Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tero Vesterinen.

Muusikko Tero Vesterinen masentui ja sai burnoutin – “Nyt pidän kynsin ja hampain kiinni mielenterveydestäni”

Laulaja-lauluntekijä, kulttuurivieras Tero Vesterinen on suosionsa huipulla. Matka kohti sydänpeltoja oli kuitenkin kuoppainen.

Nainen rannalla silmät suljettuina, kasvot kohti kameraa. Vastarannalla metsää ja kaislikkoa.

Oopperalaulaja Päivi Nisula kantaa mukanaan suurta surua elämänsä loppuun saakka: ”Se on tässä vain”

Kulttuurivieras Päivi Nisula on aina pitänyt itsestään selvänä, että ensin tulee perhe, sitten ura oopperalaulajana. Kymmenen vuotta sitten osa perhettä katosi. Nisulan poika kuoli.

Jarkko Tontti asettaa Harry Potter -lautapelistä palasta paikalleen.

Vihapuhe-nimittely on yritys tappaa punavihreään eliittiin kohdistettu kritiikki, sanoo kirjailija Jarkko Tontti

Kulttuurivieras Jarkko Tontti väittää, että kirjallisuuden lisääntynyt moninaisuus on illuusio. Hänen mukaansa myös vihapuheen vaarallisuutta paisutellaan. Runokokoelmia ja romaaneja julkaissut kulttuuripiirien vastarannan kiiski suree sananvapauden tilaa.

Suomalainen näyttelijä Anssi Niemi kuvattu Helsingin Talvipuutarhassa Hammarskjöldintiellä Helsingissä.

Kuolema on kulkenut näyttelijä Anssi Niemen, 32, vierellä pienestä pitäen – ja se on tuonut perspektiiviä elämään

Miten tulla siksi, mitä on? Kulttuurivieras Anssi Niemen tie näyttelijäksi on kulkenut kiusaamishelvetin, surun ja menetysten kautta. Provokatiivisessa esityksessään hän kuvaa sisäistettyä homofobiaa.

Outi Tarkiainen kuvattuna Ukko-Hallan maisemissa.

Outi Tarkiainen synnytti kolme lasta reilussa kolmessa vuodessa ja sai luomisvimman: “Siinä on jotain pyhää, kun uutta elämää syntyy”

Kaikki muuttui, kun kulttuurivieras, säveltäjä Outi Tarkiainen synnytti esikoisensa. Synnytyksen myötä hän löysi vaistonsa, joihin hän päätti alkaa luottaa.

Anna-Mari Kähärän hiukset pöllähtävät.

Säveltäjä Anna-Mari Kähärä on tottunut riskinottaja – ”Kaikkien ei pidä keskittyä vain yhteen asiaan: rönsyile hyvä ihminen”

Säveltäjä-muusikko, kulttuurivieras Anna-Mari Kähärä haluaa, että naisten ääni kuuluu.

Samuli Putro tupakoi.

Samuli Putro kirjoittaa rakkauslaulun päivässä, mutta itse toivoo ja pelkää totaalista hullaantumista

Kulttuurivieras muusikko Samuli Putro on haavainen ihminen, ja siksi kuulijan on helppo samaistua hänen lauluihinsa.

Satu Silvo punaista taustaa vasten.

Satu Silvoa luullaan vahvemmaksi kuin hän on: ”Ihminen voi olla kaikenlaista samaan aikaan”

Kulttuurivieras Satu Silvo selviää vastoinkäymisistä, koska ei jää vellomaan menneeseen. Näyttelijä pääsee syvistä vesistä takaisin tasamaalle vaikka keskittymällä kompostoinnin saloihin.

Jorma Tommila.

Jorma Tommila on äitinsä kasvattama – Sisussa näyttelijä tekee elämänsä roolin, minkä myötä hänestä saattaa tulla uuden sukupolven esikuva

Kulttuurivieras, näyttelijä Jorma Tommila kaipasi lapsena isähahmoa. Monet hänen esikuvistaan olivat sotaveteraaneja. Heiltä hän kantoi mukaansa elementtejä Sisu-elokuvan päähenkilölle.

Jarkko Lehmus osittain veden pinnan alla.

Jarkko Lehmus veti itsensä nuorena piippuun treeneissä ja itki – nyt sirkuspomo vajoaa pinnan alle rentoutumaan

Uuden sirkuksen keskuksen Cirkon toiminnanjohtaja, kulttuurivieras Jarkko Lehmus haaveili nuorena musikaalinäyttelijän urasta Lontoossa. Toisin kävi. Hän päätyi baletin kautta sirkukseen.

Mihkku Laiti.

Biisit vai porot, pohjoinen vai etelä? Pohjoissaameksi räppäävän Mihkku Laitin, 20, pitää päättää, jäädäkö juurilleen vai etsiä uusi alku

Kulttuurivieras, rap-artisti Yungmiqun elämä yhden pubin Utsjoella on hyvää, mutta etelän vetovoima vahva.

Yona istuu takahuoneessa.

Yona avautui persoonallisuushäiriöstään ja pelkäsi, ettei saisi enää töitä – tulikin Teosto-palkinto ja paikka Vain elämää -pöydässä

Kaksi vuotta sitten kulttuurivieras Johanna ”Yona” Rasmus, 38, halusi kuolla. Nyt hän osaa psyykata itsensä iloiseksi.

Niina Lahtinen hymyilee karusellin kyydissä.

Niina Lahtinen on se ärsyttävä nainen televisiosta: ”On sketsejä, joita en enää tekisi”

Kulttuurivieras Niina Lahtinen tuntuu olevan kaikkialla. Monia se raivostuttaa – äänekkyys ja hauskuus eivät Lahtisen mukaan ole perinteisesti olleet naisen lajeja.

Kati Pikkarainen seisoo lumisessa maisemassa.

Kati Pikkarainen pelkäsi lapsena alkoholisti-isäänsä – luottamus elämään löytyi akrobatiasta

Sirkustaiteilija Kati Pikkaraiselle pelko on tuttu tunne jo lapsuudesta. Vaikka hänen työnsä on hengenvaarallista, ilman hyvää pelkoa se ei olisi mahdollista.

Miika Laakso lepuuttaen leukaansa käsiään vasten katsoen kameraan.

Oliko mies baaritiskillä isäni? Näyttelijä Miika Laakso ei tunne biologista isäänsä, ja se ei ole ainoa kipu, joka isyyteen liittyy

Näyttelijä Miika Laakso haaveilee siitä, että voisi joskus saada isänpäivänä onnentoivotukset itse ja sanoa sellaiset kasvatti-isänsä lisäksi biologiselle isälleen.

Jenni Räihä kuudenhavujen keskellä, tässä on kuvattu em. kuva ja lisätty sen päälle havuja ja käpy.

"Vanhan rakennuksen purkaminen on kauheaa, mutta tuhansia vuosia vanhaan suohon kajoaminen ei hätkähdytä", ihmettelee kirjailija Jenni Räinä

Kulttuurivieras, palkittu tietokirjailija Jenni Räinä purki ilmastoahdistustaan kirjoittamalla romaanin soista. Aiheen poliittisuus ja ajankohtaisuus yllättivät kirjailijan.

Elina Airio tummaa taustaa vasten, elinan kasvojen edessä pari saniaisen oksaa ja taustalla roikkuu nukkeja katosta.

“Pitäisi lopettaa hoivalässytys”, sanoo sosiaaliohjaaja Elina Airio, jonka esikoiskirja on uupuneen äidin hätähuuto

Kulttuurivieras ja esikoiskirjailija Elina Airion mielestä yhteiskuntaa pyörittävät pienituloiset hoivatyöntekijät. Hän on itse yksi heistä.

Akim Bakhtaoui hymyilee leveästi.

Katutanssija Akim Bakhtaoui uskotteli pienenä olevansa vain suomalainen: "En osannut olla ylpeä juuristani"

Tanssija ja koreografi, kulttuurivieras Akim Bakhtaoui laittaa "supersankariviitan" päälle ja ottaa esiintyjänä mitä haluaa.

Tarmo Peltokoski seisoo puun alla.

Kun Putinin tukijalle näytettiin ovea, 22-vuotias suomalainen pyydettiin tilalle – kapellimestari Tarmo Peltokoski tekee nousua Euroopassa

Kulttuurivieras Tarmo Peltokoski on saanut kapellimestarin uralleen lentävän lähdön. Vaikka matka on vasta alussa, päämäärä hänellä on jo kirkkaana tiedossa.

Eero Aarnio on ristinyt kädet päänsä taakse.

Muotoilija Eero Aarnio sai syntymälahjaksi täyteen ladatun akun – virtaa riittää vielä 90-vuotiaana

Pallotuolistaan tunnettu kulttuurivieras Eero Aarnio suunnittelee tuoleja, mutta itse hän ei ehdi istua.

Realitytähti Niko Saarinen  kotonaan Helsingissä 12.9.2022

Niko Saarinen saatiin sekoamaan televisiossa, ja niin syntyi poikkeuksellinen ura reality-tähtenä

Vuonna 2008 Niko Saarinen poistettiin Big Brotherista väkivaltaisen käytöksen vuoksi. Hän sanoo istuneensa maineensa vankina enemmän kuin elinkautisvangit.

Anna Brotkin hiusten lentäessä kasvoilleen ilmavirran seurauksena.

Suitsutettu Aikuiset on sarja nuorten aikuisten haahuilusta – käsikirjoittaja Anna Brotkin kertoo, miten vaikeaa sarja oli päättää

Kulttuurivieraan mukaan yhteiskunnassa painotetaan nykyisin liikaa suorittamista ja rahallista hyötyä. Hänen mielestään elämä voi olla täydellistä ilman upeaa uraa, parisuhdetta tai design-kotia.

Hannaleena Hauru kuvattuna muovin läpi.

Hannaleena Hauru on rikkonut elokuvissaan rakkauden kaavoja – nyt hän haluaa kyseenalaistaa ohjaajan itsevaltaisen aseman

Kulttuurivieras, elokuvaohjaaja Hannaleena Hauru hätkähdytti Fucking with Nobody -elokuvalla, jossa seikkailtiin metatasoilla. Seuraavassa teoksessa elokuvanteon säännöt menevät jälleen uusiksi.

Näyttelijä Viktor Drevitski VikArt Contemporary Drama -teatterin tiloissa Helsingin kaapelitehtaalla

Ukrainalaisnäyttelijä Viktor Drevitski näyttelee Suomessa venäläispahiksia – sodassa hän uskoo maanmiestensä sisuun

Kulttuurivieras, ukrainalaisnäyttelijä Viktor Drevitski luottaa hyvän voittoon. Suomessa asuva Drevitski sanoo, ettei tunne yhtään sotaa kannattavaa venäläistä.

Anna Retulainen istuu siirtolapuutarhassa.

"Pahinta paskaa, mitä olen ikinä nähnyt", opettaja sanoi – siksi Anna Retulaisesta tuli menestynyt taiteilija

Kulttuurivieras Anna Retulaisen mielestä opettaja oli oikeassa. Suora puhe ja kova työ kannustavat enemmän kuin “höpölöpö”. Taidemaalarina hän on yhtä värikäs kuin taulunsa.

Eve Kulmala istuu kaupungintalon aulan portaikossa.

“Mä oon Eve ja mä oon autisti!” – Somekoomikko Eve Kulmala haastaa käsityksen siitä, että autisti ei ymmärtäisi huumoria

Kulttuurivieras, koomikko Eve Kulmala on saanut nopeasti nimeä suosituilla Instagram-sketseillään. Hän näkee paljon yhtymäkohtia komiikan lahjakkuuden ja autismikirjon piirteiden välillä.

Malla Malmivaara.

Näyttelijä Malla Malmivaara sanoo esittäneensä "ihan tarpeeksi" vaimoja ja tyttöystäviä – nyt häntä kiinnostaa musiikki

Malla Malmivaara sanoo pitkään nähneensä potentiaalia elokuvissa, jotka näyttivät valmiina ihan muulta. Muusikko-näyttelijä julkaisee syksyllä toisen sooloalbuminsa Malla-nimellä.

Roderick Kabanga hymyilee värikkäässä putkessa Hoplopissa.

Roderick Kabanga hautasi näyttelijähaaveet insinööriopintoihin, armeijaan ja hanttihommiin – mutta “kipinää takaraivossa” ei voinut sammuttaa

Kulttuurivieras, näyttelijä Roderick Kabangan, 28, matka kohti unelma-ammattia alkoi viisivuotiaana Oulussa. Kipinä oli sammua äidin kuolemaan, vääriin opintoihin ja hanttihommiin. Sitten tapahtui käänne.

Günter Kivioja nojaa kirkkaan keltaiseen seinään.

Kissa-yhtyeen Günter Kivioja loi itselleen rohkean alter egon: "Kissa on iso keskisormen nosto niille, jotka koettavat lannistaa tai vaientaa muita"

Rock-yhtye Kissan nokkamies Günter Kivioja taklaa epävarmuuksiaan ja uskaltaa kimaltaa lavan ulkopuolellakin koko ajan enemmän. Hän uskoo, että meillä jokaisella olisi tarvetta estottomalle supersankarille.

Olli Halonen.

Olli Halonen yritti menestyä muusikkona piilottelemalla savolaisuuttaan – Pohjola-jättihitti syntyi vasta, kun hän lakkasi esittämästä “stadijätkää”

Kulttuurivieras Olli Halonen kuvaa Pohjola-kappaleella suomalaisuutta vastakkainasettelujen kautta. Biisin saama suosio osoittaa, että isänmaallisuuden korostaminen vetoaa suomalaisiin.

Runoilija ja räppäri Essi Leppänen, Ester Noor Leppä, kuvattuna Itä-Pasilassa.

Runoilija Essi Leppänen kirjoittaa oodeja yksinäisille: "Kaikki eivät ole pärjääjiä tai karismaattisia hurmureita"

Essi Leppäsen mielestä yksinäisyyden olemuksesta ja syistä, varsinkaan rakenteellisista, ei puhuta riittävästi.

Kosmologi Kari Enqvist studiossa.

Kari Enqvist uskoo tieteeseen, mutta sitä hän ei pystynyt todentamaan, miten selittämätön vaikuttaa ihmiseen - niinpä hän kirjoitti romaanin

Kulttuurivieras, kosmologi Kari Enqvist uskoo tieteeseen, mutta on siitä huolimatta pohtinut paljon uskontoja. Häntä vaivasi myös ajatus, miten selittämätön voima vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen. Ajatuksesta syntyi Enqvistin esikoisromaani.

Norjalainen elokuvantekijä Eskil Vogt.

Voiko lapsi olla paha? Juhlittu norjalaisohjaaja Eskil Vogt halusi tehdä elokuvan, joka on “aina lasten puolella”, mutta kysymys ei katoa mielestä

Kauhufantasia The Innocentsissa lapset harjoittelevat supervoimia aikuisten katseilta piilossa. Ohjaaja Eskil Vogt sanoo, että aikuisten ja lasten välillä kulkee railo pohjoismaisessa lintukodossakin.

Kirjailija Antti Tuuri istuu työhuoneellaan kirjoituskoneen äärellä ja nojaa käsiinsä.

Antti Tuuri kirjoitti kehitysvammaisesta ystävästään, joka vältti vajaamielislaitoksen ja sai onnellisen herrasmiehen elämän

Kirjailija, kulttuurivieras Antti Tuurin uusi kirja on suvaitsevaisuuden puolustuspuhe. Se kuvaa hänen ja Down-ihmisen ystävyyttä. Nyt ollaan kaukana Pohjanmaan lakeuksilta.

Näyttelijä Inkeri Mertanen.

Pitkän teatteriuran jälkeen Inkeri Mertanen vaihtoi suuntaa: nyt hän on Salattujen elämien kulttihahmo Dahlia Mustavaara, jota fanittavat myös teinit

Kulttuurivieras, näyttelijä Inkeri Mertanen empi, kun häntä pyydettiin mukaan Salattuihin elämiin. Nyt hän kertoo, mitä samaa on joukkueurheilussa, teatterissa ja Salkkareissa.

Ella Mettänen pitelee vatsaansa, hänen ilmeensä kertoo kivusta.

Näyttelijä Ella Mettänen on elänyt kroonisen kivun kanssa lähes puolet elämästään: “On julmaa vaatia, että kärsimyksen pitäisi jalostaa”

Kulttuurivieras Ella Mettänen teki toisen jatkuvasta kivusta kärsivän näyttelijän kanssa esityksen piinasta, jota Suomessa ei osata hoitaa eikä kohdata.

Näyttelijä Andrei Alén.

Andrei Alénilla on harvinainen lukihäiriö, joka sotki koulunkäynnin – nyt se on näyttelijästä supervoima: "Heikkoudesta pitää tehdä vahvuus"

Kulttuurivieras, näyttelijä Andrei Alén muutti Lontoosta takaisin Suomeen kaksi vuotta sitten, ja nyt hän suunnittelee elokuvia Aku Louhimiehen kanssa. Näyttelemisen ohella Alén kirjoittaa työkseen, vaikka lopputulos on usein hepreaa.

Reija Wäre.

Reija Wäre tekee koreografioita Antti Tuiskulle, UMK:hon ja Kansallisbalettiin – silti hän on kärsinyt koko uransa ajan ujoudesta

Kulttuurivieras, koreografi Reija Wäre on noussut yhdeksi Suomen johtavista teatterikoreografeista, jonka puoleen myös menestyneet artistit nykyään kääntyvät ennen areenakeikkojaan.

Viggo Wallensköld.

Palkittu Viggo Wallensköld tekee taidetta siitä, millaista on olla erilainen, vailla hyväksyntää – ja häpeää maalauksiaan

Kulttuurivieras Viggo Wallensköld jännittää maaliskuussa tuplasti. Silloin ilmestyy hänen uusin romaaninsa ja selviää, voittaako hän Ars Fennica -kuvataidekilpailun.

Seidi Haarla katsoo ikkunan läpi, lasissa valon heijastuksia.

Kun näyttelijä Seidi Haarla yritti pysyä kasassa, apukeinoja olivat viina, bulimia ja loputon puhe – "Suomessa ei osata hoitaa traumoja"

Kulttuurivieras, Oscaria tavoittelevan Hytti nro 6 -elokuvan tähti Seidi Haarla on työstänyt koko aikuisikänsä rikkinäisen lapsuuden aiheuttamia henkisiä haavoja.

Tapio Hakanen.

Tapio Hakanen eli dj Orkidea järjesti 15-vuotiaana laittomia reivejä – nyt hän kerää kiitoksia UMK-artistien valinnoista

Kulttuurivieras Tapio Hakanen linjaa YleX:n musiikkipäällikkönä siitä, mitä tuhannet nuoret kuuntelevat. Hittien ennustamisesta on kuitenkin tullut aiempaa vaikeampaa, kun musiikki-ilmiöt nousevat ja kuolevat kiihtyvällä tahdilla.

Tiina Raevaara poseeraa kameralla kahden koiransa Talvikin ja Igorin kanssa.

Tiina Raevaara ei ihmettele koirabuumia, sillä hänelle koira on tärkeä sielunkumppani – hän myöntää hieman häpeilllen viihtyvänsä paremmin eläinten kuin ihmisten seurassa

Kulttuurivieras, kirjailija Tiina Raevaara on aina ollut kiinnostunut luonnosta ja eläimistä. Koiran kanssa Raevaara tuntee suurinta yhteyttä. Hän on yrittänyt löytää selitystä sille, miksi ihmiset viihtyvät niin hyvin koirien seurassa.

Alli Haapasalo tähtisateessa

Alli Haapasalo otti valtavan riskin ja lähti New Yorkiin opiskelemaan 100 000 dollarin tutkintoa – nyt hän on Suomen kiinnostavimpia ohjaajia

Alli Haapasalon uusin elokuva haastaa käsityksiämme siitä, mitä tyttöys voi olla. Tytöt tytöt tytöt saa maailmanensi-iltansa Yhdysvalloissa Sundancen elokuvajuhlilla.

Näyttelijä Juri Borisov katsoo ylöspäin, taustalla tiiliseinä.

Juri Borisov on Venäjällä iso tähti, mutta Juho Kuosmasen tapa ohjata sai hänet lähtemään mukaan suomalaiselokuvaan nimeltä Hytti nro 6

Kulttuurivieras, näyttelijä Juri Borisov kertoo, että hän sai inspiraatiota Hytti nro 6:n hahmoon niiltä venäläisiltä miehiltä, joilla ei ole mitään menetettävää.

Elokuvaohjaaja Alex Noyer.

Suomalaisohjaaja Alex Noyer toteutti unelmansa ja teki Hollywoodissa kauhuelokuvan: "Kun kohtauksessa on mukana verta, panokset kovenevat"

Kulttuurivieras Alex Noyer kuuluu niihin harvoihin suomalaisiin, jotka ovat onnistuneet toteuttamaan unelmansa ja tekemään pitkän elokuvan Hollywoodissa. Suomalaisesta mentaliteetista on ollut Noyerille kansainvälisissä elokuvaympyröissä runsaasti hyötyä.

Taiteilija ja kirjailija Rosa Liksom ateljeessaan Kaapelitehtaalla Helsingissä.

Rosa Liksomin mielestä myös ihminen on eläin – "Etuoikeutetun asemamme takia meidän pitää jakaa hyvyyttä muille lajeille"

Kulttuurivieras, kirjailija, kuvataiteilija Rosa Liksom on sitä mieltä, että me olemme kaikki eläimiä. Hän kuvaa kirjassaan ja maalauksissaan ihmisen ja eläimen harmonista suhdetta, joka on kadonnut, koska ihminen kuvittelee hallitsevansa kaikkea.

Nainen kirkossa, taustalla kattolruunut.

Suvi Teräsniskasta on tullut suomalaisen joulumusiikin kuningatar – joulujen merkitys laulajalle itselleen on kuitenkin muuttunut

Kulttuurivieras, laulaja Suvi Teräsniskan Hei mummo -kappaleesta tuli joulumusiikin moderni klassikko melkein 15 vuotta sitten. Hän sanoo tietävänsä nyt paremmin, mistä laulaa, kun hän laulaa joulusta.

Jouni Hynynen ulkona pakkassäässä.

Jouni Hynysen sanoitukset vilisevät piruja ja perkeleitä, ja niitä hän näkee nykyajan kaupallisuudessa – kristinuskoon ja Raamattuun hän suhtautuu lämmöllä

Kulttuurivieras, Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja Jouni Hynynen on huolissaan siitä, mitä kaupallinen viihde tekee meille. Ruudut ovat kaapanneet ihmisten huomion läheisten ihmisten sijaan.

Vilma Jää silmät kiinni.

Vilma Jää, 26, vaihtoi Shakiran kansanmusiikkiin ja hullaantui karjankutsuihin – kesällä tuli kansainvälinen läpimurto oopperassa

Kulttuurivieras Vilma Jää on kansanmuusiikko, joka nousi kansainväliseen maineeseen nykyoopperassa. Hän on myös kahdesta liikenneonnettomuudesta selvinnyt vegaani, joka on erikoistunut karjankutsuihin.

Meri Valkama Maunulatalon edessä

Meri Valkama muistaa DDR:n erilaisena kuin on tapana – palkittu romaani kysyy, miksi toisten muistot kelpuutetaan ja toisten ei

Esikoiskirjailija, kulttuurivieras Meri Valkama pohtii muistamisen ja ”totuuden” ristiriitaa: miksi omia kokemuksiaan menneisyydestä on vaikea sovittaa siihen kuvaan, joka tarjoillaan meille totena.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle