Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oululainen Laura Virtanen ja Anni Huovinen

Nämä kaksi naista palasivat töihin, vaikka imettivät pieniä vauvojaan – ja jos äidit halutaan töihin, saman pitää olla mahdollista muillekin

Imetys on yksi syistä, joiden takia monet naiset empivät aikaista töihin paluuta. Perhevapaauudistuksen yksi haasteista on se, miten työpaikat mahdollistavat pientä vauvaa imettävien vanhempien työssäkäynnin.

Tampereen oikeustalo

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri syrji raskaana ollutta työntekijää: käräjäoikeuden tuomio jää voimaan

Kukaan ei valittanut Pirkanmaan käräjäoikeuden kesäkuun lopussa antamasta tuomiosta. Sairaanhoitaja saa 36 000 euron korvaukset.

Mikko-Juhani Korpela ja Veera Nieminen tutkimassa äitiyspakkauksen sisältöä.

Mikko-Juhani Korpelalle oli alusta asti selvää, että perhevapaat jaetaan tasan – yrityksissä ei uskota perhevapaauudistuksen tuovan isoja muutoksia

Yle kysyi kahdeksan yrityksen henkilöstöjohtajilta näkemyksiä perhevapaauudistuksen vaikutuksista. Ne nähtiin vähäisiksi.

Aikuinen pitää vauvaa kädestä. Kaksi karvaista aikuisen kättä pitää vauvaa sylissä.

Maanantai 1.8.2022

Perhevapaat. Ukrainan vilja. Palomiehet. EM-jalkapallo. Sää.

Lucas Lönnqvist sitter i gungstolen och har bebisen i famnen. Bebisen tittar på pappan som ler.

З 1 серпня кожен з батьків може вийти в оплачувану відпустку по догляду за дитиною на 160 днів

У Фінляндії набрала чинності реформа відпусток по догляду за дитиною — кожен з батьків має по 160 днів відпустки, 63 з яких може передати другому батькові або опікуну.

Ministeri Hanna Sarkkinen kommentoi perhevapaauudistusta

Tasa-arvoon tähtäävä perhevapaauudistus tulee tänään voimaan – tämä kaikki muuttuu

Suurin muutos on, ettei uudessa laissa erotella lapsen äitiä ja isää kuten aiemmassa mallissa vaan se on sukupuolineutraali. Enää ei puhuta äitiys- tai isyysrahasta.

Reko-Aleksi Renvik ja poika Titus Renvik Brahen leikkikentällä Helsingissä.

Moni isä saa äitiä vähemmän palkkaa, kun jää kotiin lapsen kanssa – Yksityisen sektorin palkansaajaliitot: perhevapaauudistus uhkaa vesittyä

Yksityisen sektorin palkansaajaliitot haluavat pidentää ei-synnyttävän vanhemman eli useimmiten isän palkallista vanhempainvapaata työehtosopimuksissa. Työnantajapuoli pitää uudistusta kalliina.

Kuvassa on Maunulan ala-asteen koulun vielä tyhjiä tiloja elokuussa 2020.

Ypäjä haluaa parantaa määräaikaisten opettajien asemaa – kunta maksaa määräaikaisille opettajille kesäajan palkan

Ypäjä on tiettävästi ainoa kunta, joka maksaa sijaiselle myös silloin, kun viranhaltija palaa perhevapaalta kesäksi töihin, kertoo varhaiskasvatus-sivistysjohtaja Sini Lilja.

henkilökuvassa Laura Wathén kahvilan oöydän äärellä.

29-vuotias Laura Wathén haluaisi lapsen, mutta ei uransa kustannuksella – huoli uranäkymistä saa monen lykkäämään lapsihaaveitaan

Joka viides nuori nainen on huolissaan tulevaisuuden uranäkymistään, ja se vaikuttaa myös päätöksiin perheellistymisestä, kertoo Jyväskylän yliopiston tutkimus.

Nuori nainen katsoo kameraan ja nauraa.

Kahden lapsen äiti laski kotiin jäämisen hinnan ja kompensoi tappiot sijoituksilla: "Parisuhteessa ei voi olla kahta eri varallisuusluokkaa"

Hyvinkääläinen Jenna Mattila pitää tasa-arvon vuoksi tärkeänä, että perheissä puhutaan rahasta. Lasten vuoksi kotiin jääminen ei vähennä vain sen hetken tuloja, vaan vaikuttaa jopa eläkkeeseen ja urakehitykseen.

Kansanedustaja Aki Linden , sdp,  täysistunnossa 11.9.2019

Demarit povaavat Aki Lindénistä perhe- ja peruspalveluministerin sijaista – Ylen tiedot: Puolue ei suunnittele ministerikierrätystä

Ylen soittokierroksella SDP:n puolueaktiivit pitävät lähes varmana, että kansanedustaja Aki Lindén valitaan Krista Kiurun sijaiseksi perhe- ja peruspalveluministeriksi.

Parturi kampaamo yrittäjä Anne Partanen

Anne Partasen mies jäi 30 vuotta sitten lasten kanssa kotiin ja perheestä tuli silmätikku – syntyi neljä parturi-kampaamoa: "Jonain päivänä se näkyy"

Anne Partasen mies jäi aikoinaan lasten kanssa kotiin, jotta Partanen pystyi toteuttamaan unelmansa menestyvästä parturi-kampaamosta. Partasen 40-vuotinen työ palkittiin valtakunnallisella vuoden yrittäjänainen -palkinnolla.

Ministeri Hanna Sarkkinen A-Talkissa.

Tutkija tuunaisi eläkerönsyjä, ministeri Sarkkinen puolustaa nykymallia: "Kun eläkettä kertyy muustakin kuin työstä, se vähentää köyhyyttä"

Eläkkeiden rahoitus saattaa vaikeutua tulevaisuudessa, ja sen tuntevat kukkarossaan nykyiset lapset ja nuoret työssäkäyvät.

Pekka ja Wenla Andrejeff kotipihallaan

Wenla saa olla kotona pitkään, koska äiti ja isä jakavat vanhempainvapaan – Pohjanmaalla isät käyttävät vapaita enemmän kuin muualla, mutta syy on mysteeri

Alue-erot kutkuttavat tutkijoita, mutta toistaiseksi niiden syitä joudutaan arvailemaan. Perhevapaauudistus mahdollistaa vapaiden käytön yhä tasapuolisemmin, ja jotain muuttuu varmasti. Muutoksen nopeus jää nähtäväksi.

Vauva äitin sylissä

Vauvan isäkään ei saa vanhempainrahaa ilman äidin jälkitarkastusta – hullunkurinen ehto poistuu viimein kun perhevapaauudistus astuu voimaan

Vaatimus on esimerkiksi tasa-arvon kannalta ongelmallinen, mutta yksituumaisuutta sen poistamiseen laista ei ole aiemmin löytynyt. Jälkitarkastuksia muutos ei poista, eikä sen uskota vaikuttavan neuvoloiden käyttöön, joka on Suomessa lähes tapissaan.

Torniolainen Atte Tolonen istuu ruokapöydän ääressä lastensa Paulin ja Maikin kanssa. He syövät leipää.

Neljä kuukautta isille suunnattua täsmävapaata on nyt uusi keino saada isät perhevapaille – ministeri uskoo isien tarttuvan vapaisiinsa ennen pitkää

Eduskuntaan viedyssä perhevapaamallissa isille tarjotaan aiempaa enemmän mahdollisuuksia käyttää perhevapaita. Uudistuksen tavoitteiden onnistuminen riippuu siitä, kuinka hanakasti isät niitä lopulta käyttävät.

Kuvassa on Väestöliiton Anna Rotkirch.

"Kerrankin puhutaan lapsista ja perheistä eikä aina huoltosuhteesta" – tutkija kiittelee uudistusta, mutta isien tuleva käytös on arvoitus

Perhevapaiden uudistuksella tavoitellaan muun muassa tasa-arvoa työelämässä ja perhearjessa. Vasta ajan myötä selviää, muuttuuko äitien ja isien työnjako. Entä mitä tapahtuu Suomen syntyvyydelle ja taloudelle?

Lastenrattaita kerrostalon rappukäytävässä.

Government submits family leave reform proposal to Parliament

The new model would increase income-related family leave to about 14 months and is expected to come into effect from 1 August 2022.

Lastenrattaita kerrostalon rappukäytävässä.

Hallituksen perhevapaauudistus etenee eduskuntaan – päivärahapäivien määrä kasvamassa vajaalla kahdella kuukaudella

Perhevapaauudistus etenee hallitukselta eduskunnan käsittelyyn. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2022.

Gravid kvinna sitter och dricker kaffe och använder sin mobiltelefon.

Raskaussyrjinnän ehkäisy junnaa paikoillaan, palkansaajajärjestöt moittivat – nyt järjestöt julkaisevat poikkeuksellisen vetoomuksen

Raskaussyrjinnän ehkäisemistä selvittävän työryhmän jäsenistä Akava, SAK ja STTK ovat laatineet poikkeuksellisen vetoomuksen, jossa ne vaativat työryhmää täsmentämään lakia. Asia on kirjattu hallitusohjelmaan. Yleensä hallituksen työryhmät eivät keskeneräisiä asioita kommentoi.

Lapsi leikkii kuorma-autolla leikkipuistossa.

Takkuileeko perhevapaalta töihin palaaminen? Nyt siirtymään saa tukea myös Pohjois-Savossa

Maksuttoman valmennuksen tarkoituksena on tukea perhevapaalta siirtymistä lähemmäs työelämää sekä kohentaa työelämävalmiuksia. Valmennukset koostuvat sekä yksilö- että ryhmätapaamisista. Ensimmäiset valmennukset käynnistyvät elo–syyskuun vaihteessa.

Maria Ohisalo torkar bort tårar medan hon håller presskonferens.

Tutkija: Ministerien "vauvabuumi" raivaa tietä työelämän tasa-arvolle: "Voi saada yhtä aikaa sekä kovan poliittisen uran että vanhemmuuden"

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi tänään odottavansa lasta. Eduskunnassa on nyt harvinaisen paljon tuoreita ja tulevia vanhempia johtamassa maata.

Hanna Sarkkinen, sosiaali- ja terveysministeri, Vasemmistoliiton kansanedustaja

Ministeriksi nouseva Hanna Sarkkinen jatkaa vasemmistoliiton tiukkaa linjaa hallituksessa – “Työttömyysturvaa leikkaamalla ei luoda työpaikkoja”

Hallituksen pitäisi loppukaudesta tehdä päätöksiä, joilla se vahvistaa julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla. Sosiaali- ja terveysministeriksi nousevan Hanna Sarkkisen on vaikea hyväksyä päätöksiä, joilla leikataan työttömyysturvaa.

Riikka Lintukangas ja Rasmus

Riikka Lintukangas palasi osittain töihin, kun vauva oli neljän kuukauden, ja huomasi, että se oli yllättävän vaikeaa Kelalle ja tabu

Osa-aikatyö voisi lisätä vauvojen vanhempien tasa-arvoa ja edistää naisten työuria. Aniharva käyttää mahdollisuutta, koska se on nyt niin vaikeaa lainsäädännön takia. Riikka Lintukangasta työ virkisti koronavuonna.

Kansliapäälliköt.

Koronalait ensin, vanhukset ja vammaiset saavat nyt odottaa – Yle kysyi kansliapäälliköiltä, mitkä lait ovat jääneet koronan varjoon

Jos koronaa ei olisi, eduskunta riitelisi nyt vanhuspalvelulaista, vammaispalvelulaista ja perhevapaauudistuksesta – sekä tietysti sotesta.

Opetusministeri Jussi Saramo, Vasemmistoliiton puheenjohtaja

Jussi Saramo vieraana Ykkösaamussa: Mitä haluat kysyä opetusministeriltä?

Opetusministeri Jussi Saramo (vas) tuli pätkäpestiinsä vanhempainvapaan sijaiseksi poikkeusaikana. Miten hän näkee koulujen tilanteen nyt?

Helsinkiläinen isä Johannes Laakio. Leikkipuisto Intia. Kumpulassa. 18.2.21

Johannes, Jukka ja Mikko jäivät kotiin lapsen kanssa – selvitimme, onko uusi perhevapaamalli riittävä kannustin tuleville isille

Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustemallin mukaan noin neljännes isistä on isyysvapaalla jatkossa nykyistä pidempään.

Leluja hiekalla.

Päijät-Hämeen yrittäjät kiittelevät kaavaillun perhevapaauudistuksen joustavuutta

Päijät-Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo pitää tärkeänä, etteivät vapaiden kustannukset lankea vain äitien työnantajille.

Koskelan murhapaikalla kynttilöitä ja kukkia

Keskiviiko 17.2.2021 (radio)

Helsingissä on alkanut oikeudenkäynti nuoren pojan murhasta. Suomesta on löydetty yli 500 uutta koronatartuntaa. Laivamatkustaja ei pian pääse Suomeen ilman koronatestitodistusta. Hallitus haluaa, että isät käyttävät perhevapaita enemmän. Pakkanen on katkaissut sähköjä Amerikassa. Suomessa pakkanen vähän heikkenee.

Mies pelaa golfia jäällä.

Keskiviikko 17.2.2021 (tv)

Vanhusten koronarokotukset. Perhevapaat. Talvigolf. Sääennuste.

Isä opettaa lastaan luistelemaan

Kuka voitti ja kuka hävisi perhevapaauudistuksessa? 5 kysymystä ja vastausta

Hallitus aikoo pidentää perhevapaita kahdella kuukaudella ja houkutella isät kotiin hoitamaan lapsia.

Vauvan jalat äidin kämmenellä.

Finland unveils 'use it or lose it' family leave model

The government said the reform aims to encourage a more balanced use of family leaves.

Vauvan jalat äidin kämmenellä.

Tänään lisätietoa hallituksen perhevapaauudistuksesta – aiempaan malliin ilmeisesti vain pieniä muutoksia, mutta mistä rahat uudistukseen?

Perusajatuksena on ollut vapaiden jakaminen tasaisemmin – eikä enää puhuta äideistä ja isistä.

Aino-Kaisa Pekonen

Perhevapaauudistus etenee viimein – pohjaratkaisu tiettävästi pysyy, mutta ansiosidonnaisten päivien lukumäärä on elänyt

Kolmikantaisen työryhmän jatkovalmistelussa ei ole edes oletettu, että mallista tulisi yksimielinen.

nainen läppärillä ja teemuki edessä

Naisten ansiokehitys laahaa yhä miesten jäljessä – tutkimus osoittaa suuren eron tulokertymissä

Lisäksi naisten työssään kokema kiire on Suomessa EU-maiden kärkitasoa.

Mies katsoo tietokoneelta vapaita työpaikkoja työvoimatoimiston sivuilta.

THL: Perheenyhdistämisen kautta saapuneet miehet työllistyvät nopeammin kuin muut pakolaisryhmät

Perheenyhdistymisen kautta saapuvat naiset puolestaan työllistyvät muita hitaammin. THL:n mukaan se selittyy usein perhevapailla.

Mildred-vauvan ei tarvitse mennä päivähoitoon ainakaan ennen puolentoista vuoden ikää. Virossa vanhempainpäivärahaa saa pidempään kuin Suomessa.

Puolitoista vuotta vauvan kanssa kotona täydellä palkalla ja satojen eurojen suurperhelisä – Viro tukee tuoreita vanhempia avokätisemmin kuin Suomi

Viro on ajanut syntyvyydessä Suomen ohi. Maan hallitus uskoo syyn löytyvän perhemyönteisestä politiikasta. Toimittaja Silja Massa keskusteli lukijoiden kanssa aiheesta jutun kommenttiosiossa lauantaina kello 10–12.

Eero Löytömäki lapsensa kanssa.

Eero Löytömäki hoiti lasta puoli vuotta kotona ja huomasi olevansa monen viranomaisen edessä kummallisen näkymätön: "Silmiä avaavaa"

Perhevapaalta palaavan mukaan viranomaisilta unohtuu, että yhä useampi mies hoitaa ja nimenomaan haluaa hoitaa lasta.

Alexander Puutio / kolumnisti / 03.12.2019 Pasila

Alexander Puution kolumni: “Bye bye paycheck” – isyys Yhdysvalloissa

Turvallinen vanhemmuus on lahja jota jokaisen suomalaisen kuuluu arvostaa, kirjoittaa Alexander Puutio.

synnytyssimulaatio

Eikö mikään muutu? Nuoret miehet saavat helpommin vakitöitä kuin naiset – Tutkija: “Nuorten naisten päällä roikkuu synnyttäjän varjo"

Tuore tutkimus kertoo, että nuoret naiset tekevät tuplasti enemmän pätkätöitä kuin samanikäiset miehet, jotka saavat vakityötä.

Kollaasikuva

Being a woman in Finland: What's changed in 10, 20, 30 years?

In the 90s Finland's labour concilator thought it was acceptable to send a pornographic card to an equality researcher.

Matias Mäkynen (SDP).

Kansanedustaja Matias Mäkynen jää isyyslomalle

Vaasan vaalipiirin kansanedustaja Matias Mäkynen (sd.) jakaa perhevapaan puoliksi vaimonsa kanssa.

Josefiina Sorvoja

Perhevapaalta paluu saa monen katsomaan työelämää uudesta näkökulmasta – raha ajaa töihin, lapsi saa pohtimaan alanvaihtoa

Vaikka perhevapailta palaisi entiseen työhön, voi sekin vaatia osaamisen päivittämistä.

Aino-Kaisa Pekonen

Pekonen ei halua nostaa keskustaa tikun nokkaan: "Jokainen hallituspuolue on rasite ja voimavara"

Ykkösaamussa vieraillut sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei ole samaa mieltä puolueensa äänenkannattajan kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen

TV1:n Ykkösaamussa Aino-Kaisa Pekonen: Mitä haluat kysyä?

Marinin hallitus aikoo toteuttaa suuruudistukset, joihin aiemmin on kompastuttu. Miten? Kysymykseen on lauantaina vastaamassa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Jouni Immonen / Yle

EK ei halua rahoittaa hallituksen perhevapaauudistusta – ”Hallituksen on katsottava budjetistaan, onko heillä varaa rahoittaa se”

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan työmarkkinajärjestöjen vaikutusvalta riippuu heidän maksuhalukkuudestaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle