Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vanha vastaan uusi sekä mahdollisuudesta kasvattaa ananaksia Suomessa

Jotkin vanhat työtavat toimivat edelleen.

The Old versus The New and about the possibility to grow pineapple i Finland

Some of the old ways of doing things still work.

Joonas Konstigin kolumni: Neljä ohjetta sinulle, joka haluat ajatella itsenäisesti

Toisten mielipiteitä ei voi hyväksyä ennen kuin hyväksytään, että ihminen ei suvaitse toisten mielipiteitä, kirjoittaa kirjailija Joonas Konstig. Kolumnin voi myös kuunnella.

Lauantaina astuu voimaan laki, joka estää matkustajia tuomasta edes yhtä omenaa EU:n ulkopuolelta Suomeen

Uudella kasvinterveyslainsäädännöllä pyritään estämään kasvintuhoojien leviäminen Euroopan unionin alueelle.

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka ekologisesta muodista: "Muotiteollisuuden on nyt todella aika tukea muutosta"

Kenkiä tehdään jo nyt muun muassa ananas- ja omenakuidusta ja materiaalien valikoima tulee vain kasvamaan.

Ananas on uusi kuusi – trendikkäimmät hakevat joulupuun hedelmäosastolta

Joulukuusi on kuulunut suomalaiseen jouluun jo 1800-luvun alusta. Sen asema tuskin on uhattuna, vaikka leikkimielisimmät korvaavat havupuun nyt ananaksella.

Islannin presidentin pizzakommentista nousi somekohu – "En ole kieltämässä ananaspizzaa"

Presidentti Guðni Jóhannesson joutui selittelemään kommenttiaan, jonka mukaan hän kieltäisi pizzojen ananastäytteen, jos voisi.

Suomen ananasmehukohun jälkipuinti jatkuu Thaimaassa – tutkijaa uhkaavat miljoonasakot, S-ryhmä matkaa todistamaan

Ananasmehujupakka tahrasi muutama vuosi sitten suomalaisten halpamehujen maineen. Rainbow-purkin mehu vaihtui, mutta tutkija Andy Hall käy kohuraportin vuoksi yhä oikeutta Thaimaassa. Häntä uhkaavat vankila ja miljoonasakot. Todistajia haetaan Suomesta saakka.

Ananaksen voi vaihtaa omenaan – Herkkupizza valmistuu suomalaisista raaka-aineista

Suosikkipizzoja on yhtä monta kuin syöjiä. Jaakko "Kokki" Kolmosella on tarkat kriteerit pizzan tekoa varten: suomalaista sen olla pitää.

Ananaksen kitkerä jälkimaku: käsikirjoitus

Ananaksen kitkerä jälkimäku -ohjelman käsikirjoitus

Kunnianloukkaussyyte Finnwatchin tutkijaa vastaan hylättiin

Ananasmehutehdas Natural Fruit ja Thaimaan yleinen syyttäjä eivät saaneet lupaa valittaa korkeimpaan oikeuteen.

Nallekarkkigate riepottelee somea – karkki ei maistu samalta kaikkialla

Keltaista nallekarkkia suuhun laittaessaan odottaa, että karkki maistuu sitruunalta. Atlantin toisella puolella ihmetellään sen sijaan vihreää nallekarkkia, joka kaikkien odotusten vastaisesti maistuukin mansikalta.

"Jos siinä on reikä, se soi" – purkkibanjot ja muut kihvelit soineet jo 20 vuotta

Kihveli Soikoon -festivaali juhlii pyöreitä vuosiaan Hankasalmella. Vuosien aikana skiffle-tapahtuma on kasvanut ja vakiinnuttanut asemansa myös artistien suosikkifestivaalina.

Salakuljettajilta eivät keinot lopu: Kokaiini kätkettiin ontoiksi koverrettuihin ananaksiin

Huumelasti saapui Etelä-Espanjan Algecirasiin Keski-Amerikasta.

Kinuskikakku kruunaa kevätjuhlapöydän – herkullinen ohje

Viikonloppuna juhlitaan jälleen koulujen päättymistä, ylioppilaita ja valmistuneita. Juhlapöydän perinteinen kunkku on täytekakku. Kinuskikakku on helppo tehdä ja vie kielen mennessään.

Jyrsijänäyttelyssä kilpaillaan söpöydellä: "Ollaan harjattu Rasmuksen turkki ja leperrelty sille"

Kajaanissa järjestettävä kani- ja jyrsijänäyttelyssä on nähtävillä noin 200 jyrsijää ympäri Suomen. Mukana on paljon ensikertalaisia, jotka ovat omaksi ilokseen tuoneet lemmikkinsä näytille, vailla kilpailun paineita.

Media-bussi auttoi yläkoulululaiset uutisten makuun

Koululaiset eri puolilla Suomea ovat päässeet kokeilemaan tv-juttujen tekemistä Ylen uutisluokissa. Jyväskylässä koululaiset selvittivät ideoimissaan jutuissa niin ananastukan salaisuutta kuin energiajuomien liikakäyttöä.

Ananastukat instasivat älyhousuissa kissakahvilassa – viime vuosi on täynnä hilpeitä uudissanoja

Suomalaisten sanakaivo on pohjaton. Joka vuosi suomen kieleen syntyy tuhansia uusia sanoja. Osa Kotimaisten kielten keskuksen viime vuoden uudis- ja ajankohtaissanojen listalle päässeistä on herätetty hiljaisuudesta.

Indonesialainen istukkapotta ja muita kaukoraskauden omituisuuksia

Äitiysneuvola sallisi kymmenen savuketta päivässä, mutta kieltää ananaksen syönnin. Kaukomailla vauvaa odottavan saamat neuvot ovat paikallisen kulttuurin värittämiä ja välillä yllättäviäkin. Sitä on ollut myös lahjaksi saatu indonesialainen istukkapotta.

Suomalaisten suosikkipizza on sekoitus kotoisuutta ja etelän hedelmää

Suomalaiset ovat omineet italialaisen pizzan niin hyvin, että ainakin sen kinkku-ananas -versio on jo enemmän suomalainen kuin italialainen. Siinä missä paistinpannu oli aikanaan merkittävä ruokakeksintö, tulee tulevaisuuden keittiössä olemaan omat tekniset innovaationsa, uskoo ruokatutkija Anu Hopia.

Suonenjoen hillotehdas laajenee jatkuvasti: "Uskomme, että saamme palkattua myös lisää väkeä"

Suomen suurin hillotehdas Suonenjoella laajentaa tuotantoaan. Uusia tiloja rakennetaan jatkuvasti lisää ja myös työntekijämäärään on odotettavissa lisäystä. Valion hillotehtaalla on töissä 110 ihmistä.

Finnwatch researcher goes on trial in Bangkok

The defamation trial of a British researcher from the Finnish NGO Finnwatch starts today. The researcher, Andy Hall, could be jailed for up to seven years over comments he made about the way Thailand’s pineapple industry treats migrant labourers.

Ananasjätti syyttää Finnwatchin tutkijaa oikeudessa Thaimaassa

Brittitutkijaa uhkaa vuosien vankeus. Hän kertoo toimineensa yleisen edun ja siirtotyöläisten puolesta.

Kuivatussa ananaksessa liikaa sulfiittia - kaksi tuotetta vedetään takaisin

Tuotteet ovat peräisin Thaimaasta. Ne ovat olleet myynnissä toukokuun loppupuolelta lähtien.

Järjestöt vaativat: Finnwatchin ananasteollisuustutkijan syytteistä luovuttava

Yhteensä sata järjestöä kampanjoi thaimaalaisen ananasmehutehtaan työoloja tutkineen Andy Hallin puolesta.

Ensimmäinen Taiwanissa syntynyt jättiläispanda vietti 1-vuotissynttäreitään – video

Syntymäpäiväkakku sisälsi muun muassa bambua, omenoita, porkkanoita ja ananasta.

Rakas Power Cup, paljon pelejä ja discoa – vähemmän ananassalaattia ja aurinkoa

Raahen loppuviikon ajaksi valtaavaan maailman suurimpaan lasten ja nuorten lentopallotapahtumaan on leimattu liki 6 500 kisapassia. Valtaosa vieraista on 6-18 -vuotiaita, mutta aikuinenkin pysyy menossa mukana ainakin "pohojaalaisella topakkuudella".

Ananas, pörrö ja Isac Elliot – Pikkulapsikin on parturin penkissä trenditietoinen

Parivuotiaatkin käyvät parturissa vaatimassa kuontaloonsa uutta ilmettä. 2-vuotias Eetu on aiemminkin ollut parturissa, eikä pelkää niskassa surisevaa konetta. Monesti penkissä on alimpana äiti tai isä, naurahtaa yrittäjä Elina Riikonen.

Sadan pitserian selvitys: 33 prosenttia täytteistä välttäviä tai huonoja

Helsingin ympäristökeskuksen viime vuonna tekemässä selvityksessä lihatäytteistä huonoiksi arvioitiin useimmin kinkku- ja pitsasuikaleet. Kasvistäytteistä huonolaatuisia olivat herkkusienet ja ananakset.

Ananasmehuyhtiön haastama tutkija pitää syytteitä poliittisina

Brittitutkijan Finnwatch-järjestölle tekemän raportin mukaan thaimaalaisen yhtiön tehtaalla on käytetty muun muassa lapsityövoimaa. Yhtiön ananasmehua on ollut saatavilla suomalaisten kauppojen hyllyiltä.

Omenasorvi ja ananasleikkuri - kodin pikku apurit

Keittiöt ovat nykyään niin täynnä erilaisia kodinkoneita, että joskus tuntuu siltä, että toimiiko kaikki vain sähköllä. Onneksi näin ei ole, sillä lähes jokaisesta keittiöstä löytyy myös sähköttömiä keittiövälineitä. Enemmän tai vähemmän tuttuja.

Apu: Ananasmehuyhtiötä tutkinut tutkija haastettiin oikeuteen

Kansalaisjärjestö Finnwatch raportoi yhtiön laittomista työoloista tammikuussa. Nyt thaimaalainen ananasmehuyhtiö syyttää raporttiin osallistunutta tutkijaa tehtaan maineen vahingoittamisesta ja virheellisen tiedon levittämisestä.

Raportti pisti ananastehtaan sopimuksen katkolle

Ananasmehun raaka-aineen toimittaja pantiin hyllylle kun kävi ilmi, että tehtaalla on syyllistytty ihmisoikeusrikkomuksiin. SOK aikoo selvittää tavarantoimittajien vastuullisuutta laajemminkin.

Ananas suomalaispöydässä hämmentää jenkkivahvistuksia

Ujoja tyttöjä ja kylmiä päiviä. Näin Kokkolan Tiikereiden amerikkalaisvahvistukset John Klanac ja Joe Klein kuvailevat uutta kotikaupunkiaan. Tähtipelaajien vapaa-aika kuluu lähinnä Facebookissa ja PlayStationia pelatessa, mutta myös sauna ja avantouinti ovat tulleet pojille tutuiksi. Sen sijaan ananaksen asema suomalaispöydissä kummastuttaa.

Onko kukaan nähnyt Jullaksen herkkupäärynää tai Louhisaaren ananasta?

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus etsintäkuuluttaa yhä viljelyssä olevia vanhoja omena- ja päärynälajikkeita. MTT etsii yhä myös maatiaiskasveja ja kerää samalla tietoa paikallisista kasvikannoista.

Orthorexia creeps into Finland

When does an effort to eliminate excess carbs and fat from one’s diet turn into an obsession with healthy eating, orthorexia? Experts say the leap is smaller than people think.

Ananaskanelit ja Snyggit valmiina poimittaviksi

Jyväskylässä Kuokkalassa sijaitsevan Survon omenatarhan omenoita saa kerätä syötäväksi omaan tarpeeseen. Omenatarhaan on istutettu yli 30 eri omenalajiketta, ja puita on yli 500. Näistä yli puolet kasvaa syömäomenoita.

Viidakkokurkku ja tomatillo kukkivat puutarhassa

Puutarhaharrastaja Sirpa Haakana kasvattaa joka vuosi yhtä uutta kasvia. Rohkean viljelijän kasvihuoneessa viihtyvät rinnakkain niin eksoottinen tomatillo kuin tuttu mansikka.

Kehitysvammainenkin nauttii työstä

Oma työ on tärkeää myös kehitysvammaisille. Vaasassa kehitysvammaisten avotyö työllistää tällä hetkellä 45 henkilöä. Työvalmentajia on kaksi.

Aloittelijalle tippaleivän tekoon vähintään kolme kättä

Kun tippaleipiä tekee ensimmäistä kertaa, keittiöön kannattaa varata vähintään yksi apuri, tiskirättejä, hyvät hermot ja sammutuspeitto.

Ryttyistä kärsimystä ja siemenistä lempeä

Kauppojen hedelmäosastot pursuavat värejä, tuoksuja ja eksotiikkaa. Banaani, ananas ja kookospähkinä ovat tuttu juttu, sharon tai hunajapomelo eivät vielä joka kuluttajalle itsestäänselvyyksiä.

Viikonloppuna on pizzapäivä!

Viikonloppu on epävirallisen kansalaispalautteen perusteella pizza-aikaa. Työviikko kruunataan kotikeittiöissä pizzalla, joka täytetään jokaisen perheenjäsenen toivetäytteillä. Pizza ei ole ollut suomalaisille enää aikoihin erityinen kansainvälinen ruokakokemus, vaan kotimainen ruoka siinä missä jauhelihakastike.

Porkkanamuffini

Timo valmistaa jälkiruoaksi herkullisia porkkanamuffineja. Erilaisia mausteita käyttämällä saat tehdyksi niistä vaikkapa jouluisen version.

Totaalikieltäminen saattaa kasvattaa makeanhimoa

Jokainen suomalainen maiskuttaa vuoden aikana 13 kiloa erilaisia karamellejä ja makeisia. Makeisia käytetään tuomaan hyvää mieltä ja niistä haetaan usein lohdutusta. Myös terveellisempiä vaihtoehtoja on kuitenkin tarjolla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle