Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Haluatko ostaa tontin pikkukunnasta järven rannalta? Nyt saa halvalla ja lapio tulee mukana

Myrskylän kunta myy tontteja 9,90 euron hintaan. Lapion saa kaupanpäälliseksi.

Pitkäkyntinen viherpeukalo iski Lahdessa – golfkentältä katosi neliöittäin nurmikkoa

Lahtelaisella golfkentällä ihmeteltiin perjantaina nurmikenttää, josta oli kadonnut siistejä palasia.

Rikkakasvit kuriin ilman myrkkyjä – kuokka ja katetta, etikkaa ja sokeria

Kasvintorjunta-aine glyfosaatin kohtalo on parhaillaan Euroopan kemikaaliviraston pohdinnassa. Kasvintorjuntaan etsitäänkin entistä luonnonmukaisempia keinoja, niin kodeissa kuin kaupungeissa.

​Menneisyyden metsästäjät - Suomen muinaishistoria paljastuu mullan alta

Yle TV1:n uusi sarja alkaa tiistaina 10.1.2017 klo 20.

Myyrien määrä on nyt huipussaan – tunkeutuvat rakennuksiin

Myyriä on tänä vuonna runsaasti. Se tarkoittaa paitsi ruokaa pedoille, myös kuoppia nurmikoihin.

16 ihmistä kokoontui Pyhtäälle raivaamaan ilkeää kurtturuusua – "Kaivoimme jokaisen puskan"

Pyhtään Pitkäviirissä järjestettiin viikonloppuna talkooleiri haitallisen kurtturuusun kukistamiseksi. Saaren itäpuoli saatiin raivattua kokonaan.

Kukkapenkit ehtii vielä virittää talvikuntoon

Multasormilla riittää puuhaa puutarhassa syksylläkin. Rikkaruohot kannattaa esimerkiksi kitkeä ennen talven tuloa.

Järistys tuhosi kaksi pikkukaupunkia Keski-Italiassa – "Raunioiden alta kuuluu ääniä"

Tuhot ovat laajoja Amatricen ja Accumolin kaupungeissa. Pelastustoimet ovat alkaneet hitaasti, ja raunioita on raivattu lapioin, kaivinkonein ja käsin.

Posti jatkaa ruohonleikkuuta ensi kesänä – pian posteljooni saattaa tarttua myös haravaan ja lumikolaan

Posti on ollut tyytyväinen ruohonleikkauspalvelun kysyntään ja aikoo jatkaa nurmikonleikkuuta ensi kesänä. Nyt harkinnassa ovat myös muut kausiluontoiset palvelut, kuten haravointi ja lumenluonti.

Kansallispuiston kuusimetsä sai kaatotuomion – tilalle arvokas jalopuumetsikkö

Kun monitoimikone ajeli Nuuksion kansallispuistoon Espoon Velskolassa ja alkoi kaataa kuusipuita, syntyi sosiaalisessa mediassa pienimuotoinen myrsky. Metsähallituksen tavoitteena on kuitenkin lisätä puiston monimuotoisuutta istuttamalla kuusimetsän tilalle jaloja lehtipuita.

Jättiputkella kymmenien hehtaarien etumatka – Lahti aikoo hävittää haittakasvin koko kaupungista

Lahdessa on tiedossa 160 jättiputken esiintymisaluetta. Hurjimmissa paikoissa kasvi on levittäytynyt yli hehtaarin alueille. Kaupunki ei kasvin etumatkasta lannistu. Lahti aikoo hävittää jättiputken joka kolkasta.

Taistelu vieraslajeja vastaan kannattaa käynnistää keväällä – jättiputki on helpoin taltuttaa huhtikuussa

Huhtikuussa lähtevät vilkkaaseen kasvuun myös vähemmän toivotut kesävieraat. Jättiputki kasvaa nimensä mukaisesti hetkessä monen metrin jättiläiseksi. Helpointa on kaivaa yksittäiset kasvit pois ennen kasvupyrähdystä, sanoo vieraslajien torjuntaan erikoistunut Miia Korhonen. Suurempi jättiputkien valloitusalue kannattaa peittää parin vuoden ajaksi pimeään.

Hevosnainen saa miehen koukkuun kehumalla – Anonyymit uhrit päätyvät apupojiksi

Hevosnaisen uhriksi päätyy pahaa-aavistamaton mies, joka ensin kehutaan pyörälle päästään ja sitten alistetaan apupojaksi talliin. Humoristisessa blogissa tiedetään, että esimerkiksi C-ajokortti tai lapioimiseen soveltuva ruumiinrakenne voivat nostaa uhriksi joutumisen riskiä.

Sammalkatto torjuu katujen tulvia

Viherkatto sitoo sadevesiä, viilentää helteellä ja rauhoittaa kauneudellaan. Kotipuutarhuri voi aloittaa kokeilun vaikka pihavajansa katolla – ensi kesänä.

Työtarjoukset tuplaantuneet, samoin sanktiot – näin valtio patistaa työttömiä töihin

Tänä vuonna työtarjouksia lähetetään jopa puoli miljoonaa. Työtarjousten määrän kasvun myötä ovat kaksinkertaistuneet myös työnhakuvelvoitteen laiminlyönnistä annetut sanktiot. Työtarjouksia kritisoidaankin siitä, että pahimmillaan ne pakottavat työttömät hakemaan töitä, joita he eivät halua.

Joensuussa tehdään taidetta pellolle: "Me kaikki kannamme sisällämme samaa raivaajaperinnettä kuin isoisämme ja -äitimme"

Hammaslahden Nivan kylässä tehdään taidetta talkoohengessä. Lepoharjun pientilan pellolle nousee Kukkiva KiviPelto -ympäristötaideteos. Kyläläiset voivat osallistua taidetoksen rakentamiseen avoimina kulttuurikuntoilupäivinä.

Jättiputken torjuntaan välivuosi – "Tehty työ menee aivan hukkaan"

Kuhmolainen Ystävyyden puisto ei voi jatkaa jättiputken torjuntatoimintaansa tänä kesänä. Apulaistutkija Mauri Heikkinen pelkää, että jättiputkitilanne räjähtää käsiin. Hän toivoo, että maanomistajat ja yksityiset kansalaiset kävisivät toimeen itse.

Jättiputkisota alkaa taas – aseina lapiot ja myrkky

Lahden, Nastolan ja Hollolan alueilla on tänä kesänä noin sata paikkaa, joista jättiputkia koetetaan hävittää. Haitallinen vieraslaji voi aiheuttaa ihovaurioita.

Toimitusjohtaja saa kohta myös puutarhurin paperit

Puutarha-alan valmistuvat opiskelijat saavat todistuksensa pari viikkoa myöhemmin kuin useimmat muut. Opiskelusta melkoinen osa hoidetaan käytännön työssä. Myös Santeri Urhonen odottaa todistustaan kädet lapion varressa.

Yksi puu tuo avun monelle – koululaiset liikkeellä ilmastonmuutoksen puolesta

Ilmastonmuutoksen hillitseminen on helppoa eikä vaadi mitään ihmeellisyyksiä, jos asiaa haluaa opettaa esimerkiksi lapsille. Simossa alakoululaiset kuulivat istutuspuuhien lomassa, miten puut hillitsevät ilmaston lämpenemistä, ehkäisevät eroosiota ja aavikoitumista.

Yllätysvieraita tulossa? Puutarhurin viisi vinkkiä pihan pikakunnostukseen

Jos piha näyttää epäsiistiltä, etkä millään ehdi käyttää aikaa puutarhatöihin (koska kotikin pitää siivota), niin eipä hätää: radiopuutarhuri Timo Koskinen antaa helpot ja nopeat niksit kotipihan pikaehostukseen.

Mukavat ihmiset ja ulkotyö saavat 78-vuotiaan Pentti Sainion jatkamaan taimikauppiaana

Mustasaarelaisella Pentti Sainiolla on 50 vuoden kokemus taimikaupasta. Vaikka vuosia on mittarissa 78 ja puutarha-alalla kilpailu kiristyy koko ajan, ei mies vielä edes harkitse eläkkeelle jäämistä.

Yritätkö vauhdittaa kevään tuloa väkisin? Näin nurmikko kiittää

Keväällä moni levittelee lapiolla pihaltaan lumia nopeuttaakseen sulamista ja pihan kuivumista. Puutarhurit muistuttavat, että lumi myös suojaa kasveja. Lapioimalla lumipeitettä voi epähuomiossa myös vaurioittaa kasveja.

Linko vs. kola eli milloin lumilinko korvaa lapion ja lumikolan?

Lumilinkojen kauppa on lisääntynyt. Se helpottaa lumitöiden tekoa varsinkin, jos lumikolan lykkiminen ja lapion heiluttaminen alkavat käydä voimille. Vai onko se sittenkin vain talvinen turhake? Naapureita ärsyttävä pärryyttäjä niin kuin lehtipuhaltimet ja ruohonleikkurit? Mitä mieltä olet?

Kostea lumi tuhoaa puutarhoja – jääpoltteen vaarakin on olemassa

Nopeasti ja pyrynä tullut lumi aiheuttaa puutarhojen kasveille isoja ongelmia Kainuussa. Sään lauhtuminen on lisännyt lumimassan painoa, ja osa puiden oksista on katkennut. Lisää tuhoja on luvassa, jos sään vaihtelut jatkuvat.

"Frightened" man breaks into police station with a spade

A local resident "in a confused state" asked to be locked up for safety. Police say his fears were “probably unfounded". The incident occurred in the early hours of October 31st.

Haluatko kannon pois pihalta? Varaudu vuosien taistoon tai isoon laskuun

Järeimmät aseet on otettava käyttöön kuusta vastaan, lehtipuun juuret katoavat maisemasta vähemmällä vaivalla. Kemiallisessa poistossa voi mennä vuosia. Nopein keino maksaa eniten.

Kaunis piha on muutakin kuin pylly pystyssä kitkemistä

Kun nostaa katseensa kuokasta ja lapiosta, saattaa pihan nähdä uudessa valossa. Airi ja Voitto Annala tietävät, mitä kaunis piha vaatii, ja rakentavat sitä rakkaudella. Heidän Hyllykalliossa sijaitsevan omakotitalon piha voitti Mestariluokka -sarjan Seinäjoella järjestettävässä pihakilpailussa.

Perennat huutavat lisää kasvutilaa puutarhassa

Kasvien jakamisen kannalta voiko parempia olosuhteita ollakaan, viileähkö ilma, kostea maa sekä vielä pitkään jatkuva kasvukausi. Kesän kukoistuksen jälkeen puutarhakasveja on aika harventaa ja jakaa uusille kasvupaikoille.

Näillä vinkeillä laiskurin puutarha juhlakuntoon

Kesän kynnyksellä juhlapöytä katetaan mielellään puutarhaan. Jos viherpeukalomaisuus ei ole vielä iskenyt ja puutarha näyttää sotkuiselta ja takkuiselta ruohopöheilköltä eikä ole tietoakaan ihanasta idyllistä, ammattilainen keksii niksit.

Talonmies – vaihtoehto huoltoyhtiölle?

Huoltoyhtiöiden työnjäljen vaihteleva laatutaso ja aikataulujen laiminlyönti ovat esimerkkejä taloyhtiöitä harmittavista asioista.

Pirkanmaalla voit ostaa biojätteesi takaisin multana

Jätteenkäsittelylaitosten kompostimullan kysyntä kasvaa. Biojätteestä ja lietekompostista syntyy kahdessa vuodessa edullista multaa lähinnä nurmikon pohjaksi.

Puutarhan aarteet eivät tänä vuonna hallahuntua kaivanneet

Lämmin kesä ja lempeä syksy olivat huippuyhdistelmä. Viherpeukalot kiittävät.

Muumio-omenista ei kannata panikoitua

Omenan kompoistoitumista voi avittaa erilaisilla kikoilla. Muumiotaudin vaivaamat omenat taas voi kuskata vaikka jätteenkäsittelylaitokselle, vaikkei se tautia puutarhasta poistakaan.

Kun luvatkaan eivät riitä - valitukset uhkaavat navettahanketta

Navetan rakentamissuunnitelma nakertaa naapurisopua Tervolassa. Viljelijäperheellä oli jo kaikki luvat rakentamiseen, mutta rakentaminen meni jäihin, kun myönnetystä ympäristöluvasta tehtiin valitus. Perheelle on aiheutunut jo kymmenien tuhansien eurojen kustannukset, vaikka lapionpistoakaan ei ole vielä tehty .

Radioväki nakkasi nauriit säkkiin

Alussa oli vain kaksi istutussäkkiä, kolme siemenperunaa ja muutama pussi siemeniä.

Sotatantereelle lapioin ja myrkyin jättiputkea vastaan

Jopa viisimetriseksi kasvava jättiputki polttaa ihon palovammoille. Jättiputkea hävittävät viranomaiset tarvitsevat asukkaiden apua, jotta jättimäisestä kasvista päästään todenteolla eroon.

Paksuniemi - kivikkoinen mutta kukoistava keidas

Rääkkylän Paksuniemessä voi ihailla järven aavaa selkää ja haaveilla kesän uintikeleistä, sillä viimeisetkin jäät lähtivät toukokuun toinen päivä, kertoo Paksuniemen kesäkeitaan isäntä Tomi Helanne.

Näin selätät jättiputken

Alkukesän aika koittaa kohtalaisen pian ja alkukesä on parasta aikaa jättiputken tuhoamiseen. Tämä ärhäkkäästi kasvava ja allergisoiva vieraslaji on sinnikäs peijooni, mutta oikeilla konsteilla se saadaan kitkettyä muutamassa vuodessa.

Tässä kohtaa almanakkaa kaikki vihaa koirankakkaa

Se velloo taas. Jokakeväinen keskustelu koirien jätöksistä ihmisten asuttamilla kaduilla ja ihmisten käyttämillä reiteillä. Haitanneeko tuo, jos ihminen itse siinä ohessa hieman ympäristöään roskaakin.

Paksu lumihanki on puutarhurin ystävä

Kotipuutarhureiden kannattaa heräillä vaikka maa on Lapissa paksun lumihangen alla. Pensaiden leikkuuaika on käsillä ja lumen päälle voi levittää ylläpitokalkituksen.

Lumi säilyttää talven salaisuudet

Auringonpaiste saa lumihanget hupenemaan vauhdilla. Lumitutkijan mukaan vielä ehtii kuitenkin lumesta lukea kuluneen talven käänteet ja kaivella esiin vaikkapa kiehtovaa syväkuuralunta.

Lumikolia riittää kaupoissa, hiekottimet tulleet kotikäyttöön

Hyllyiltä löytyy lumenvetimiä, lumentyöntimiä, erikokoisia kolia ja erimittaisia lapioita. Kaupoissa ei enää myydä eioota.

Hyvässä koulussa voi olla ihanasti pihalla

Lasten mielestä koulun pihan pitäisi olla monipuolinen puuhapaikka. Heti, kun pihaan on tuotu kiipeilytelineitä ja harrastuspisteitä, leikit maistuvat. Opetushallitus ohjeistaa kouluja pihojen monimuotoisuuteen. Samaa mieltä ovat lapset.

Lupiini on viheliäs naapuri

Pirkkalan Virkaniemessä ei puutarhakarkulaista hyvällä katsota. Lupiini vie tilan muilta kasveilta ja vähentää alueen virkistysarvoa.

Pientilan marjapensaat ja omenapuut voi adoptoida

Orimattilalaisella pientilalla kehitetään uudenlaista tapaa tuottaa syötävää. Yhteisöllisessä ruuantuotannossa myös muut kuin viljelijät osallistuvat ruuan kasvattamiseen.

Jättiputken torjunta-aika on nyt

Puutarhoista luontoon levinnyt jättiputki aiheuttaa pahoja allergiaoireita. Ärhäkkä vieraslaji on herkimmillään kasvukauden alussa, joten viikatteeseen ja lapioihin kannattaa tarttua heti.

Voikukka taistelee viimeiseen siemeneen asti

Voikukka on monivuotinen kasvi, jota pidetään usein rikkaruohona. Tehokkaasti leviävän kasvin hävittäminen vaatii vaivannäköä.

Hevosenlantaa halutaan lapioida lämpökattilaan

Kasvavalle hevosenlantavuorelle etsitään Suomessa uudenlaisia hyödyntämiskeinoja. Turussa suunnitellaan lannan pelletöintiä ja polttamista lämpökattilassa. Hevosenlannan polttamista tai lannoitekäyttöä säädellään EU-pykälissä monin tavoin. Suomessa on nyt 75 000 hevosta, ja määrä kasvaa kovaa vauhtia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle