Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Torstai 18.6.2020 (tv)

Koronarajoitukset. Kuusenkerkkien kerääminen. Selkouutisten kesä. Juhannussää.

Väriä tiilimurskasta, lisää painoa sahanpurusta – Pakistan suitsii mausteväärennöksiä

Mausteet ovat köyhän Pakistanin arvokkaita vientituotteita. Siksi niitä yritetään myös väärentää.

Chiliyrittäjä: Nokian hyväpalkkainen työ vaihtui kastikkeiden maahantuontiin

Tädin maailmalta tuomat mausteet sytyttivät Marko Suksen kokkailemaan. Lapsuuden kokeilut johtivat tulisiin makuihin ja taloudelliseen menestykseen.

Kerää kuusenkerkät nyt – mutta ole tarkkana, kerkkäily ei ole jokamiehenoikeus

Kuusenkerkkäsesonki on kuumimmillaan, ja nuorista taipuisista vuosikasvaimista voi taikoa niin juhlavat juomat kuin karamelliset siirapitkin. Kuusenkerkät on helppo kerätä, mutta niitä ei saa hakea mistä sattuu.

Kadoksissa ollut juomaresepti löytyi – kuusenkerkästä tehdään muutakin kuin siirappia

Menossa on paras kuusenkerkkien keruuaika. Kuusenkerkässä on isot mahdollisuudet muuhunkin kuin siirapiksi ja yskänlääkkeeksi. Tulevaisuudessa siitä voidaan valmistaa jopa uutta kansallisjuomaa, sillä viisi vuotta etsinnässä ollut salainen juomaresepti löytyi.

Luonnon superruoat valloittavat ruokapöytiä

Yrittäjä Mikael Riipinen: "Jos vain luonnontuotteiden keräilijöitä löytyy, ostajiakin löytyy."

4H-nuoret keräävät kuusenkerkkiä – lopputuloksena kuohujuomaa presidenttiparille?

Nuoret noukkivat parhaillaan kuusenkerkkiä Pohjois-Karjalassa. Tavoitteena on saada kokoon tuhat kiloa kerkkiä, joista valmistetaan kuohujuomaa Kainuussa.

Maa peittyi leppälastuihin – katso millaista tuhoa tikka teki puulle

Liperin Tutjunniemestä löytyi tikan voimannäytös, kun lintu oli hakannut ison lepän lähes kauttaaltaan monen metrin matkalta.

Chili voi pahentaa elimistöllisiä sairauksia – Ylilääkäri: Syöntiä harkittava

Chili jakaa ihmisten ruoansulatukset kahteen ryhmään. Taustalla on herkkyys voimakkaalle kemialliselle yhdisteelle, kapsaisiinille.

Chilin maku tasapainottuu muilla mausteilla: "Machot hakevat tulisuutta"

Chili pistää suun polttelemaan, mutta tarjoaa myös monivivahteisia makuelämyksiä. Moni hakee makua ruokiinsa lisäämällä joukkoon säännöllisesti chiliä tai chilikastiketta. Keittiömestari Jani Lehtinen ohjeistaa, että chilin tulisuutta kannattaisi tasoittaa myös muilla mausteilla. Pelkällä chilillä mässäily menee hänen mielestään helposti machoilun puolelle.

Polttava puuro ja tulinen jäätelö maistuvat chiliharrastajalle: "Siihen jää koukkuun"

Suomessa kasvatetaan satoja chililajikkeita, maailmalla tuhansia. Suomalaiset chilin ystävät tapasivat viikonloppuna Kotkassa. Ohjelmassa oli muun muassa chilijäätelöstä ja -marengeista nauttimista chilipuuroa unohtamatta.

Tutkimus: Voimakkaasti maustettu ruoka saattaa pidentää ikää

Tutkimuksen mukaan tuoretta chiliä käyttävillä oli muita pienempi riski kuolla syöpään, sepelvaltimotautiin tai diabetekseen. Tutkijat kehottavat kuitenkin varovaisuuteen tulosten tulkinnassa.

Kesätienestiä voi hankkia vaikka parvekeviljelmän satoa kauppaamalla

Jos kesätyöpaikkaa ei tälle kesälle irronnut, voi viherpeukalon omistava nuori työllistää itsensä kasvattamalla kasviksia tai esimerkiksi chilejä omalla parvekkeella. Kasvatus ja myynti ei vaadi byrokratiaa, mutta jatkojalostamiseen tarvitaan jo lupia.

Kuusenkerkkäsiirapista tuli maistuva muoti-ilmiö: "Tehoaa yskänlääkkeenäkin"

Lähiluonnosta löytyvien villiyrttien poimiminen ja hyödyntäminen ovat nopeasti nousseet jopa muoti-ilmiöksi. Yhdeksi luonnon "hittituotteista" ovat nousseet kuusen vuosikasvaimet eli kerkät, josta tehdään muun muassa siirappia.

Koulupuiston työntekijöiden mitta täysi – Pietarsaaren aarre halutaan rauhoittaa

Pietarsaaren kaupungin sydämessä oleva Koulupuisto joutuu säännöllisesti ilkivallan kohteeksi. – Korjaustöihin menevää rahamäärää ei ole koskaan laskettu, mutta aikaa menee viikoittain tosi paljon, sanoo puutarhuri Päivi Olli.

Villiyrteistä luonnon omaa energiajuomaa

Pihapiiristä kerätyistä villiyrteistä saa loihdittua yllättäviäkin syötäväksi kelpaavia ruokia ja juomia. Kuusenkerkistä saa näppärästi ainesosat voimajuomaan ja apiloista voi puolestaan loihtia dippiä grillattavien lisukkeeksi.

Tiesitkö tämän kuusenkerkästä?

Kuusenkerkkä on upea ja maistuva luonnontuote.

Sumutteella ahdistelijaa naamaan – uhkailun kohteeksi joutunut saa avukseen kättä pidempää

Vartijoiden lisäksi myös yksityishenkilö voi saada luvan paprikasumutteen hallussapitoon, mikäli hän on joutunut uhkailun kohteeksi.

Poropeukalosta viherpeukaloksi – yrttien kasvatuksen ABC

Hyötykasvien suosio on huipussaan, mutta monelta yrttejä rakastavalta puuttuvat kokonaan taidot ja ymmärrys kasvien kasvattamiseen. Iske kaupan yrtti uuteen multaan Yrtti-Martan neuvoja noudattamalla ja pian saat nauttia milloin vain vaikkapa basilikan muhevasta mausta.

Wednesday’s papers: Early voting begins, post office tests elderly home services and homegrown chili peppers

A look at Wednesday’s papers makes it abundantly clear: It’s peak election season. Papers featured many pages of articles – and even more candidate advertisements – in the run-up to parliamentary elections on April 19. In other news, the national postal service is trying out a new home care service for the elderly, and some helpful gardening hints for growing hot chili peppers.

Miniatyyripuutarha mahtuu vaikka teekuppiin

Lojuuko kotonasi turhaa pikkusälää? Pohditko, miten lasten lelut saisi uusiokäyttöön? Hurahda miniatyyripuutarhojen rakenteluun ja ongelmasi on ratkennut.

Steviaa ehtii vielä kasvattamaan, tilaisuus chilin kylvöön meni jo

Jos kesällä haluaa kasvattaa kasveja ulkona, siemenet pitäisi kylvää äkkiä. Tai oikeastaan osan kasveista kohdalla tilaisuus on jo mennyt – mutta onneksi kaupasta saa myös valmiita taimia.

Kevät tulee – ikkunalaudoilla on tungosta

Yhä useampi kotipuutarhuri kasvattaa itse omat taimensa. Siemenestä saakka itse kasvatettu puutarhakasvi on haasteellinen projekti, jossa työnsä tuloksen voi nähdä hyvin konkreettisesti.

Joulukuusi pukkaa tuoretta kerkkää Nuutin päivänä – eihän tätä henno hankeen heittää!

Joulukuusi on tehnyt tehtävänsä, joulukuusi saa mennä – jos ei jo loppiaisena, niin viimeistään nuutinpäivänä. Mutta eihän kuusi sitä tiedä. Hennot, vaaleanvihreät kerkät puhkeavat puun keräämän vararavinnon turvin viimeistään näihin aikoihin, jos kuusenkastelija on hoitanut tehtävänsä tunnollisesti.

Chilitahnaa poistetaan myynnistä pakkauksen kannesta liuenneen pehmitinaineen vuoksi

Chilitahnaa on myyty koko maassa. Tahnaa ostaneita pyydetään palauttamaan pakkaus tai ostokuitti ostopaikkaan.

Tampereella oli perjantai-iltana tulinen tunnelma – Chilifesteillä ei kyyneleiltä vältytty

Chilijäätelöä, chilimakeisia, chilikastikkeita, chiliruokia, chilin taimia, chilikilpailuja - kaikkea tätä tarjosi Keskustorille leiriytynyt Chilifest. Leikkimielisissä taistoissa itkettiin ja hikoiltiin – sen verran tulisia olivat turnauseväät.

Erikoiskasvien suosio laskussa Pohjois-Karjalassa – ruokohelpin viljely romahtanut

Erikoiskasvien viljely on hiipunut maakunnassa merkittävästi. Etenkin porkkanan, kuminan ja ruokohelpin kasvattaminen on vähentynyt viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

Mies hurahti chiliin – tuloksena 144 lajiketta kasvihuoneessa

Bernt Olin on aina pitänyt chilistä mutta vasta reissu Etelä-Amerikkaan toi tulosta. Lautasellinen chiliä vahvisti aiemman aavistuksen: tätä on saatava lisää ja paljon.

Unohda chilit ja aurajuustot – Makkaramestarikisassa luotetaan nyt perinteisiin makuihin

Yksi tykkää jauhoisesta, toinen lihaisasta, kolmas mausteisesta, neljäs juustoisesta – sinapilla tai ilman. Mutta mikä on paras makkara, ja sille paras sinappi? Se selviää arvovaltaisen raadin makustelu-urakan jälkeen, kun vuoden makkara- ja sinappimestarit seulotaan lauantaina Tammelan Makkaramarkkinoilla.

Iltapäivän ukkosrintamat saivat aikaan yli 5 800 maasalamaa – lähetä ukkoskuva

Myös vettä on tullut paikoin rajusti. Runsaasti on salamoinut ainakin Länsi-Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja aivan pohjoisimmissa osissa maata. Liperissä mitattiin kesäkuun korkein lämpötila, 30,5 astetta.

Viherpeukalon verstaalla käy jo kova kuhina

Hyötykasviyhdistys on toiminut Oulussa pian puolentoista vuoden ajan. Puheenjohtaja Tanja Ijäksellä taimetuskausi on jo kuumimmillaan. Esimerkiksi chilit on jo kylvetty ja niiden joukossa lajike, joka voi nostaa punan poskille.

Botanian talvessa pääsee rehevien maustekasvien jäljille

Kasvitieteellinen puutarha Botania huokuu tropiikin kosteutta ja lämpöä talvipakkasten keskellä. Joensuun Linnunlahdella muun muassa moni maustekasvi on sydäntalvesta huolimatta kiinnostavassa kehitysvaiheessa. Esimerkiksi kaakaon hedelmät hehkuvat kauniin keltaisina.

Sähköt reistailleet yhä

Eri puolilla maakuntaa on tiistain aikana esiintynyt sähkökatkoja. Katkot ilmaantuivat kahdeksan jälkeen. Ennen sitä maakunnan kaikki viat olivat poissa.

Ratapenkka voi pelastaa uhanalaisia lajeja

Ihmisen muokkaamasta ympäristöstä on tullut monelle uhanalaiselle lajille tärkeä selviytymispaikka. Esimerkiksi Liperissä on havaittu vilkkaasti liikennöidyn radan penkka-alueen olevan usealle kasvi- ja hyönteislajille elinkelpoinen asuinpaikka. Nyt ratapenkkoja raivataan erityisellä huolella.

Chili päihittää punajuuren – muoti ajoi ohi juureksista

Lapsijoukko tunnistaa värikkäästä kasviskorista heti chilin ja paprikan, mutta kotimainen punajuuri herättää hämmennystä. Ruokamuoti vaikuttaa tälläkin rintamalla. Lisäksi sille kuuluisalle pupun ruokakupille on nykyään jo tunkua.

Itsetehty makusuola viilettää keittiötrendien aallonharjalla

Kotikokki yltää keittiötaikurin maineeseen, kun muistaa mainita miten hienot yrtti- ja sienisuolat tuli tämän sesongin aikana tehneeksi. Sienten ja merisuolan liitosta tulee suola, jota ei löydy kenenkään muun keittiöstä kuin sinun omastasi.

Vuoden vihannes löysi tiensä suomalaisten sydämiin

- Chili on erityinen mauste, sillä se koukuttaa käyttäjän itseensä. Ensin käytetään vähän ja sitten enemmän. Näin maku paranee ja siihen tottuu. Myöhemmin halutaan käyttää voimakkaampia chilejä, kertoo Etelä-Savon Marttojen erikoisneuvoja Satu Räsänen.

Sato parhaimmillaan - pöytään katetaan kausiruokaa

Aamu-tv:n kesäpihalla-sarjassa tehtiin tällä kertaa kausiruokaa. Mutta mitä kausiruoka oikein on? Demos Helsingin tutkijan Outi Kuittisen johdolla valmistettiin mansikka-paprikakeitto, kesäkurpitsa-eväsleivät sekä raparperimojito.

Kalliin paprikan viljely vähenee entisestään

Paprikan viljely on vähentynyt erityisesti Lounais-Suomesta ja pääkaupunkiseudulta. Paprikan tuotanto on huomattavasti kalliimpaa kuin esimerkiksi kurkun tai tomaatin viljely.

Millaisia vinkkejä antaisit hyötykasvien kasvattamiseen?

Hyötykasveja, kuten vihanneksia, hedelmiä ja yrttejä, voi kasvattaa esimerkiksi parvekkeella, sisätiloissa valoisalla ikkunalla tai viljelypalstalla. Missä sinä kasvatat hyötykasveja? Millaisia vinkkejä annat viljelyyn?

Chili on kuuminta hottia

Yhä useampi viljelee kuumassa viihtyvää chiliä itse. Kotimaisen chilin pääsatokausi on käsillä. Maustepaprikoista on jalostettu lukemattomia lajikkeita, harrastajan tie vie miedommista tulisiin lajikkeisiin.

Liperin Kuorinka siistiytyy rokkirahoilla

Liperin Kuorinka puhdistuu pian järvikasveista. Niittotyöt käynnistyvät ensi viikolla valtatie yhdeksän varrella olevalla yleisellä uimarannalla ja Häyrynlahdella.

Pieni polte antaa luonnetta jäätelöönkin

Chili sopii mihin ruokaan tahansa, ainakin jos kysyy chiliharrastajalta. Chili voi myös yllättää maistumalla omenalta.

Kuuma kasvi valtasi kukkaruukut

Kauppapuutarhaliiton mukaan tänä kesänä yhdistellään rohkeasti hyötykasveja ja kukkaloistoa samaan ruukkuun. Kotipuutarhurit ovat innostuneet kasvattamaan varsinkin chilipaprikaa.

Chilitäytekakku katosi vieraiden suihin ennen tavallista kakkua

Kevyt puraisu kutosluokituksen chilistä saa tottumattoman hengen haukkomaan ja vedet tippumaan silmistä. Edes maailman tulisin chili Trinidad Moruga Scorpion, jonka luokitus on 10+++, ei saa piikkiöläistä chiliharrastajaa tarttumaan viilentävään maitolasiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle