Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Armi Ratia katsoo kameraan. Ohjelmasta Ilmiömäisiä suomalaisia - Armi Ratia.

Ilmajoen musiikkijuhlilla nähdään ensi vuonna ooppera Armi Ratiasta

Marimekon perustajasta kertova ooppera saa kantaesityksensä Ilmajoella kesällä 2023. Armi Ratiana nähdään Lilli Paasikivi.

Hiljaiset perivät maan -ooppera jatkaa Ilmajoen Musiikkijuhlien kotimaisten kantaesitysten sarjaa.

Ilmajoen musiikkijuhlat siirtää oopperansa ensi vuoteen – korona siirtänyt lapualaisliikkeestä kertovaa produktiota jo kahdesti

Koronarajoitukset siirtävät jälleen Hiljaiset perivät maan -oopperaa. Ooppera kantaesitetään näillä näkymin kesäkuussa 2022.

Opettaja Ulla Åby ja puvusta Leena Rintala

Uusi lapuanliike-ooppera on jo harjoitusvaiheessa – libretisti puolustaa tunteita herättävää aihevalintaa: "Tämä ei ole vain historiallinen aihe"

Hiljaiset perivät maan -oopperan kantaesitys soi ja näkyy ihmisten arjessa Ilmajoella. Talkoot ja kuoroharjoitukset ovat jo käynnissä kesäkuun ensi-iltaa varten.

Kaija Saariaho ja Sofi Oksanen kertovat uudesta Innocence-oopperastaan

Monikielisyyttä ja väkivallan teemoja – Kaija Saariaho ja Sofi Oksanen kertovat uudesta Innocence-oopperastaan: "Täydennämme hyvin toisiamme"

Innocence-ooppera on kahden valovoimaisen suomalaistaiteilijan yhteistyön hedelmä, joka on prosessina kestänyt useita vuosia.

Juice Leskinen ja Coitus Int -yhtye TV2:n Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1976.

Juice Leskisen kirjoittama teksti odotti julkaisua yli 15 vuotta: Ooppera Kalle Päätalon romaanista vihdoin ensi-iltaan

Juice Leskisen sanoittama Juoksuhautojen jälkeen -ooppera saa ensi-iltansa maanantaina Tampereella.

Martti Talvela

Martti Talvelasta on tekeillä ooppera

Talvelan kuolemasta tulee pian kuluneeksi kolmekymmentä vuotta.

Akseli Ferrand, baritoni Ville Rusanen, mezzosopraano Essi Luttinen, baritoni Jaakko Kortekangas ja basso Nicholas Söderlund (oik.) Ilmajoen Musiikkijuhlien uuden oopperateoksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 7. toukokuuta

Ilmajoen Musiikkijuhlien seuraava ooppera kertoo lapuanliikkeestä – kantaesityksen säveltää Jukka Linkola

Uusi ooppera saa kantaesityksensä kesällä 2020. Hiljaiset perivät maan -oopperan säveltää professori Jukka Linkola. Libretosta ja ohjauksesta vastaa Tuomas Parkkinen.

Kuvassa Helene Schjerfbeckin Toipilas

Helene Schjerfbeckistä tekeillä ooppera Italiaan

Schjerfbeckistä on myös tekeillä vuodelle 2020 elokuva.

Mannerheim-oopperan libretistit Eve Hietamies ja Laila Hirvisaari.

Libretistit Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies liikuttuivat Mannerheim-oopperasta: "Se oli hyvää itkua"

Ensimmäisessä oopperalibretossaan Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies halusivat tavoittaa miehen myytin takana. Oopperan vastaanotto ja toteutus Ilmajoella saavat tekijöiltä kehut.

Libretisti Arrigo Boito ja säveltäjä Giuseppe Verdi

Säveltäjän ja libretistin ystävyys

Maisteri Lindgren kertoo Verdin ja Boiton tarinan

Sopraano Leontyne Price Kleopatrana Samuel Barberin oopperassa Anthony and Cleopatra.

Muuan epäonninen Shakespeare-ooppera

Shakespeare oopperassa Yle Radio 1 maanantaina 2.5. klo 14.

Sauli Tiilikainen laulaa Oma vika -oopperassa omasta elämästään.

Tyttären itsemurha oopperan aiheena – isä laulaa roolin

Sairaus ja kuolema on karkoitettu laitoksiin, pois elämästä, toteaa baritoni Sauli Tiilikainen. Laulaja antoi oopperan aiheeksi päiväkirjansa, jossa hän käy läpi tuntemuksiaan tyttärensä itsemurhasta.

Lotta Wennäkoski ja Hilkka-Liisa Iivanainen.

Pienoisoopperassa käytetään videomateriaalia ja tehdään aikamatka vuoteen 1989

Kirjailija Riikka Pulkkisen tekstiin pohjautuva Wunderbar! saa ensi-iltansa keskiviikkona Helsingin Juhlaviikoilla.

Waltteri Torikka

F. E. Sillanpään elämästä ooppera – pääroolin laulaa Waltteri Torikka

Baritoni Waltteri Torikka sai idean kolmisen vuotta sitten. Hämeenkyrön kirjailijasuuruudesta pitää tehdä ooppera. Tuumasta toimeen – kantaesitys kuullaan kesällä 2017 Frans Emil Sillanpään synnyinkodin maisemissa.

Jorma Uotinen esiintymässä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin avajaisissa vuonna 2011.

Pöhinää pohjoiseen – Uotisen ohjauksessa traaginen ooppera

Oulun kulttuurielämässä nähdään kesän lopulla vaikuttava esitys, kun tositapahtumiin perustuva ooppera esitetään tarinan syntysijoilla Utajärvellä. Oopperatuotannossa on mukana isoja nimiä, sillä ohjaaja Jorma Uotinen nähdään myös tanssijana. Libreton ja visuaalisen ilmeen on luonut oululaislähtöinen kirjailija Hannu Väisänen.

Taipaleenjoki -oopperaan Antti Kortesniemi loi lavasteilla talvisodan tunnun.

Ilmajoki tahkoaa uutuusoopperan joka toinen vuosi

Ilmajoen Musiikkijuhlat on yksi tärkeimmistä kotimaisten uutuusoopperoiden tilaajista. Juhlat työllistävät säveltajiä säännöllisesti. Viime vuosina juhlilla on kantaesitetty oopperoita joka toinen vuosi. Sävellyksiä on tilattu mm. Ilkka Kuusistolta, Atso Almilalta, Pekka Kostiaiselta ja Jorma Panulalta.

Käsinukkeja rivissä.

Porissa tehdään pohjoismaiden suurinta nukkeoopperaa

Porissa suunnitellaan pohjoismaiden isointa nukketeatterioopperaa, joka yhdistää nukketeatterin ja perinteisen oopperan. Poikkitaiteellisessa projektissa on mukana niin paikallisia harrastajia kuin kansainvälisiä ammattilaisia. Teosta varten sävelletään täysin uusi ooppera.

Esa-Pekka Salonen

Yle lähettää neuvostovastaisen oopperan suorana

RSO:n esittämä Šostakovitšin Orango-ooppera lähetetään suorana netissä tänään keskiviikkona. Teos hyllytettiin 1930-luvulla sen neuvostovastaisena pidetyn libreton takia.

Kuva oopperan harjoituksista, mukana Annika Mylläri, Anu Komsi ja Herman Wallén.

Kokkolan oopperakesä löysi Kurt Weillin harvinaisen teoksen

Viime kesänä taukoa pitänyt Kokkolan Oopperakesä valloittaa heinäkuussa Ykspihlajan toimitalon. Festivaalin pääteos on Kurt Weillin säveltämä Der Silbersee.

Suomen Robertino Matti Hyvönen

"Nätti-Jussi ansaitsee musikaalin"

Rovaniemeläinen Matti Hyvönen voitti Suomen Robertino-laulukilpailun 13-vuotiaana vuonna 1961. Voitto poiki elokuvaroolin sekä pitkän uran iskelmä- ja oopperalavoilla. Nyt konkari on palannut kotikaupunkiinsa ja heittää kulttuurintekijöille haasteen musikaalista, joka kertoisi Lapin tunnetuimman tukkijätkän tarinan.

Norppaoopperan alussa aurinko on armoton.

Lasten oman Norppaoopperan maailmanensi-ilta lauantaina

Lasten- tai kokoperheen oopperoita on Savonlinnan Oopperajuhlilla tehty ennenkin. Norppaoopperassa näkyy kuitenkin ainutlaatuisella tavalla lasten oma kädenjälki.

Jussi Karjalainen Wagner-kokoelmansa parissa.

Wagneriaanin juhlakevät

Säveltäjä Richard Wagnerin syntymästä tulee kuluneeksi 200 vuotta toukokuun 22. päivä. Oopperan nerona pidetty säveltäjä on juhlavuonnaan näkyvästi esillä. Suomalainen wagneriaani tietää jo mitä toukokuun aikana tekee.

Don Pasqualen taiteellinen tuotantoryhmä: kapellimestari Jari Iisakkila, ohjaaja Juulia Tapola, lavastaja ja puvustaja Teemu Loikas sekä esityksen tuottaja Heli Latvala.

Porin Oopperaan hulvatonta hauskanpitoa

Porissa nähdään syksyllä Donizettin koominen ooppera Don Pasquale. Se lukeutuu säveltäjän suosituimpiin oopperoihin. Tekijät lupaavat teoksesta varsinaista herkkupalaa oopperan ystäville.

Jüri Reinvere tekee Peer Gyntistä oopperan

Puhdistus-oopperan jälkeen Reinvere alkaa kirjoittaa ja säveltää oopperaksi Norjan kansallisteoksena pidettyä Henrik Ibsenin näytelmää.

Petri Bäckström esittää Kenraali-oopperan pääosaa.

Uusi oopperaformaatti kritisoi maailman tilaa

Uutisoopperat perustuvat alkukesän merkittävimpiin uutisiin. Nopealla aikataululla tuotetut oopperat ottavat vaikutteita oopperan lisäksi myös muista musiikkiteatterin muodoista.

Jorma Hynninen haastateltavana vuonna 1994.

Opera giant Hynninen leaves the stage

Finland's best-known baritone opera singer, Jorma Hynninen, has announced his retirement.

Baritoni Jorma Hynninen.

Huippubaritoni Jorma Hynninen lopettaa oopperauransa

Jorma Hynninen kertoo Aamulehdessä, että hänen viimeiseksi oopperaroolikseen jää Akseli Gallen-Kallelan nimiosa helmikuussa Helsingissä. Ooppera on kirjoitettu varta vasten Hynniselle.

Kokkolan oopperakesän esiintyjiä eduskuntatalon portailla.

Ministeriöltä rahaa Kokkolan Oopperalle

Kokkolan oopperalle on myönnetty 15 000 euroa valtion tukea, eli puolet vähemmän kuin vuonna 2011. Opetus- ja kultturiministeriö päätöstä jouduttiin odottamaan, koska ministeriö halusi ennen varojen myöntämistä selvittää millaisia tilaisuuksia tapahtumakokonaisuuteen liittyy.

Arja Koriseva

Arja Koriseva meets Tom Jones - mukana myös savuava ase

Alussa oli visio, jossa laulaja Arja Koriseva on pitkässä punaisessa iltapuvussa ja ase kädessä. Siitä lähtee Tiina Brännaren ja Eppu Nuotion käsikirjoittama Delilah-dekkarimusikaali. Oman lusikkansa soppaan ujuttaa myös Tom Jones. Musikaali saa ensi-iltansa keskiviikkona Hämeenlinnan Teatterissa.

Dario Fo

Fon Rossini -ohjaus palaa Kansallisoopperaan

Dario Fon ohjaus Giachino Rossinin oopperasta Matka Reimsiin palaa Kansallisoopperaan tammikuussa. Nobel-palkittu Fo kirjoitti librettoon laajat uudet tekstiosuudet jo vuoden 2003 ensi-iltaan Helsingissä ja tätä satiirista tekstiä on jälleen uudistettu.

Milena Tuominen

Tarton Vanemuine-teatteri pelasti suomalaisballerinan uran

Perinteisesti joulunaikaan kuuluvasta Pähkinänsärkijä-baletista on tehty uusi versio tarttolaisessa teatteri Vanemuinessa. Ruotsalainen koreografi-ohjaaja Pär Isberg on sulauttanut baletin librettoon kaksi perinteistä satua. Rajoja rikkovan Pähkinänsärkijän yhtä pääroolia tanssii helsinkiläinen Milena Tuominen.

Norppaoopperan Olavinlinnaan säveltää Timo-Juhani Kyllönen, ohjaa Minna Vainikainen jakäsikirjoittaa Iida Hämeen-Anttila.

Norppaooppera syntyy yhteisöllisesti

Yhteisöllinen tekotapa on tuottamassa jo toista uutuusteosta Savonlinnan Oopperajuhlille. Ensi kesäksi valmistuu internetissä työstetty Free Will -teos ja vuonna 2013 nähdään lasten omiin ideoihin perustuva Norppaooppera. Teoksen säveltäjä, ohjaaja ja käsikirjoittaja julkistettiin maanantaina.

Laulaja Essi Luttinen ja ohjaaja Jaakko Nousiainen.

Suomessa maailman ensimmäinen mobiiliooppera

Suomessa tehdään mobiilioopperaa, joka on tiettävästi ensimmäinen laatuaan maailmassa. Omnivore-nimistä teosta työstää projektiryhmä yhteistyössä Kansallisoopperan kanssa. Ensi vuonna julkaistavan kännykkäoopperan tarkoituksena on muun muassa saada musiikkityylille uusia kuuntelijoita.

Kuvassa kolme laulajaa:   Tamino  (Lasse Penttinen)vas., 3. nainen           (Tuula Paavola) ja  Papageno (Arttu Kataja).

Kokkolan Taikahuilu ensi-iltaan sirkusteltassa

Kokkolan oopperakesä on vakiinnuttanut paikkansa maan kulttuurikartalla. Kokkolalaiset ovat luoneet tunnistettavan tavan tehdä oopperaa. Oopperakesän suurtuotanto, Mozartin Taikahuilu saa ensi-iltansa tänään torstaina kaupungin keskellä sirkusteltassa.

Käsikirjoittaja Lee Hall kesäkuussa 2009.

Iso-Britanniassa oopperaskandaali

Billy Elliot-elokuvan käsikirjoittaja Lee Hallin ja Opera Northin yhteistyö Bridlingtonissa kaatui kiistaan siitä, mitä homoseksuaalinen roolihahmo saa sanoa.

Urho Kekkonen

Presidentti Urho Kekkosesta oopperan päähenkilö

Ilmajoen Musiikkijuhlilla nähdään presidentti Urho Kekkosesta kertova uusi ooppera kahden vuoden kuluttua kesällä 2013. Oopperan libreton kirjoittaa Lasse Lehtinen ja teoksen säveltää Uljas Pulkkis.

Urho Kekkonen

Kekkosesta tehdään ooppera

Ilmajoen Musiikkijuhlilla nähdään presidentti Urho Kekkosesta kertova uusi ooppera kahden vuoden kuluttua kesällä 2013.

Näyttämölla seisoo väkijoukko, jonka edessä lattialla verinen mies ja nainen

Aulis Sallisen Kullervo-ooppera sai ristiriitaiset arviot Frankfurtissa

Aulis Sallisen Kullervo-ooppera on saanut ensiesityksensä Frankfurtin oopperassa Saksassa. Ooppera oli odotettu, mutta reaktiot ristiriitaisia.

Koko koulu laulaa oopperaa uittopatsaille Iissä

Iin Ojakylän koululla tehty lasten ooppera valmistuu ensi-iltaan keskiviikkona. Iipperan nahkinen -nimisessä oopperassa esiintyvät kaikki koulun 99 oppilasta. Musiikkina on oopperamusiikin rakastetuimpia sävelmiä, jotka on sanoitettu uudelleen.

Kuvassa Anu Komsi.

Anu Komsille ylistystä New Yorkissa

Sopraano Anu Komsin heittäytymiskyky saa kehut New York Timesilta. Komsi on mukana perjantaina ensi-iltansa saaneessa New York City Operan Monodramas -näytöksessä. Esitys on koottu kolmesta kokeellisesta yhden näytöksen oopperasta.

Lapset kutsutaan mukaan Norppa-oopperan tekoon

Savonlinnan Oopperajuhlat on kutsunut kaikki Suomen alakoululaiset mukaan luomaan uutta lastenoopperaa. Avoimella kilpailulla haetaan tarinaa libretton pohjaksi. Norppa-oopperan ensi-iltaa on suunniteltu heinäkuulle 2013.

Lapsia makaa koulusalin lattialla kädet ylhäällä.

Lapset tekevät oman oopperan

Lapset pääsevät tekemään omaa oopperaa Savonlinnan Oopperajuhlille. Tänään on julkistettu kaikille Suomen alakouluille avoin kilpailu, jolla haetaan tarinaa teoksen pohjaksi.

Kapellimestari Susanna Mälkki johtaa orkesteria Kulttuuritalon harjoituksissa.

Susanna Mälkki johtamaan La Scalaan

Suomalaiskapellimestari Susanna Mälkki johtaa keväällä ensimmäistä kertaa Milanon La Scalassa. Vierailu on poikkeuksellinen, sillä maailmankuulussa oopperatalossa ei ole aiemmin nähty montaakaan naiskapellimestaria.

Esa-Pekka Salonen johtaa Shostakovitshin kadonneen oopperan

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen johtaa maailman ensi-illan venäläissäveltäjä Dimitri Shostakovitshin kadonnesta oopperasta.

Palkinnonjakotilaisuudessa olivat Sebastian Fagerlund, solistit Annika Mylläri ja Anu Komsi sekä viulisti Anne-Marie Åström oikealla.

Döbeln-ooppera viime vuoden klassinen levy

Ylen musiikkitoimittajat ovat valinneet vuoden 2010 levyksi Sebastian Fagerlundin oopperan Döbeln. Teos sai kantaesityksensä Kokkolassa kesällä 2009.

Lähikuva Döbeln-levyn kannesta.

Döbeln-ooppera Vuoden levy

Ylen musiikkitoimittajat ovat valinneet vuoden 2010 klassiseksi levyksi Sebastian Fagerlundin oopperan Döbeln. Levyllä solisteina esiintyvät Anu Komsi, Annika Mylläri, Lasse Penttinen, Sören Lillkung ja Robert McLoud.

Putkiremontti taipui huumorioopperaksi

Oopperaa kuullaan Turussa harvoin ja humoristista oopperaa vielä harvemmin. Nyt siihen on kuitenkin mahdollisuus, kun miltei paikallisin voimin on tehty Putkiremonttiooppera, jossa remonttirealismi saa absurdeja sävyjä.

Metsäooppera sai myrskyisän muodon Punkaharjulla

Punkaharjun Särkilahden koululaiset valmistautuvat Metsäoopperan esittämiseen. Dir. mus. Pentti Tynkkysen säveltämä ooppera on saanut uuden libreton luokanopettaja Kristiina Rissasen kynästä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle