Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uusi hoito ja oma isä pelastivat Heidi Lindholmin, 24, hengen – yhä useampi hengenvaarallinen sairaus saadaan parannettua Suomessa

Joka viides Suomen noin 150 vuosittaisesta kantasolusiirrosta tehdään nykyään niin sanottuna haplosiirtona.

Jenni Hannula, 32, lahjoitti munuaisen lapsuudenystävälleen, koska se on nyt mahdollista: "Kärsimystä oli vaikea seurata kädet levällään"

Annika Pehkonen oli joka päivä tunteja hoitolaitteessa. Silti ystävä joutui ylipuhumaan hänet leikkaukseen.

Ihmiseen voidaan jo tehdä varaosia – 3D-tulostettu sarveiskalvo voi tulevaisuudessa auttaa 10 miljoonaa sokeutunutta ympäri maailman

Vainajilta saatujen siirteiden sijaan näkökyvyn voi tulevaisuudessa palauttaa biotulostettava sarveiskalvo.

Record number of organ transplants in Finland last year

Donated organs saved 450 people's lives, but another 570 or so are awaiting their turn.

Maanantai 13.1.2020 (radio)

Fiskars vähentää väkeä. Huumeet yleistyvät Suomessa. Viime vuonna tehtiin ennätysmäärä elinsiirtoja. Taal-tulivuori purkautuu Filippiineillä. Australiassa iso metsäpalo on saatu hallintaan.

Suomessa tehtiin ennätysmäärä elinsiirtoja viime vuonna – uusi elin pelasti 450 ihmisen elämän

Uutta elintä odottaa jatkuvasti noin 570 ihmistä, kertoo Munuais- ja maksaliitto.

Finland faces chronic transplant organ shortage

Every year, five to ten percent of people in line for an organ transplant die waiting.

Lähes joka kymmenes elinsiirtoa odottava kuolee – tahto elinluovutukseen jää monelta kertomatta

Elinluovutustahtonsa voi ilmoittaa esimerkiksi Omakanta-palvelussa, mobiilisovelluksella tai elinluovutuskortilla. Läheiselle kertominenkin riittää.

Keuhkonsiirto pelasti perheenäidin hengen: "Ei ole sanoja sille kiitokselle, että saan olla nyt tässä"

Arvot ja asenteet jarruttavat keuhkonsiirtoja. Hyvistä tuloksista huolimatta yli puolet siirteistä jää käyttämättä. Oululainen Helena Kummala on yksi onnellisista keuhkosiirron saanneista.

Jesper sai 1-vuotiaana munuaisen äidiltään ja on nyt reipas eskarilainen – moni ei ole yhtä onnekas, sillä omaisluovutuksia tehdään vähän

Moni munuaissairas joutuu odottamaan elinsiirtoa vuosia. Valtaosa munuaisista tulee aivokuolleilta luovuttajilta, mutta myös elävien munuaisia tarvittaisiin.

Vaasassa tarvittaisiin kolme elintenluovuttajaa vuodessa

Joka vuosi elinsiirtoa odottavista 5-10 prosenttia menehtyy, koska sopivaa siirrännäistä ei saatu ajoissa.

Uusi sydän muutti elämän – ja vähän miestäkin

Juhani Talja sai uuden sydämen viisi vuotta sitten. Kotiväen mukaan hän on muuttunut ja tunnistaa hän itsekin itsessään erilaisia piirteitä. Sydänsiirteen myötä eniten muuttui kuitenkin elämisen laatu.

Sydämensiirto pelasti Raijan hengen – tytär menehtyi sydämenpysähdykseen

Geenimutaation aiheuttama sydämenpysähdys muutti Raija Määtän elämän. Siitä alkoi vuosia kestänyt kamppailu elämästä.

Yhä harvemman sydän kelpaa elinsiirtoon – "Suomalaiset ovat sairaampia kuin muut pohjoismaalaiset"

Suomessa on tehty tänä vuonna poikkeuksellisen vähän sydämensiirtoja ja elinluovuttajat ovat entistä iäkkäämpiä.

Elinkaupan vastainen kamppailu etenee – Kiina yhä musta piste

Eurooppalainen sopimus kitkee tehokkaasti laitonta elinkauppaa. Uusi riskiryhmä ovat kuitenkin Eurooppaan pyrkivät pakolaiset, joita voidaan painostaa elinten luovuttamiseen.

Jokainen on elinluovuttaja, ellei sitä erikseen kiellä

Lain mukaan jokainen ihminen on elintenluovuttaja, jollei ole vastustanut luovutusta. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa kuitenkin elinluovutuskortin allekirjoittamisen tärkeydestä. Suomessa elinsiirtoa odottaa tänä päivänä noin 450 henkilöä.

Nuorten ja naisten luovuttamaan vereen saattaa liittyä enemmän riskejä

Naisluovuttajien kohdalla havainnot saattavat esimerkiksi johtua sukupuolieroista siinä, miten punasolut reagoivat altistuessaan adrenaliinille.

"Tärkeintä, että ollaan hengissä ja pystytään urheilemaan" – elinsiirron saaneiden EM-kisoissa ei kilpailla hampaat irvessä

Vantaalla on käyty tällä viikolla elinsiirron saaneiden EM-kilpailut. 550 urheilijaa 24 maasta on kilpaillut neljässätoista eri lajissa. Mitaleista huolimatta, näissä arvokisoissa tärkeintä ei ole voitto.

Record transplants in 2015, but over 400 still on organ donor waiting list

Last year physicians in Finland performed a record 391 organ transplants. However patient advocates say the health care system is struggling with a shortage of donor organs, particularly for heart transplant patients.

Uutta elintä odottaa yli 400 ihmistä – varsinkin siirrettävistä sydämistä on pulaa

Viime vuonna Suomessa tehtiin ennätykselliset 391 elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on silti edelleen pulaa, potilasjärjestö muistuttaa.

Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojensiirto Suomessa – seuraa tiedotustilaisuutta suorana

HUS kertoo alkuvuonna tehdystä ensimmäisestä kasvojen kudosten siirrosta sekä siirto-ohjelmasta klo 15 alkavassa tiedotustilaisuudessa. Yle seuraa tilaisuutta suorana verkkosivuillaan.

Suomessa on tehty ensimmäinen kasvojensiirto Pohjoismaissa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä toteutettiin alkuvuodesta Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojen kudosten siirto.

Sydämen luovuttajia kaivataan – siirrännäisistä krooninen pula

Sydänsiirrännäisistä on edelleen vakava puute. Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa eli Hyksissä tehtiin viime vuonna ennätykselliset lähes 400 elinsiirtoa.

Ennätysmäärä ihmisiä sai uuden munuaisen viime vuonna – lisää luovuttajia tarvitaan

Suomessa tehtiin viime vuonna 245 munuaisensiirtoa. Määrä on kasvanut muutamassa vuodessa kymmenillä. Elävältä henkilöltä toiselle elävälle munuainen siirtyy edelleen harvoin.

Elinluovutuksessa sydämellä on kovin kiire – munuaiset voivat odottaa vuorokauden

Elinsiirtoja tehdään Suomessa yhä enemmän. Jokaisesta suomalaisesta voi kuolemansa jälkeen tulla elintenluovuttaja, ellei hän ole asiaa eläessään kieltänyt. Lähes aina luovuttaja on aivokuollut henkilö.

Kelpaisiko sian maksa? – Elinten siirtäminen eläimiltä ihmisille otti aimo askeleen

Sikaa on pidetty hyvänä elinluovuttajana, koska se on fysiologisesti ihmisen kaltainen. Lisäksi sikoja on hyvin saatavilla.

Kiinnostaako elintenluovutus? Huomio nämä asiat

Elinsiirto on joskus ainoa vaihtoehto pitkälle edenneen sairauden hoitoon. Sinun kuollessasi elimesi voivat pelastaa toisen ihmisen.

Saako sinun maksallasi pelastaa jonkun hengen? – Elinluovutuskortti on palvelus omaisille

Elinluovutuskortti auttaa menehtyneen henkilön omaisia hyväksymään elinsiirron. Kun luovuttajan tahto on kaikille selvä, ei surevien omaisten tarvitse enää miettiä, oliko elinluovutus menehtyneen oma tahto.

Vanhassa vara parempi – Mobiilisovellus ei korvaa perinteistä elintenluovutuskorttia

Älypuhelimeen ladattava elinluovutuskortti on usein tositilanteessa puhelimen lukituksen takana, joten luovuttajan tahtoa voi siten olla vaikea selvittää. Lompakossa mukana kulkeva perinteinen kortti on edelleen käyttökelpoinen.

Elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen – siirrettävistä elimistä jatkuva pula

Ihmiset suhtautuvat elinluovutuksiin myönteisesti. Oman kantansa asiaan voi ilmaista elinluovutuskortilla, josta on nyt myös mobiiliversio. Sairaaloissa huomioidaan myös luovuttajan omaiset.

Elinluovutuskortin voi ladata nyt älypuhelimeen

Ensin oli elinluovutustestamentti. Sitten se muuttui elinluovutuskortiksi ja nyt tahdon elinluovuttajaksi voi kertoa nykyaikaisesti älypuhelimeen ladatulla mobiilikortilla.

Dozens of people die each year waiting for organ donations

Every year about 40 people die in Finland while waiting in line for an organ transplant. Although almost every resident is a potential organ donor, doctors still feel it is important that a deceased person has signed an organ donor card and told their loved ones about their intentions in order to be considered a viable candidate. Jussi Laakkonen is waiting for a kidney donation for the third time. He encourages people who may be willing to serve as a donor to talk openly about it with their next of kin.

Elinsiirtojonoon kuolee vuosittain 40 ihmistä – Jussi Laakkonen odottaa munuaista kolmatta kertaa

Joka vuosi 40 ihmistä kuolee elinsiirtojonoon. Vaikka lähes jokainen suomalainen on potentiaalinen luovuttaja, lääkärit pitävät edelleen tärkeänä, että vainaja on allekirjoittanut elintenluvutuskortin ja kertonut tahdostaan läheisilleen. Munuaista kolmatta kertaa odottava Jussi Laakkonen kannustaa puhumaan asiasta läheisille.

Elinsiirrot ennätykseen – asiantuntija luovutuskortista: "Se on edelleen tärkeä"

Jokainen suomalainen on potentiaalinen elinluovuttaja, jos ei ole vastustanut sitä eläessään. Näin todetaan viisi vuotta sitten voimaan tulleessa uudessa elinsiirtolaissa. Elinluovutuskorttia kannattaa silti edelleen pitää mukana. Asiantuntija muistuttaa, että sitä tarvitaan, koska kortti ilmaisee vainajan viimeisen tahdon selvästi.

Munuainen isältä tyttärelle

Isä luovutti munuaisen tyttärelleen.

Sairaalassa ei aina tunnisteta mahdollista elinten luovuttajaa – henkilökunta saa koulutusta

Suomessa virallisena tavoitteena on 30 elinluovutusta miljoonaa kansalaista kohden. Pienessä keskussairaalapiirissä määrä jää vähäiseksi: esimerkiksi Keski-Pohjanmaan keskussairaalan alueella pyynti on kolme luovutusta vuodessa. Kun elinten tarvitsijoiden jono on pitempi kuin luovuttajien, valtakunnallisena tavoitteena on lisätä elinluovutusten määrää nykyisestä.

Shortage of organ donors continues

The 2010 change to legislation regarding organ donation has not helped reduce the lineups of those waiting for suitable transplant organs. Every year about 300 organ transplants are carried out, while some 400 would-be recipients wait in a queue for a suitable match.

Elinluovuttajia on edelleen liian vähän

Vuonna 2010 voimaan tullut lakimuutos ei ole odotuksista huolimatta helpottanut elinluovutuksen jonoja. Vuodessa tehdään vajaa 300 elinsiirtoa, mutta jonossa on noin 400 ihmistä.

Baby Faen sydämensiirrosta 30 vuotta –  vauva, jolla oli paviaanin sydän

Kaksiviikkoinen kalifornialaisvauva kärsi vakavasta sydänviasta. Ilman sydämensiirtoa vauva kuolisi, mutta kukaan ei suostunut elinluovutukseen. Baby Faen hengen pelastamiseksi päätettiin kokeilla paviaanin sydäntä.

Kantasolujen luovuttaminen on kansainvälistä toimintaa

Kantasolusiirto voi pelastaa toisen ihmisen hengen. Verestä tai luuytimestä kerätyt kantasolut ovat tärkeitä muun muassa leukemiaa sairastaville. Vuosittain 20-40 suomalaista luovuttaa kantasoluja niitä tarvitseville. Suurin osa suomalaisista potilaista saa kuitenkin ulkomaisen kantasolusiirteen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle