Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sähkörekka Postin logistiikkakeskuksen pihalla.

Mullistuksen ensiaskeleet otettu Suomessa: Posti alkaa ajaa kaupunkien väliä isolla sähkörekalla

Raskaiden sähkökuorma-autojen määrä Euroopan teillä kasvaa nopeasti. Myös vetyautoista voi tulla vaihtoehto, kun kuljetusyritykset etsivät päästötöntä vaihtoehtoa dieselille.

Flexensin toimitusjohtaja Berndt Schalin Kokkolan vetyvoimalan tiedotustilaisuudessa 15.11. 2022.

Ranskalainen pörssiyhtiö suurimmaksi omistajaksi Kokkolaan suunniteltuun 500 miljoonan euron vetytehtaaseen

Lhyfe on yksi maailman edelläkävijöistä vihreän vedyn tuotannossa, se hankki 49 prosentin osuuden suomalaisesta Flexensistä.

Havainnekuva Harjavaltaan rakennettavasta vetytehtaasta

Enersense mukaan Harjavallan vetytehtaan rakentamiseen

Enersense valmistaa Mäntyluodossa teräsrakenteita vetytehtaan yhteyteen rakennettavalle metanointilaitokselle. Yhtiön mukaan kyseessä on merkittävä sopimus.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Pyhäjoki valmistelee energiaselvitystä, jossa ydinvoima ja vety ovat avainasemassa

Pyhäjoki arvioi tämän ja ensi vuoden aikana ydinvoiman ja vedyn tuotantomahdollisuuksia. Samalla etsitään kotimaisia ja kansainvälisiä toimijoita kehittämään alueen energiasektoria.

Kemiran Joutsenon tehdas

Kaasuverkkoyhtiö suunnittelee Suomen ensimmäistä putkistoa, joka kuljettaisi vetyä tehtaalta toiselle

Suomi tavoittelee johtavaa asemaa vetytaloudessa Euroopassa, ja siirtoinfrastruktuurin kehittäminen on osa tätä tavoitetta.

Vetytalous / laitteistoa / VTT / Espoo 05.03.2021

Helsingin seutu saa ensimmäisen vedyn tankkausasemansa

Energiavirasto myönsi viime vuoden lopulla tankkausasemalle 790 000 euron tuen.

Havainnekuva Hycamiten suunnittelemasta tuotantolaitoksesta Kokkolan suurteollisuusalueelle.

Puhtaan vedyn tuotannon on tarkoitus alkaa ensi vuonna Kokkolassa – tavoite kymmenien miljoonien hiilidioksiditonnien vähentäminen ilmakehästä

Tuotantoa suunnitteleva vety-yritys Hycamite TCD Technologies on saanut suuren pääomalainan Ilmastorahastolta.

Grafiikka näyttää Suomeen suunnitellut 23 vetytalousinvestointia kartalla.

Suomessa on tapahtumassa kaikessa hiljaisuudessa vetyvallankumous – katso kartalta, yltääkö vihreä siirtymä kotikuntaasi

Vihreä vety on tuomassa Suomeen 10 miljardin euron investoinnit. Tässä hankkeet, joista ”yksikään ei lentäisi ilman tuulivoimaa”.

kaavakartta, jossa eri värejä ja erilaisilla asemakaavamerkeillä rajattuja alueita. Kartassa lukee Iiksenvaara.

Joensuuhun tulossa paikka vedyn tuotantolaitokselle

Kaupungissa on parhaillaan käsittelyssä asemakaava ja sen muutos, joka mahdollistaisi uudenlaista energiarakentamista Kontiosuon alueelle.

Grafiikka näyttää suunnitelman Itämeren alueen vetyverkosta.  Verkosto kulkisi Suomesta Pohjois-Ruotsiin sekä Baltian kautta Saksaan. Lisäksi verkosto kulkisi meren alla Suomesta ja Ruotsista Saksaan.

Suomi piirtää hurjia vetyputkisuunnitelmia, mutta rahat ovat vielä kysymysmerkki – tältä voisi näyttää vetyverkosto Suomesta Eurooppaan

Itämeren alueelle halutaan vain seitsemässä vuodessa rakentaa 5 000 kilometrin vetyputkiverkosto. Suomen rajat vety ylittäisi kahdesta suunnasta.

Havainnekuvassa näkyy Tornion meren rannalle suunniteltu teollisuusalue.

Tornio on saanut 118 000 euron avustuksen vihreään siirtymään – uuden teollisuuspuiston ykköstuote olisi vety

Tornio on saanut merkittävän potin vihreään siirtymään tarkoitetusta EU:n elpymisrahastosta. Avustuksella Tornio valmistelee teollisuuspuiston asemakaavaa Outokummun terästehtaan viereen.

Tuulivoimala Latamäen tuulivoimapuistossa Luhangalla.

Moni ulkomainen yhtiö etsii Suomesta paikkaa vetyinvestoinnille, sanoo ministeri Lintilä – vetytalous vaatii vielä valtavaa infrarakentamista

Suomen tärkein valtti on nopeasti kasvava päästötön sähköntuotanto. Vetyinvestoinnit eivät ole kuitenkaan vielä varmoja. Lupien saamista pitäisi sujuvoittaa, Lintilä sanoo.

Boliden Harjavalta ja Harjavallan suurteollisuuspuisto.

Nakkilalaisyritys rakentaa vihreän vedyn tuotantolaitoksen Harjavaltaan

Tehtaan rakennuttaja P2X Solutions on solminut Ruoppaus P. Suomisen kanssa urakointisopimuksen laitoksen rakentamisesta.

Tällä alueella oli  Inkoon kunnassa Joddbölen kylässä Fagervikin lahden rannalla sijainnut hiililauhdevoimalaitos.

Jos Inkoon terästehdas toteutuu, sen rakentaisivat pitkälti ulkomaalaiset – norjalainen Blastr aikoo palkata myös vakiväkeä ulkomailta

Vety- ja terästuotantoon sekä tehtaan pystyttämiseen tarvitaan tuhansia työntekijöitä. Teräsalan analyytikon mukaan hankkeessa on epävarmuuksia.

Havainnekuva, jossa metsän keskelle on sijoitettu Lahteen kaavailtu Ren-Gas Oy:n vetylaitos. Teollisuusrakennus seisoo metsätontilla.

Suomalainen vihreän kaasun tuotanto sai miljoonien eurojen rahoituksen Saksasta – yhtiö suunnittelee laitoksia viiteen kaupunkiin

Allianz-vakuutuskonsernin tytäryhtiö sijoittaa nuoreen suomalaisyhtiöön 25 miljoonaa euroa. Ren-Gas tekee viidestä kaasulaitoksesta investointipäätökset ensi vuonna.

Harjavallan vetytehtaan työmaa.

Vety kiinnostaa yrityksiä, kuntia ja tutkijoita, mutta kotimainen vetyosaaminen tarvitsee myös investointeja

Suomessa on vireillä kymmeniä vetyhankkeita, joista ensimmäiset ovat edenneet investointiasteelle. VTT:n tutkimusaluejohtaja Antti Arasto korostaa investointien tärkeyttä alan teollisuudelle.

Tarastenjärven jätevoimala uutena syksyllä 2015.

Tampereen Tarastenjärvelle aiotun hiilivetytehtaan suunnitelmat julkisesti nähtäville

Laitos olisi uuden ajan polttoainetehdas, jonka raaka-aineita ovat vesi ja savukaasujen hiilidioksidi. Yhdessä niistä tulee liikennepolttoaineeksi kelpaavaa metaania.

Madridissa kaupungintalon, Cibelesin palatsin valaistus herättää keskustelua. Kaupungin tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluva Cibeles ei sammu öisin, mutta valaistusta on maltillisesti laskettu.

Opiskelija Elena Tiradon kauppalasku kasvoi ja vapaa-ajan vietto rajoittui – Espanjan energiakriisi kurittaa nuoria ja pienituloisia

Pimeä Madrid pelottaa turisteja, sanoo hallituksen energiansäästötalkoita vastustava aluepresidentti.

En stor fabriksbyggnad vid vattnet.

Wärtsilä ja Hycamite kehittävät yhdessä vedyn tuotantoa LNG:stä aluksella

Konseptissa voidaan hyödyntää olemassa olevaa LNG-infrastruktuuria. Konseptisuunnittelu valmistuu vuoden 2023 keskivaiheilla.

Putkistoja ja säiliöitä kiinnitettynä metallitelineisiin vasten tiiliseinää.

Hycamite sai ABB:n kumppaniksi Kokkolaan nousevan vetytehtaan koelaitokselle – rakentamisen on määrä alkaa vielä tänä vuonna

Hycamite on kehittänyt uuden tavan tuottaa vetyä. Vetyä valmistetaan teollisuuden tarpeisiin metaanista lämmön ja katalyyttien avulla. Etuna on pieni energiankulutus.

Laboratorion pöydällä ruskea elektrolyyseri, jonka kyljkeen on kytketty parikymmentä valkoista ohutta johtoa.

500 miljoonan vetytehdas Kokkolaan on vasta vauvanaskel – viisi vastausta valottaa, miksi ja kenelle vety on tärkeää

Vety on kuin pienin legopalikka, josta voi alkaa rakentaa vaikka mitä. Kokonaisen talon tekoon tarvitaan kuitenkin lisäpalikoita, ja alan kehitys on vasta alussa, sanoo kokkolalainen Matti Malkamäki.

Toimitusjohtaja Herkko Plit Harjavallan vetytehtaan työmaalla.

Onko vety tulevaisuuden öljy? Suomella on kykyä olla kova tekijä Euroopan vetymarkkinoilla

Maan ensimmäinen teollisen mittakaavan vihreän vedyn tehdas nousee Harjavaltaan. Parhaillaan suunnitteilla on useita vetylaitoksia eri puolille Suomea.

Kraftelledningar över ett höstlandskap. En tät dimma skymmer sikten.

Kristiinankaupunkiin aiotaan rakentaa jättimäinen vetyvoimalaitos, sopimus maaperän vuokrasta valmis – laitoksen investoinnin arvo 450 miljoonaa

Vetylaitoksessa on määrä jalostaa vedystä synteettistä metaania, jota käytetään polttoaineena. Valmistus on mahdollista uusiutuvan energian kuten tuulivoiman avulla.

Havainnekuva merelle suunniteltavista tuulivoimaloista, joissa on vedyntuotannolle oma tasanne.

Kilpailu suurelle merituulivoimapuistolle sopivasta paikasta käy kuumana Perämerellä – kahden hankkeen suunnitelmat julkaistiin muutaman viikon välein samalle alueelle

Merituulivoimapuistoissa aiotaan tuottaa myös vetyä. Kokkolan, Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn merialueelle tehdyt suunnitelmat vastaavat isoa ydinvoimalaa.

Ranskassa testataan jo tekniikkaa tulevaisuuden lentokoneseen, jonka käyttövoimana on vety.

Airbus etsii äärikylmästä nesteestä avainta päästöttömään matkustukseen – Yle tutustui tulevaisuuden lentokoneisiin, joista yksi on kuin pelkkä siipi

Vetykoneen pakokaasut ovat lähes puhdasta vesihöyryä, mutta siinäkin on ongelmansa. Nykyisestä kerosiinista pitää joka tapauksessa päästä eroon.

Lakiakankaan tuulipuiston voimaloita ilmasta kuvattuna.

Kristiinankaupunkiin suunnitteilla Suomen mittakaavassa erittäin suuri vedyn tuotantolaitos – alueesta uusiutuvan energian keskittymä

Kristiinankaupunkiin suunnitellun vedyn tuotantolaitoksen koko on tuplaantunut. Vedyn tuotantoon tarvittava energia tullaan tuottamaan paikallisen aurinko- ja tuulivoiman turvin.

Kuvassa ministeri Mika Lintilä Rovaniemellä Arktikumissa 2022.

Energia-asiantuntijan mielestä Suomen sähkömarkkinat pitäisi jakaa kahtia – sähkön hinta voisi puolittua pohjoisessa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo, että kahden hinta-alueen luominen kannattaa selvittää. Nykyiseen hintakriisin se ei ehtisi avuksi.

Vetyauto

Tuore selvitys: Meri-Lapissa on hyvät mahdollisuudet edistää vetytaloutta

Kemin Digipoliksen tilaaman selvityksen mukaan Meri-Lapissa on merkittävää potentiaalia vetytaloudelle.

Aurelia Turbines pienvoimala jonka sisällä tehokas kaasuturbiini.

Vetytaloutta selvitetään vihreän siirtymän pohjatiedoksi – selvitykset alkavat syyskuussa Raahen seudulla

Raahen seudulla ja Pohjois-Pohjanmaalla selvitetään VTT:n johdolla vetytalouden mahdollisuuksia.

Savon Voiman voimalaitos Joensuun Iiksenvaaralla.

Savon Voima ja P2X Solutions suunnittelevat vedyn tuotantolaitosta Joensuuhun

Suunnitelmissa on rakentaa Iiksenvaaralle teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotantolaitos.

Vattenfallin merituulipuisto Tanskan edustalla.

Vattenfall ja energiayhtiö St1 aikovat aloittaa uusiutuvalla sähköllä valmistetun synteettisen lentokerosiinin tuotannon

Göteborgin jalostamolla tuotettaisiin vuosittain noin miljoona kuutiometriä synteettistä lentopolttoainetta, joka vähentää lentoliikenteen päästöjä.

Joutsenosta Imatralle suunnitellaan Suomen ensimmäistä suurta vetyputkea

Kaasuverkkoyhtiö Gasgrid Finland haluaa rakentaa Suomeen jättimäisen putkiston kuljettamaan vetyä

Kaasuverkkoyhtiö Gasgrid Finland haluaisi vetää Suomen ensimmäisen pitkän vetyputken Lappeenrannan Joutsenosta Imatralle.

Oulun yliopisto

Oulussa onnistuttiin kehittämään pitkäaikaisesti vetyä luonnonvedestä auringonvalon avulla

Oulun yliopistossa on onnistuttu tuottamaan pitkäaikaisesti vetyä luonnonvedestä auringonvalon avulla. Laboratorio-oloissa tehdyssä tutkimuksessä vetyä tuotettiin noin kolmen kuukauden ajan ilman häviöitä.

Junaradan takana näkyy voimalaitos, jonka piipusta tulee savua.

Porin Prosessivoiman savukaasut saadaan hyötykäyttöön, kun suunniteltu vetypolttoainelaitos toteutuu

Porin Kaanaaseen kaavaillaan huomattavaa investointia vihreän vedyn ja uusiutuvan kotimaisen kaasun tuotantoon.

Kolme miestä katsoo tietokoneen näyttöä. Etualalla johtoja ja laitekaappeja.

Espoossa on paikka, jossa energiavallankumous on arkipäivää: "Se on ihme, mikä on mahdollista", sanoo yksi keksijöistä Ylen kuvareportaasissa

VTT:n testipenkistä löytyy ympäristöystävällinen akku ja tehokas vedyntekijä. Matka teoriasta käytäntöön on pitkä ja vaatii paljon testaamista, jotta asiakkaat ja rahoittajat vakuuttuvat toimivuudesta.

VTT:n VTT:n tutkimusaluejohtaja Antti Arasto tarkastelee polttokennoa Otaniemen laboratorion pihalla.

Venäjä tuuppasi vahingossa vihreän vallankumouksen liikkeelle – tilaisuuteen tarttuu tekniikan tohtori, joka selätti oman ilmastoahdistuksensa

Tekniikan tohtori Antti Arasto on omistanut koko uransa ilmastonmuutosta hillitsevien energiaratkaisujen kehittämiseen. Hän uskoo, että käsillä oleva maailmanpoliittinen tilanne vauhdittaa kestäviä ratkaisuja enemmän kuin mitkään mandaatit ennen.

Westenergy i Korsholm.

Westenergy suunnittelee synteettisen metaanin tuotannon aloittamista vuonna 2025

Synteettinen metaani on määrä nesteyttää, jotta sitä voidaan käyttää liikennepolttoaineena. Sivutuotteena syntyvä lämpö hyödynnetään myös.

SSAB:n Raahen tehtaan masuunit

Raahe haluaa mukaan vetytalouden kasvuun hyvissä ajoin ja luottaa alueen vetovoimaan

Raahessa on selvitetty mahdollisia vetytuotannon ja -varastoinnin alueita. Seudulla on useita vetytalouden avaintekijöitä niin enenrgiantuotannossa kuin -kulutuksessakin, mikä lisää entisestään kiinnostusta hiilivapaan vedyn tuotantoon.

Luukku, josta näkyy voimakasta palamista Tarastenjärven jätteenpolttolaitoksella.

Tampere aikoo tehdä jätteenpolton päästöistä polttoainetta rekoille: tuotantolaitosta suunnittelee miljoonarahoituksen kerännyt kasvuyritys

Viime vuonna perustetulla Nordic Ren-Gasilla on jo yhteistyösopimukset Lahti Energian ja Etelä-Savon Energian kanssa.

Harjavallan suurteollisuuspuisto, Boliden Harjavalta

Harjavaltaan rakennetaan vihreän vedyn tuotantolaitos – vähentää hiilidioksidipäästöjä merkittävästi

Laitoksen rakentaminen Harjavallan suurteollisuuspuistoon alkaa syksyllä. Laitoksen on tarkoitus aloittaa toimintansa vuonna 2024.

Harmaa rakennus, rakennuksen seinässä sininen valologo.

Lahteen on suunnitteilla Suomen suurin vihreän vedyn tuotantolaitos – hintalappu on noin 250 miljoonaa euroa 

Power-to-Gas-laitos muuttaa hiilidioksidin ja tuulivoimasähkön kaasupolttoaineeksi. Investointipäätöstä laitoksesta ei ole vielä tehty. Tavoitteena on perustaa kaasupolttoaineiden tuotanto- ja jakeluketju raskaan tieliikenteen käyttöön.

Harmaa rakennus, rakennuksen seinässä sininen valologo.

Lahteen suunnitteilla Suomen suurin vihreän vedyn tuotantolaitos

Lahti Energia on tehnyt yhteistyösopimuksen Nordic Ren-Gas Oy:n kanssa uusiutuvaa metaania ja niin kutsuttua vihreää vetyä tuottavan laitoksen suunnittelusta.

Johtoja ja putkia Q Powerin metanointilaitteita sisältävien konttien välillä, taka-alalla Keravan biovoimalan piippu, josta tupruaa savua siniselle taivaalle.

Biovoimalan päästöistä ja vedystä tehtiin onnistuneesti polttoainetta Keravalla – se on uusi ja tarpeellinen keino ilmastokriisin hillitsemisessä

Teollisen mittakaavan laitos tekisi puhtaampaa korviketta maakaasulle. Siihen tarvitaan hiilidioksidia, sähköä, vettä ja suomalaiselta suolta löydettyjä mikrobeja.

Japanilaisen Shinshun ja Tokion yliopiston tutkijat ovat rakentaneet  aurinkovetypaneelien tutkimuskentän, jossa voidaan testata mitkä materiaalit hyödyntävät parhaiten auringonvaloa, ja erottavat veden vedyksi ja hapeksi. Kuva: Kazunari Domen/ Shinshu University  & The University of Tokyo

Aurinko on loputon energian lähde, mutta nykyiset menetelmät ovat tehottomia – nyt käsillä voi olla kaiken mullistava teknologia: valokatalyysi

Auringonvalosta tuotettu energia on tulevaisuudessa yhä merkittävämpi keino vastata maailman energiahaasteisiin. Aurinkovetypaneelien avulla tuotetulla vedyllä voitaisiin korvata perinteisiä fossiilisia ratkaisuja ja käyttää päästötöntä vetyä esimerkiksi ajoneuvojen polttoaineena.

Oljeraffinaderi i skymningen.

Porvoon jalostamon vetyhankkeelle merkittävää tukea EU:n innovaatiorahastosta

Nesteen vetyhanke yksi seitsemästä projektista, jotka valittiin rahoitettaviksi.

Oulun yliopiston valokatalyysin testauslaeite.

Oulussa kehitetään menetelmää, joka voisi mullistaa maailman energiatalouden – ratkaisun avaimet ovat auringossa

Oulun yliopiston tutkimusryhmä on kehittämässä hiilineutraalia vedyn tuotantoa ilman sähköä. EU:n ja Suomen vetysuunnitelman suurin ongelma onkin suunnaton sähkön tarve. Oulussa tutkittava idea on 50 vuotta vanha, mutta nyt sitä tutkitaan tiiviisti.

Mika Lintilä.

Mika Lintilä Ylen Ykkösaamuun – mitä haluat kysyä elinkeinoministeriltä?

Hallitus on sopinut kaikessa hiljaisuudessa kannan, että ydinvoima yritetään saada EU:n kestävien energiamuotojen luokitteluun. Miksi asiaa piti hoitaa salassa?

Läheltä

Vetyperoksidia pääsi valumaan asvalttikentälle satoja litroja – pelastuslaitos teki aineen vaarattomaksi vedellä

Herkästi syttyvää vetyperoksidia valui asvaltille arviolta satoja litroja. Vuoto on korjattu ja pelastuslaitos on tehnyt vaarallisen aineen vaarattomaksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle