu ja rakentaminen ostetaan urakoitsijalta.

Minitalo on vaihtoehto kerrostalokaksiolle

Yhä useampi suomalainen talotehdas tuottaa maailmalla muodikkaita miniomakotitaloja. Toistaiseksi niitä on mennyt matkailijoiden majoitukseen. Minimaalisiin tiloihin on mahdutettu sataneliöisten talojen toiminnot.

Sonkajärven kunta pohtii Omatalon osakeantiin osallistumista

Sonkajärven kunta joutuu miettimään, lähteekö se mukaan sijoittajaksi talopakettivalmistaja Omatalon osakeantiin. Osa aiemmin hankittujen osakkeiden arvosta on sulanut yhtiön oman pääoman alennuttua.

Aikuiselle nukkekotiharrastajalle leikki on vakava paikka: "Kamalinta olisi, jos tämä joskus oikeasti valmistuisi"

Se, mikä ennen oli helsinkiläinen lastenhuone, on nykyisin Nödesby. Ava Sundqvistin nukkekotiharrastus alkoi harmittomasti pikku pappilasta parikymmentä vuotta sitten. Jotenkin se vain karkasi käsistä kokonaiseksi kyläksi. Niin käy yhä useammalle. Nukkekotiharrastajia on arviolta jo 10 000.

Pihasaunat tulivat takaisin muotiin – rakentaminen takkuaa kaupunkien pienten tonttien vuoksi

Pihasaunat ovat tulleet takaisin suosioon. Talopakettien mukana myydään pihasaunoja ja ihmiset hakevat rakennuslupia löylytuville ahkerasti. Rakennusluvan saaminen ei kuitenkaan ole yksioikoista. Osa löylynheittäjistä on remontoinut vanhoja saunoja.

Talokaupoilla pieni on nyt kaunista – ihannetalo on 130 neliötä tai pienempi

Yhä useampi omakotitalon ostaja valitsee aiempaa pienemmän ja käyttökustannuksiltaan huokeamman talon. Neliöitä myydyimmissä taloissa on noin 130, ei enää edellisvuosien tapaan lähes kaksisataa. Ilmiö näkyy jo talotehtaiden tuotannossa sekä liikevaihdossa. Entistä isompi osa myytävistä taloista on sataneliöisiä.

Nyt valmistamme talon

Sodan jälkeen talopaketit yleistyivät myös Suomessa.

Avaimet käteen talo on huoleton hankinta – paitsi kun työmaalla sattuu tapaturma

Pientalotyömaiden vastuukysymykset aiheuttavat toisinaan ikäviä yllätyksiä. Ongelmallisimpia ovat avaimet käteen -periaatteella talonsa rakennuttaneet, jotka eivät usein tiedä olevansa vastuussa työmaalla sattuneista työtapaturmista. Harva kylpyhuoneen remontoijakaan tietää, että urakkaa koskee sama lainsäädäntö kuin ydinvoimalaa rakennettaessa.

Asunto myynnissä liki vuoden, yksi katsoja – "Hiljaista on ollut"

Viime joulukuusta saakka parisataaneliöistä kotiaan myynyt Pekka Junkala ei ole yllättynyt kauppojen venymisestä. Sitä hän ei kuitenkaan osannut odottaa, että ovelle kolkuttaisi tässä ajassa vain yksi ostajaehdokas.

Vuosi asuntomessuista: "En ryhtyisi tähän uudestaan"

Asuntomessut jatkuvat alueella asuvan näkökulmasta, vaikka itse tapahtuma on jo aikaa sitten päättynyt. Asuntomessurupeama on perheelle raskas jos päättää tehdä mahdollisimman paljon itse, kuten perhe Luck päätti tehdä.

Parisataa kiinnostunutta pääsee jo tänä kesänä asuntomessualueelle Seinäjoella

Seinäjoen asuntomessualueella, Pruukinrannassa ryskyy. Talopaketteja tulee päivittäin, rekkoja ja työkoneita liikkuu yhtenään ja alueella työskentelee noin 150 henkeä. Messualueelle nousee yli 30 pientaloa, yksi rivitalo ja yksi kerrostalo. Rakennustöiden ajan messualue on suljettu yleisöltä. Etelä-Pohjanmaan matkailu järjestää kuitenkin alueelle neljä opastettua kiertokäyntiä heinä-elokuun taitteessa.

Euran Paneliaan uusi päiväkoti?

Pohjois-Euran päiväkotiasioita on pohdittu jo pidemmän aikaa muun muassa Viuhulan päiväkodin sisäilmaongelmien takia. Nyt virkamiehet esittävät yhden päiväkodin mallia.

Lapin rakentamisessa jo neljäs lamatalvi – töitä on haettava ulkomailta

Rakentaminen on alamaissa Lapissa jo neljättä talvea. Tämä näkyy talotehtailla pitkinä lomautuksina, rakennusyrityksissä urakkalaskennan hiljaisuutena ja rajoilla rakennusmiesten virtana ulkomaille töiden perään.

"Ahneus pilaa kaiken" – Rakentamisen laatu kirvoitti kiivaan keskustelun

Yle Tampere kysyi, mitä yleisö ajattelee suomalaisen rakentamisen laadusta. Monet syyttivät rakentamisen huonosta laadusta kiirettä ja suurten rakennusfirmojen taloudellisen voiton tavoittelua. Niin ikään rakentamisen laadunvalvontaa pidettiin heikkona.

Osataanko Suomessa enää rakentaa?

Mitä mieltä olet suomalaisen rakentamisen laadusta? Onko talopakettitalo luotettava ratkaisu vai onko järkevämpää remontoida vaikkapa vanha talo?

Osuuskauppa Arina irtisanoi kuusi Lapin rautakaupoista

Osuuskauppa Arina on irtisanonut kuusi työntekijää Lapin rautakaupoistaan. Neljä sai potkut Rovaniemen Kodin Terrasta ja kaksi Kemin S-Raudasta.

Talotehtailla uusi vuosi jo menetetty

Talotehtaiden ahdinko jatkuu myös alkaneena vuonna. Kymmenen vuotta sitten Suomessa rakennettiin jopa yli 16 000 omakotitaloa, viime vuonna vain runsaat 6 000 taloa. Alkaneena vuonna ei ole merkkejä paremmasta.

Talopakettitehtaat tuskailevat heikkoa omakotitalojen kysyntää

Esimerkiksi nurmeslainen Samitalo lomauttaa henkilöstöään talvikaudella.

Kannustalo irtisanoo 15 Oravaisista

Irtisanomiset jäivät hieman odotettua vähäisemmäksi, mutta ne tekevät silti ison loven Oravaisten tehtaan miesvahvuuteen. Koko henkilökuntaa odottaa myös lomautus. Työtilanteesta riippuen irtisanottavien määrä voi vielä laskea, osalle löytynee töitä myös yrittäjinä.

Rakentajat varovaisia – Lapinlahden omakotitalonäyttely järjestetään aiottua suppeampana

Näyttelyaikaa on lyhennetty suunnitellusta kahdesta ja puolesta viikosta reiluun viikkoon. Myös esiteltävien talojen määrä uhkaa jäädä tavoitetta pienemmäksi. Rakentajia pyritään hankkimaan kuitenkin loppumetreille eli ensi kesään saakka.

Puuliitto tutkii onko Kannustalo rikkonut lakia – "Kohtuutonta ja vastoin pelisääntöjä"

Puuliitto on ottanut talotehdas Kannustalon tiukkaan syyniin. Sen juristit tutkivat nyt, onko yhtiö rikkonut yt-lakia. Liitto on seurannut Kannustalon toimintaa useamman vuoden ajan, ja tutkinnassa on myös muita asioita.

Erikoiskuljetus on taajamassa ahtaalla – kiertoliittymät ja opasteet tekevät kulkemisesta senttipeliä

Kun useita metrejä leveä ja sata tonnia painava kuljetus pitää saada ehjänä perille, on maanteillä ja keskustoissa monta estettä ylitettävänä. Etelä-Suomessa kuljetuksia vaikeuttavat ruuhkat ja lukuisat opasteet. Pienissä maaseututaajamissa erikoiskuljetuksen tulppina ovat ahtaat kiertoliittymät ja liikennemerkit.

Uuden ABC-aseman rakentaminen alkoi Kuopiossa

Muutostyöt alkoivat Pitkälahdessa Kodin Terran ympäristössä. Avajaisia vietetään keväällä.

Seitsemäs laiha vuosi uhkaa – talotehtailla monta konstia

Valmistalojen tuotanto laahaa viime vuotta jäljessä koko maassa. Koko alalle on tulossa jo kuudes edellistä heikompi vuosi ja seitsemäs uhkaa. Osa tehtaista on onnistunut kipuamaan viime vuoden tasolle tarjoamalla entistä valmiimpia taloja. Talohtehtaat ovat myös erikoistuneet – yksi tekee rivitaloja, toinen työllistää tukun alihankkijoita.

Pitkälahden ABC maan tasalle – Kodin Terran tiloihin uusi liikenneasema, S-market ja aktiviteettipuisto

Osuuskauppa lyö kolme kärpästä yhdellä iskulla siirtämällä toimintojaan Pitkälahdessa Kodin Terran tiloihin. Samalla ratkeavat ABC:n remontti, päivittäistavarakaupan laajennus ja Kodin Terran toiminnan supistaminen.

Vesi velloi Kodin Terran lattialla

Porissa sijaitseva Kodin Terra kärsi isosta vesivahingosta. Vettä valui lattialle 5000 neliön alueelle.

Norja on tuottoisa, mutta haasteellinen maa ulkomaalaisille yrityksille

Pohjois-Norja tarjoaa hyviä liiketoimintamahdollisuuksia erityisesti lappilaisille yrityksille, mutta yrittäjien tulee perehtyä maan toimintapoihin perusteellisesti. Norja on vauras öljymaa, jossa työ on kallista. Tästä voivat hyötyä erityisesti lähellä olevat lappilaisyritykset, sanoo suomalaisia Norjan markkinoille opastava Timo Untinen Gateway Norway yhtiöstä.

Sallatunturin Kiela-ravintolan pohjatyöt käynnissä

Ravintolaan tulee 200 paikkaa ja pubiin 80. Polarhousen valmistama lämpöhirsitalo kootaan kesäkuussa.

Rakennuslupien määrät kasvoivat Kuopiossa

Kuopiossa on myönnetty alkuvuonna parikymmentä rakennuslupaa enemmän kuin viime vuonna. Talopakettikaupan odotetaan piristyvän tänä vuonna.

Omakotitalojen rakentaminen elpymässä

Omakotitalopakettien myynti sakkasi pahasti viime vuoden lopulla. Alkuvuosi näyttää jo hieman valoisammalta. Mökkikauppa sen sijaan rämpii edelleen.

Omatalo kasvattanut vientiä Venäjälle ja Baltiaan

Sonkajärvellä talopaketteja valmistavan Omatalon tilanne on vakiintunut. Yhtiön kotimaan kysyntä on kohtalainen, mutta vientikauppa on kasvanut. Talopaketteja viedään nyt erityisesti venäjänkielisiin maihin ja Baltiaan, joihin tuotannosta menee 15 prosenttia.

Kodin Terra lopetetaan Kajaanissa

Osuuskauppa Maakunta järjestelee rautakauppaansa. Maakunta luopuu rautakauppa Kodin Terrasta ja irtisanoo seitsemän työntekijää. 

Omakotirakentaminen 90-luvun laman tasolla

Tänä vuonna rakennetaan noin 8 000 omakotitaloa eli puolet vähemmän kuin 2000-luvun alkuvuosina. Talouden kehnon tilan lisäksi syynä on tonttien korkea hinta.

Kannustalo sulkee tehtaansa useiksi viikoiksi

Talotehdas Kannustalo sulkee molemmat tehtaansa pahimmillaan jopa kuudeksi viikoksi ensi talvena. Talvikauden lomautukset ovat yhtiössä tuttuja, mutta kysynnän hiipuminen pakottaa sulkemaan tehtaat poikkeuksellisesti kokonaan.

Osuuskauppa Maakunta aloittaa yt-neuvottelut

Osuuskauppa Maakunta käynnistää yhteistoimintaneuvottelut Kajaanin Kodin Terrassa. Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä.

Kannustalo kiistää messutalon vajoamisen

Talotehdas Kannustalon messutalosta on noussut kohu Hämeenlinnassa. Lehtitiedot väittävät vuoden 2007 messutaloksi valitun Vihervaaran vajoavan mutaan. Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäki kiistää asian ja sanoo, että kauppa on purettu ostajan kanssa pitkään jatkuneiden, korjaustarpeita koskevien erimielisyyksien vuoksi.

Pienet sahat jäävät CE-merkinnän varjoon

Kesällä voimaantullut rakennustuotteiden CE-merkintä heikentää pienten sahojen toimintaedellytyksiä. Sivutoimisille sahureille investoinnit muun muassa koulutukseen ovat usein liian suuria.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle