Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Liisa Kuusipalo raahasi samaa häpeää kuin tuhannet suomalaiset – sitten hiljainen ryhmä, patjat lattialla ja munakello pelastivat

Kasvoitko kummallisessa kodissa? Liisa Kuusipalo on nähnyt läheltä satoja selviytymistarinoita lapsuuden traumoista.

11-vuotiaan kajaanilaisen Eeli Alatalon tavoitteena on saada tehtyä lankaa – kehruuretriitti vetää ensikertalaisia Paltamoon

Viime vuonna kehruuretriittiin osallistui kymmenen henkilö. Nyt osallistujamäärä kasvoi seitsemällä.

Deittailubisnes kukoistaa ulkomailla, nyt suomalaisiakin valmennetaan paremmiksi rakastajiksi: "Ei näitä opetettu koulussa"

Jere Pohjankoski oppi deittivalmennuksessa kuuntelemaan ja ymmärtämään naisia paremmin. Suomalaiset ovat asiantuntijoiden mukaan avoimempia puhumaan parisuhteista ja myös kehittämään itseään.

Few in Finland warm to exclusive women-only island retreat

More than 8,000 women have applied to be selected for a 4,000-euro week-long stay on SuperShe Island, an exclusive getaway for eight guests and two staff.

Video: Tältä näyttää luksussaarella, jonne ovat tervetulleita vain naiset – "Täällä naisenergiat saavat virrata vapaasti"

Raaseporin edustalla sijaitsevalle SuperShe-saarelle on hakenut yli 8500 naista ympäri maailman.

Suomenlinnan sisällissotaretriitissä kuullaan Bosnian sisällissodan vankileirin vartijaa ja meditoidaan – "Tapahtumapaikat eivät koskaan kerro vain historiasta vaan aina myös meistä"

Maailmalla kansanmurhien tapahtumapaikoilla retriittejä on järjestetty jo vuodesta 1996. Suomessa retriitti on ensimmäinen lajiaan.

Suuri hotelliketju tarjoaa näkijähetkiä ja enkelijumalattaria: hyvinvointibisneksessä liikkuu raha, mutta valvonta ontuu

Vaihtoehtohoitoja markkinoivat nyt myös ketjuliikkeet. Alan kuluttajansuoja on olematon.

Plan to rebury Civil War dead

A mass grave in Heinola may be opened and the remains of an estimated 300 Red Guards who died in the 1918 Finnish Civil War transferred to a local church cemetery.

Jani Kaaron kolumni: Onni tulee huomenna

Voiko ihminen olla onnellinen kun ympärillämme käydään julmia sotia ja nähdään nälkää. Jani Kaaro kysyy itseltään, olisiko sittenkin pasrempi olla vain tietämätön kaikesta pahuudesta ja kärsimyksestä.

Silent retreats a surprise hit at Finnish Orthodox monastery

The brotherhood of the New Valamo Monastery in Heinävesi has been pleasantly surprised at growing interest in its activities. The Finnish Orthodox Church has been offering spiritual ceremonies, classes and popular silent retreats at this tranquil setting in eastern Finland for years, but interest in the retreats in particular has skyrocketed in the last three years.

Hiljaisuus on hittituote – Retriiteistä haetaan ohjattua hiljentymistä

Hiljaisuuden kysyntä on yllättänyt Valamon luostarin veljeskunnan.

Entrepreneur, academic: Finnish lion symbol tainted by extreme right

Many members of the public have come to associate the ornate crowned lion on the Finnish coats of arms with the present-day anti-immigrant extreme right movement. Academic Liisa Väisänen and Jani Tiainen, a dealer in war-time medals and memorabilia, say that the groups have tainted the symbol, prompting many to believe that it is no longer appropriate to use it.

Tutkija: Matkailun trendeinä kyyneliin asti herkistävä elämyksellisyys ja digipaasto

Matkailupalveluiden elämyksellisyydestä väitellyt Henna Konu uskoo, että matkailuyrittäjien kannattaisi rohkeasti tarjota turisteille tunteisiin vetoavia elämyksiä. Älypuhelimista voidaan pitää taukoa ja keskittyä vaikka hiljaisuuteen, kauniisiin maisemiin, tarinoihin ja hyvinvointiin.

Unohda mindfulness, detox ja seksuaalinen parantaminen - täältä tulee tiederetriitti!

Prisma Studion retriitillä hiljennytään tieteen äärelle.

Vanhasta koulusta värikkääksi kodiksi – "Saa olla maalla, mutta silti on ihmisiä ympärillä"

Sun Ahonlaidassa kävijän vastaanottavat värikkäät seinät ja rauhallinen tunnelma. Hyvinvointipalveluja tarjoavan yrityksen lisäksi Sun Ahonlaita on noin kymmenhenkisen yhteisön koti, jossa syödään, ulkoillaan ja harrastetaan yhdessä.

Onko paha olla? Opettele tuntemaan itseäsi, älä ryyppää

Aika kuluu kuin siivillä ja kiire on kova. Jouluna saa rauhoittua, mutta samalla voi arjen jäljiltä nousta askarruttamaan jääneitä asioita mieleen. Jos malttaa silloin mielensä ja tutkiskelee itseään, on se parempi tapa kuin pulloon tarttuminen.

Hirvimiehen normipäivä: "Monta tuntia retriittiä" – video

Syksyinen kuvaus hirvijahtipäivästä sopii myös herkimmille katsojille.

Retriitti opettaa, että turhia sanoja on paljon

Retriittikotia isännöivä Seppo Laakso kuvaa väliaikaista hiljaisuutta terveelliseksi ja virvoittavaksi. Pääkaupunkiseudulla parikymmentä vuotta asunut Laakso löysi hiljaisuuden voiman mummolastaan Porin Laviasta. Nyt hän vetää Lavian rauhassa hiljaisuuden retriittejä.

Kymmenet vapaaehtoiset rakentavat pääsiäisen huipentumaa Valamon luostarissa

Pääsiäinen kokoaa Valamoon parisataa vierasta hiljaisuuden, rauhoittumisen ja jumalanpalveluselämän äärelle. 40 päivän suuri paasto huipentuu pääsiäisyön Kristuksen ylösnousemuksen juhlaan.

Brouhaha over Turku’s new coat of arms logo

Not all of the residents of the southwest coastal city of Turku have embraced the city’s recent move to update its logo by incorporating a new more modern version of its historic coat of arms. News that the re-make cost the city 40,000 euros amidst a time of financial duress in the municipality added fuel to the fire.

"Kirkkoa katsotaan toisin silmin" – kirkko toimii yhteisöllisesti, mutta seurakuntalainen haluaa yksilöllistä palvelua

Suomen evankelisluterilaisen kirkon jäsenyys on ihmisten ajatuksissa muuttunut radikaalisti, mutta se ei näy kirkon omassa ajattelussa. Seurakuntalainen kokee itsensä asiakkaaksi, ja kirkossa ajatellaan yhteisöllistä toimimista.

Krishna-munkki jätti temppelin ja ryhtyi kulkuriksi – nyt voi taas huudattaa heviä

Entinen Krishna-munkki Miro Sarola, 40, elättää itsensä pitämällä kokkauskursseja ja filosofisia luentoja. Omaa kotia, saati sohvaa hän ei kaipaa, mutta tulevaisuudessa mielessä siintää oma korpitönö, johon voisi asettua pidemmäksi aikaa.

Kanttori nukkuu parhaat päiväunet kirkossa ja kutsuu muutkin kokeilemaan

Siuntion seurakunta kutsuu ihmisiä kirkkoon lepäämään. Idean kehittänyt kanttori haluaa tarjota seurakuntalaisille mahdollisuuden vapaaseen oleskeluun ja jopa nukkumiseen kirkossa. Ensimmäinen lepotapahtuma on tulevana sunnuntaina.

Kauluspaitaisesta paljasjalkaiseksi – kravatti lähti kun bisnesmies henkistyi

Entisellä kansanparantajien asuttamalla tilalla Vaalassa on ollut nykyisen omistajansa elämään käänteentekevä vaikutus. Piinkovasta bisnesmiehestä on kuoriutunut syvällinen pohdiskelija ja teologian opiskelija.

Soppelan koulu myydään

Kemijärven Soppelan koulun myynti on varmistunut. Kemijärven kaupunginhallitus päätti yksimielisesti myydä lakkautetun koulun maanantaina.

Kemijärven Soppelan koulusta retriittikeskus?

Kemijärven kaupunki on myymässä Soppelan entisen koulun. Ostaja on Timo Särkinen, joka haluaa tehdä lakkautetusta koulusta retriitti-, kurssi- ja tapahtumakeskuksen, jossa olisi lisäksi kahvila tai ravintola ja majoitusta.

”Naispappeuskeskustelu palaa aina lähtöpisteeseen”

Naisteologien puheenjohtaja Soili Juntumaa kuulostaa hieman tuskastuneelta palauttaessaan mieleen aikaa, jolloin hän tuli toistakymmentä vuotta siten Rengon kirkkoherraksi. Aina taistelujen jälkeen kiistely näyttää rauhoittuvan ja naiset pappeina tulleen hyväksytyiksi, kunnes keskustelu nytkähtää vanhaan alkuasetelmaan.

Hiljentyjien paratiisi on totta Lammilla

Hämeenlinnan Lammista on muodostunut hiljentyjien paratiisi. Tähän mennessä jo kaksi hengellistä toimijaa on asettunut tyhjilleen jääneisiin tiloihin. Ortodoksit ostivat Hämeenlinnan kaupungilta Ronnin laitosalueen, zen-buddhistit puolestaan Kataloisten entisen koulun.

Juhlittu esikoiskirjailija haluaa romuttaa rotuidentiteetin käsitteen

Maailmankansalaisen Taiye Selasin esikoisromaani on herättänyt maailmalla suurta huomiota. Ghanalaistaustaisesta perheestä kertovaa romaania on käännetty nopeaan tahtiin eri kielille.

Sonkajärveläisen kävelijän 4 000 kilometrin matka omaan sisimpään

Torstaiaamuna 32-vuotias sonkajärveläinen Mirja Kärnä ottaa ensimmäiset askeleensa pitkällä kävelytaipaleellaan. Tie vie halki Euroopan Hattulasta Espanjaan Atlantin rannalle pieneen Fisterran satamakaupunkiin.

Lipinlahdessa tuoksahtaa 1800-luvun savu

Pikkuinen Lipinlahden kylä sijaitsee Pielisen rannalla Nurmeksen tuntumassa. Kylän helmi on Haikolan talo, joka on nostettu takaisin ryhtiin hukkaamatta silti taianomaista savun tuoksua aina kaukaa 1800-luvulta saakka.

Joogafestivaalin runsas kävijämäärä yllätti järjestäjät

Jooga ja meditaatio keräävät yhä enemmän harrastajia pariinsa. Kiinnostus stressinhallintaan ja rentoutumiseen on tuonut monille vastapainoa hetkiselle työelämälle. Helsingissä viikonloppuna järjestettävän Pohjoismaiden suurimman joogatapahtuman runsas osallistujamäärä on silti yllättänyt järjestäjätkin.

Valkinhovista paikka hiljentymiseen

Kotkalainen yrittäjä aikoo kunnostaa Ruokolahdella sijaitsevan Valkinhovin hiljaisuuden retriittejä varten. Aikomus on kunnostaa myös puutarha uuteen loistoonsa.

Paavi vetäytyi päiväkausiksi retriittiin

Retriittiin Vatikaanin yksityiskappelissa osallistuu paavin lisäksi joukko kardinaaleja.

Uniturismi on matkailun uusi ilmiö

Hiljaisuus, luonto ja ääriolosuhteet ovat Lapin matkailun tuttuja valtteja, joilla pohjoiseen voitaisiin houkutella uusi matkailijaryhmä: unituristit. Lapin yliopiston kolmivuotisessa hankkeessa tutkitaan unta uudesta, sosiokulttuurisesta näkökulmasta.

Kadonnutta ääntä etsimässä

Puhetyöläinen menetti hetkeksi äänensä, piti mykkäkoulua ja opetteli kommunikoimaan toisin.

Kolumni: Omin jaloin onneen

Olen keksinyt onnellisuuden salaisuuden. Se on työmatkapyöräily.

Chapel of Silence invites people to talk

The new timber-built Chapel of Silence located next to Helsinki’s Kamppi shopping centre has drawn nearly 40,000 visitors in its first month.

Hiljaisuus on nykyajan luksusta

Musiikki pauhaa aina ja kaikkialla, liikenteen melua ei pääse pakoon ja arjen perässä ei pysy juoksemallakaan – hiljaisuudesta ja rauhoittumisesta on tulossa luksusta nykyajan ihmisille. Mökkeily on suomalaisten perinteinen tapa hiljentyä, ja nykyisin myös muun muassa erilaiset retriitit ovat kasvattaneet suosiotaan.

Kerimäen ja Punkaharjun yhdystie kaipaa parannusta

Pientareet ja näkemäalueet ovat tärkeitä maantien ominaisuuksia. Semmoisia vaativat monien kylien asukkaat adressilla omalle tielleen Kerimäen ja Punkaharjun välille. Mutkainen ja kapea tieosuus on 11 km pitkä.

Hiljaisuudessa on pakko kohdata vaikein - oma itsensä

Maritta Saarinen löysi hiljaisuuden retriitistä tavan ratkoa elämän suuria ja pieniä kysymyksiä. On ihanaa, kun saa olla hiljaa.

Hiljaisuus on oikein oivallettuna hieno voimavara

Hiljaisuudessa on voimaa, joka saattaa äkkiseltään pelottaa. Hiljaisuus kiinnostaa yhä useampia ja moni hakeutuu seurakuntien järjestämiin retriitteihin. Siellä voi olla turvallisessa ympäristössä ajatustensa kanssa kaikessa rauhassa ja järjestellä mielensä komeroita. Moni laskeutuu pääsiäiseenkin hiljaisuuden kautta.

Mystiikalla enemmän miehiä kirkkoon?

Mystiikasta on apua hiljentymisessä, näin uskoo Länsi-Porin kirkkoherra Mika Kyytinen. Kyytinen uskoo myös, että symboliikka vetoaa erityisesti miehiin. Kyytisen mukaan aitous ja omaan sanomaan uskominen on kuitenkin tehokkain keino kirkon sanoman levittämisessä.

Rengastielle halutaan turisteja ympäri vuoden

Saariston rengastie vetää kesäisin parikymmentä tuhatta matkailijaa, mutta sesonki on kovin lyhyt. Archipedalo-hankkeen vetäjä Martti Nilsson toivoo, että tulevaisuudessa rengastiellä voitaisiin reissata kesän lisäksi myös muina vuodenaikoina.

Mummokin chillaa vaikka ei tiedä sitä

Kesällä pikkupiknik hyvässä seurassa antaa oivalliset rahkeet chillailulle. Seremoniamestari houkutteli aikanaan rentoutumaan kesähitillään Chillaa meiä kanssa. Chillauksen asiantuntijaksi Seremoniamestari alias Matti Huhta osoittautuukin. Repussa kulkee kesällä vakiovarusteena viltti.

Sananen – Lukenut mies

Tämä ei ole kritiikki. Tämä on kolumni. Ne, jotka minut tuntevat suhtautuvat tähän pakinana. Ei kaikkea tarvitse ottaa niin vakavasti. Suomalaisilla on muutenkin liian korkea verenpaine.

Uskonnoissa on mitä valita

Valinnanvara uskonnollisista yhteisöistä kasvaa edelleen. Usein etsitään sellaista oppia, josta saisi nopean avun henkisiin pulmiin. Vaatimus nopeaan apuun on haaste kirkolle.

Seppo Similän surrealismi kiehtoo yhä

Oulussa on esillä takavuosien kohutaiteilijan Seppo Similän maalauksia. Similä herätti huomiota 80-luvulla surrealistisilla maalauksillaan, joita etenkin taidekriitikot inhosivat.

Seppo Similä tuo taulunsa Ouluun

Oulussa järjestetään joulun aikaan taiteilija Seppo Similän suurnäyttely. Kuusiluodon koululla on esillä yli 150 teosta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle