Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kännykän näytöllä juoksevat kirjaimet ovat jatkumoa leiritulien tarinoille

Äänteet ovat ajan myötä saaneet myös visuaalisen muodon.

Vaihtoehdot Kokkolan uudeksi ilmeeksi saivat kaupunkilaiset takajaloilleen – ja voi olla, ettei niistä kumpikaan toteudu

Ilme-ehdotusten tuominen julkisuuteen sai aikaan toivottua keskustelua, joka ei päässyt viriämään koronan varjossa.

Tunnetko tyypin? – Kirjainten merkillinen maailma esittäytyy Vapriikissa

Tunnistatko yrityslogon, josta on esillä vain yksi kirjain? Onko yhdentekevää, millaisella fontilla vaikkapa kirja on painettu? Vapriikin näyttelyssä kurkistetaan kirjainten taakse, tutustutaan kirjaintyyppien historiaan ja ihmetellään typografian nykytyylejä.

Poikkiviivat ja päätekoukut tulevat – koululaiset siirtyvät tekstaukseen ensi vuonna

Seitsemän ei ole enää 7 ja myös z sekä q saavat poikkiviivat, kun kouluissa siirrytään kirjoittamaan uudella tekstauksella. Koululaiset kirjoittavat vuoden päästä käsin vain yksillä kirjaimilla, tekstauskirjaimilla.

Selkeä kirjasintyyppi on lukivaikeudesta kärsivälle avainasia – "Arial ja Times New Roman parhaat"

Erityispedagogi Veijo Turpeinen tietää minkälaista on yrittää tavata koukeroista tekstiä lukihäiriöisenä. Fontti ei saisi Turpeisen mukaan olla liian kulmikas, mutta ei myöskään liian pyöreä.

Elina Warstan kortissa on supersankareita – "Sekä tytöt että pojat voivat samaistua siihen maailmaan"

Sinisessä kortissa poika skeittaa lippis liehuen ja pinkissä kortissa tyttö kerää kukkia koriin. Lasten syntymäpäiväkortit suunnataan selvästi sukupuolen mukaan. Yle Keski-Pohjanmaa pyysi kuvittaja Elina Warstaa piirtämään pienelle päivänsankarille unisex-kortin.

Hämeen Sanomat siirtyy tabloidiin vuodenvaihteessa – kirjasinlaji ja taittotyyli Alma Medialta

136-vuotias Hämeen Sanomat siirtyy vuoden 2015 alusta tabloidikokoon. Silloin muuttuvat myös lehden kirjasinlaji ja ilmoitushinnoittelussakin siirrytään ennakolta määriteltyihin ilmoituslaatikoihin.

Vuoden kaunein kirja esittelee Suomen luontoa valokuvin

Suomen luonto -kirjan tekijä Lasse J. Laine on palkittu Vuoden kaunein kirja -palkinnolla kerran aikaisemminkin.

Etelä-Saimaa muuttui tabloid-kokoiseksi

Lappeenrannassa ilmestyvän Etelä-Saimaan ensimmäinen tabloid-kokoinen numero ilmestyi tänään. Samaan aikaan tabloidiin siirtyivät myös Kymen Sanomat ja Kouvolan Sanomat.

Jussi-enon piirustuskoulu

Opi piirtämään erilaisilla tekniikoilla.

Rurik Wasastjernan Kouvola-kirja on vuoden paras taidekirja

Kirjailija kumoaa vanhat myytit rumista betonirakennuksista ja Kouvolan kaupungin historiattomuudesta.

Yleisradion ilme uudistuu

Yleisradion visuaalinen ilme uudistuu ensi keväänä. Muutos näkyy ruudussa ja netissä maaliskuussa. Yhtiö panee uusiksi logon, värit sekä typografian eli painoasun.

TPS:n logoäänestys ratkesi sarvipään voittoon

Jääkiekko-TPS:n kiistelty logoasia on ratkennut. Perinteinen pallologo säilyy paidoissa ja muussa markkinoinnissa. Logokilvan voittaneelle ehdotukselle tehdään erillinen fanituotesarja.

Vuoden kaunein kirja esittelee Turun arkkitehtuuria

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut vuoden 2010 kauneimmaksi kirjaksi teoksen Atrium - Erik Bryggman ja Turun arkkitehtuuri. Helena Soiri-Snellmanin teos sisältää paitsi talohistoriaa, myös uutta tietoa modernin arkkitehtuurin pioneeriksi kutsutusta Bryggmanista.

Kafkan käsiala tietokonefonttina

Lahden taidemuseon Travelling Letters 2010 -näyttelyssä liikutaan kirjoituksen, muotoilun ja taiteen maailmassa. Kävijä jää miettimään, missä kulkee tekstin ja taiteen raja, ja olisiko omilla kirjoituksilla enemmän painoarvoa, jos ne kirjoittaisi Kafkan käsialalla.

Österbottens Tidningin ja Aamulehden toimittajat palkittiin

Sanomalehtien liitto on palkinnut Österbottens Tidningin toimittajan Denise Lindellin ja Aamulehden Marjaana Karhunkorven viime vuoden parhaista jutuista. Parhaista sivuista palkinnon saivat Savon Sanomat, Västra Nyland ja Hufvudstadsbladet.

Kulttuurilehtikatsaus 26.4

Kulttuurilehdissä kysytään, ovatko taiteen uudet ilmiöt uusia, vai keksitäänkö pyörä aina uudelleen?

Hämeenlinnan maakunta-arkisto on Vuoden Betonijulkisivu

Hämeenlinnan maakunta-arkiston graafinen betoni kuvioineen voitti Vuoden 2009 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon.

Luotettava ilme

Visuaalinen identiteetti on silmin havaittava osa yrityksen tai tuotteen minäkuvaa. Perinteisesti tähän kuuluu ainakin merkki, tunnusväri ja typografia. YLEn TV-Uutisten ilme uudistettiin 2007 ja päivitettiin alkukesästä lisäämällä kokonaisuuteen uutistikkeri ja väli- ja loppuotsikot.

Järvi-Pohjanmaalle uusi ilme

Alajärven kaupungin sekä Soinin ja Vimpelin kunnan muodostama Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alue teetätti itselleen uuden logon. Ylöspäin kurottavat kolme aaltoviivaa kuntien tulevaisuutta rakentavaa yhteistyötä.

Vuoden kaunein kirja esittelee menneiden vuosisatojen ruokareseptejä

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut viime vuoden kauneimmaksi kirjaksi Jouni Kuurneen teoksen Louhisaaren linnan talousreseptit. 1700- ja 1800-lukujen ruokaohjeista kootun kirjan graafisesta suunnittelusta on vastannut Pekka Krankka.

J.H. Erkon kilpailun ensimmäinen sija jaettiin kahdelle kirjoittajalle

Tämänvuotinen J.H. Erkon kirjoituskilpailun ensimmäinen sija jaettiin kahden kirjoittajan kesken. Ensimmäisen palkinnon jakoivat joensuulainen Lassi Hyvärinen ja espoolainen Suvi Boon.

Helsinki-valokuvista ja -runoista vuoden kaunein kirja

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Valokuvaaja Pentti Sammallahden Helsinki-aiheisista valokuvista ja Bo Carpelanin tekstistä koostuvan Staden - kaupunki -kirjan vuoden kauneimmaksi. Molemmat kertovat synnyinkaupungistaan, Sammallahti 1960-luvulta nykypäivään ulottuvilla valokuvilla ja Carpelan runoillaan.

Vuoden kaunein kirja himosta, rakkaudesta ja raivosta

Suomen kirjataiteen komitean on valinnut viime vuoden kauneimmaksi kirjaksi teoksen Himo, rakkaus ja raivo – Jörn Donnerin ja Stefan Lindforsin keskusteluja.

Satukokoelmasta vuoden kaunein kirja

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut viime vuoden kauneimmaksi kirjaksi lastenkirjan Prinsessojen satuaarre. Katriina Kauppilan toimittaman satukirjan on kuvittanut Kristiina Louhi. Graafisesta suunnittelusta, päällyksestä ja sidoksen muotoilusta vastaa Raija Pitkänen.